“İşimiz özgün sesli içerik üretmek”


doruktan-gokseninYodiviki, Türkiye’nin ilk sesli içerik platformu. Göksenin Göksel ile Doruktan Türker tarafından kurulan platform 4 yılda yaratıldı.

Fatoş KARAHASAN
[email protected]

Türkiye’nin ilk sesli içerik platformu Yodiviki, yayına başladı. Start Up için sohbet ettiğimiz Yodiviki’nin kurucu ortakları Göksenin Göksel ve Doruktan Türker, yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştıkları “sesli içerik tasarımı ve üretimi” platformu olan Yodiviki’yi, “yeni nesil bir proje” olarak tanımlıyor. Göksel ve Türker, Türkiye’de 20 milyonun üzerinde akıllı telefon ve yaklaşık 1 milyon tablet kullanıldığına ve sesli içeriklerin günümüzün hızlı ve mobil hayatına en uygun kültür ürünleri olduğuna dikkat çekiyor.

Yodiviki’de başka hiçbir yerde bulunmayan ve özellikle dinlenmek üzere tasarlanıp üretilmiş sesli içerikler var. Yazıyı hatta çizgiyi sese dönüştüren Yodiviki ekibi için eserin sadece roman olması gerekmiyor. Örneğin onlar, çizgi romandan radyo tiyatrosu yapabiliyor. En büyük hedefleri ise bu coğrafyada üretilmiş Türkçe içerikleri farklı dillerde tüm dünyaya açmak.

Göksenin Göksel, “Araba tamiri kılavuzundan akademik makalelere, tiyatro oyunundan çizgi romana, radyo programından uzmanlık alanındaki seminerlere kadar her türde içeriğe açığız. Bizim işimiz dijital mecraya özel, özgün sesli içerik üretmek. Örneğin çizgi romanlardan ‘radyo tiyatrosu’ yapabiliyoruz” diyor. IOS ve Android versiyonları olan uygulama, platformdaki içerikleri 1 TL’den başlayan fiyatlarla mobil cihazlara indirmeyi mümkün kılıyor. Vestel’in ürettiği yerli Venüs X ve Venüs V model cep telefonları Yodiviki uygulaması yüklü şekilde piyasaya sunuldu. Vestel kullanıcılarına özel içeriklerin de yer alacağı projede anne-baba-çocuk, iş dünyası, sivil toplum, kişisel gelişim, sağlıklı yaşam, edebiyat, sanat, mesleki gelişim gibi ana kategoriler altında pek çok ilgi çekici işitsel eser yer alıyor.

Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakcı

Bilkent Cyberpark
Genel Müdürü
Canan Çakmakcı

BİLKENT CYBERPARK BU YIL DA ÇOK HAREKETLİ
Bilkent Cyberpark 2015’te de birçok organizasyona liderlik yapıyor. Bilkent Cyberpark, Türkiye’nin ilk uygulamalı teknoloji ticarileştirme sertifikasyon programı olan Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı’nı bu yıl 3’üncü kez TTGV ve The University of Texas-IC2 Institute işbirliğinde düzenleyecek. Program kapsamında seçilen 40 katılımcıya 3 aylık bir sürede 100 saat eğitim verilecek. Birinci olan ekibe bir haftalık ABD iş gezisi ödülü var. Ankara Start Up Zirveleri de yine yılda iki kez Cyberpark ev sahipliğinde düzenleniyor. Windows tabanlı mobil uygulama geliştiren girişimcileri bir araya getirme amacıyla Bilkent Cyberpark ve Microsoft işbirliğinde yürütülen WinAppFarm ilk turunda 20’ye yakın mobil app geliştiricisini ekosisteme kazandırdı.

WinAppFarm 2015’te ikinci başvurularını alacak. Bu yıl ilk defa başlatılacak olan Bilkent Cyberpark ve Rocky Mountain Innosphere/ Colorado /USA’in yeni projesi olan Cyberpark Hızlandırıcısı ise girişimcilerin ihracat kapasitelerini artırma ve ticari büyümelerini desteklemek üzerine 16 haftalık yoğun bir iş hızlandırma programı. Program kapsamında seçilen 10 ekip 2 defa 1 er haftalık ABD kampları ile ter dökecek.

