“Bir ankete göre katılımcıların yüzde 58’i, korona virüs salgını nedeniyle girişimini gelir elde etmeden en fazla 3-4 ay ayakta tutabileceğini söylüyor. Benim girişimcilere tavsiyem, bu süreci öğrenerek ve hatalarına zaman ayırarak geçirmeleri.”
Her zaman söylüyorum, girişimcilik çok zor bir meslek. Hele de Türkiye gibi şartların bir anda değiştiği pazarlarda, yeni ve deneyimsiz girişimci olmak çok daha zor.
Bilirsiniz, ülkemizde hemen hemen her iş görüşmesinde deneyimlere bakılır, ilk önce deneyimler sorulur. Kimse kolay kolay deneyimsiz birisini alıp eğitmek istemez. Fakat yeni mezunlar da hep aynı soruyu sorar: “Siz beni işe almazsanız nasıl deneyimli hale gelebilirim?”
Burası deneyimin önemli olduğu bir yer. Bana göre girişimcilikte de benzeri bir durum var. Ülkemizde yeni iş fikirleriyle ortaya çıkan deneyimsiz girişimcilerin sayısı artıyor ki bu çok güzel bir durum. Fakat bu tarz zor durumlarda deneyimli girişimci olmak sizi öne çıkarıyor.
Türkiye pazarı kendine has yapısıyla şartları çok hızlı değişen, bu nedenle birçok risk barındıran fakat deneyimli girişimciler için de bolca fırsatlar sunan bir yapıda.
Bu riskler ise sadece yerelde değil global alanda da son dönemde bolca gerçekleşiyor. Burası girişimcilikte bile deneyimli girişimciler ülkesi.
ÜLKE GERÇEĞİ
Bu yıl başı itibarıyla Çin’de başlayan ve adım adım dünyaya yayılarak 10 Mart itibarıyla Türkiye’yi de etkisi altına almaya başlayan korona virüs süreci, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündelik hayatı ve başta ekonomiyi doğrudan etkisi altına aldı.
Bu süreç Türkiye’de birçok sektörde dev şirketlerin yanında, girişimcileri de derinden etkiledi ve sarstı.
Bu dönemde yapılan ve ülkemiz girişimcilerini kapsayan bir ankete göre katılımcıların yüzde 58’i, korona virüs salgını nedeniyle girişimini gelir elde etmeden en fazla 3-4 ay ayakta tutabileceğini söylüyor.
Bu sonuç üzücü, ama ülkemizin gerçeği. Umarım bu süreci en kısa sürede, en az hasarla atlatırız. Benim girişimcilere tavsiyem, bu süreci öğrenerek ve hatalarına zaman ayırarak geçirmeleri.
Eğer tufan dindiğinde gemileri halen hareket ediyorsa bu bir başarıdır. Etmiyorsa daha iyi gemi yapabilmek daha büyük bir başarıdır.
Sevindiğim tek nokta ise bu sürecin sonunda bolca deneyimli girişimcimiz olacağı. inşallah ülkemizin girişimci zihinleri bu süreci güçlenerek atlatır ve deneyimlerini artırarak dünya arenasında daha çok ismimizden söz ettirebiliriz.
0 yorum