Girişimci vizesi


İstanbul’u teknoloji girişimlerinin bir merkezi haline getirmek istiyorsak yabancı girişimcilerin ikamet ve çalışma izinleri konusunda değişiklik yapmak zorundayız.

Burak Büyükdemir  [email protected]

Bugün internet şirketinin başka bir ülkeye taşınması 2-3 gün alıyor. Ekonomik değer bir anda burada, ertesi gün başka bir ülkede olabiliyor. Endüstri devriminde olması çok zor olan bu değişim, özellikle teknoloji tabanlı kurulan girişimler için çok daha kolaylaştı. Türkiye’de kurulmuş, teknoloji alanında başarılı iş yapan bir girişim, yabancı yatırımcıların ilgilendiği bir aşamaya geldiğinde ticari faaliyetlerini başka bir ülkeye taşımak 2 uçak bileti kadar ucuz ve kolay. İstanbul’u teknoloji girişimlerinin bir merkezi haline getirmek istiyorsak yabancı girişimcilerin ikamet ve çalışma izinleri konusunda değişiklik yapmak zorundayız. Özellikle teknoloji tabanlı şirket kurulumları ve yaşam süreçleri için acil değişiklikler yapmalıyız. Ülkeyi gelecekte ulaşmasını düşündüğümüz GSMH seviyesine getirebilmek için bilgiye dayalı sektörlerde bunu yapmak bugün için zorunluluk haline gelmiş ve geç kalınmıştır. Avrupa başta olmak üzere birçok ülke bir sonraki ‘Silikon Vadisi’ olabilmek için çalışıyor. Bir sonraki teknoloji merkezi olabilmek için sadece binalar yapmak, bu blokların bütününe vadi veya park demek yetmiyor. Düşünce yapımızı değiştirmemizin yanı sıra hukuksal ve ticari kurallarımızın değişmesi gerekli. Düşünce yapımızı değiştirmek daha uzun süre alacak, hukuksal ve ticari kuralları hızla düzenlemeliyiz. San Francisco’nun en önemli unsurlarından biri, dünyanın en yetenekli insanlarını bir araya çekebilmesi, yaşanabilir bir hayat seviyesi sağlayarak, yaratıcı bir ortam oluşturmasıdır. Türkiye olarak bölgemizde yaşayan birçok ülkedeki yetenekli insanları çekebilmenin, onların burada çalışabilmeleri ve yaşayabilmelerinin önünü açmamız gerekiyor. İstanbul sadece Ortadoğu değil, Avrupa ve Asya’daki birçok şehirden daha canlı ve yaşanabilir özellikleri barındırıyor. Tarihsel ve kültürel olarak çevre ülkelerdeki teknoloji alanında çalışanların gelmek istedikleri bir merkez. Yetenekli ve aynı kafa yapısında olan insanları bir araya toplamak çok önemli adımlardan birisi olacak. Düşünce yapısını insanların bir araya gelmeleri ve sürekli olarak etkileşimde bulunmaları değiştirecek. Kar topu etkisini başlatabilmek için bu ilk küçük sıkı topu yapmaya ve yuvarlamaya devam etmeliyiz. Yetenekli insanların birlikte çalışmaları uzun vadede başarılı ekonomik değer üretimini, bu girişimcilerin özgüvenlerinin artmasını, bilgi birikimlerini bir sonraki nesle aktarabilmelerini sağlayacaktır. Ekonomi bilimine göre üretim faktörleri emek, sermaye, doğal kaynaklar, girişimci ve teknoloji. Bilgi çağını endüstri devriminden ayıran en önemli fark girişimci ve emeğin katma değer üretimindeki ağırlığıdır. Ülkemizin yazılım ve teknoloji alanında çalışan çok yetenekli/bilgili girişimcileri ve emek gücü var, ancak bu yeterli değil. 10 yıl içinde ilk sıradaki 10 büyük ekonominin içinde yer almak istiyorsak daha fazla insan kaynağına ihtiyaç duyacağımız kaçınılmaz.

İK ÇEKMEK İÇİN 2 ÖNERİ
YABANCILARA İZİN: Start up vizesi çıkarmamız gerekiyor. Girişimlerini Türkiye’de kuracak yabancı girişimcilere çalışma ve ikamet izinlerini hızlı ve kolaylıkla çıkarmamız gerekli. Bununla ilgili kanunları kısa sürede partiler üstü hazırlamamız önemli.
SÜREÇLER GÜNCELLENMELİ: Teknoloji şirketlerinin kurulması/kapanması konusunda süreçlerimizi güncellememiz yabancı girişimlerin ülkemizde şirket kurabilmelerinin önündeki ticari/hukuki süreçleri değiştirmemiz gerekli.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.