Aslında son dönemde çok sık duymaya başladık. Dev şirketler, start up’lara yatırım yapıyor, fon yaratıyor, mentorluk yapıyor, kuluçka/ hızlandırma programları geliştiriyor. Devlerle start up’ların bu yakınlaşmasında ise yenilikçilik ve inovatif fikir arayışı etkili oluyor. Bu gerçekten hareket eden Endeavor Türkiye, TOBB GGK ve Bizz Consulting, “Startup Dostu Şirketler” ödüllerini hayata geçirdi. 250 girişimcinin katıldığı anket sonucunda start up dostu 10 şirket seçildi. İşte o şirketler…
Dünyada start up’larla kurumsal şirketlerin yakınlaşması hızlanıyor. Pek çok şirket, artık girişimcilerin yanında yer almak için hem fonlamada hem işin geliştirilmesi noktasında destek veriyor. Avrupa Birliği de son dönemde Mind the Bridge ve Nesta gibi organizasyonlarla start up’ların büyük şirketlerle iş birliği yapmasını destekliyor. Bunun için büyük organizasyonlar, “matching” (Eşleştirme) ve ödül etkinlikleri gerçekleştiriyor.
Kurumların girişimcilik dönüşümünü yöneten Core Strateji şirketinin kurucusu İhsan Elgin, start up dostu şirketlerin ayırt edici özelliklerinin sadece yatırıma odaklanan bakış açısından çıkarak start up’larla daha entegre çalışma ve “birlikte geliştirme” yaklaşımları olduğuna dikkat çekiyor. “Kurumların tanıştığı, destek verdiği her start up, yeni bir yaklaşım öğrenmede ve bunu kurum içine taşımada iyi bir fırsat.
Start up’lar, kurumların mevcut problemlerine çözüm üretme, sunduğu ürün ve hizmetle kurum vizyonunun parçası olmada yüksek potansiyele sahip” diyen Elgin, kurumları tehdit eden yıkımın da çoğunlukla endüstrinin dışından geldiğine vurgu yapıyor. “Start up’larla kurulan diyalog, kurumların yıkımı öngörmelerine ve önlem almalarına katkı sağlıyor. Türkiye’de yeni keşfedilen bu dinamiklerde yurt dışında Unilever, Cisco, BMW, Metro ve SAP gibi markalar önemli ivme kat etti” diyor.
Start up’lara destek veren kurumsal şirketlere dikkat çekmek için Endeavor Türkiye, TOBB GGK ve Bizz Consulting iş birliğiyle “Startup Dostu Şirketler” ödülleri hayata geçirildi. Düzenlenen ankete 250 start up katıldı. Start up’lar, şirketleri iş birliğine açık olmaları, yatırım yapabilmeleri, mentorluk ve danışmanlık gibi konularda yardımcı olmaları, iş yapma potansiyelleri ve kuluçka/hızlandırıcı programları sunmaları gibi kriterlerle tercihlerini yaptı. Bu anket sonucunda ise start up dostu 10 şirket seçildi.
GELECEĞE YATIRIM
Start up dostu kurumların başında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) geliyor. Kurum, start up’larla özellikle de sosyal girişimcilere ayrı önem göstererek çeşitli iş birlikleri yapıyor. FinTech Istanbul platformuyla bu alandaki girişimlere network imkanı sağlayan etkinlik ve eğitimler düzenliyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Dijital girişimler, geleneksel şirketlere kendilerini yenileyerek büyük organizasyon olmanın getirdiği bürokrasi ve hantallığı kapatmak için önemli fırsat kapılarını aralıyor” diyor.
BKM Express dijital cüzdanıyla start up’ların hızlı, kolay ve güvenli ödeme almalarını sağlıyor. Canko, bugün blockchain, chatbot, bluetooth teknolojileri üzerinde uzman start up’larla birlikte çalıştıklarına da vurgu yapıyor.
Aynı şekilde Microsoft da Türkiye’de teknokent, kuluçka, hızlandırma programları ve yatırımcılarla birlikte çalışıyor. Microsoft, Türkiye’de 1.500’ün üzerinde girişimle bu çerçevelerde iş birliği yapıyor.
