Akıl hocam


Lidyana.com’un kurucusu Hakan Baş, Nevzat Aydın ve Sina Afra’nın hızlı büyümelerine büyük katkıda bulunduklarını söylüyor. Çaycı’nın kurucusu Veysel Berk, “Yahoo Başkan Yardımcılığı yapmış David Riemer benim için kritik bir kavşak oldu” diyor. Roys Güreli, eski müdürü Borusan Holding CEO’su Ağah Uğur’a sık sık danışıyor, destek alıyor. Yani her başarılı start up’ın arkasında birikimli bir akıl hocası var. İşte start up dünyasının akıl hocaları…

Elçin Cirik  [email protected]

akil-hocam-2Ebebek’in kurucusu Halil Erdoğmuş, “15 yıl önce internetle ilgili kime danışsak boş işlerle uğraştığımızı söylüyordu. Bu yüzden danışmanlık almamız konu dışıydı” diyor. Neyse ki son 5 yılda artan girişimci örnekleriyle mentor bulmak daha kolay bir hal aldı. Çünkü girişimciler için fikir aşamasından işi yürür hale getirene kadar olan sürede yardım almak giderek daha hayati önem taşımaya başladı. Galata Business Angels Başkanı Emre Kurttepeli de bu fikre katılıyor: “Özellikle internet ve teknoloji sektöründe mentorun önemi günümüzde çok fazla. Doğru mentor tecrübesi iş planı, gelir yapısı, insan kaynakları yönetimi gibi birçok fayda sağlıyor. Masaya değişik perspektifler getiriyor” diye konuşuyor. Kurttepeli’ye göre bu tablo, girişimcinin hata oranını azaltacağı gibi birçok konuda hızlı yol almasına imkan veriyor. Tabii girişimci mentorun sahip olduğu iş ilişkileri ve networkünden de faydalanıyor. Lidyana.com’u kurarken mentorluğun önemini bizzat deneyimlemiş bir girişimci olarak Hakan Baş da şöyle konuşuyor: “Start up’lar genelde konu hakkında sınırlı deneyimde gençler tarafından kuruluyor. Girişimci, tüm odağı ve enerjisiyle operasyona odaklanırken strateji anlamında deneyimli mentorlardan destek alması her zaman faydalı sonuçlanıyor.” Bu nedenle girişimciler için önemli bir konu da mentorun doğru seçilmesi. Kurttepeli, “Girişimcinin ev ödevini doğru yapıp kendisine en verimli olacak mentoru bulması lazım. Bu mentorun daha önce başarılı girişimcilik yapmış olması ve girişimcinin faaliyet gösterdiği konuda tecrübesinin olması gerekir. Konusunda networkünün iyi olması da büyük bir artı” diyor. Biz de bu yolu izleyen Türkiye’nin başarılı girişimcilerinin, işe başlarken kimlere danıştıklarını ve aldıkları görüşlerin başarılarına katkısını araştırdık.

“KULAĞIMIZA KÜPE YAPTIK”
“Bir start up’ın mentorlardan alabileceği en büyük değer, deneyimlerinden faydalanarak geçmiş hataları yapmadan ilerleme şansı yakalayabilmeleri” diyen Bulutistan Kurucu Ortağı Orçun Murat Özalp, ortağı Begim Başlıgil ile iş fikirlerini ilk olarak çalıştıkları yöneticilerle değerlendirdiklerini belirtiyor. Özalp, “Ben son yöneticim Turkcell’den Yiğit Kulabaş, eski yöneticilerimden TT Grubu’ndan Mert Başar ve Siemens’ten Ali Rıza Ersoy gibi dostlarımla görüştüm. Aynı şekilde Begim de Microsoft ve Türk Telekom’da çalıştığı iş insanlarından fikir aldı. Ayrıca sektördeki fikir liderlerinin de görüşlerini almak için bir aylık zaman yarattık” diyor. Bu süreçte Özalp, kazandıkları artıları ise şöyle açıklıyor: “Altın kural bir girişimcinin günün 18 saati iş düşünmesi gerekiyor. Danıştığımız tüm kişiler de çalışma disiplinimizin çok büyük değer olduğunu söyledi. Birçoğu sahip olduğu kaynakları paylaşmak istedi. Nasihatleri bizim kulağımıza ilk günden itibaren küpe oldu. Danıştığımız bir dostumuz, kariyerimiz boyunca Türkiye’deki en büyük şirketlerde çalıştığımızı hatırlatarak bu şirketlerdeki ekosistemin standartlarının çok yüksek olduğu, fakat bir start up için bunun tam tersinin geçerli olacağını belirtti. Gelirimizden çok giderimizi yönetmemiz gerektiğini o zaman anladık. Bugün de bence bir girişimciye en faydalı bilgileri verebilecek kişiler yatırımcılar. Eğer doğru zeminde samimi bir sohbet yapabilirseniz çok şey öğrenebilirsiniz. Biz her seferinde bir adım daha ileri gittiğimizi hissettik.

