Fark yaratamamak sonu oldu

Richard Branson, “Virgin, aslında sadece müşterilere farklı bir şey sunacağı ve pazarda yıkıcı etki yapacağı sektörlere giriyor. Ama bunu yapma fırsatı içecek pazarında yoktu” diyor. Pazarda fark yaratamamak Virgin Cola’nın sonu oldu.

Dünyanın en başarılı girişimcileri arasında yer alan Virgin Group Kurucusu Richard Branson, Virgin markası ile seyahat, müzik, telekom, finansal hizmetler, sağlık gibi alanlarda birçok işe imza attı. Bunlar arasında biz başarılı olanları biliyor olsak da işler onun için de hep iyi gitmedi. Ancak gerçek girişimciler, cesaretini kırıp vazgeçmez tekrar baştan başlar. Richard Branson için de bu böyle oldu.

“REKABET EDEMEDİK”
Virgin Group’un 1994 yılında pazara sunduğu Virgin Cola markası, Coca-Cola ve Pepsi ile rekabete giremedi ve kepenkleri kapattı. Branson, bu konuda şöyle konuşuyor: “Yeni pazarlara girme hevesimiz ve kararlılığımız her zaman yeterli olmadı. İşler umduğumuz gibi gitmedi. Ya doğru iş modeline sahip değildik ya büyük bir pazarda rekabet edecek ölçekte değildik. Girişimciler zaman zaman başarısızlıklarla da karşılaşmaya hazır olmalı.” Richard Branson’a göre iş hayatında en büyük hatalarından birisi içecek pazarına girip Virgin Cola markasını pazara sunması oldu.

KURALLARI BOZDU
Branson, Virgin Cola’daki başarısızlıklarının nedenlerini ise şöyle anlatıyor: “Kendimizi rahat hissettik ve rekabette başarılı olabileceğimizi düşündük. Ancak bu durum beklediğimiz gibi sonuç vermedi. Coca-Cola gibi bir şirketin büyüklüğüne hazırlanmamıştık. Onların pazarlama bütçesi ve distribütörler üzerindeki baskısı da bunu içeriyordu. Ama buradaki başarısızlığın temel nedeni, kendi kurallarımızı izlemememiz oldu. Virgin, aslında sadece müşterilere farklı bir şey sunacağı ve pazarda yıkıcı etki yapacağı sektörlere giriyor. Ama bunu yapma fırsatı içecek pazarında yoktu. İnsanlar zaten ödemekten mutlu oldukları bir fiyata sevdikleri ürünleri alıyorlardı. Virgin Cola ise yeterince farklılık yaratamadı.” Peki bir işin yolunda gitmediğini ve geleceğinin olmadığını nasıl anlarsınız ve nasıl zamanında vazgeçersiniz? Branson’ın bu soruya yanıtı, bütün girişimcilere ders olacak nitelikte. İşte yanıt: “Virgin Group’ta başladığımız hiçbir işte yüzde 100 başarılı olacağımızdan emin olmadık. Ama 45 yıl sonra şu mottoyla ayakta kaldık: ‘Eline yüzüne bulaştır, hadi yapalım.’”

Kaybederek öğrenenler buluştu
Workinton, ilk denemelerinde başarısızlık yaşamış girişimcileri bir araya getirdi. Kazanmayı, kaybederek öğrenen girişimciler Ayşe İnal, Kemal Apaydın ve Daron Yöndem, Workinton Levent 199’da Insprad’in düzenlediği etkinlikte, girişimcilik serüvenlerini paylaştı.

3 BİN GİRİŞİMCİ İLE GÖRÜŞTÜ
Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra iki girişimde bulunduğunu söyleyen Ayşe İnal, müzik dinleme ve online indirim alanında iki girişimden de sonuç alamadığını belirtti. İnal, yaklaşık 3 bin girişimciyle birebir görüştükten sonra doğru yolu bulduğunu anlattı.

YANLIŞ STRATEJİ KAYBETTİRDİ
Başarısızlığı yaşamış konuşmacılardan Kemal Apaydın ise daha önce 10 farklı girişimde bulunduğunu ve bunların birçoğunda yanlış stratejilerden dolayı maddi ve manevi kayıplar yaşadığını vurguladı. Apaydın, internet ünlülerini ve şirketleri buluşturan yeni nesil reklam platformu ViralKing projesini ise başarıyla yürüttüğünü aktardı.

PROJE RAFA KALKTI
Lise yıllarında okullar arası bir sosyalleşme platformunu hayata geçirdiğini anlatan Daron Yöndem ise “Hazırladığımız sosyal platformda okullar arası kavgalar patlak verdi. Sonra ortaklarım arasında anlaşmazlık çıktı ve bu projeyi rafa kaldırdık. Şimdi olsa bu projeden kesinlikle vazgeçmezdim” dedi.

START UP’LAR NEDEN BAŞARISIZ OLUR?
CB Insights, 101 start up üzerinde neden başarısız oldukları konusunda bir araştırma yapmış. İşte en yaygın nedenler:

Pazar ihtiyacı olmaması % 42
Nakit paranın tükenmesi % 29
Doğru takıma sahip olmamak % 23
Rekabet % 19
Fiyatlandırma/Masraf sorunları % 18
Zayıf ürün % 17
İş modeli eksikliği % 17
Zayıf pazarlama % 14
Müşterileri göz ardı etmek % 14
Ürünün zamanlamasının yanlış olması % 13
Odak noktasının kaybedilmesi % 13
Takım/Yatırımcılar arasındaki uyumsuzluk % 13
Gidilecek yönün kötü seçilmesi % 10
Tutku eksikliği % 9
Kötü lokasyon % 9
Finansman veya yatırımcı ilgisi olmaması % 8
Yasal zorluklar % 8
Network/danışmanların kullanılmaması % 8
Tükenmişlik sendromu % 8
Seçimlerde başarısızlık

KRİTİK VERİ
ABD borsalarına kayıtlı şirketlerin ilk 5 yıl hayatta kalma olasılığı 1960’ta yüzde 90 iken bu rakam 2010’da yüzde 60. Kaynak: Dartmouth Üniversitesi

KITAP ÖNERISI
Tarih sahnesinde yer alan bazı kişiler seçtikleri ilk yolda yenilgiye uğramasalardı belki de çok farklı hayatları olacaktı ve biz onları hiç tanımayacaktık. Donald D. Besore’un Aykırı Yayıncılık tarafından yayımlanan “Tarihi Değiştiren Başarısızlıklar” (Success from Failure) adlı kitabı da bu kişilerin ilk başarısızlıklarını anlatarak nasıl bir değişim yaşadıklarını ortaya koyuyor.

ETKINLIK
Başarıya ulaşmak çok kolay olmayabiliyor. Bu yolda ilerlerken zaman zaman hatalar yapıyor ya da başarısızlıklar yaşıyoruz. Bu başarısızlıkları ve hataları yaşarken sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Bu sebeple başarısızlık ya da hataların önemine dikkat çekmek için “Eğitimcilerden Batık Hikayeler” etkinliği düzenleniyor. Etkinlik 17 Şubat’ta Levent/Koletif House’da.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.