“Girişimcilerimizin ekosistemini geliştireceğiz”


Türk Ekonomi Bankası (TEB) teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nde ODTÜ Teknokent, TİM ve Intel ile birlikte hayata geçirdiği girişimcilik üssü ile girişimcilere yeni bir dünyanın kapısını açacak. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Bu üsteki, TEB Girişim Evi Noktası sayesinde, tüm imkanlarımızı dünyaya açılmak isteyen ihracat potansiyeli yüksek ve katma değerli fikre sahip girişimcilerimize kullandıracağız” diye konuşuyor.

HANDE YAVUZ ÇALIK  [email protected]

Türkiye’de girişimciliği, inovasyonu ve yenilikçi iş fikirlerini en çok destekleyen, projelerin fikir aşamasından hayata geçmesinde çok önemli rol oynayan TEB, bu kez girişimcilik dünyasının kalbinde, dünyaca ünlü teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde TİM, ODTÜ ve Intel ile birlikte inovasyon merkezi kurdu. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Gelecek vadeden projelere baktığımızda, birçoğu ABD’den Silikon Vadisi’nden çıkıyor. ABD’yi takip eden ülkelerin ise teknoloji girişimciliğine önem veren ve girişimcilik ekosistemiyle öne çıkan ülkeler olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin de bu ülkeler arasında yer alabileceğine inanıyoruz” diye konuşuyor.

“DEĞER YARATANLARA KAPIMIZ AÇIK”
HEDEFLER ODTÜ Teknokent, TİM ve Intel işbirliğiyle Silikon Vadisi’nde açılan girişimcilik üssünde, biz de TEB Girişim Evi Noktası ile çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz, teknoloji girişimcilerine ulaşmak. Bir ürün veya hizmete farklı bir açıdan bakmayı başarabilen, yüksek ihraç potansiyelli projeleri olan katma değer yaratabilen bütün girişimcilere kapımız açık. TEB Kuluçka Merkezi Hızlandırma Programı’mızdan yararlanan ve ABD pazarına girmek isteyen girişimcilerimize bu ofis üzerinden danışmanlık hizmeti ve networking olanakları sağlayacağız.

PLANLAR Yabancı bir pazarın kabulleri, talep ve potansiyeli Türkiye pazarından doğal olarak farklı. Girişimcilerimize öncelikle yeni bir pazara nasıl bir perspektifle yaklaşmaları gerektiğini anlatacağız. ABD’de hangi mentorlardan yararlanabilirler, yatırımcılara nasıl ulaşabilirler, ABD’li bir iş ortağı gerekiyorsa nasıl bulabilirler, potansiyel müşterilerle nasıl biraraya gelebilirler gibi konularda yardımcı olacağız. Silikon Vadisi’ndeki girişimcilik tecrübesini, ABD’li girişimcileri Türkiye’ye transfer etmeyi ve karşılıklı etkileşimle Türkiye’deki ekosistemi de büyütmeyi amaçlıyoruz.Silikon Vadisi’nde açtıkları TEB Girişim Evi Noktası sayesinde, tüm imkanlarını dünyaya açmak istediklerini belirten Boz, “İmkanlarımızı ihracat potansiyeli yüksek ve katma değerli fikre sahip girişimcilerimize kullandıracağız. Silikon Vadisi’nde girişimcilerimize danışmanlıktan network kurmaya kadar her türlü desteği sunacağız. Burada girişimcilerimize ABD’de de tutunmaları ve global rekabette öne çıkmaları için gereken tüm imkanları sağlayacağız” diyor.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ile bu yeni üssü ve girişimcilere sundukları destekleri konuştuk:

Öncelikle girişimciliğin TEB açısından öneminden bahseder misiniz?
Teknolojinin hızla gelişmesi, yeniliklerin ardı ardına hayata geçirilmesi, rekabette var olma ve öne çıkma mücadelesi, iş dünyasını sürekli yenilikçi olmaya zorluyor. İş fikirleri, ekonomik katma değere dönüşmediği, ticarileşmediği ölçüde eksik kalıyor. Bu doğrultuda, 2 yıl önce Türkiye’nin en kapsamlı girişim bankacılığını başlatarak KOBİ bankacılığında dünyaya örnek gösterilen “Danışman Banka” anlayışımızı bu alana taşıdık. KOBİ’lere sunduğumuz TEB Girişim Bankacılığı ile yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Girişimcilerimize projelerini geliştirme aşamasından ticarileştirme aşamasına kadar tüm süreçlerde destek oluyoruz. Girişimcilere özel bir iş geliştirme merkezi açtık. Ocak 2013’te İstanbul Ataşehir’de hayata geçirdiğimiz TEB Girişim Evi’nde, “İş fikrim var” diyen herkese, ücretsiz olarak eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuyor, aynı çatı altındaki TEB Kuluçka Merkezi’nde girişimcilere ofis desteğinden yatırımcı buluşmalarına, network olanaklarından tanıtım faaliyetlerine kadar pek çok konuda destek veriyor. Elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda girişimcilere yol gösteriyor, projelerini tanıtıyor, yatırımcılarla bir araya getiriyoruz.

