En büyük online otogar


oBilet.com, Türkiye’nin en büyük online otogarı. Girişimci Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından kurulan platform, geçen yıl 1 milyonun üzerinde otobüs bileti satmayı başardı.

Fatoş KARAHASAN  [email protected]

ülkemizde uçak seferleri artıyor,fiyatlar düşüyor,ancak hala otobüsle yolculuk yapan geniş bir kitle mevcut. Bu gruba hizmet sunmak isteyen Bilkent Üniversitesi’nin girişimci iki öğrencisi Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak, 2012’de oBilet.com’u yarattı. oBilet.com’da tüm otobüs şirketleri online olarak tek bir platformda buluştu. Yiğit Gürocak, arkadaşı Ali Yılmaz ile özellikle bayram gibi yoğun dönemlerde, memlekete gidebilmek için bütün otobüs şirketlerini dolaşıp, tüm seferlere tek tek bakmak zorunda kalınca bu fikrin doğduğunu belirtiyor. oBilet.com, geçen yıl 1 milyonun üzerinde otobüs bileti sattı. oBilet.com’da farklı otobüs şirketleri arasında fiyat karşılaştırması yapabiliyor; size en uygun şirketten biletinizi anında alabiliyorsunuz. Hem iOS hem Android uygulaması bulunan oBilet’in mobil uygulamaları da 600 binden fazla telefona indirilmiş durumda. Aylık 2,5 milyon ziyaretçinin uğradığı oBilet. com web sitesi, Esenler otogarı ile birlikte Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük otogarı haline gelmiş durumda.

BAŞARI BÜYÜK YATIRIM GETİRDİ
Türkiye’nin online otobüs bileti gişesi oBilet.com, Avrupa’nın en aktif yatırımcılarından Almanya merkezli EarlyBird ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji yatırımı şirketi Aslanoba Capital’den yüklü miktarda yatırım da aldı. oBilet bu yatırımla 8 haneli değerlemelere ulaştı. Şirket, aldığı yatırımı ülke çapında daha fazla yayılmak ve yolcularına yolculuk öncesi ve sonrasında da daha kaliteli hizmet verebilmek için kullanacak. 100’den fazla otobüs şirketini tek bir platformda toplayarak seyahat planlarını kolaylaştıran oBilet.com, web sitesi ve mobil uygulamasında değişiklikler yapacak; daha çok otobüs şirketiyle anlaşma yaparak sistemin asıl amacı olan karşılaştırma özelliğini geliştirecek.

FİNANS TEKNOLOJİLERİ YATIRIM AKACAK
Avrupa’da bankacılık regülasyonlarından geleceğin bankacılığına kadar pek çok alanda kitapları yayınlanmış olan Chris Skinner’ın son kitabı “Dijital Bankacılık”, BKM’nin katkılarıyla Türkçeye çevrildi. Dijital çağa ayak uydurmak için stratejiler geliştirmeye çalışan herkesin okuması gereken kitapta yazılımların ve teknolojinin yaratacağı yeni düzen anlatılıyor. Kitabı hakkında bir konuşma yapmak için İstanbul’a gelen Skinner’la sohbet etme imkanım oldu. Skinner’ın verdiği bilgiye göre, önümüzdeki dönem finans teknolojileri girişim şirketlerinde (FinTech Start-up) büyük bir artış olacak. 2015 yılında bu tür şirketlerin dünya genelinde 20 milyar dolar yatırım alması bekleniyor.

en-buyuk-online-otogar-2CANNES AKADEMİ’DEKİ TÜRK GİRİŞİMCİLER
Doğan Burda’nın temsilciliğini yürüttüğü Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali, bu yıl girişimcilere kucak açtı. Cannes Lions Innovation Festivali kapsamında, start up için yeni bir akademi kuruldu. Tüm dünyadan başvuran 100 girişim arasından seçilen 10 tanesi, Start Up Academy programına katılma hakkı kazandı. Katılımcılar yalnızca uçak biletlerini ödedi. Kendilerinden konaklama ve festival katılım ücreti alınmadı. En başarılı seçilen ilk 10 girişimci arasında iki Türk girişimini görmek bizler için büyük gurur kaynağı oldu. Kendilerini kutluyoruz. Önümüzdeki yıl için girişimcilerimizi şimdiden bu yarışa hazırlanmaya davet ediyoruz.

