TÜBİTAK 1514 etkisi

“TÜBİTAK 1514 olarak da bilinen Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle başvuruları tamamladı. Yeni kurulacak fonlar için sağlanacak destekler ve tutarlar belirlendi. Bu fonlar sektöre girmek ve fon dağıtmak için artık gün sayıyor.”

Ali Rıza BABAOĞLAN [email protected]

2015’ten bu yana girişimcileri değerlendiren ve yatırımlar yapan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye’de girişimcilik ve ekosistemle ilgili en büyük eksik, fonlar yani bizim bulunduğumuz tarafta. Türkiye’de farklı fikirlerle ortaya çıkan girişimler ve girişimciler, genelde çevrelerinden ilk desteği bulabiliyor. Sonrasında yarışmalara ve farklı hızlandırıcılara katılarak iş fikirlerini test edip ilk prototipi oluşturuyorlar. Kurumsal şirketlerin destekleriyle paylaşımlı ofis alanları kullanabiliyor, ilk aşama yönlendirme desteğini bu kurumlar aracılığıyla bulabiliyorlar. Konsept tasarımından işi ürüne dönüştürene kadar geçilen aşamaların kısa bir özeti aşağıda mevcut. Sonrasında da melek yatırımcılar ve farklı yatırım ağlarına ulaşarak artık ürün haline getirdiği iş fikrini müşteri ve mentor yorumlarıyla daha da geliştiriyor ve ilk aşama yatırım desteğini de bularak 1-2 kişilik bir ekipten 5-6 kişiye ulaşabiliyor. İlk aşama yatırım desteği için Türkiye’de halihazırda birçok melek yatırımcı ve melek yatırım ağı mevcut. Bu ağlar 250 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırımlarla girişimcilere destek sağlıyor. Ben de bu melek yatırımcılardan birisiyim.

Hem şahsi olarak hem sahibi olduğum Growin EMEA şirketiyle birlikte girişimcilere ilk aşamalarında destekler sunuyoruz ve bugüne kadar REM People, Pandora Reality, Segmentify, Ekranişleri, Temizlikyolda.com, Lokalist.co gibi farklı şirketlere destek sağlayarak piyasada tutunmalarına yardımcı olduk, olmaya da devam ediyoruz.

TIKANIKLIK NEREDE?
Fakat gözlemlediğim kadarıyla sektördeki tıkanıklık ve sorun tam da bu aşamadan sonra başlıyor. Bu şirketler daha da büyüyüp artık 2-10 milyon dolar arası yatırımlara ihtiyaç duyduğunda bu yatırımları bulmakta zorlanıyorlar. Bu aralık aslında dünyada venture capital (VC) olarak tanımlanan ve bunların oynadığı bir alan ama Türkiye’de bu fon yapısı çok güçlü olmadığı için VC’lerin çoğunlukla melek yatırımcılara benzer şekilde 250 bin ile 1 milyon dolar arasında yatırımlar yaptığını görüyoruz. Bazen de VC’ler melek yatırımcılarla birlikte turlara dahil oluyor. Yan taraftaki grafikte bu sürecin kısa bir özetini görmek mümkün. Aynı şekilde dünyada oldukça aktif olan CVC (Corporate Venture Capital) yapısı ve mantığı da ülkemizde pek aktif olmadığı için girişimler büyüme aşamalarının fonlanmasında sorun yaşayabiliyor.

İşte tam da bu aşamadaki eksikliğin sonucu olarak ortaya çıkan TÜBİTAK 1514 olarak da bilinen Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı geçtiğimiz yıl sonu itibariyle başvuruları tamamladı ve Türkiye’de yeni kurulacak fonlar için sağlanacak destekleri ve tutarlarını belirledi. Hazine ve Maliye Bakanlığımız desteğiyle hareket edecek bu fonlar sektöre girmek ve girişimcilere fon dağıtmak için artık gün sayıyor.

Kabul edilen 9 fon yapısından birisi olarak bizim de net farkında olduğumuz bu eksikliği gidermek adına 2019 yılının bir milat olacağını düşünüyorum. Umarım yanılmam!

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.