oWallet, 2018 yılında Hakan Akyüz ve Erhan Tezakar tarafından hayata geçirildi. Girişim, 2019’da PSM (Payment Systems Magazine) tarafından yılın en inovatif mobil ödeme çözümü seçildi.
Berrak KUTSOY [email protected]
OWallet, Hakan Akyüz ve Erhan Tezakar tarafından Mart 2018’de OVO Dijital Servisler markasıyla kuruldu. Nisan 2019’da ise Türkiye’de şirketi kuran oWallet, yaklaşık 1 yıl içinde geliştirildi. oWallet, telefonlarda zaten yüklü olan Apple ve Android Wallet (Cüzdan) uygulamaları üzerinden çalışan ve bu uygulamalara eklenebilen dijital marka ve sadakat kartları üretiyor. Ürettiği dijital kartlar üzerinden son kullanıcılarla zaman, lokasyon ve push bildirimler vasıtasıyla kampanya veya hizmet iletişimi yapabiliyor. oWallet Kurucuları Hakan Akyüz ve Erhan Tezakar girişimcilik hikayelerini şöyle anlattı:
PROFESYONEL HAYAT
Erhan Tezakar: “Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde LG Electronics, Pegasus Airlines, Accenture, HSBC Bank ve Samsung Electronics şirketlerinde dijital pazarlama ve e-ticaret alanında yönetici pozisyonlarında çeşitli görevler aldım. Hedeflerimi de başarıyla gerçekleştirmeme rağmen bir sabah gereğinden fazla hırslı olduğum gerekçesiyle artık benimle çalışmak istemediğini belirten Samsung Türkiye yönetimiyle ortak karar alarak bu alandaki kariyerime son verdim. Hakan Akyüz: 2005-2012 arasında Tekfen Holding’e bağlı bir grup şirketinin IT departmanında kıdemli yazılım geliştirme uzmanı olarak çalıştıktan sonra kurumsal hayattan ayrılarak kendi prodüksiyon şirketimi kurdum. Cine Yapım için ilk girişim tecrübem diyebiliriz. Kısa bir sürede birçok projeyi başarıyla tamamlayarak ciddi bir müşteri portföyü oluşturduk.
FİKRİN HİKAYESİ
Akyüz: Fikir babası Erhan. Biz bir araya geldikten sonra Erhan’ın ana çatısını kurduğu platformu farklı sektörlere modelledik. Tezakar: oWallet’ın aslında tamamıyla geçmiş deneyimlerimle ilişkili olarak ortaya çıkmış pragmatik bir fikir olduğunu belirtebilirim. Öte yandan aslında ne yapmam gerektiği konusunda çok net görüşlere sahip olmamakla birlikte ne yapmamam gerektiğini çok iyi biliyordum. Asla mobil uygulama odaklı bir çalışma içerisinde bulunmayacaktım, çünkü çok kuvvetli şirketlerde çalıştıktan sonra bu alanda herhangi bir fikri tutundurmanın çok maliyetli olduğunun farkındaydım. Tam bu noktada ilk kez itiraf etmek istediğim bir detay söz konusu.
Aslında fikrin orijinal sahipleri ben ve ortağım Hakan değiliz. Bir gece G4S CEO’su olan yakın arkadaşım Kağan Gümüş ile evinin balkonunda geliştirmekte olduğum sadakat çözümleriyle ilgili sohbet edip görüşlerini aldığım bir sırada, “Peki bunu Apple Wallet’a da ekletebilir misin” şeklinde bir soru sordu. İşte bu yıllardır beklediğim milyon dolarlık sihirli soruydu.
NASIL HAREKETE GEÇTİK?
Akyüz: Bir araya geldikten sonraki ilk 4-5 aylık dönemde AVM sektörüne yönelik satış çalışmalarına başladık. Bu sırada ürün geliştirme süreci henüz tamamlanmamıştı ve pazar ihtiyaçlarına yönelik olarak ürün gelişimini şekillendirdik. Bu süreç içinde hiç vakit kaybetmeden doğrudan satış aşamasına geçmemiz, sonucu pozitif etkileyen stratejik bir hareket oldu diyebilirim.
Tezakar: Kağan’la sohbet ettiğimiz sırada saat gece 01.00 sularıydı ve bu soruyu duyduktan sonra uyumam gerçekten mümkün değildi. Oradan ayrıldıktan sonra eve gidip uyumak yerine bir kafeye giderek bu konuyla ilgili araştırma yapmaya başladım ve 2 saat kadar sonra hemen aksiyona geçerek ilk prototipi oluşturdum. Hakan’la birlikte hemen AVM sektörüne yönelik bir çözüm oluşturmaya karar verip bu alanda 20 yıl kadar deneyimi olan bir arkadaşımızı da dahil ederek hiç vakit kaybetmeden OVO Dijital Servisler A.Ş’nin ilk adımlarını attık.
