Bankalar Mars’tan Fintech’ler Venüs’ten


Fintech’ler ve finansal kurumlar pek çok konuda birbirinden ayrışıyor. Ancak fintech rüzgarından çok olumlu etkilenip bunu kendi iş yapış biçimlerine, ürün ve hizmetlerine hatta iş modellerine yansıtan finansal kuruluşların da sayısı her geçen gün artıyor.

Finansal kurumlar ve fintech’ler birbirlerinden pek çok konuda ayrışıyor. Peki gerçekten tüm finansal kurumlar Mars’tan ya da bütün fintech’ler Venüs’ten mi? Yoksa farklı gezegenlerde yaşayan örnekleri de var mı? Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, hem büyüyen ekosistemin son rakamlarını açıklıyor hem bu sorunun yanıtını şöyle aktarıyor:

İŞ BİRLİĞİ KURUYORLAR
“Fintech’ler ve finansal kurumlar pek çok konuda birbirinden ayrışıyor. Ancak fintech rüzgarından çok olumlu etkilenip bunu kendi iş yapış biçimlerine, ürün ve hizmetlerine hatta iş modellerine yansıtan finansal kuruluşların da sayısı her geçen gün artıyor. Fintech şirketlerinin de bir kısmı finansal kuruluşlarla rekabete odaklanırken bir kısmı birlikte nasıl iş yapabileceklerine odaklanmış durumda. Accenture’ın yaptığı bir araştırmaya göre fintech şirketlerine iş birliği amacıyla yapılan yatırımların oranı geçen yıla göre yüzde 138 büyüyerek bugün tüm fintech yatırımlarının yüzde 44’üne ulaşmış durumda. Bu araştırma her iki taraf için de iş birliğine büyük bir iştah olduğunun güzel bir göstergesi.

Soner Canko

Soner Canko

BÜYÜME SÜRÜYOR
Bu dönemde fintech ekosistemi büyümeye devam ediyor. Financial Technology Partners (FTP) tarafından her ay fintech ekosistemine ait küresel karne yayınlanıyor. Bu rapora göre 2016’nın üçüncü çeyreğinde fintech ekosisteminde toplam 4,9 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Startups.watch verilerine göre Türkiye’de yılın 3’üncü çeyreğinde girişimlere yapılan toplam yatırım tutarı 13 milyon dolar seviyesinde. Fintech’ler de bu yatırımdan yüzde 23 pay aldı.”

ARTIK FINTECH’LERİN DE FEDERASYONU VAR

Geçtiğimiz dönemde dünya üzerindeki farklı ülke ve şehirlerde faaliyet gösteren fintech organizasyonlarını bir çatı altında birleştirmek adına önemli bir adım atılarak Küresel Fintech Merkezleri Federasyonu (Global FinTech Hubs Federation-GFHF) kuruldu. GFHF görevini özetle küresel fintech ekosisteminin gelişimi için birlik sağlamak, bilgi ve deneyimlerin paylaşımı ve fintech merkezleri arasında iş birliği için köprüler kurmak olarak tanımlayabiliriz.

FinTech Istanbul’un da üyesi olduğu federasyon çatısı altında dünyanın 6 kıtasından 23 büyük fintech merkezi yer alıyor. FinTech Istanbul’un kurucularından Prof. Dr. Selim Yazıcı da bu konuda, “Gelişmiş ve gelişmekte olan merkezler arasında sağlanacak sinerji ve temel bilgi transferi, küresel anlamda fintech pazarının da gelişmesinde faydalı olacak” diyor.

KARTLI ÖDEMELERDE MİLAT NOKTASI
NAKDİ GEÇER Mİ?
Fintech alanındaki olumlu gelişmeler ödeme sistemlerine de yansıyor. Öyle ki 2016 yılında ilk defa kartlı ödemelerin nakit ödemeleri geçmesi bekleniyor. Tüm dünyada nakit ödemeleri 22,6 trilyon doları bulurken kartla yapılan ödemelerin 23,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

ÖNEMLİ DEĞİŞİM
Bu gelişme kartlı ve elektronik ödemeler için çok önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Gelişen teknolojiyle birlikte daha çok kişiye erişim imkanının sağlanmasının bu gelişmede önemli bir rolü olduğu ve fintech’in meyvelerini toplamaya başladığı düşünülüyor.

6 YILDA 10 KAT BÜYÜME
2010 yılında kurulan Hesapkurdu, tüm bireysel kredi alanlarında, sigortacılık ve elektrik dağıtım sektörlerinde müşteriyle kurumları online pazaryerinde buluşturuyor. Hesapkurdu’nun kurucularından Ömer Paksoy ile başarılı iş modellerini ve hedeflerini konuştuk:

TASARRUF SUNUYOR
“Müşterilerin tüm bireysel kredilerde ve sigorta branşlarında pazardaki oyuncuların teklifleri transparan olarak görmelerini ve bu şekilde tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Onur Tekinturhan ile birlikte finans alanında çalışırken gelişmiş ülkelerde kredi ve sigorta pazarında üçüncü parti şirketlerin hızlı büyüdüklerini gözlemleyerek bu iş fikrini geliştirdik. Dünyada bu alanda lider şirketlerle bağlantıya geçtiler. İtalyan Gruppo MutuiOnline’ın (MOL) kurucularıyla ortak olarak 2010 yılında Hesapkurdu’nu kurduk. Türkiye’de ortalama konut kredisi büyüklüğü 120 bin TL ve Hesapkurdu’nun karşılaştırmalı teklifleriyle bu alanda 15 bin TL’ye varan tasarruf oluyor.

HER AY 200 BİN MÜŞTERİ
İş modeli olarak bankalar, sigorta şirketleri ve bu yıldan başlayarak elektrik dağıtım şirketlerini müşterilerle bir ortak platformda buluşturuyoruz. Bireysel kredi veren 25 bankanın 20’si ile birlikte çalışıyoruz. Geçtiğimiz 6 yılda toplam 2 milyon müşteriye teklif verdik. Her ay 200 bin yeni müşteriye ulaşıyoruz. Bizim iş modelimizde gelirimizi, birlikte çalıştığımız banka ve şirketlerden sağlıyoruz. Kuruluştan bugüne şirket olarak hacmimizi 6 kata çıkardık. 2015 yılında Türkiye’de en hızlı büyüyen 7’nci şirket olduk. 2017’de de hacmimizi 3’e katlamayı hedefliyoruz.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.