Bir start up için en önemlisi iyi mentorlar. Doğru isimlere akıl danışanlar, büyüme sancılarını daha rahat atlatıyor.

Orçun Murat Özalp

Orçun Murat Özalp

“MÜTHİŞ GÜVEN VERİYOR”
Annelere hitap eden e-ticaret sitesi Annelutfen.com’un kurucusu Roys Güreli de “Bir start up için en önemli şey iyi ekip ve iyi mentorlar. İlk girişim deneyimim olduğu için mentorların önemini kavramam 6 ay sürdü. Çok fazla konuda bilgi sahibi olmam gerektiğini ve bunu tek başıma yapmamın imkansız olduğunu anladıktan sonra aktif olarak mentor arayışına geçtim. Tam anlamda istediğim mentorları bulmam da bir 6 ayımı aldı. Tavsiyem, girişimcinin işi kurma aşamasında halihazırda bir mentor networkünün olması” diyor. Güreli’nin danıştığı kişiler, Olx.com’un kurucusu Fabrice Grinda ve Deremate.com Kurucusu Jose Marin, Tinyprints.com’un kurucusu Eric Chen ve eski patronu Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, eski Amazon ve Trenyol’lu Mehmet Akgün, eski Windelbar.de’nin CEO’su Jaclyn Schnau olmuş. Güreli, “Mentorlarınızın olması size müthiş zaman kazandırıyor. Her süreçte bilmediğiniz konularda telefonun ucunda bilgili bir kişinin olduğunu bilmek güven veriyor. Agah Uğur, ailem dışındaki ilk melek yatırımcım oldu ve bana yatırımcı bulma ve anlaşma yapmamda çok yardım etti. Mehmet Akgün, ekip kurma, finansal raporlama ve KPI takip düzeninin kurulması, yatırımcılara şirketi tanıtma aşamalarında çok yardımcı oldu. Jaclyn Schnau ise daha önce Windeln.de’de çalıştığı için bebek ürünleri kategorisindeki ürün dağılımı, dijital pazarlama için hangi mecraları kullanmamız gerektiği, web sitesinin optimizasyonu konusunda fikirler verdi” diyor.

Ufuk Batum

Ufuk Batum

“FİNANSTA YARDIM ALDIK”
Annelerin bebeklerini rahat emzirebilmesi için akıllı kıyafetler tasarlayan Happy Milk’in kurucuları Ezgi Akıncılar ve Duygu Badur, girişimcilerin yeni işin heyecanıyla fazla iyimser bakarak gerçekleri görmekte zorlandıklarını düşünüyor. “Bu yolda gerçekleri gösterecek, destek olacak tecrübeli birine ihtiyaç duyuluyor” diyen Akıncılar ve Badur, “Mentorluk bu aşamada çok değerli. Biz kurulum aşamasında hukuksal tarafta avukat Emre Göçük ile çalıştık. İkinci yılımızda, Garanti Bankası’nın Mentorluk Programı sayesinde ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum ile görüşmelere başladık. Hala da kendisine sık sık danışıyoruz. Ufuk Bey ile en sıkı çalıştığımız konu, maliyet hesaplama ve finansal alan oldu. Finansal alanda durum analizi ve gelecek öngörüleri yaptık. Konumlandırmamız ve nasıl pozisyon almamız gerektiği konusunda çok yardımcı oluyor” şeklinde konuşuyor.

