Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkacak!


19 trilyon dolarlık giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) pazarı yeni keşifler, yeni kâşifler bekliyor. Bu gelişen ve büyüyen pazardan pay almak, fırsatları kaçırmamak için Türkiye’den de milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarmamız gerekiyor.

[email protected]

Burak Aydın

Burak Aydın

2006 yılında katıldığım ve 2011 yılından bu yana Türkiye genel müdürlüğünü yürütmekte olduğum Intel’i benim için çok özel bir şirket haline getiren önemli bir özelliği iyi bir ‘kurumsal vatandaş’ oluşu. Intel’in kurucularından Gordon Moore’un ismiyle anılan ve neredeyse ‘inovasyon’ kelimesi ile özdeşleşmiş olan “Moore Kanunu” doğrultusunda, dünyanın ulaştığı teknolojik gelişmişlik düzeyinde, kurulduğu 1968 yılından bu yana şüphesiz ki Intel’in inovasyon alanında tartışılmaz bir rolü var. Ancak bu yazıda paylaşmak istediklerim Intel’in artık bilgisayar işlemcilerinin çok ötesine geçmiş bir çeşitlilikte olan teknolojileri, ürün ve hizmetleri, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde iyi bir kurumsal vatandaş olarak yürüttüğü kurumsal sorumluluk faaliyetleri değil. Son yıllarda tecrübelerimizi, birikimlerimizi ve kaynaklarımızı yoğun bir biçimde aktardığımız, tabiri caizse kafayı taktığımız, girişimcilik ve inovasyon kültürünün gelişmesi için yaptığımız çalışmalar.

KEŞFEDİLECEK ÇOK ŞEY VAR
Artık dünya ekonomisi girişimcilik üzerine dönüyor, dünyayı değiştiren fikirler dev şirketlere dönüşmüş durumda. 19 trilyon dolarlık giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) pazarı yeni keşifler, yeni kaşifler bekliyor. Bu gelişen ve büyüyen pazardan pay almak, fırsatları kaçırmamak için Türkiye’den de milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarmamız gerekiyor. Dünyanın en büyük, dinamik ve güçlü ekonomisine sahip ülkesi ABD’nin yıllardır sırtını dayadığı, üzerinde yükseldiği bir kavram olan girişimcilik, artık Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin de önemini kavradığı bir iş ve ekonomik büyüme yaratma aracı haline gelmiş durumda.

start-up-5BİRLİKTE İCAT ÇIKARALIM
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi kısa geçmişine rağmen hiç de fena bir noktada değil aslında. Kamu sektöründe, özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında ve belki de en önemlisi, gençlerimizde bu konuda önemli bir farkındalık ve ilgi var. Peki bu konuda Intel olarak biz ne yapıyoruz? Biz Intel Türkiye olarak vizyonumuzu “Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkmasına vesile olmak!” olarak belirledik. Ülke olarak genlerimize işlemiş olan “başımıza icat çıkarma!” kültürünün “hep birlikte icat çıkaralım” kültürüne dönüştürülmesi için el birliğiyle çalışılmasının kilit bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıl 1512b programında TÜBİTAK’ın çağrı ortağı olarak verdiğimiz finansal katkıya, bu yıl programın yenilenmiş ve geliştirilmiş hali olan 1601 Bireysel Genç Girişim – BiGG programında uygulayıcı kuruluşlara vereceğimiz mentorluk, jürilik ve sağlayabileceğimiz diğer katkılarla devam ediyoruz.

Fikri Işık

Fikri Işık

1 MİLYAR DOLARI AŞAN KAYNAK
Intel olarak inovasyon kültürünün gelişmesinde gençlerin rolünün çok büyük olduğuna inanıyoruz. Eğitimin gençleri dönüştürdüğüne, ufuklarını genişlettiğine, hayallerini daha büyük hale getirdiğine olan inancımızla son 10 yılda dünyada eğitim projelerine aktardığımız kaynak 1 milyar ABD Doları’ndan fazla. Öğrenciler arasında girişimcilik kültürünün geliştirilmesi ve üniversiteler ile özel sektör arasındaki işbirliğinin artması inovasyon kültürünün gelişmesi için de çok önemli bir adım olacak. Bu nedenle, Mart ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın da katılımıyla trilyon dolarlık nesnelerin interneti pazarının yeni mucitlerini çıkaracak, “Galileo İcat Kiti Üniversitelerde” projesini başlattık. Proje çerçevesinde şu ana kadar 1.130 tane Galileo icat kitini 38 üniversitemizden 62 akademisyen ve dolayısıyla birlikte çalıştıkları öğrencilere hibe ettik. Bu projeden beklentimiz öğrencilerin icat kitleriyle giyilebilen teknolojiler veya nesnelerin interneti (IoT) ile ilgili projelerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak.

