Bir girişimcinin en önemli yakıtı inançtır


Berrak Kutsoy

Berrak Kutsoy

Bunsar Teknoloji’nin uzmanlığı görüntü işleme. Perakende şirketlerine altyapı geliştiren şirketin yolu Hopi ile kesişince önemli bir dönüm noktası yaşadı. Bunsar bugün dünya devi bir şirkete ihracat yapma noktasına geldi.

Soner Demiray 37 yaşında. Galatarasay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu. Mesleğiyle eğitiminin çok öncesinde, 11 yaşındayken tanıştı. İlk bilgisayarı C64’ün kutusunu açıp TV’ye bağladığı gün sabaha kadar oyun oynadığını anlatan Demiray, “Oyunun bir yerinde kodların patlayıp ekrana saçıldığı an hayatımın geri kalanında ne yapmak istediğime karar verdim” diyor ve devamını da şöyle anlatıyor: “Ertesi gün kendimi nereden bulduğumu hatırlamadığım bir kitaptan temel programlama dilini öğrenirken buldum.”

Demiray, ilk parasını da 13 yaşında Galatasaray Lisesi’nde okurken sınıf arkadaşı Barış’ın babası için yazdığı hasta takip otomasyonundan kazandı. Sonra işin büyüsüne arkadaşı Barış da kapılınca iki yatılı arkadaş birlikte çok sıkı bir ekip oldu. Demiray, “3 boyutlu bir oyun motoru inşa edebilmek için müfredattan önce trigonometri çalışıp öğrendiğimizi hatırlıyorum” diyor.

Bugün ise Soner Demiray, Bunsar Teknoloji’nin kurucusu. Görüntü işleme konularına odaklanan Bunsar, perakende şirketlerine altyapı geliştiriyor. Boyner Grubu’nun alışveriş uygulaması Hopi’yi hayata geçiren şirket olarak da son dönemde öne çıkan Bunsar’ı kurucusu Soner Demiray, şöyle anlatıyor:

YATIRIM BULMAK ZOR
“Bir giyim perakendesi şirketinde CIO pozisyonunda çalışıyordum. Aslında o pozisyona gelişimin hikayesi de yine bir girişimden geçiyor. Üniversiteden sonra çokuluslu danışmanlık şirketlerinde rol aldığım çeşitli projelerden sonra kendi şirketimi kurmaya karar verdim. Derken bir gün web tabanlı bir karar destek sistemi için kolları sıvadık. ERP/MRP, perakende yönetimi derken iş büyüdükçe büyüdü. O zamanlar şimdiki gibi bir ekosistem yok; yatırım bulmak zor. Finansal olarak çok zorlanınca müşterimizin teklifini kabul ettik ve şirketi kapatıp projeye işverenimizin çatısı altında devam ettik. Proje yöneticisi olarak girdiğim şirketten 2010’da kendi şirketimi kurmak üzere CIO olarak ayrıldım.

Soner Demiray

Soner Demiray

“ZAMANLAMA YANLIŞTI”
İlk iş fikrim Bunsar değildi. Bu fikre ulaşmak için birkaç fikir eskitmem gerekti. 2012 yılında kendi geliştirdiğimiz artırılmış gerçeklik teknolojisiyle elbiseleri giymeden üzerinizde gösteren bir ürün çıkarttık. Hatta proje, İTÜ’nün düzenlediği bir yarışmada ödül aldı. Ama satışta zorlandık. Belki doğru bir işti ama zamanlama yanlıştı sanırım. Ama havlu atmadık. Aldığımız geri bildirimlerle ikinci bir ürün geliştirdik, AR yerine sanal manken kullanan ürün sattı. Ne var ki uluslararası perakendecilere ulaşamadığımız için işi ölçekleyemedik. Ama görüntü işleme, makine öğrenimi gibi konular üzerine o kadar çok vakit harcadık ki asıl fikri bulduğumuzda tamamen hazırdık.

BOYNER’İN HAYALİ
Bize bir müşteri gerekiyordu; bu müşteri fikri sahiplenecek, bizimle birlikte emek verecek ve nihayet ürün ortaya çıktığında ürünü kullanacaktı. Genelde öyle olmaz ama bu sefer o aday gökten zembille indi. Aslında bakarsanız perakendenin dehası Cem Boyner, bu fikri bizden çok daha önce hayal etmiş; hayal etmekle de kalmamış, bunun gibi kullanıcının hayatını kolaylaştıran bir sürü fikri hayata geçirmek için Hopi’yi kurmuş. Yollarımız kesiştiğinde Hopi bu iş için birkaç yabancı şirketle görüşüyordu. Bize daha iyisini yapabileceğimizi göstermek için bir şans verdiler. Biz de bu şansı iyi değerlendirmek için gece gündüz çalıştık.

İTÜ ARI TEKNOKENT’İN KATKISI
Gerçek şu ki o gün bu insanlar Silikon Vadisi’nin dev şirketleri dururken ülkesinin insanına inandıkları ve yatırım yaptıkları için bugün Bunsar, dünya devi bir şirkete ihracat yapma noktasına geldi. Keşke bütün büyük şirketler aynı duyarlılıkta olsa. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu süreçte çok fazla kişinin fikrini almadık aslında. Sektörden deneyimli birkaç yakın dostumuz ve elbette fikrine çok güvendiğimiz hocamız Deniz Tuncalp’a danıştık. İTÜ ARI Teknokent bu süreçte bize çok önemli katkılarda bulundu.

“EN BÜYÜK DESTEKÇİM”
Ailem bu yolda her zaman en büyük destekçim oldu. Bana göre bir girişimcinin en önemli yakıtı inançtır. Bana hayatta hiçbir şey ailemden birinin gözlerimin içine bakıp ‘Sana inanıyorum’ demesinin verdiği kadar güç vermemiştir. Yakın dostlarım da öyle keza. ‘Ya başarısız olursam’ diye endişem elbette oldu. Kaygının azı da zarar fazlası da… Bu yolda ağabeylerim de çok destek oldu ama en büyük teşvik eşim ve ablamdan geldi. Annem biraz anne ihtiyatlılığından belki başlarda biraz çekimserdi, ama dualarını hiç esirgemedi. Belki bu yüzdendir, bende bir hacıyatmaz durumu var.”

“ARKADAŞIMIN RÜYASI”
“İMDADIMA YETİŞTİ” Zorlandığım bir dönem liseden yakın bir dostum İlke’nin üniversite yıllarında görüp anlattığı bir rüya imdadıma yetişti. Rüyasında bir şirket kurmuşum, ona üzerinde Bunsar yazan bir kartvizit uzatmışım.

DÖNÜM NOKTASI Görsel ürün arama motoru projesi ilk büyük işimiz değildi ama bir dönüm noktası olduğu kesin. Çok meşakkatli bir süreç oldu. Yatırım almamış veya TÜBİTAK’tan destek almamış olsaydık zorlanırdık.

“BAŞARDIM DEDİĞİM ZAMAN”
Bu yola bir sürü hayalle koyuldum. Her gün en sevdiğim işi yapmak için keyifle gittiğim bir ofis; işini en az benim kadar keyifle ve tutkuyla yapan çalışma arkadaşlarım; heyecanlarına ortak olduğumuz ve heyecanımıza ortak ettiğimiz müşterilerim; dünya çapında parmak ısırtan projelerimiz var. Ufak ufak başarıyoruz galiba…

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.