Girişimcilere sağladığımız kredi desteği 850 milyon TL’yi aştı

Silikon Vadisi’nde girişim evi kuruyorsunuz. Neden böyle bir girişimde bulundunuz?
Gelecek vadeden projelere baktığımızda, birçoğu ABD’den Silikon Vadisi’nden çıkıyor. ABD’yi takip eden ülkelerin ise teknoloji girişimciliğine önem veren ve girişimcilik ekosistemiyle öne çıkan ülkeler olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin de bu ülkeler arasında yer alabileceğine inanıyoruz. Fakat bunun gerçekleşmesi için girişimcilik ekosistemimizi daha da geliştirmemiz ve yurtdışına açmamız gerekiyor. Biz de bu doğrultuda, kısa bir süre önce girişimcilik dünyasının kalbinde, Silikon Vadisi’nde açtığımız TEB Girişim Evi Noktası sayesinde, tüm imkanlarımızı dünyaya açılmak isteyen ihracat potansiyeli yüksek ve katma değerli fikre sahip girişimcilerimize kullandıracağız. Silikon Vadisi’nde girişimcilerimize danışmanlıktan network kurmaya kadar her türlü desteği sunacağız. Burada girişimcilerimize ABD’de de tutunmaları ve global rekabette öne çıkmaları için gereken tüm imkanları sağlayacağız.

Bu üsle neler yapacaksınız? Hedefte neler var?
Üssün aktif olarak kullanılması için öncelikle Türkiye’de hem kendi kaynaklarımızla hem partnerlerimizle özel programlar yöneteceğiz. Şu an için hazırlıklarını sürdürdüğümüz bu programlar, girişimciyi üniversite ortamından itibaren yetiştirmeye başlayacak ve girişimcinin işini olgunlaştırarak bir KOBİ haline gelmesine kadarki süreci aşama aşama kapsayacak şekilde özel olarak oluşturuluyor. Türkiye’deki pazarın dinamiklerinden farklı olarak özellikle yeni pazarlar konusunda bu girişimcilerin ehliyetlerini artırmaya odaklanacağız. Onları uluslararası ölçekte proje üretmek için teşvik edeceğiz. Silikon Vadisi’ndeki üssümüzü kullanarak ABD pazarına açılan girişimcilerimizin, ekosistemin hem yurtiçi hem yurtdışında gelişmesi için önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

Start up dünyasının gelişimi ülkemiz için neden önemli?
Katma değerli ürün ve hizmet için girişimciliğin faydası nedir? Büyümesini sürdüren ekonomilerde katma değerli ve sürdürülebilir büyüme sağlanması için inovasyon temelli üretim ve hizmet modeli, en büyük gereklilik olarak ön plana çıkıyor. İnovasyona dayalı ekonomiyi ülkemizin de geleceği olarak görüyoruz. Biz banka olarak inovasyon kültürünü girişimcilikten ayrı düşünmüyoruz. Gerçek bir katma değer sağlayabilmek için inovatif fikirleri işe dönüştürmek ve ekonomiye kazandırmak gerekiyor. Geleceğin dünyasının inovatif girişimciler tarafından inşa edileceğini düşünüyoruz.

Türk start up’ların inovasyon ve inovatif fikir geliştirme anlamında potansiyellerini nasıl buluyorsunuz? Onların potansiyelini desteklemek için siz TEB olarak neler yapıyorsunuz? Ülke olarak gelişmiş ülkelere göre inovasyon ve teknolojik girişimciliğin henüz başındayız. Girişimcilerimiz her geçen gün daha inovatif fikirler ve daha katma değeri yüksek projeler üretiyor; her geçen gün girişimciliği destekleyen kurum ve kuruluşların sayısı artıyor. 2 yıl önce başlattığımız TEB Girişim Bankacılığı ile biz de bankamızı girişimcilik ekosisteminin içinde konumlandırdık. Ankara’dan başta ODTÜ Teknokent olmak üzere Hacettepe, Bilkent, İTÜ, Yıldız, Dokuz Eylül, Ege ve Selçuk Üniversitesi gibi birçok üniversiteyi kapsayan geniş bir işbirliği ağı kurduk. eOfis şirketi işbirliğiyle İstanbul’un 7 farklı bölgesinde açtığımız TEB Girişim Evi noktalarından da girişimcilerimizin faydalanmasını sağlıyoruz. 1512 Girişimcilik Destek Programı çağrısında TÜBİTAK ile işbirliği bulunan tek bankayız. TÜBİTAK’tan 100 bin TL hibeden yararlanmaya hak kazanan girişimcilere finansal desteğin yanı sıra danışmanlık, eğitim, mentorluk, tanıtım, melek yatırımcı ve müşteri bulma desteği sunuyoruz. KGF ile anlaşarak girişimcilere 500 bin TL’ye kadar teminatsız kredi imkanı sunan tek bankayız. Girişim bankacılığı kapsamında bizi sektörde farklılaştıran ve girişimcilik ekosisteminde güçlü bir yer edinmemizi sağlayan TEB Girişim Evi konseptini, geçtiğimiz yıl TİM işbirliğimizle Anadolu’ya yaymaya başladık. Son olarak Silikon Vadisi’nde açtığımız TEB Girişim Evi Noktası ile sağladığımız katkıların ölçeğini daha da genişleteceğiz. Girişimcilerimizi yurtdışında rekabet koşullarına hazırlayarak bu süreçte ihtiyaç duydukları desteği vereceğiz. Böylelikle girişimcilerimizin dünyaya açılma yolculuklarında önemli bir deneyim yaratmış olacağız.

