20 dost şirket

Start up’lar, yeni dönemin en önemli aktörleri… Bu gerçeğin farkında olan kurumsal şirketler, start up’lara yatırım yapıyor, onlarla çalışmanın yollarını arıyor. En önemlisi, birlikte nasıl değer yaratılabileceğini araştırıyorlar. İşte bu arayış, start up’lara özel fonlar, hızlandırma ve kuluçka programları olarak meyvesini veriyor. Start Up Dostu Şirketler araştırması işte bu iş birliğini ön plana çıkarıyor.

Hande Yavuz Çalık

Hiç kuşkusuz start up’lar, yeni dönemin en önemli aktörleri… Bunu liderlerin ve şirketlerin, start up’lara verdiği desteklerden de görüyoruz. Girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek, start up bakış açısını anlamak, hız kazanmak ve rekabetin gittiği noktayı daha net görmek için birçok şirket, start up’lara özel çeşitli fonlar, hızlandırma ve kuluçka programları oluşturuyor, onlara mentorluk veriyor ve hatta müşterisi olarak iş ilişkisi yürütüyor.

Start up girişimcilerinin de ihtiyaç duyduğu deneyim, eğitim ve finansmana ulaşmanın önünü açan bu yakınlaşma ekosistemin büyümesine önemli bir katkı sağlıyor.

Endeavor Türkiye, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Girişimci Kurumlar Platformu ile Özyeğin Üniversitesi iş birliğiyle Bizz Consulting tarafından gerçekleştirilen Start Up Dostu Şirketler araştırması da işte bu gelişmelere ışık tutuyor. Start up’lara destek veren kurumsal şirketleri ön plana çıkarıyor, onların diğer şirketlere de ilham olmasını sağlıyor. Her yıl 350 start up’ın katıldığı bir anketle gerçekleştirilen araştırma kapsamında girişimcilerden kendileri açısından “en dost kurumsal şirket/ bankaları” seçmeleri istendi. 2 ay süren ve sadece kurucuların/ortakların katıldığı anketle şirketler belirlendi. Bu yılki araştırmada İş Bankası, BKM ve Turkcell zirveyi paylaştı. Biz de Start Up Dergisi olarak start up dostu şirketlerin nasıl bu noktaya geldiklerini ve bundan sonraki hedeflerini araştırdık.

Yalçın Sezen
Yalçın Sezen

ZİRVEDEKİLERİN SIRRI
Start Up Dostu Şirketler araştırması, üç yıldır hazırlanıyor. Son iki yıldır da İş Bankası listenin zirvesindeki yerini koruyor. Kuruluş misyonlarından gelen bir anlayışla Türkiye için değer yaratacak girişimleri 95 yıldır kesintisiz şekilde desteklediklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, bugün de yeni nesil girişimcilerin ülke için değer yaratmasını kolaylaştıracak bir ortam sağlamak adına desteklerini sürdürdüklerini söylüyor. Sezen, “İlk sıraya layık görülmemizdeki en önemli faktörün, ekosistemin büyümesine yönelik yürüttüğümüz çalışmaların ve kurduğumuz iş birliklerimizin en temel karakteristiğini oluşturan uzun solukluluk ve samimiyet olduğunu düşünüyorum” diyor.

BKM de son üç yıldır Start Up Dostu şirketler listesinde. Bu kez listeye ikinci sıradan giren şirketi, bu noktaya getiren en önemli unsurlardan biri dijital cüzdan uygulaması BKM Express. E-ticaret yapan şirketlere alternatif bir ödeme seçeneği sunan BKM Express’in bugün çok sayıda girişimle çalışan bir dijital cüzdana dönüştüğünü belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Bu dönüşümde yolumuzu çizen start up’ların talepleri oldu. Her zaman onlara kulak verdik. Kartların sağ alt köşesinde görmeye başladığınız TROY’un da bu başarıda önemli payı var. Özellikle finans dünyasına adım atan elektronik para kuruluşlarıyla yakın çalışan TROY ekibimiz, marka bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalarda da girişimlerle çalışmaya özen gösteriyor” diyor.

