Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Buna ayak uyduramayan ürün ve hizmetler, başlangıçta iyi bile olsa hayatta kalamıyor.
Gözde YENİOVA
[email protected]
Türkiye’de pek adı duyulmasa da milyonlarca insan tarafından kullanılmış bir sosyal ağ uygulaması olan Gowalla, şu anda oldukça başarı kazanmış olan Foursquare adlı uygulamanın farklı bir versiyonuydu. Foursquare ile rekabette başarılı olamayan Gowalla, çok fazla yaygınlaşamadan piyasadan kaybolup gitti. 8,3 milyon dolarlık bir girişim sonunda 3 milyon dolara Facebook’a satıldı, ancak bu da Gowalla’yı kurtarmaya yetmedi. Burada neden olarak ise uzmanlar, uygulamanın fonksiyonel olmadığı, sadece görüntüde güzel olduğu fikrinde birleşiyor. Onlara göre uygulamanın temel mantığı olan check-in, yani bulunduğun mekanı işaretlemek konusunda Gowalla kullanıcı dostu değildi. Gowalla, akıllı telefonlardan önce klasik cep telefonları zamanından gelen bir uygulamaydı. Bu nedenle akıllı telefonların gelişimine ayak uyduramadı ve kullanıcılar tarafından biraz da ‘demode’ bulundu. Günümüz teknolojisi bu kadar gelişirken ona ayak uyduramayan girişimlerin kolay bir şekilde son bulduğunu sıkça görüyoruz. Uygulama, ürün ya da konu başta iyi olsa bile zamanın değişimine uygun olarak kendini yenilemiyorsa pek şansı kalmıyor. O nedenle şirketler, odağından kopmadan çağın getirdiği yeniliklere kendini adapte edecek bir vizyon ve takıma sahip olmalı.
BAŞARISIZLIK TWEET’LERİ
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça: “İş insanları hep başarılarını anlatıyor. Başarısızlık öykülerini de anlatmalılar.”
Rhea Portföy Yönetimi Kurucusu ve Başkanı Onur Takmak: “Başarısız olmaktan korkmamanız gerekir. Başarısızlık öğrenme sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır.”
BILL GATES’in ilk başarısız deneyimi neydi?
Dünyanın en zengin insanlarından biri olmadan ve başarılı bir şirket kurmadan önce Microsoft’un kurucusu Bill Gates de başarısız bir deneyim yaşadı. Gençlik yıllarında ortağı Paul Allen ile kurduğu ilk şirketi Traf- O-Data, yollardaki trafik sayarlardan ham bilgiyi alarak trafik mühendisleri için raporlar oluşturmak için kurulmuştu. Böylelikle şirket trafiği optimize edecek ve trafik sıkışıklığını sona erdirecekti. Şirketin ilk ürünü Traf-O-Data 8oo8, trafik kasetlerini okuyarak veri işleyebilen bir makineydi. Bill Gates, işlemci hizmetini önce yerel idareye satmaya çalıştıklarını, fakat ilk demonun başarısız olduğunu, çünkü “çalışmadığını” anlatıyor. Ortağı Paul Allen de bu deneyimi şu sözlerle anlatıyor:
“Traf-O-Data patlama yapan bir başarı olmasa da birkaç yıl sonra Microsoft’un ilk ürününü yapmak için hazırlanmamız açısından belirleyici oldu.” Çoğu örnekte olduğu gibi ilk girişimlerde başarısız sonuçlar elde edilse bile bu deneyim ileride yapılacaklara iyi bir zemin hazırlıyor. O nedenle denemekten yılmamakta fayda var.
14-99 yaşları arası 26 bin 9 kadın ve erkek arasında gerçekleştirilen GfK araştırmasına göre başarısızlık korkusu, YÜZDE 70 oranla yeni bir iş kurmanın önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Bu korku, YÜZDE 41 ile “iflastan kaynaklanan finansal yükler” ve YÜZDE 31 ile “ekonomik kriz tehdidi” gibi farklı etkenlerden oluşuyor.
BİR YANLIŞLIKTAN POST-IT ORTAYA ÇIKTI
Bazen yapılan bir hata ya da yanlışlık çok farklı bir yeniliğin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bunun bir örneği de şu anda ofislerde not almak için kullanılan yapışkan kağıt Post-it’ler. 1968’de 3M şirketinin laboratuvarlarında süper-güçlü yapışkanlar geliştirmeye çalışan bilim adamı Spencer Silver, yanlışlıkla yüzeylere çok sıkı tutunmayan güçsüz bir yapışkan yarattı. Silver, keşfinin hemen farkına varamadı ama 3M’de çalışan bir başka bilim adamı olan Art Fry, keşfin değerini anladı. O zaman Art Fry, “Düşündüm ki elimizdeki şey, sadece bir sayfa ayırıcı değil. İletişim kurmak için bambaşka bir yöntem” demişti. Yine de 1977’de önce Press n’Peel olarak ortaya çıkan Post-it hemen tutulmadı. İnsanlar yapışkan notların ne kadar kullanışlı olduğunu anladığında ise Fry’a göre “Virüs gibi yayıldı.” Fry, Post-it ile ilgili, “Her zaman kendi kendinin reklamını yapan bir ürün oldu. Çünkü müşteriler başkalarına yolladıkları dokümanların üzerine yapıştırıyordu. Bu, dosyaları alan tarafın ilgisini çekiyordu” diyor. 1980’de 3M ürünlerini ülke çapında satmaya başladı.
ESNEK GELİŞTİRME FAALİYETİ YÜRÜTÜN
Bazen ilk girişimde yapılan hata, başta olmasa bile ilerleyen dönemlerde büyüme evresinde görülebiliyor. Arama motoru optimizasyonu alanında faaliyet gösteren Moz’un da böyle bir hikayesi var. Moz ve diğer şirket Inbound.org Kurucu Ortağı Rand Fishkin, “Moz’da yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, sürekli devasa büyüklükteki projeler üzerinde çalışmamızdı” diyor. Rand Fishkin yaşadığı bir başarısızlığı şöyle anlatıyor: “Moz’da yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, ilerlemeyi çok net ve anında göremediğimiz projelere çalışmamızdı. 2011’in dördüncü çeyreğinde başladığımız 2012 Temmuz’unda bitmesi gereken projemiz, 2013 Eylül’üne ertelenince yüzüstü yapıştık. 1 yıldan fazla bir süredir bütçeleme ve planlama yaptığınız bir şeyde başarısız olmak kötüdür. Bizim gibi yapmayın, esnek geliştirme faaliyetleri yürütün, geliştirme sürecinde netlik ve görünebilirlik sağlayın, ekibinizi birbirlerine karşı sorumlu tutun.”
0 yorum