TEB, TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı-BiGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı kapsamında, girişimcilerin başvuru yapabileceği 17 kuruluş arasında yer alan tek banka oldu. TÜBİTAK’ın program kapsamında vereceği 150 bin TL hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin başvurularını kabul etmeye başlayan banka, girişimcilere özel olarak BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step UP Programı’nı hayata geçirdi. Bu program sonucunda başarılı bulunan girişimciler 2. aşama için hibe almaya aday olarak TÜBİTAK’a yönlendirilecek.
İki yıl önce başlattığı Türkiye’nin en kapsamlı girişim bankacılığıyla girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi için çalışan Türk Ekonomi Bankası (TEB), yenilikçi ve katma değerli iş fikri olan girişimcilere ‘danışman banka’ anlayışıyla ihtiyaç duydukları her konuda yol gösteriyor. TEB Girişim Evi çatısı altında girişimcilere eğitim, mentorluk ve danışmanlık desteğinin yanı sıra iş yönetim danışmanlığından yatırımcı buluşmalarına, networking olanaklarından müşteri edinme imkanlarına kadar birçok konuda ücretsiz destek sunan TEB, girişim bankacılığındaki bilgi birikimi ve uzmanlığıyla TÜBİTAK’tan hibe almak isteyen girişimcilerin başvurularını kabul etmeye başladı.
TEK BANKA
BiGG programıyla girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerini desteklemeyi hedefleyen TÜBİTAK, bu yıl program kapsamında verilecek hibeler için başvuruları doğrudan almayacağını, başvuruları yetkilendirdiği uygulayıcı kuruluşlar üzerinden alacağını açıkladı. Bu amaçla açtığı 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı-BiGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı’nda süreçleri yürütmek üzere 17 uygulayıcı kuruluşu belirledi. Bu kuruluşlar arasında yer alan tek banka TEB oldu. Uygulayıcı kuruluşlar girişimcilere eğitim, rehberlik, ön kuluçka gibi hizmetler sunarken girişimcilerin iş planı önerilerinin 2. aşama başvurusu için uygun hale gelmesi konusunda da destek verecek.
ÖZEL EĞİTİM PROGRAMI
TEB olarak TÜBİTAK’ın programından yararlanarak hibe almak isteyen girişimcilerin başvurularını almaya başladıklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Başvuruda bulunan girişimciler, TEB Girişim Evi danışmanlarının özel olarak oluşturduğu 21 günlük BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step UP Programı’na alınacak. Kişisel Gelişim Eğitimleri, Girişimcilik Eğitimleri, Teknik Eğitimler ve Uygulama olmak üzere dört ana modülde oluşturduğumuz bu program sonucunda başarılı bulunan girişimciler 2. aşama için hibe almaya aday olarak TÜBİTAK’a yönlendirilecek. TEB Girişim Evi danışmanlarının bilgi birikimi ve uzmanlığıyla oluşturduğu bu programla girişimcilerin başvurularını kabul ediyor, iş fikirlerini değerlendiriyor, girişimcilerin nitelikli iş planı hazırlamalarına destek oluyor ve uygun bulduğumuz iş fikirlerini ön kuluçkaya alarak iş fikri doğrulama sürecine tâbi tutuyoruz. Hibe almak isteyen girişimciler doğrudan TEB’e başvurabiliyor” diyor. Toplam 21 gün süren BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step Up Programı sonunda tüm girişimciler, TEB Girişim Evi proje ekibine sunum yapacak. Jürinin belirlediği girişimcilere TÜBİTAK BiGG Programı 2. aşama başvurusunda kullanılan iş planı üzerine iki günlük iş planı eğitimi verilecek. Eğitim sonrasında her girişimcinin iş planını en doğru şekilde hazırlayabilmesi ve TÜBİTAK’a başvuru yapabilmesi için birebir danışmanlık desteği de sağlanacak. Son olarak seçilen girişimciler projelerini hibe almak üzere TÜBİTAK’a sunacak.