ZOR BEĞENEN “SOFİSTİKE” TÜKETİCİLER İÇİN
Shopi go, Türkiye’de var olmayan tasarımcıları, özel koleksiyonları ve kentli bir hedef kitlenin zevkine uyabilecek ürünlerle yola çıkarak ayrışan bir platform. E-ticaret sitesi ve Nişantaşı, Shopi go No.17 isimli mağazasıyla birlikte off line ve online’da “özel tasarımlar” sunmayı hedefliyor. 2014’te bir önceki yıla göre satışlarını 5 kat artıran kuruluş, toplam cirosunun yüzde 32’sini internet mağazası üzerinden elde ediyor. 2014’te erkek müşteri oranını yüzde 44’e çıkaran shopigo.com, beyaz yakalı erkek tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

Shopi go’nun kreatif direktörü Murat Süter’den aldığım bilgiye göre, sitenin aylık ortalama tekil ziyaretçi sayısı 240 bin civarında. Her ay 1,8 milyon sayfa görüntüleniyor. Toplam satışın yüzde 21’i mobil cihazlar üzerinden geliyor. 2015’te bu rakamın yüzde 40’a çıkması için altyapı çalışmaları yapılıyor. Sitenin müşterilerinin yüzde 62’si İstanbul’dan alışveriş yapıyor. Bunu sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin ve Muğla izliyor. Murat Süter, son dönemde yurtdışından başta İngiltere, Hong Kong, Singapur, Dubai, İsrail, Polonya ve Azerbaycan gibi ülkeler olmak üzere yoğun talep gördüklerini ifade ediyor. Shopigo.com, çok yakın zamanda gerekli kullanım ve gümrük işlemlerini bitirerek yurtdışına doğrudan satış yapar duruma gelecek.

Rakamlarla LAYAR uygulaması
* Tüm dünyada 35 milyondan fazla indirilme
* Türkiye’de 350 binden fazla indirilme
* Türkiye, uygulamayı en çok kullanan 12. ülke
* Kullanıcıların yüzde 56’sı uygulama aracılığıyla mobil alışveriş yaptığını söylüyor.
* AR ile elde edilecek gelirin 2017’de 5,2 milyar dolar seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaan Aydoğmuş

Kaan Aydoğmuş

GELECEK ARTIRILMIŞ GERÇEKLİKTE
2011 yılında Londra’da Kaan Aydoğmuş tarafından kurulan Magnetic London, artırılmış gerçeklik, ekranlı katalog, grafik tasarım, ve oyun tasarımı gibi alanlarda hizmet veriyor. Londra’dan sonra İstanbul’da da bir stüdyo açan Magnetic, dünyanın farklı köşelerinde de pek çok işbirliği gerçekleştiriyor. Magnetic, artırılmış gerçekliğin (Augmented Reality) dünyadaki öncü uygulaması LAYAR’ın Türkiye’deki ilk ve tek lisanslı ortağı.

Artırılmış gerçeklik sayesinde video, fotoğraf, ses kaydı gibi dijital içerikler, fiziksel dünyayla birleştirilebiliyor. Basılı olan her türlü yüzey ve arayüz üzerine artırılmış gerçeklik uygulaması gerçekleştirilebiliyor. Artırılmış gerçeklik, dünyada henüz çok yeni olan bir uygulama ve yeni olması nedeniyle oldukça da büyük bir potansiyele sahip.

KAAN AYDOĞMUŞ KİMDİR?
Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlayan Kaan Aydoğmuş, profesyonel çalışma yaşamına Pfizer’da başladı. Burada proje yönetmeni olarak görev alan Aydoğmuş, satış departmanında oldukça önemli projelerin yürütülmesinde pay sahibi oldu. Aydoğmuş, Biber Organization&Production şirketinde Türkiye ve Doğu Avrupa’daki projelerin satış ve pazarlamasının başına geçti. Kariyerinde değişiklik yapmaya karar veren Aydoğmuş, İngiltere’de University of the Arts London (UAL), London College of Communication’da (LCC) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde master programını tamamladı. 2011 yılında Magnetic London’ı kuran Kaan Aydoğmuş’un ajansı halihazırda Türkiye’de de Magnetic London-İstanbul adı altında hizmet veriyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.