Kendisini girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlandıran Türk Ekonomi Bankası (TEB), şimdi de üniversite öğrencileri için özel bir girişimcilik eğitim programı olan Lets Up’ı hayata geçirdi. Bu yeni proje, özellikle üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin girişimci fikirlerini ekonomiye kazandırmayı ve girişimcilik kültürünü yaymayı amaçlıyor. ABD Büyükelçiliği ve Girişimcilik Vakfı’nın da iş ortakları arasında yer aldığı bu programa, başta Trakya Kalkınma Ajansı olmak üzere Let’s Up Programı’nın uygulanacağı üniversiteler de katkı sağlıyor.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye’de girişimcilik konusunda en aktif bankalar arasında yer alıyor. 2,5 yıl önce ‘Danışman Banka’ anlayışıyla Türkiye’nin en kapsamlı girişim bankacılığını başlatan banka, bu kapsamda Ataşehir’de TEB Girişim Evi’ni hayata geçirdi. Burada girişimcilere özel eğitim ve programlarla 360 derece hizmet veren kurum, girişimcilerin projelerinin ticarileştirilmesinden yatırımcılarla buluşmaya, ihtiyaç duydukları networklere ulaşmaktan müşteri edinme konusuna kadar pek çok özellikli destekten ücretsiz faydalanmalarını sağlıyor. Eş zamanlı iş planı hazırlamadan finans yönetimine kadar verdiği eğitimlerle de projelerini gerçek dünyayla buluşturmalarına yardımcı oluyor. Öte yandan TEB, ihracat potansiyeli yüksek fikir ve proje üreten girişimcilere destek vermek amacıyla geçtiğimiz yıl Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) işbirliğiyle TİM-TEB Girişim Evleri projesini gerçekleştirdi. İlk yılında İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te açtıkları TİM-TEB Girişim Evleri’ni bu yıl Denizli’de de açtıklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, gelecek dönemde farklı illerde de bu evlerden açmayı planladıklarını söylüyor. Boz, “TİM-TEB Girişim Evleri ile Anadolu’daki pek çok girişimciye ulaşma fırsatı bulurken TEB Girişim Evi Kuluçka Merkezi Ticari Hızlandırma Programı’nı uyguladığımız üniversite teknokentlerinde de teknokent girişimcilerine özel danışmanlık programları uyguluyoruz. Girişim Evlerimiz dışında pek çok teknokentte, teknokent girişimcilerine özel eğitimler de düzenliyoruz” diyor.
GİRİŞİMCİLİKTEKİ ORTAK EKSİKLİK
TEB’in girişimcilik konusunda en yeni projesi ise Let’s Up Programı. Banka, üniversite teknokentlerinde uyguladığı danışmanlık ve eğitim programlarına ek olarak bu yıl teknokentler dışında da tüm üniversiteli öğrencileri kapsayacak şekilde özel bir eğitim programı oluşturdu. Let’s Up Programı adını taşıyan bu yeni proje, özellikle üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin girişimci fikirlerini ekonomiye kazandırmayı ve girişimcilik kültürünü yaymayı amaçlıyor. Teknoloji ve katma değer yaratan bir yapıya geçmek için inovasyon ve katma değere dayalı girişimcilik ekosistemini güçlendirmenin çok önemli olduğunu belirten Boz, Let’s Up Programı’nı hangi ihtiyaçtan hayata geçirme kararı aldıklarını da şöyle anlatıyor: “TEB Girişim Evi kapsamında verdiğimiz eğitimler sırasında gördüğümüz ortak bir eksiklik vardı. Bu süreçte öğrencilerin girişimciliğin temel kavramlarını bilmediklerini, yeni ekonominin sunduğu fırsatların yeterince farkında olmadıklarını gördük. Eksik bilgiyle yola çıkan öğrenciler, projeye yanlış başlıyor ve başarısız sonuç elde ediyorlar. Bir başka gözlemimiz de şu oldu; mezuniyet aşamasında girişimcilik kavramının veya girişimciliğin kendilerine sunacağı fırsatların yeterince farkında olmayan öğrenciler, katma değer yaratacak projeleri olduğu halde nasıl hayata geçireceğini bilmiyor ve kendi projesini geliştirmek yerine bir iş yerinde çalışmayı seçiyor. Let’s Up Programı’nın ortaya çıkışı da bu ihtiyaçla şekillendi.