BizSpark programında 5 yaşından küçük ve yıllık cirosu 250 bin doların altındaki girişimlere ücretsiz yazılım geliştirme teknolojileri desteği veriliyor. BizSpark Plus ile de cirosu 1 milyon doların altındaki hızlandırma programları girişimlerine 2 yıl için 120 bin dolar ve Azure bulut platformu kullanım hakkı tanıyor.
Ayrıca hızlandırma programlarına dahil girişimlere iş geliştirme ve pazara açılmada da destek oluyor. Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Ekosistem Direktörü Behice Funda, “Nesnelerin interneti, M2M, yapay zeka gibi alanlar dünyada hızla büyüyor. Türkiye’de bu alanlara odaklanan girişimlerin sayısının artması için çaba göstereceğiz” diyor.
KOÇ KÖPRÜ KURUYOR
Start up dostu şirketlerden biri de Koç Holding. Grubun start up’larla ilişkilerini Inventram şirketi yürütüyor. İleri teknoloji- mühendislik projelerine yatırım yapan ilk ‘erken aşama teknoloji yatırım şirketi olan Inventram’ın genel müdürü Cem Soysal, buluşların patentle korunması ve lisanslaması, sermaye artırımıyla yatırım yapılması ve de inovatif ürün/ servisleri olan küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketlerinin Türkiye’nin lider şirketleriyle buluşturulmasında faaliyet gösterdiklerini aktarıyor.
Soysal, “Start up’ların en çok destek aldığı iş kolumuz, teknoloji ticarileştirme modelimiz Inventram Preferred Partners. Bu sistemle Türkiye’nin KOBİ’lerini Koç Topluluğu şirketleri ya da sektörlerinin öncü şirketleriyle buluşturma köprüsünü kurduk” diyor.
Inventram Preferred Partners’la lider şirketler, bu yeni teknoloji şirketlerinin müşterisi ya da stratejik yatırımcısı olabiliyor. Böylelikle genelde yurt dışından temin ettikleri yüksek fiyatlı ya da yüksek marjlı mühendislik ürün ve servislerini, daha uygun maliyetlerle Türk teknoloji şirketlerinden sağlayabiliyor.
Inventram, bugüne kadar alınan 5 bin 600’den fazla proje başvurusundan 6 şirket yatırımı, 42 patent yatırımı, 9 teknoloji ticarileştirme ve 21 Preferred Partner iş ortaklığı gerçekleştirdi. Şirket, dünya pazarlarında daha aktif olma amacıyla bugünlerde kanamayı durduran elektrostimülatör teknolojisi, artırılmış sanal gerçeklik ve giyilebilir akıllı görüntüleme teknolojileri üzerine yatırımlar yapıyor.
FİNTECH’LERLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ
Bankalar da girişim ekosisteminin önemli oyuncuları. Örneğin Garanti Bankası, sektörde etki alanı geniş, yüksek değer yaratma potansiyeline sahip girişimlere destek oluyor. Haziran 2016’da “GarantiPartners Girişim Üssü”nü hayata geçiren banka, start up’ların özellikle iş kurma, finansmana erişme, pazara ulaşma ve ilişki ağı kurma gibi zorlu aşamalarda hızla ilerlemelerine katkıda bulunuyor.
Şu an 19 girişim GarantiPartners portföyünde çalışıyor. Bankanın genel müdür yardımcısı Didem Dinçer Başer, “Şirketlerin ürün ve hizmetlerine start up’ların geliştirdiği yeni modelleri eklemesi, müşteri deneyiminde farklılaşmalarını ve rekabette öne geçmelerini sağlıyor” diyor. Banka bu anlayışla API’lerini fintech’lere açmaya gayret ediyor.
Fintech gelişimini desteklediklerini belirten Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş “Fintechleri sektörde birer rakip olarak değil, gelecek vizyonumuzun önemli iş ortakları olarak görüyoruz. Birlikte daha verimli, yeni iş modelleri ve trendlere uygun ürünler ve hizmetler geliştirmenin her iki taraf için de faydalı olduğunu biliyoruz. Sonuçların özellikle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmasını hedefliyoruz. Bunun için Akbank İnovasyon Merkezimiz, Akbank LAB yurt içinde ve dışında 100’den fazla fintech ile sürekli iletişim halinde. Döngülerle yönettiğimiz inovasyon süreçlerini daha hızlı ve etkili yürütmek için fintechler bizim vazgeçilmez iş ortaklarımız. Son dönemde Silikon Vadisi merkezli fintech kuruluşu Ripple ile yaptığımız iş birliği ve bunun sonucunda Türkiye’de blockchain ile uluslararası para transferi hizmetini sunan ilk ve tek banka olmak, fintech stratejimizin ve vizyonumuzun en önemli örneği” diye konuşuyor.