İLK BÜYÜK İŞİMİZ
Tezakar: 2019 yılı bizim için ağırlıkla vizyonumuzu anlatmakla geçti diyebilirim. Pek çok büyük projeyi yoktan var etmemiz gerekiyordu, çünkü kurumsal hayatta çalışan kontaklarımızın yakından tanımadığı bir vizyondan bahsederek onları ikna etmeye çalışıyorduk. Hemen hemen her günümüz 2-3 kurumsal toplantı ve uzayan süreçlerle geçiyordu. İlk büyük işimizi ise BSH şirketiyle gerçekleştirdik. Aslına bakarsanız ciddi anlamda efor harcadığımız şirketlerden daha erken sonuç almayı bekliyorduk. Ancak BSH tarafında gelişen iç dinamiklere yönelik muhteşem bir çözüm sunabilmemiz neticesinde sadece 3 hafta içinde çok hızlı bir şekilde canlıya geçerek tek seferde Bosch, Siemens ve Profilo markalarına hizmet edecek bir platform ortaya çıkardık.
Akyüz: BSH ekibiyle bazı iş ihtiyaçları neticesinde tanıştık ve beklediğimizden çok hızlı bir şekilde finalize ederek aynı anda Bosch, Siemens ve Profilo markalarıyla çalışmaya başladık. O gün hayatımın en güzel ve başarılı günlerinden biri olabilir, ancak en büyük işimiz oEvent projesiydi.”
“BAŞARDIK” DEDİĞİMİZ AN
“SINIRLARIN FARKINDAYDIK”
Akyüz: PSM (Payment Systems Magazine) bankalar ve birçok fintek içinden 8 ay önce kurulmuş oWallet’ı 2019 yılının en inovatif mobil ödeme çözümü seçtiğinde ‘Artık başardık’ dedim.
Tezakar: Şirketimizin kurulmasının ardından henüz 5 ay geçmişken daha önce birlikte çalıştığımız ve ilk lansmanımızı yaptığımız DasDas ekibinin İstanbul Küçük Çiftlik Park’ta düzenleyeceği 4 bin 500 kişilik bir konser etkinliğinin kapalı devre ödeme işlerine teklif vermiştik.
“HAYATIMIZIN FIRSATI”
Bu bizim için hayatımızın fırsatını oluşturuyordu ve sadece kapalı devrede kalmayarak bu platforma bir de online kartlı ödeme altyapısı entegre etmeye ikna etmemiz gerekiyordu. Projeyi hayata geçirmek üzere mobil ödeme konusundaki iş ortağımız PayTR’nin CEO’su Tarık Tombul ile yakın bir kontağımız sayesinde telefonda tanıştık ve yapmak istediğimiz projenin detayını anlattıktan sonra hayatımızın bir kez daha değiştiğini itiraf etmeliyim. Sadece 2 saat içinde Online POS hesabımızın açılmasını sağladılar ve 36 saat sonra 4 bin 500 kişilik bir etkinliğin tüm ödeme altyapısını sağlama cesareti gösterdik.
NEREDE ZORLANDIK?
“ŞİRKET KURMAK KOLAY DEĞİL”
Tezakar: Türkiye’de bir şirket kurmak gerçekten kolay değil. Sıfırdan başlıyorsunuz ve regülasyonlar işinizi kolaylaştırmak üzere kurgulanmamış durumda. En basitinden vizyoner bir şirket yapısı oluşturabilmek için anonim şirket kurulumu yapmak en doğrusu olmasına rağmen ciddi miktarda yatırım yaparak sermaye ayırmanız ve bazı maliyetleri göze almanız gerekiyor.
“MALİYETİ KENDİMİZ KARŞILADIK”
Her ne kadar bu detayları kolaylaştıran bazı minor destekler söz konusu olsa da biz mümkün olduğunca bağımsız bir yapı oluşturabilmek adına hiçbir girişim destek programına dahil olmamayı tercih ederek birçok maliyeti kendi birikimlerimizle karşılamayı tercih ettik.
YASAL AKSİYONLAR
Akyüz: Şirketin kurulumunun zamanlamasıyla ilgili bir miktar zorlandık. Henüz ürün dahi bugünkü seviyede tamamlanmadan satış aşamasına geçtiğimiz için böylece şirket kurulum masraflarını sözleşme aşamasına kadar ötelemiş olduk. Yani iş fikrimizin satışını gerçekleştirdikten sonra yasal aksiyonları başlattık.
0 yorum