MAHMUT ŞAHİN TRAKYA KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERİ
“ÖĞRENCİLERİ GİRİŞİMCİLİKLE TANIŞTIRACAĞIZ”
YENİ İŞİM PROGRAMI Ajans olarak Trakya’da “Yeni İşim Girişim” adıyla bir program başlattık. Bu kapsamda da bölge üniversitelerinde öğrencileri girişimcilikle tanıştırmak üzere Lets Up Programı’ndan yararlanacağız. Yeni İşim Programı ile bölgemizin girişimcilik endeksini Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmayı, bölgede yenilikçi, teknolojik ve AR-GE merkezli girişimcilik kültürünün geliştirilmesini amaçlıyoruz.
ROL MODEL OLACAK TEB ile yaptığımız işbirliğiyle Eylül 2015 itibarıyla Let’s Up Programı’nı devreye aldık. Bu programla bölgedeki üniversite öğrencilerinin, yeni mezunların girişimciliği bir kariyer yolu olarak görmelerini ve bu yönde ilerlemelerini amaçlıyoruz. Let’s Up Programı’nı tamamlayan başarılı girişimcilerin bölgede birer rol model olmasını hedefliyoruz. Bölgedeki paydaşlarımız olan ticaret ve sanayi odaları, üniversiteler ve teknoparklarla ortak hareket ederek hayata geçireceğimiz bu program bölgesel işbirliği-güç birliğinin çok önemli bir ürünü olacak.
TEB Girişim Bankacılığı olarak bu programla temel hedefimiz, üniversitelerde girişimcilik, dijital ekonomi ve gelişen girişimcilik ekosistemiyle ilgili eğitimler vererek farkındalık yaratmak, öğrencilerin girişimcilik alanındaki çalışmalarını teşvik etmek.”
EKOSİSTEMİ TANIMAYANLARA ULAŞACAK
TEB, Let’s Up Programı’nda birçok işbirliği de gerçekleştirdi. ABD Büyükelçiliği ve Girişimcilik Vakfı’nın da iş ortakları arasında yer aldığı bu programa, başta Trakya Kalkınma Ajansı olmak üzere programın uygulanacağı üniversiteler de katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde programın Trakya üniversitelerinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nde de uygulanması planlanıyor. Trakya’nın girişimcilik ortalamasını yükseltmek amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ile imzaladıkları işbirliği protokolüyle yüksek girişimci potansiyeli taşıyan bölge üniversitelerinin öğrencilerine Let’s Up Programı ile ulaşacaklarını belirten Boz, “Bölgedeki üç üniversite Trakya, Tekirdağ ve Kırklareli Üniversiteleri’nin öğrencilerine Let’s Up Programı kapsamında girişimcilik eğitimleri vereceğiz. Bu eğitimlerle girişimciliğin temel kavramlarını bilmeyen, yeni ekonominin girişimcilere sunduğu fırsatların farkında olmayan ve girişimcilik ekosistemini henüz tanımayan öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz. Danışmanlık deneyimimizi aktaracağımız işbirliği kapsamında, girişimciler eğitim ve seminerler yardımıyla iş planlarını ve projelerini oluşturacak, hızlandırılmış eğitimlerle iş modellerini hayata geçirmek için uzman kişilerle çalışma fırsatı yakalayacak” diyor.
BAŞVURULAR TEB KOBİ TV ÜZERİNDEN
TEB, Let’s Up Programı’nı üniversitelerde “Yeni Nesil Girişimcilik ve Girişimcilik Fırsatları” adı altında düzenlediği seminerle öğrencilere tanıtıyor. Başvuruları ise öğrencilerin TEB KOBİ TV (tebkobitv.com) üzerinden dolduracakları başvuru formuyla kabul ediyor. TEB Girişim Evi danışmanları tarafından başvuru içerik kalitesi, iş fikri değeri, adayın girişimcilik geçmişi gibi kriterler baz alınarak tamamlanan ön elemelerin ardından Let’s Up Programı’nın adayları belirleniyor. İkinci aşamada ise öğrencilerin projelerini 5 dakikalık sunumlar halinde jüri karşısında sunmaları bekleniyor. 30 Let’s Up girişimcisi, girişimci kişilik özelliklerini ve motivasyonlarını değerlendiren jüri üyeleri tarafından belirleniyor.