Ezgi Akıncılar-Duygu Badur

Ezgi Akıncılar-Duygu Badur

Sanat ve performans profesyonellerinin listelendiği, müşteriler tarafından kolaylıkla bulunup hizmetlerin internetten satın alınabildiği pazaryeri girişimi olan İyisahne.com’un kurucusu Sinan Zabunoğlu, girişimcilik ekosistemini anlamak ve teorik bazda yardım için Girişim Fabrikası Koordinatörü Murat Tortopoğlu’ndan destek aldıklarını açıklıyor. Zabunoğlu, “Tortopoğlu, gerçek bir akıl hocası. Girişim fikrinin nasıl ilerlemesi gerektiğinin ipuçlarını vermek suretiyle bizden önce gözlemleme fırsatı bulduğu müteşebbis heyetlerin hatalarına atıfta bulunarak bizi iyiye ve doğruya yönlendirmeye çalıştı. İyisahne.com’un kapalı beta sürecinden çıkarken duyuru ve tanıtım stratejimizi belirlememizde mevcut kanalları tek tek, kontrollü gözlem yaparak devreye sokmamızı sağladı. Analitik araçlarla izlenen süreçlere göre hareket etmemizi tavsiye etmesi çok ciddi bir verimlilik yarattı” diye konuşuyor.

VEYSEL BERK ÇAYCI’NIN KURUCUSU

Babür Özden

Babür Özden

“YARDIM İSTEMEKTEN KORKMAMALI”
TAHMİNLER YANLIŞ OLABİLİR: University of California Berkeley’de bilimsel çalışmalar yaparken lokasyon tabanlı sosyal medya uygulaması fikri aklıma geldiğinde ilk SuperOnline Kurucu CEO’su Babür Özden’e gittim. “Müthiş proje ama kimseden para alamazsın” dedi, haklıydı. Ama sadece bir fikre 2 haftada 1,2 milyon dolar yatırım aldık ve iki yıl Babür ile çalıştık. Aslında insan geleceği tahmin etmekte çok kötü, tahminlerimiz genelde yanlış çıkıyor. Geleceğe dair birilerinden tavsiye alırken bunu göz önünde bulundurmalı. Tecrübeli yaşlı kurtlar, “Hayır sakın başlama” derse sakın pes etmeyin.

İŞİ YENİ YAPANA GİDİN: Bence mentorların geçmiş tecrübeleri girişimcinin idealist süzgecinden geçince çok değerli oluyor. Hele yakın zamanda benzer süreçten geçmiş girişimci, bazen yıllanmış mentordan daha faydalı olabiliyor. Bilgileri ve yöntemleri çok daha güncel oluyor, ortamı çok iyi biliyor. Tabii temel noktalarda tecrübeli mentorların inanılmaz faydası oluyor. Yahoo Başkan Yardımcılığı yapmış David Riemer benim için kritik bir kavşak oldu.

BASİT OLMALI: David’den bir ürünün insanlara nasıl anlatılması gerektiğini öğrendim. Eğer markanın ismini söyledikten sonra insanlara ne olduğunu anlatmak zorunda kalıyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuzdur. Çayçı markası işte bu felsefeyle çıktı. İnsanlara 15 dakikada bir taze demlenmiş çay servisi yapacak mağaza hayal ediyordum. Çay yapıyoruz o zaman marka Çaycı olacak dedim. Herkes güldü, inanamadılar. Ama basitlik böyle bir şey. 8 ay gibi bir sürede ciromuz yüzde 258 büyüdü. Şu an yeni bir şey yapmak istediğimde Babür ve David’e danışıyorum. İşe başlamaya karar verdikten sonra çok kısa süre önce benzeri işler yapan arkadaşlardan yardım alıyorum. Yardım istemekten korkmamak lazım.

Paul Doany

Paul Doany

ZEYNEP ŞENER MOBİLEXPRESS KURUCU ORTAĞI

“PAUL DOANY KILAVUZUM OLDU”
ARKADAŞLARIMA DANIŞTIM
Mobilexpress’i kurma aşamasında, ailemden ve daha önce kendi işini kuran veya ailesinin kendi işi olan ve onlarla çalışan arkadaşlarımdan görüş aldım. Özellikle Rusya’da sıfırdan kurdukları bir perakende zincirini işleten Muammer Kiper adlı bir arkadaşımın tecrübe ve görüşleri kuruluş aşamasında bana çok yol gösterici oldu. Kendi işini kuranların, kurumsal yerlerde çalışan kişilere göre daha fazla tecrübe kazandığını düşünüyorum. Muammer’in de Rusya’da kendi işini yönetirken edindiği tecrübelerin birçok açıdan bana kendi işimi yapmakla ilgili doğru fikir verebileceğini düşünmüştüm ki gerçekten öyle oldu.