Murat Peksavaş
Murat Peksavaş

ÇİFT YÖNLÜ ETKİLEŞİM
Koç İnovasyon Programı şirketleri start up’larla olan ilişkilerini geliştirmek için 5 yıldır çalışıyor. Türkiye’deki start up ekosisteminin büyümesinin büyük şirketlerin de menfaatine olduğunu ilk fark edenlerden olduklarını belirten Koç İnovasyon Programı Koordinatörü Murat Peksavaş, “Türkiye’de start up ekosistemi ne kadar büyürse bizim de o kadar iyi inovasyon yapacağımızın bilincindeyiz” diyor. Koç İnovasyon Programı çerçevesinde grup şirketlerine toplamda 59 farklı yetkinlik kazandırmaya çalışılıyor. Bu yetkinliklerin bir kısmı da start up’larla iş birliği yapmayı öğrenmek üzerine. Şirketlere bu alanda hedefler verip yıl sonunda gerçekleşmeleri denetlediklerini söyleyen Peksavaş, “Son dönemde start up’lara yatırım yapmak isteyen şirketlerimizin önünü açmak için start up’lara özel ‘sadeleştirilmiş’ bir yatırım sürecini de devreye aldık. Bu sayede şirketlerimize girişimcilik dünyasının gerektirdiği sürati de kazandırmış olduk” diye konuşuyor.

Lonca Girişimcilik Merkezi ile start up’larla ciddi bir yakınlaşma içinde olan Kuveyt Türk, bu merkezde teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilere destek oluyor. Proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürerek hem girişimcilere hem ülke ekonomisine katkı sağladıklarını belirten Kuveyt Türk Operasyon Grup Müdürü Lonca Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy, sözlerine şöyle devam ediyor: “Lonca Girişimcilik Merkezi’nde bankamızın yazılım, teknoloji ve ticari alanlardaki bilgi, birikim ve deneyimlerini girişimcilerle paylaşıyoruz. Paylaşım çift yönlü bir etkileşim, dolayısıyla bizler de girişimci arkadaşlarımızın çok değerli fikirlerinden faydalanma imkanı buluyoruz. Merkezden mezun olan girişimler içinden topluma, sektöre ve Kuveyt Türk müşterilerine faydalı olacağını düşündüğümüz uygulamaları projelendirilip bankamızın iş süreçlerine de dâhil ediyoruz. Bu da bankamıza çok ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor.”

ODAKTAKİLER
Microsoft Türkiye, Microsoft For Startups programı kapsamında İTÜ, ODTÜ, StartersHub, KWORKS ve Workup ile iş birlikleri gerçekleştiriyor. Bunun yanında B2B pazarını hedefleyen program çerçevesinde geliştirilen çözümlerin global müşteri pazarına sunulması, birlikte satış ve pazarlama desteği, Microsoft’un yazılım mühendisleriyle çalışma olanağı, 120 bin dolara kadar Azure desteği gibi fırsatlar sağlıyor. Microsoft Türkiye İş Ortakları, Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, start up’larla iş birliği yapmalarının en temel nedeninin bu şirketlerin dijital dönüşümüne fayda sağlayacak çözümleri sektörlere sunmaları olduğunu söylüyor. “Yeni nesil, bulut tabanlı ISV’lerin oluşmasını hedeflediğimiz programlarımızla, özellikle B2B çözümleri olan, yapay zekâ, makine öğrenimi gibi yenilikçi teknolojileri önceliklendiren start up’lara odaklanıyoruz” diyor. Verdikleri desteklerle start up’ların en gelişmiş teknolojilere ve geniş bir müşteri ağına kavuştuğunu ifade eden Tüzünsü, “Çok başarılı işlere imza atıyor ve büyüyerek dünyaya açılıyorlar” diye konuşuyor.

Albaraka Türk’ün start up’larla ilişkisinin merkezinde Albaraka Garaj Start Up Hızlandırma Merkezi yer alıyor. Albaraka Garaj’ın start up’lar ile Albaraka arasında bir köprü vazifesi gördüğünü belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, bu sayede start up’larla pek çok projeyi hayata geçirebildiklerini söylüyor.

Albaraka Garaj çalışmaları sayesinde katma değeri yüksek start up’ları fark ettiklerini dile getiren Utku, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz de katma değerli projeleri hayata geçiren girişimcilerin projelerinde yer almak amacıyla Albaraka Girişim Sermayesi Fonu’nu kurduk. Böylece Albaraka Garaj’ın ilk döneminden Inooster ve Pedudi şirketlerine yatırım yaptık. Çok yakında ikinci dönemden start up’lara yaptığımız yatırımları da duyuracağız.”

