“Startupdostu.com’u neden destekliyoruz?”


BKM, 2012’den beri start up ekosisteminin gelişmesine destek veriyor. Çalışmalarının meyvesini Startup Dostu Şirketler ödülüyle alan BKM, bu anlayışını daha geniş zeminlere taşımaya karar verdi. BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Bu noktada yeni bir iletişim kanalı olarak dijital dünyayla ilk adımı atmak üzere kurulan Startupdostu.com platformunu desteklemeye karar verdik” diyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Startup Dostu Şirketler’den biri. Start up ekosistemine verdiği desteği ve iletişimi kurum kültürüne dönüştüren şirket, 2012’den beri internet girişimcileriyle yakın temasını sürdürüyor. BKM Genel Müdür Soner Canko, Türkiye’yi, gençleri ve her yaştan girişimci ruhu geleceğe taşıyacak yolun girişimcilikten geçtiğine inandıklarını söylüyor. Canko, “BKM olarak bizim faaliyet sınırlarımız, sorumluluk alanlarımız belirli. Buna rağmen bu alanlar içinde girişimciliği destekleyerek ekosistemimizin kısa sürede ne kadar büyük adımlar atabileceğini gördük” diyor. Bugün BKM’nin kendi girişimcilik ağı içinde doğrudan ve dolaylı olarak 50’nin üzerinde girişime dokunduğunu aktarıyor. BKM Genel Müdürü Soner Canko ile start up ekosistemine verdikleri desteği ve Startup Dostu Ödülleri’ni konuştuk:

Startupdostu.com fikri nasıl ortaya çıktı?
Girişim ekosisteminin bir ülkenin ekonomik ve teknolojik açıdan gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu artık kimse inkar edemez. Yeni girişimlerin doğması, gelişmesi ve başarıya ulaşabilmesi için girişimci ruhların ortaya çıkarılması, cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi büyük öneme sahip. Tüm bunları bir bütün olarak düşündüğümüzde girişimler için onlarla sadece finansal yatırımcı ilişkileri değil aynı zamanda dostluk bağları kurmak gerektiğini görüyoruz.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) olarak 2012 yılından itibaren internet girişimcileriyle iş birliklerine başladık. Zaman içinde artan bu etkileşimi ve iş birliklerini kurum kültürümüzün bir parçası haline dönüştürdük. Bunun sonucunda 2017’de ilk kez düzenlenen Startup Dostu Şirketler programında ödül aldık. Bu ödülün verdiği gurur ve mutluluk bizde, “Neden bu anlayış ve yaklaşımı daha geniş zeminlere ulaştırmaya çalışmayalım” sorusunu doğurdu. Bu noktada yeni bir iletişim kanalı olarak dijital dünyayla ilk adımı atmak üzere kurulan Startupdostu.com platformunu desteklemeye karar verdik.

BKM bu projeyi neden destekliyor? Neden bu kadar önem veriyor?
Türkiye’yi, gençlerimizi, her yaştan girişimci ruhu geleceğe taşıyacak yolun girişimcilikten geçtiğini biliyoruz. BKM olarak bizim faaliyet sınırlarımız, sorumluluk alanlarımız belirli. Buna rağmen bu alanlar içinde girişimciliği destekleyerek ekosistemimizin kısa sürede ne kadar büyük adımlar atabileceğini gördük. Bugün ülkemizde çok az sayıda şirket girişimcilik ekosistemini destekliyor.

Bu nedenle bu konuda alınacak çok yol var. İnternet girişimciliği dünyasında olup bitenleri ne kadar çok duyurabilirsek ve bu dünyaya ne kadar çok şirketi çekebilirsek, girişimci ruhları da o denli cesaretlendirmiş ve onlara yeni yollar açmış oluruz. Bu minik adımların hepsi toplandığında ülkemizin kaderini değiştirebilecek büyük bir adım atma gücümüz de o denli artmış olacak. Duyduğumuz heyecanı ve azmi ne kadar çok paydaşla paylaşırsak, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin geleceğinin de o kadar parlak olacağına inanıyoruz.