PAYDAŞLAR DESTEKLENMELİ
Intel Türkiye olarak kendi bünyemizde yürüttüğümüz programlara ek olarak bu konuda ekosistemin diğer değerli paydaşlarının da desteklenmesi gerektiğine ve Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarmanın sıkça tartışılması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde milyar dolarlık girişimler konulu bir panel gerçekleştirdik. Yurtdışından önemli konuşmacıların yanı sıra Türk girişimcilik ekosisteminin en çok takip ettiği Ali Sabancı, Emre Kurttepeli ve Ümit Leblebici gibi isimlerle Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkması için yapılması gerekenleri masaya yatırdık. Yine aynı mantıkla Şubat ayında Antalya’da gerçekleştirilen Startup Turkey etkinliğinin sponsorları arasında yer aldık. Ekosistemin desteklenmesi konusundaki çabalarımızı yıl içerisinde de devam ettiriyor olacağız. Bu yıl Türkiye Genç İşadamları Derneği ev sahipliğinde 7-9 Eylül arasında yapılacak olan G20 Young Entrepreneurs Alliance etkinliğinin de sponsorları arasında yer alıyoruz. Çok sayıda ülkeden genç girişimciyi biraraya getirecek olan bu etkinliğin öneminin altını çiziyor ve çok başarılı geçmesini ümit ediyoruz.

TEKNOLOJİ İHRACI
İnovasyon ve girişimcilik kültürünün gelişmesinden söz ederken AR-GE çalışmalarımızdan da söz etmek isterim. İstanbul, İTÜ Teknokent’te açtığımız AR-GE merkezimiz dünyadaki 3. açık AR-GE merkezi konumunda. Bu merkezde Nesnelerin İnterneti ve giyilebilir teknolojiler üzerine çalışıyor, yeni projelere destek veriyoruz. Merkezimizden çıkan projelerin global arenada başarı kazanarak gençlere örnek olmasını hedefliyoruz. Intel Türkiye olarak İstanbul AR-GE Merkezi’nde yapılan çalışmalarla birlikte çok kısa zamanda 2 adet patent başvurusunda bulunduk. Merkez daha birinci yılını doldurmadan ilk ürünleri görebildik. İstanbul AR-GE merkezimizde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen çözümleri Intel globale ihraç ediyor olmamız da bizim için ayrıca bir övünç kaynağı. İnsan dünyada var olduğu sürece keşfetmeye, icat etmeye devam edecek. Artık çevremizde dünyayı değiştiren fikirlerini dev şirketlere dönüştüren 20 yaş üstü milyarderler var. Estonya’dan, Çek Cumhuriyetinden milyar dolarlık şirketler çıkıyor. Bir sonraki milyar dolarlık teknoloji girişimi neden Türkiye’den çıkmasın? Bir sonraki dolar milyarderi neden bu yazıyı okuyan genç Türk girişimcilerinden biri olmasın?

Hayalimize yaklaştıracak proje
T-JUMP’IN ORTAĞI OLDUK
Bir yandan sağladığımız destekler ve yarışmalarla girişimcilik ekosistemini zenginleştirmeye ve değer yaratmaya çalışıyoruz. Ama öte yandan hedef milyar dolarlık şirket çıkartmaksa bunun Türkiye sınırlarını aşması gerektiğine ve bu işin merkezi olan Silikon Vadisine uğramadan pek mümkün olamayacağına inanıyoruz. Bu nedenle Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin San Francisco’da açılan T-Jump girişimci hızlandırma merkezinin teknoloji ortağı olduk.

UFUKLARI GENİŞLETECEK
Açılışını 19 Mart’ta İzmir’de Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi ile yaptığımız, hemen arkasından Sayın Fikri Işık tarafından da San Francisco’da ziyaret edilen T-Jump’ın girişimcilik ekosistemine katkılarının ne denli büyük olacağını önümüzdeki yıllarda yolu buradan geçmiş başarılı start up’larla göreceğimize ve “iyi ki böyle bir yatırımın bir paydaşı olmuşuz” diyeceğimize gönülden inanıyorum. YFYİ Intel kategorisi birincisi de T-Jump’ta bir kampa katılma fırsatını yakalayacak. Türk girişimcileri ABD’de bulunan yatırımcı ve girişimcilerle buluşturmanın girişimcilerimizin ufkunu genişleteceğini ve bizi, Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarma hayalimize bir adım daha yaklaştıracağına inanıyorum.

start-up-4YENİ FİKRİN ÖDÜLÜ 25 BİN TL
İKİNCİ AŞAMAYA GEÇENLER: Diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye’de hayata geçirdiğimiz bir uygulama da hibe edilen icat kitleri ile çalışmakta olan öğrencileri, ODTÜ Teknokent ile birlikte yürüttüğümüz Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nın Idea bölümüne davet etmek oldu. Yapılan başvurulardan 10 tanesi ikinci aşamaya geçmeye hak kazandı ve 1. olacak ekip 25 bin TL nakit ödülün sahibi olacak. Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nın start up’lara yönelik kısmı olan YFYİ Pro yarışmasının ise bilişim kategorisi ortağıyız. Bu kategoride 1. olacak ekibe de 25 bin TL nakit ödül vereceğiz.

GLOBAL VİZYON KAZANDIRMAK: Nakit ödüller kadar girişimcilere global bir vizyon kazandırmanın öneminin farkındalığıyla, hem IDEA hem PRO birincilerini Aralık ayında Londra’da gerçekleştireceğimiz Challenge Up zirvesine doğrudan katılımla da ödüllendireceğiz. Challenge Up bu yıl tüm Avrupa’da ilk defa uygulanan ve start up’ların Intel Capital’in de aralarında bulunduğu girişim sermayesi şirketleri tarafından yatırım alabileceği ve girişimcilerin kendileri gibi teknoloji girişimcileriyle, teknoloji şirketlerinden uzmanlarla ve pek çok yatırımcı ile biraraya gelebilecekleri harika bir platform.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.