Metin Salt
Metin Salt

ÖNEMLİ FIRSATLAR
Start up dostu olmayı başarmış şirketler arasında holdinglerin bünyesinde hayata geçen girişim sermayesi şirketleri de var. Esas Ventures ve Vestel Ventures bu şirketler arasında… Bugüne kadar 14 girişimi desteklediklerini belirten Esas Ventures Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, “Benim için yatırım yaptığımız şirketlerin sayısından çok, o yatırımlara nasıl dokunduğumuz ve ne kadar vakit ayırdığımız önemli. Benim için 100 yatırım yapmaktansa, 20 yatırım yapıp onlarla sürekli olarak etkin bir şekilde ilgilenmek hem daha değerli hem daha keyifli” diyor. Vestel Ventures da girişimlere, nakit, destek ve fonlardan oluşan V3 yatırım formülüyle destek oluyor. Kendi geliştirdikleri bu sistemin önemli bir fark yarattığını ve girişimciler için fırsatlar sunduğunu düşünen Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, “Standart bir yatırımcı, finansal destek verir ve sadece alacağı getiriye odaklanır; oysa bizim Vestel Ventures ile geliştirdiğimiz model, bir finansman metodunun bir adım ötesine geçiyor. Biz Vestel Ventures ile start up’lara mentorluktan, Ar-Ge’ye, operasyonel destekten pazarlamaya kadar uzanan geniş ölçekte destek veriyoruz” diyor. Vestel Ventures, tesislerini ve Ar-Ge’lerinin kapılarını start up’lara açıyor. Kurum, 2015 yılından bu yana 3 bin 500’e yakın girişimciyle temas kurdu. Bugüne kadar 17 start up yatırımına imza attıklarını belirten Salt, “Bu start up’lar yeni ürünlerini çıkardı, ilk müşterilerine kavuştu ve yurt dışı pazarlara açıldı. Yurt dışı girişim sermayesi alanında da dünyanın en büyükleri ile iletişim halindeyiz. Bu devlerden de yatırım alan start up’larımız var” diye anlatıyor.

HEDEFTE NE VAR?
Bundan sonra start up dostu şirketlerin hedeflerinde nelerin olduğuna gelince… Esas Ventures Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, yurt dışındaki girişim sermayesi fonları, yatırımcılar ve aile ofisleri ile görüşmelerinin, beyin fırtınalarının devam edeceğini belirtiyor. “Örneğin ortağı olduğumuz Türk şirketlerine global vizyonlarında destek olmak amacıyla, onları bu tip kurumlarla bir araya getirerek globale açılmaları konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz” diyor. Koç İnovasyon Programı Koordinatörü Murat Peksavaş, grup şirketlerinden Inventram ile çalışmaya başladıklarını söylüyor. Bu iş birliğiyle hedeflerini de şöyle anlatıyor: “Amacımız Inventram’ı, çalışma yaptığı şirketlerin sayısını artırmak suretiyle herkese açık dev bir açık inovasyon platformu haline dönüştürmek. Gelecekte ‘gerçek ihtiyaçlarımız’ çerçevesinde oluşturduğumuz start up iş birliği sayımızı ‘sürdürülebilir şekilde’ artırmak istiyoruz.”

Melikşah Utku
Melikşah Utku

Bir süre önce Türkiye’deki şirketleri geleceğe hazırlamak ve yerli yazılımları dünyaya tanıtmak amacıyla İstanbul’daki ofisinde Microsoft Teknoloji Merkezi’ni hayata geçiren Microsoft, bu merkezin start up’lar için bir vitrin olmasını istiyor. Microsoft Türkiye İş Ortakları, Kanal ve KOBİ Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, “Microsoft Teknoloji Merkezi’nden güç alan yazılım şirketleri ile Türkiye’nin teknoloji ihraç eden ülke olmasına katkı sunacağız” diyor. Albaraka Türk, bu yıl Albaraka Garaj modelini MENA bölgesindeki ülkelere taşımak için görüşüyor. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Bu sayede start up’ların MENA bölgesine açılmasını kolaylaştırmak da istiyoruz. Böylelikle start up geliştirme ve start up’larla iş birliği kültürünü yurt dışına da taşımayı ve daha geniş bir ufukla yola devam etmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