İKİ ŞİRKETTEN HAYATİ DESTEK
Türk Telekom, 2013’ten bu yana devam eden girişim hızlandırma programı PİLOT ile 300’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.
Şirket bu programdan şimdiye kadar mezun olan 35 girişime toplamda 1,2 milyon TL nakit desteği sağladı.
Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, girişimcilerle çalışmalarının şirketlerine kattığı artıları şu sözlerle açıklıyor: “Desteklediğimiz girişimlerin bize yaratıcılık, çeviklik, esneklik ve risk alabilme konularında ilham kaynağı olduğuna inanıyoruz.
Önümüzdeki dönemde de enerji ve dijital sağlık alanındaki start up’ları kurumsal girişim sermayesi yoluyla destekleyerek inovatif ürün ve servis portföyümüzü genişletmeyi amaçlıyoruz.”
Turkcell ise farklı bir yaklaşımla kitlesel fonlamada bir fırsat alanı yaratıyor. Şirket, 2016’da hayata geçirdiği kitlesel fonlama platformu Arıkovanı ile teknolojik ürünlere odaklanan girişimcileri destekçilerle buluşturuyor. Böylece girişimciler, ihtiyaç duydukları kaynağa toplum desteğiyle ulaşıyor.
Destek vermek isteyenler girişimcilerin henüz prototip aşamasındaki ürünlerine ön sipariş verebiliyor. Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz, “Arıkovanı ile prototip aşamasındaki ürünler için girişimcilere mentorluk veriyor, onları vitrine hazırlıyoruz. Ücretsiz film desteği ve kampanya dönemi için medya bütçesi sağlıyor, her projeye belirli oranda sipariş veriyoruz” diyor.
Projeler vitrinde kaldıkları 60 günde koydukları hedef fona ulaşmaya çalışıyor.
Start up dostu şirketler
1 Bankalararası Kart Merkezi
2 Microsoft
3 Koç Holding
4 Garanti Bankası
5 Yemeksepeti
6 Akbank
7 İş Bankası
8 Türk Telekom
9 Turkcell
10 General Electric
Not: Start up dostu şirketler, Türkiye’nin önde gelen 250 start up şirketinin katıldığı anketle belirlenmiştir.
“Dost şirketlerin ayırt edici özellikleri, start up’larla daha entegre çalışma ve “birlikte geliştirme” yaklaşımları.”
“FONLAMADA DESTEK VERECEĞİZ”
YALÇIN SEZEN İŞ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
İŞ BİRLİKLERİ Yeni ekonominin temel kavramlarından start up ekosistemini destekleyerek teknoloji odaklı iş yapış biçimlerinin yaygınlaşmasına ve katma değerli dijital iş modellerinin hayata geçmesine destek olmaya çalışıyoruz. Kolektif House’daki faaliyetlerimiz ve start up’larla kurduğumuz birebir temaslarda, en önemli ihtiyaçlarının girişimlerini sunacakları müşteriyi bulma ve tanıma olduğunu gördük.
İlk etapta, girişimcilerle fikirlerini bir servis olarak bankamızın geniş müşteri tabanına ulaştırabilecekleri şekilde iş birliğine gittik. Ayrıca start up’ların çözümlerinin kullanıcısı yani müşterisi olduğumuz iş birliklerimiz var. Finansal teknolojiler üreten start up’ları, iştirakimiz Softtech ile iş ortağı şeklinde destekliyoruz. YAKIN TAKİP Kolektif House Levent bünyesindeki Workup Girişimcilik Programı, en sıcak destek mekanizmamız… 6 ay süren bu programda şu anda 8 ekip yer alıyor. Ekosistemin önde gelen kişilerinden mentorluk alıyorlar. Ayrıca StartersHub XO hızlandırma programının ana destekçilerindeniz. Perakende sektörüne yönelik ödeme sistemleri konusunda çalışmalarımız var. Çok yakında yeni dijital inovasyonumuzun deneyim tasarımını da start up iş birliğiyle gerçekleştiriyoruz. Yapay zeka, robo danışmanlık, nesnelerin interneti ve büyük veri anlamlandırılmasında çalışan start up’ları yakından izliyoruz. Start up’ların en büyük ihtiyacı olan fonlama alanında da çalışıyoruz. Grup şirketlerimizden İş Yatırım’ın Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi ile girişimcilere desteğimizi zenginleştireceğiz.