BKM de start up dostu bir şirket midir? Siz neler yapıyorsunuz?
Start up dostu bir şirket olmak için büyük gayret harcıyoruz ve imkanlarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Bugün BKM’nin kendi girişimcilik ağı içinde doğrudan ve dolaylı olarak dokunduğumuz 50’nin üzerinde girişim var. Bu girişimlerin bazıları için bir müşteri olarak, bazıları için sundukları ürün, hizmet ve servislerde BKM Express ile kampanyalar düzenleyerek yakın ilişki kuruyoruz.

Bunun dışında fintech ve ödemeler dünyası alanında gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve etkinliklerde aktif rol vererek, Türkiye içinde ve yurt dışında katıldığımız etkinliklere onları da davet ederek, girişimcileri cesaretlendirmeye teşvik etmeye, desteklemeye, tanıtmaya ve iş ağları içinde yeni kurum ve kişilerle tanıştırmaya gayret ediyoruz.

BKM olarak biz start up dostu bir kültürle hareket ederken hem onlara yardımcı oluyoruz hem pek çok yeni şeyi birlikte keşfedip öğreniyor, kendi alanımızda küresel bir lider konumu kazanmak için onlardan da güç alıyoruz.

Start up dostu şirket dediğimizde ne anlıyoruz? Bu kapsama neler giriyor?
Girişimlerden bahsettiğimizde genellikle akla yatırımcı ilişkileri ve milyar dolarlık bir şirkete dönüşme yarışı içindeki teknoloji girişimleri geliyor. Öte yandan kapımızı çalıp sadece “Fintech nedir” diye soran gençlerimiz ve dostlarımız var. Burada start up kültürünün merakla başladığının altını çizmem lazım.

Start up dostu olmak en basit sorulara, bıkmadan, usanmadan ve yüzlerce kez farklı kişilerden gelse bile cevap verebilmekle başlıyor. Bazen bu cevaplar onları doğru soruları sormaya yönlendirmek ve sonrasında doğru kişilerle tanıştırmakla devam ediyor.

Dost kelimesi, doğası itibariyle fedakarlık yapmayı gerektiriyor. Bunun ne ölçekte olabileceğini ise kurum kültürü ve yapısı belirliyor. Ben, her kurumun ve işletmenin bu dostluğun bir parçası olabileceğine inanıyorum. Bunu yaparken de start up’ların da bizlerin dostu olduğunu ve tüm bu paydaşların daha önce bahsettiğim dev adımları atacak bir organik yapıya dönüştüğünü de asla unutmamalıyız.

Start up dostu olmak isteyen şirketler işe nereden başlamalı?
Kapılarını çalıp bir fikir paylaşmak isteyen varsa her gün 15 dakikalarını veya haftada bir saatlerini ayırmakla işe başlayabilirler. Eğer bu amaçla kapılarını kimse çalmıyorsa yapılarını buna uygun hale getirmek en doğru adım olacaktır. Bir diğer önemli husus ise bizler girişimlere dost olmak istiyoruz. Bu sebeple “Sizin için ne yapabilirim” sorusunu sormayı bir düstur edinmeliyiz.

Türkiye’de bu konuda öne çıkan şirketler neler yapıyor? Dünya çapında örnekler var mı?
Türkiye, kültürü ve yakın insani ilişkileri açısından doğal bir avantaja sahip. Start up dostu olmanın bir tebessüm ve basit bir diyalogla başladığını düşünürsek burada herkes elindeki imkan dahilinde bu ekosisteme paydaş olmaya gayret göstermelidir. Bu gayretin, dünya çapında örnekler çıkarmak için de bir vizyon oluşturacağına eminim.

“TÜM PAYDAŞLARA CESARET VERSİN”
Startup Dostu Şirketler Ödülü için neler düşünüyorsunuz? Siz de orada ilk sırada yer aldınız.
Biz bu ödülü almaktan büyük gurur ve mutluluk duyduk. Bu sayede ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu dostlarımızla tekrardan paylaşma imkanı bulduk. Bu ödül programının bir yarış olmamasını ve ekosistem içindeki tüm paydaşlara cesaret verip diğer kurum ve şirketlerimize örnek olmasını kesinlikle çok yerinde bir adım olarak görüyoruz. Bu programın, ülkemizde girişimcilik kültürünün en doğru şekilde yayma ve güçlü, sağlıklı bir ekosistem için tüm paydaşları motive etme görevini de başarıyla yerine getireceğini umuyorum.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.