Türkiye’nin farklı illerinde de girişimcilik için merkezler açıyorsunuz. Bu faaliyetleriniz nasıl gidiyor?
Geçtiğimiz yıl KOSGEB öncülüğünde bankamızın desteğiyle girişimcilik ekosisteminin resmini çekerek, ekonomik büyüme sürecindeki önemini araştırmak amacıyla Küresel Girişimcilik Monitörü’nün 2013 Türkiye sonuçlarını açıkladık. Türkiye’de 33 binden fazla kişi katıldı. Küresel Girişimcilik Monitörü 2013 Türkiye sonuçlarına göre, girişimciliğin artık gençler tarafından alternatif bir kariyer planı olarak görüldüğünü gözlemliyoruz. Gençler tarafından alternatif bir kariyer planı ve toplumda bir saygınlık statüsü olarak kabul görüyor. Ülkemiz kendi kategorisindeki 30 ülke arasında 8’inci sırada bulunarak girişimcilik alanında yükselen bir değer olarak kendisini konumlandırıyor.

girisimcilerimizin-ekosistemini-gelistirecegiz-2TEB’den destekler
1. İş fikirlerini ekonomik katma değere dönüştürmek için TEB olarak hizmet modelleri bu hedefe göre kurgulandı.
2. İki yıl önce Türkiye’nin en kapsamlı girişim bankacılığını başlatarak KOBİ bankacılığında dünyaya örnek gösterilen “Danışman Banka” anlayışlarını bu alana taşıdılar.
3. TEB Girişim Bankacılığı ile ülkenin girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye ve girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
4.Finansmana ulaşmalarında kolaylık sağlıyor.
5. Girişimcilere özel bir iş geliştirme merkezi açtı. İstanbul Ataşehir’de hayata geçirilen TEB Girişim Evi’nde “İş fikrim var” diyen herkese ücretsiz olarak eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuyor.
6. TEB Kuluçka Merkezi’nde girişimcilere ofis desteğinden yatırımcı buluşmalarına, network olanaklarından tanıtım faaliyetlerine kadar pek çok konuda destek veriyor.
7. Silikon Vadisi’nde açılan TEB Girişim Evi Noktası’nı ihracat potansiyeli yüksek ve katma değerli fikre sahip girişimciler kullanacak.

girisimcilerimizin-ekosistemini-gelistirecegiz-3“40 BİNDEN FAZLA GİRİŞİMCİYE ULAŞTIK”
HEDEF AŞILDI Bundan iki yıl önce TEB Girişim Bankacılığı’na başlarken her yıl 15 bin girişimciye ulaşma hedefiyle 4 yıllık bir yol haritası çıkarmıştık. İki yılda bu hedefi aşarak bugüne kadar 40 binden fazla girişimciye ulaştık. 2014 sonu itibarıyla 7 bine yakın girişimciye 1.300 saat eğitim verdik. 1.367 girişimciye 2.011 saat danışmanlık hizmeti sağladık. Sağladığımız kredi desteği de 850 milyon TL’nin üzerinde.

YATIRIM BAŞLADI Kuluçka merkezimize şimdiye kadar 1.300 kişi başvurdu. Bunlardan 75’i kabul edildi. Desteklediğimiz 6 girişimci yatırım almayı başardı. 2 yıl gibi kısa bir süre içinde ulaştığımız bu rakamlar, TEB olarak girişimcilik ekosistemine verdiğimiz desteğin de bir yansıması.

FİNANSMAN ÖNEMLİ Girişimcilik ekosisteminin bir ayağı girişimse bir diğer ayağının da yatırım olduğuna inanıyoruz. Girişim bankacılığıyla girişimcilere destek olurken TEB Özel Bankacılık ile de melek yatırımcılara odaklanıyoruz. Türkiye’de “melek yatırım” konseptini alternatif bir yatırım fırsatı olarak müşterilerine sunan ilk banka olarak, TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile melek yatırımcılığın gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Platform ile yatırımcı müşterilerimizin girişimcilerle buluşmasını sağlıyor, gelecek vadeden projelere de sermaye bularak girişimcileri ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz.

girisimcilerimizin-ekosistemini-gelistirecegiz-4Girişimcilik ekosistemimizi daha da geliştirmemiz ve yurtdışına açmamız gerekiyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.