ŞİRKETLERİN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
• Start up’lardan hizmet ve mal tedarik ediyorlar mı?
• Start up’lara mal ve hizmet alımından doğan ödemelerinde ayrıcalık tanıyorlar mı?
• Girişimcilik kültürünü destekleyici aktiviteler yapıyorlar mı?
• Start up’lara yönelik herhangi bir partnership programları var mı?
• Start up’lara yönelik kuluçka, hızlandırıcı, ortak çalışma alanı gibi programlar düzenliyorlar mı?
• Bünyelerinde risk sermayesi benzeri projeler yürütülüyor mu?
• Başkan ve/veya CEO’ları start up’lara yönelik “mentor, melek yatırımcılık” gibi aktivitelerde yer alıyor mu?

Soner Canko
Soner Canko

DR. SONER CANKO BKM GENEL MÜDÜRÜ
“START UP’LARIN DİNAMİZMİNE GÜVENİYORUZ”
DEĞERLİ ÇÖZÜMLER
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) olarak biz de ödemeler dünyasında yenilikçi, ihtiyaç duyulan ve katma değerli çözümleri hayata geçiriyor, yeni teknolojilerin kullanım alanlarını araştırıyoruz. Ülkemizde internet tabanlı girişimlerin sayısı artarken, ürün ve hizmetlerimizle en iyi ve güvenli deneyimi sunmaları noktasında bu oyuncuların destekçisi oluyoruz.

“HER ZAMAN KULAK VERDİK” BKM’nin start up dostu şirket seçilmesindeki önemli etkenlerden biri ise yeni teknolojiler üzerine yaptığımız çalışmalar oldu. Blockchain, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi alanlarda teknolojiyi tanıma ve kullanım alanlarını belirleme amacıyla yaptığımız kavram kanıtlama çalışmalarında iç kaynak kullanarak geliştirme yapmaktansa start up’ların enerjisine ve dinamizmine güveniyoruz. Böylece yeni teknolojiler konusunda Türkiye’den yetkin ve deneyim kazanmış yetenekler çıkmasına da yardımcı oluyoruz.

YALÇIN SEZEN İŞ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
“İŞ BİRLİKLERİN SAYISINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”
“ÖLÇEKLENMESİNE VESİLE OLDUK”

Bugüne kadar start up’larla birlikte pek çok iş yaptık, müşterileri olarak ürün ve hizmetlerini kullandık, banka için çok önemli süreçlerimizin geliştirme işlerini start up’lara teslim ettik, geniş müşteri tabanımız ile onların yeni müşterilere açılmasına ve dolayısıyla ölçeklenmesine vesile olduk. Organizasyon yapımızdaki esnekliği ve çevikliği artırarak yeni iş modellerini hayata geçirmek için, biz de bir start up gibi sürekli deneyip öğrenerek yolumuza devam ediyoruz.

“PARTNERİMİZ OLARAK KONUMLADIK” 2016 yılında ekosistemin cazibe merkezlerinden Kolektif House Levent’te bir ofis açarak start up’larla iç içe çalışmaya başladık ve Mayıs 2017’de erken aşama girişimleri desteklemek amacıyla Workup Girişimcilik Programı’nı başlattık. Bu adımları atarken start up’ları rakip olarak değil beraber iş yapabileceğimiz partnerlerimiz olarak konumlandırdık. Bunun yanı sıra, bir iş fikri olan ve bu fikri hayata geçirmek için finansal servislere ihtiyaç duyan girişimleri de İş Bankası API (Application Programming Interface) portalıyla destekliyoruz.

YURT DIŞI AÇILIMINA DESTEK
Workup programı ile erken aşama girişimleri hızlandırmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Ekosistem içerisindeki girişimlerle ürün geliştirme, çözümlerini satın alma, müşterilerimizle buluşturmaya yönelik farklı alanlarda iş birliği yapma stratejimiz devam edecek. Hedefimiz katma değerli iş birliklerimizin sayısını artırmak. Grup şirketimiz Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi çatısı altında oluşturulan Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile özellikle girişimlerin yurt dışı açılımlarına destek olacak şekilde yatırımlarımızı devam ettirmeyi hedefliyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.