“Start up’lara özellikle finansmana erişme, pazara ulaşma ve ilişki ağı kurma gibi zorlu aşamalarda destek veriyorlar.”
“GÜNCEL KALMAYI SAĞLIYOR”
27 GİRİŞİM Start up’lara melek yatırımcı olarak finansal destek sağlıyor ve mentorluk yapıyorum. Bugüne kadar 27 şirkete toplam 15 milyon dolarlık yatırım yaptım. Yatırımlarımın bazılarını sıralarsam şöyle: Lidyana, Supplementler. com, ModaCruz, Iamnotbasic, Dry Taksi, Oak Bilişim, Justmop, Uplifers, Temizlikyolda, Baby Wee, Botega, Çaycı, ALES Cepte, Düşyeri… TOBB Genç Girişimciler, Galata Business Angels ve Endeavor’da yürüttüğüm görevlerde start up’larını hayata geçirme aşamasındaki genç girişimcilerle sürekli dirsek teması içerisindeyim. Ayrıca üniversitelerde ve diğer organizasyonlarda girişimcilere tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum.
“BENİ BESLİYOR” Bunun bana öncelikle güncel kalma anlamında bir katkısı oluyor. Yenilikleri daha ‘içeriden’ takip etme fırsatım doğuyor. Farklı iş modellerine kafa yormak, farklı pazarların dinamiklerini öğrenmek beni hem kişisel hem profesyonel anlamda besliyor. Ben her zaman tutkuyla bağlandığım bir fikri, insanların hayatını ve yaşayış şekillerini değiştirecek bir iş modeline dönüştürebilme hedefiyle çalıştım. Yatırım yaptığım kişilerde de bu potansiyeli arıyorum. İş fikrinden ziyade girişimcinin kendisine bakıyorum. Yaptığım yatırımların hangi sektörde olursa olsun, mutlaka teknolojiyi iş modelinin içine adapte etme gibi bir ortak noktaları var. Gelecekte de bu özellikleri bir arada bulunduran, beni heyecanlandıran iş modelleri ve girişimcilere yatırım yapmayı sürdüreceğim.
“KÜRESELLEŞMELERİNE YARDIM EDİYORUZ”
START UP RUHU GE olarak gerek dünyada gerek Türkiye’de dev bir start up ruhuyla çalışıyoruz. 4 yıl önce GE Ventures adı altında bir kurumsal girişim sermayesi fonu kurduk. Bu bölümle tüm dünyadaki girişimcileri ortak bir ağ üzerinden endüstriyel internet çözümleriyle destekliyoruz. Türkiye’de ise GE’nin güçlü küresel çalışmalarının sağladığı deneyimle lokal çalışmalar yapıyoruz. Yetkinliklere sahip olduğuna inandığımız kişileri bir araya getirdiğimiz inovasyon merkezimiz sayesinde, müşteriler ve paydaşlarla birlikte endüstriyel bir kuluçka merkezi olarak hizmet veriyoruz.
MENTORLUK Türkiye’deki belli başlı sanayi şirketleriyle yaptığımız ortak inovasyon projelerine start up’ları da katıyoruz. Bugüne kadar 140 start up’tan oluşan bir ağ oluşturduk. 20’sine aktif olarak mentorluk veriyor ve iş ilişkileri kuruyoruz. Günümüzde ne kadar iyi işler çıkarsalar da start up’ların önünde büyük engeller bulunuyor. Bunların en önemlisi küreselleşmek. Bugüne kadar iki start up şirketi HyperCFD ve Delphisonic ürünlerini Predix üzerine taşıyarak global müşterilere erişmelerini sağladık. İlk etapta sağlık, enerji ve ulaştırma alanlarında start up’lara konsantre olduk.
0 yorum