TEB Öğrenciler, Let’s Up Programı’na TEB KOBİ TV (tebkobitv.com) üzerinden dolduracakları başvuru formuyla kabul ediliyor.
CEM DURAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
“İHTİYAÇLARI KARŞILAYAN BİR EKOSİSTEM OLUŞTU”
KAPSAMLI İŞBİRLİĞİ Yıldız Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknopark olarak TEB Girişim Bankacılığı ile Let’s Up ve Start Up programları kapsamında işbirliği içerisindeyiz. Davutpaşa kampüsümüzde teknopark, teknoloji transfer ofisi, kuluçka merkezi, prototip atölyesi, süper bilgisayar ve merkez laboratuvar ile birlikte girişimcilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ekosistem oluşturulmuş durumda.
VADİ FIRSATI Let’s Up da üniversitemizdeki girişimcilik ekosistemine önemli katkısı olacak bir program olacak. Zira program kapsamında verilecek eğitimler ve saha uygulamalarıyla seçilen öğrenciler, girişimcilik yolunda önemli bilgiler elde edip Silikon Vadisi’ne gitme fırsatı yakalayabilecek.
Let’s Up Programı’na kabul edilen 30 öğrencinin eğitimleri; kişisel gelişim, sınıf içi eğitimler, iş başı eğitimler, proje geliştirme ve proje sunumları olmak üzere 6 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk modül olan Kişisel Gelişim Modülü’nde Girişimcilik Kampı ve Yönetsel Becerileri Geliştirme Kampı eğitimleri gerçekleştiriliyor. Girişimcilik Kampı’nda öğrencilerin, girişimci kişilik özelliklerinin geliştirilmesi, Yönetsel Becerileri Geliştirme Kampı’nda ise kişilik envanteri analiziyle satış ve sunum yönlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
İŞ DÜNYASIYLA BİR ARAYA GELİYORLAR
İkinci modül olan sınıf içi eğitimlerde, 6 gün süren girişimcilik ekosistemi, iş kurma süreci workshop’ları, iş modeli kanvası, iş modeli doğrulama workshop’ları, iş planı ve finansmana erişim konularında kapsamlı eğitimler gerçekleştiriliyor. Programın üçüncü modülünü oluşturan iş başı eğitimlerde ise öğrencilerin TEB ve iş dünyasından başarılı isimlerle bir araya gelerek tecrübelerinden faydalanması sağlanıyor. Dördüncü modül olan proje geliştirmede öğrencilerin sahada ve sınıf içi eğitimlerde edindikleri bilgileri kendi projelerine aktarmaları bekleniyor. Bu süreçte öğrenciler iş modeli kanvaslarını oluşturarak sahada da test ediyor. Jüri tarafından projesi başarılı bulunan bir girişimcinin, ABD Silikon Vadisi seyahatine gönderilmesi öncesindeki son modül olan proje sunumlarında öğrenciler, hazırladıkları iş modeli kanvaslarını 10 dakikalık sunumlar halinde jüriye sunuyor. 10 girişimcinin melek yatırımcılar, işadamları ve ekosistemin önemli oyuncularına sunum yapacağı Demo Day’de öğrencilerden biri ABD’deki Silikon Vadisi ziyaretine hak kazanıyor.
MUSTAFA İHSAN KIZILTAŞ ODTÜ TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ
“GENÇ İŞSİZLİĞİNİ AZALTACAK”
DEĞERİN BİR GÖSTERGESİ TEB Girişim Bankacılığı’nın genç girişimcilere gösterdiği önem ve değerin bir göstergesi olarak ODTÜ Teknokent işbirliğiyle gerçekleşecek olan Let’s Up Programı’nın, ODTÜ başta olmak üzere bölgedeki üniversite öğrencilerinin kendilerine kariyer planı olarak girişimciliği benimseyebilmesi için oldukça değerli olduğunu düşünüyorum.
KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞTIRACAK Gençlerin iş fikirlerini olgunlaştırmaları için sağlanacak olan eğitimlerin yanı sıra kazananların elde edeceği ABD ziyareti de programın değerini pekiştiren unsurlar. Programın Türkiye’deki nitelikli genç işsizliği azaltacağına ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacağına inanıyor, bu programın iş hayatındaki diğer paydaşlara da örnek olmasını temenni ediyorum.
0 yorum