AKADEMİNİN KAZANANLARI
eBrandValue: Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Akçura, finans uzmanı Ayşe Akçura ve Lostar Bilgi Güvenliği Kurucu ve Genel Müdürü Murat Lostar tarafından hayata geçirildi. 2012’de Girişim Fabrikası desteği ile kurulan “eBrandValue”, internetteki konuşmaları kullanarak, etkinliği kanıtlanmış bir algoritma yardımıyla marka değeri oluşturan ve bu değeri etkileyen kritik bilgiyi arıyor. Bu bilgiyi, internet üzerinden interaktif bir şekilde veya e-posta yoluyla rapor haline getiriyor. Ingenious Smart Home: Burak Adalı, Atilla Bilgiç, Barış Arı, Emre Sancar tarafından kurulan sistem, yeni nesil tak çalıştır bir akıllı ev sistemi. Ingenious IOBox, profesyonel montaj ekibi veya ekipmanı gerekmeden 15 dakika içerisinde, bir mekandaki tüm uzaktan kumandalı cihazları akıllı telefon veya tablet üzerinden kontrol etmeye olanak sağlıyor. Teknogirişim sermayesi desteğiyle kuruldu. Girişimci ekip, bu yıl Türkiye içinde piyasaya çıkıp kısa vadede Avrupa ve Rusya gibi pazarlarda Ingenious’u iyi bir marka olarak konumlandırmayı ve daha sonra ABD ve diğer pazarlardaki mevcut ürünlere güçlü bir rakip olmayı planlıyor.

TASARIMIN PAZAR YERİ:ZET.COM
Zet.com, üç arkadaş tarafından geçen yıl kuruldu. Ürünlerini satmak için zorlanan tasarımcıları bir araya getirme fikrinden ortaya çıkan platformda, şu anda 60 binden fazla ürün ve 1.100 civarında tasarımcı yer alıyor. Kendisini “Tasarımın pazar yeri” olarak konumlandıran Zet.com, 2012’de henüz ürün ortada değilken 500 bin dolarlık değerlendirmeyle yatırım aldı. Yaklaşık 6 ay sonra ürün ortaya çıkınca 1 milyon dolardan değerlendirildiler. Bu yatırımdan 6 ay, başladıktan 1 yıl sonra ise 5 milyon dolar değerlendirmeye ulaştılar. Zet.com aynı zamanda her hafta sonu farklı tasarımcılarla Karaköy’deki Nar Loft’ta pazar yerini açıyor ve ziyaretçilerini ağırlıyor. Girişim önümüzdeki yıllar için tasarımcı sayısını 5 binlere çıkarmak ve yurtdışına açılmayı planlıyor.

en-buyuk-online-otogar-3DİJİTAL YATIRIMCIYA
Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Hakan Göl’e, “dijital yatırımcıların” nelere dikkat etmesi gerektiğini sordum.

4 noktaya dikkat çekti:
1. Hedef kitle çok iyi analiz edilmeli. Genelde girişimciler, kendi bakış açılarıyla (inside-out) başlıyor, bunun yanına müşterinin sesinin (outside-in) eklenmesi gerekiyor.

2. Görsel tasarım önemli, ancak kullanıcı deneyimi daha da önemli, asla unutulmamalı…

3. E-ticaret gibi alanlara girecekler, girişimin temel ekonomisini tetikleyen faktörlere odaklanmalı: Beklenen trafik, satışa dönüşüm oranı, sepet büyüklüğü gibi temel göstergeler için hedeflerini belirlemeliler. Yola çıkarken ve yolda devam ederken bu göstergeleri tasarım, kullanıcı deneyimi ve teknolojideki iyileştirmelerle bir üst noktaya taşımanın peşinde koşmalılar.

4. Sosyal medyanın gücü asla unutulmamalı… Tüm dijital girişimler için sosyal medya ilişkisi kurulmalı ve takip edilmeli.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.