2 BİNİ AŞKIN BAŞVURU
BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step UP Programı’nın 2 yıl boyunca 2 binden fazla girişimcinin kabul edilmek için başvuruda bulunduğu ve ‘Ticari Hızlandırma Programı’ ile ülke genelinde pek çok teknokentte bizzat uygulanan TEB Girişim Evi deneyiminden doğduğunu belirten Boz, şöyle devam ediyor:
21 GÜNLÜK EĞİTİM 21 gün süren program sonunda girişimciler, TEB Girişim Evi proje ekibine sunum yapacak.
Değerlendirme aşamaları
“TEB olarak 2 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin aşamaları en kapsamlı girişim bankacılığını başarıyla uyguluyoruz. Girişimcilere finans desteğinin çok daha ötesinde iş fikirlerini hayata geçirebilmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve danışmanlık desteğini sağlıyoruz. Ataşehir’de açtığımız TEB Girişim Evi’nde ve aynı çatı altındaki TEB Kuluçka Merkezi’mizle girişimcilere projelerinin geliştirilmesinden ticarileştirme süreçlerine, networking olanaklarından müşteri bulmaya kadar ihtiyaç duydukları her alanda ücretsiz destek sağlıyoruz. Kuluçka merkezimiz oldukça başarılı ve bu alanda öncü bir konumda.”
22 MİLYON TL CİROYA ULAŞILDI
TEB Kuluçka Merkezi’nin ticari hızlandırma modelinin imkanları girişimcilere hiçbir karşılık beklemeden kullandırılıyor. Ayrıca Ankara, İstanbul, Konya ve İzmir’de de 7 teknokent bünyesinde TEB Kuluçka Merkezi’nin ‘ticari hızlandırma modeli’ uygulanıyor. Böylece teknokentler içinde üretilen teknolojilerin ticarileşmesi için bir model oluşturulmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Boz, “Başarısı kanıtlanmış Kuluçka Merkezi hizmetiyle TEB Girişim Evimize bugüne kadar kabul edilen 52 girişimci şimdiye kadar 22 milyon TL ciroya ulaştı. Girişim bankacılığı kapsamında hayata geçirdiğimiz tüm bu başarılarımızın TÜBİTAK’ın 1512 çağrısı kapsamında 150 bin TL hibe vereceği teknogirişimcileri seçmek için TEB’i yetkilendirmesinde etkili olduğunu düşünüyorum” diyor.
GİRİŞİM EVİNE KABUL EDİLEN KİŞİ SAYISI
52 girişimci şimdiye kadar 22 milyon TL ciroya ulaştı.
MENTORLUK DESTEĞİ
TÜBİTAK’ın vereceği hibeler için TEB’e başvuran ve BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step UP Programı ile ön kuluçkaya alınan girişimcilere özel destekler de sunulacak. TEB’in programını başarıyla tamamlayan bir girişimci, ABD Silikon Vadisi’ndeki T-Jump TEB Girişim Evi Noktası’na bir haftalığına gitmeye hak kazanacak. Girişimcinin yararlanacağı bu ziyaret kapsamında mentor ve yatırımcı desteği de sağlanacak. Microsoft BizSpark Plus ile girişimciler, bir yıl boyunca Microsoft’un uygulama geliştirme platformu olan Visual Studio ve pek çok Microsoft teknolojisini ücretsiz kullanım hakkına sahip olacak. Girişimciler, Microsoft Azure Bulut Platformu’nu aylık 10 bin dolar, yıllık ise toplam 120 bin dolara kadar ücretsiz kullanabilecek. Bunlarla birlikte TEB tarafından girişimcilere, TÜBİTAK’ın vereceği hibeler hesaplarına geçene kadar kullanabilmeleri için bir ay süre ile 10 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkanı sunuluyor. Bu kapsamda, girişimcilerden bir yıl boyunca havale/EFT, hesap işletim ücreti, şirket kredi kartı ücreti alınmayacağı gibi, TÜBİTAK’ın diğer desteklerinden faydalanmaya hak kazandıklarında eş finansman veya teminat mektubu da TEB tarafından sağlanabilecek.
