Sırada ikinci adım var

“Kurumsal yatırım fonları konusu, ülkemizde yatırım sürecinin derinleşmesi için gereken ikinci adım. Umarım bu konuda ilerleme kaydeden bankaların yanında sağlık, turizm gibi birçok geleneksel sektörden katılımlar da görebiliriz.”

Ali Rıza BABAOĞLAN [email protected]

Mayıs ayındaki yazımda, “Start up’lar ilk aşamalarda yatırım bulabilirken büyümeye başlayıp 1-10 milyon dolar arası direkt yatırımlara ihtiyaç duyduğunda, bu yatırımları bulmakta zorlanıyor. Bu aralık aslında dünya da VC (Venture Capital) olarak tanımlanan ve VC’lerin oynadığı bir alan, ama Türkiye’de VC’lerin fon yapısı çok güçlü olmadığı için VC’lerin çoğunlukla melek yatırımcılara benzer şekilde 250 bin ile 1 milyon dolar arasında yatırımlar yaptığını görüyoruz. Bazen de VC’ler melek yatırımcılarla birlikte turlara dahil oluyor” demiştim.

O yazımın son kısmında belirttiğim gibi bu eksikliği gidermek adına 2019’un bir milat olacağını düşünüyordum ve yanılmadım. İşte tam da bu aşamadaki eksikliğin sonucu olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuruluşu olan TÜBİTAK ortaklığıyla ortaya çıkan Tech- InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı’nın süreçleri tamamlandı ve bu çalışma da yer almaya hak kazanan kurumlar duyuruldu.

Bizim de Gedik Portföy ortaklığıyla kurduğumuz fon, bu yapı içerisinde desteklenecek kurumlar arasında yer aldı. Onaylanan diğer tüm fonlara da başarılar diliyorum.

HIZLANMANIN KOŞULU
2014’ten bu yana hem şahsi hem sahibi olduğum Grow in EMEA şirketiyle birlikte girişimcilere ilk aşamada destekler sunuyoruz. Son olarak Ekim 2019’da erken aşama yatırımcısı olarak katıldığımız Ekmob ile birlikte bugüne kadar REM People, Pandora Reality, Ekranişleri, Temizlikyolda. com, Lokalist.co gibi farklı şirketlere direkt yatırım desteği sağlayarak piyasada tutunmalarına yardımcı olduk, olmaya da devam ediyoruz.

Fakat hem bizim hem bizim gibi diğerlerinin çalışmalarını daha da hızlandırması, daha çok fona erişmesi ve bunları girişimcilerle buluşturması gerekiyor. Bu noktada Tech- InvesTR projesinin faydalı olacağına eminim. Aynı şekilde dünyada oldukça aktif olan CVC (Corporate venture capital- Kurumsal yatırım fonları) yapısı ve mantığı da ülkemizde pek aktif olmadığı için girişimler büyüme aşamasının fonlanmasında sorun yaşayabiliyor. Bu konuda örneğin ülkemizdeki büyük sağlık gruplarının, sağlık alanındaki teknoloji start up’larına yatırımı gibi; turizm alanında büyük şirketlerin turizm alanındaki teknoloji start up’larına yatırımı gibi çalışmalar yapılmalı ve bu alandaki hız artmalı.

Bu konunun start up’lara sağlayacağı faydanın yanında bu start up’ların büyük şirketlere sağlayacağı faydalar da oldukça önemli. Hem rakiplerinden farklılaşmak hem kendi kurumlarına start up kültürü ve düşünme yapısını kazandırmanın yanında start up’lara destek olarak hem de yaptıkları yatırımı vergi indirimi olarak kullanacakları bir yapı sunulabiliyor.

CVC konusu, ülkemizde yatırım sürecinin derinleşmesi için gereken ikinci adım. Umarım bu konuda ilerleme kaydeden bankaların yanında sağlık, turizm gibi birçok geleneksel sektörden katılımlar da görebiliriz.

KAMU DESTEKLİ FONLAR

  1. 500 Startups Istanbul Annex
  2. Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi
  3. Collective Spark Fund B.V.
  4. Diffusion Capital Partners 2 SCSp
  5. Gedik Portföy Yönetimi

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.