ÖZEL AVANTAJLAR
NETWORK HAVUZU: BiGG TEB, Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step UP Programı ile TÜBİTAK’tan hibe almaya aday girişimleri belirlerken onlara özel avantajlar da sağlıyor. Girişimciler TEB’in melek yatırımcılar, kurumsal ve özel bankacılık müşterileri ve iş ortaklarının dahil olduğu network havuzu ve piyasa bilgisinden faydalanma imkanına sahip oluyor.
ÜCRETSİZ TANITIM: Başvurusu kabul edilen tüm girişimcilerin fikir ve projelerine başlangıç aşamasından dünyaya açılmasına kadar 360 derece destek sunduklarını söyleyen Turgut Boz, “Girişimcilere, projelerin ticarileştirilmesi öncesinde network kurabilmesini sağlayarak piyasa koşullarına karşı dayanıklılığını tespit etme, geniş müşteri kitlesi sayesinde ücretsiz tanıtım yapabilme, farklı disiplinlerden kitlelere ulaşarak iş fikirlerini değerlendirebilme avantajı sağlayacağız” diye konuşuyor.
MÜŞTERİ BULMA İMKANI: Programı başarıyla tamamlayıp ilk aşamayı geçen girişimciler, Anadolu’nun çeşitli illerine yayılan TİM-TEB Girişim Evleri’nin de bir parçası olarak ihracat potansiyeli bulunan teknolojik ve katma değeri yüksek girişimciler arasında yer alma şansı elde edecek. TEB Özel Melek Yatırım Platformu yatırımcıları ve TİM üyesi sanayicilerle buluşup projelerine yatırım ve müşteri bulma imkanına erişebilecekler.
1. Başvuru için teknogirişimcilerin mevcut TEB Kuluçka Merkezi İletişim Formu’nu doldurmaları yeterli.
2. Temmuz ayı boyunca alınan başvurular üç aşamada değerlendiriliyor.
3. İlk aşamada başvuruların şekil ve kriterlere uygunluğu TEB Girişim Evi proje ekibi tarafından değerlendiriliyor.
4. Başvuru formu değerlendirilen girişimciler, ikinci aşamada bire bir mülakata alınıyor.
5. Son aşamada ise TEB Girişim Evi proje jürisine sunum yapılıyor.
TİM-TEB GİRİŞİM EVLERİ İLK MEZUNLARINI VERDİ
6 AYLIK EĞİTİM: İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te faaliyet gösteren TİM-TEB Girişim Evleri, altı aylık eğitim sonucunda yazılım, elektrik-elektronik, biyomühendislik gibi çeşitli alanlarda ilk dönem mezunlarını verdi. TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında çalışmalarını sürdürerek mezun olan girişimciler, aldıkları danışmanlık hizmeti ve networking desteğinin yanı sıra elde ettikleri yatırımcı olanaklarıyla önemli başarılara imza attı.
YATIRIMCI DESTEĞİ: Bu kapsamda, girişim fikirlerinden Positive Energy, Lüksemburg Kuluçka Merkezi’ne kabul edilerek inovatif müşteri deneyimi uygulamalarının yer aldığı ICT Spring Europe Etkinliği’ne katılma hakkı kazandı ve önemli yatırımcıların desteğini aldı. Yazılım sektöründe faaliyet gösteren Deytek, TİM-TEB Girişim Evi’nde geliştirdiği dökümantasyon sistemi yazılımı ürünüyle başta TEB olmak üzere çeşitli şirketlere büyük satış yapmayı başardı.
DERECE ALDI: Merkezlere kabul edilerek 6 aylık eğitim maratonunun ardından hayata geçirdikleri iş fikirleriyle başarıya ulaşan girişimcilerden Aykut Önder Barazi ise Antep fıstığı reçinesi toplama ve hammadde konusunda geliştirdiği projeyi kısa sürede ticarileştirerek Ege İhracatçı Birlikleri’nin gerçekleştirdiği 3. Gıda AR-GE Proje Pazarı Yarışması’nda derece alma şansı yakaladı.
0 yorum