BENİ ZORLUKLARA HAZIRLADI: Özellikle kuruluş aşamasında ve ortaklıklarla ilgili yaşanabilecek birçok zorluğa Muammer’in tavsiyeleri sayesinde hazırlıklı şekilde başladım. Bu zorlukların bana önceden anlatılmış olması sayesinde, yaşananlar karşısında daha az şaşırdım ve daha güçlü durabildim. Bir start up’ın başarısında, kurucularının önünde ve ilerleyen zamanlarda bu yollardan geçmiş tecrübeli kişilerin olması çok önemli. Paul Doany şirketimize ortak olduğu günden bu yana bana her açıdan çok önemli bir mentor oldu ve olmaya devam ediyor. Doany, stratejik kararlardan kişisel konulara kadar benim yanımda olarak, gemimize tam anlamıyla bir kılavuzluk yapıyor.

SİNA AFRA MARKAFONİ KURUCU ORTAĞI

“AYDA 80 PROJEYE BAKIYORUM”
FİKİR AŞAMASINI GEÇMELİ: Ayda 80 kadar proje geliyor. Herkese geri dönüş yapıyorum ama projenin fikir aşamasını geçmiş olması benim için önemli. Onun dışında yakalanan ivmeye bakarak hızlıca karar veriyorum.

SORULAN YATIRIMCI İLİŞKİLERİ: Genç girişimcilerin en çok ihtiyaç duydukları mentorluk, “yatırımcı tarafı” ile nelerin konuşulması ve nasıl konuşulması gerektiğiyle ilgili. Bu alanda büyük eksiklikler var. Özellikle yabancı yatırımcıyla olan ilişkilerde danışmanlığa ihtiyaç oluyor.

Ersin Mete Ertürk

Ersin Mete Ertürk

BÜYÜMEDE YOL GÖSTERİYOR
“Mentorluk, hata oranını azaltıyor. Bu yolla para kaybetmediğiniz gibi ticarette en önemli unsurlardan biri olan zaman kazandırıyor” diyen Orvital Organik Gıda’nın kurucusu Muharrem Doğan, iş kurmadan önce birçok Avrupalı organik üretici ve Türk çiftçilerle görüştüğünü belirtiyor. Doğan, “İşimdeki en büyük deneyimi, Anadolu’dan edindim. Organik tarım yapmalarını istediğimiz köylülerden çok şey öğrendim hala da öğrenmeye devam ediyorum. Sözleşmeli tarım modeliyle çalıştığımız 500’e yakın çiftçi bana toprağın dilini öğretti” diye konuşuyor. Müşterilerine farklı otobüs şirketlerinin bilet fiyatlarını karşılaştırma ve satın alma fırsatı sunan internet sitesi ClickBus’ın genel müdürü Ömer Can Küçükdere, kuruluş öncesi ClickBus Global CEO’su Fernando Prado ve Score Beyond’un kurucusu Silikon Vadisi’nin başarılı Türk girişimcilerinden Emrecan Doğan’a danıştığını açıklıyor. “Fernando Prado, Türkiye’ye çok benzeyen Brezilya’da bu projeyi başarıyla gerçekleştirmişti. Benim proje planlamamda önemli içgörüler kazanmamı sağladı. Emrecan Doğan’ın Amerika’daki en önemli eğitim teknolojileri şirketinin kuruculuğuna uzanan deneyimi ve özellikle büyüme stratejileriyle ilgili yaratıcı, yol gösterici fikirleri benim için çok değerliydi” diyor. Erkekpaketi.com Kurucusu Ersin Mete Ertürk de “Richard Branson, Elon Musk, Mark Cuban gibi görünmeyen danışmanlarım var. Bir işe başlarken her zaman kafamda onlarla soru cevap yaparım, çok faydasını gördüm” diye konuşuyor. Ertürk, mentorlar ve girişimcilerin kazan-kazan modelinde bir araya geleceği bir proje üzerinde çalıştığını da sözlerine ekliyor.

Genç girişimciler, en çok yatırımcılarla nelerin ve nasıl konuşulması noktasında danışma ihtiyacı içinde.

HAKAN BAŞ “E-TİCARETİN DETAYLARINI ÖĞRETTİLER” LİDYANA.COM KURUCUSU

“E-TİCARETİN DETAYLARINI ÖĞRETTİLER”
MENTORLARIM BÜYÜK ŞANSTI: Lidyana.com’u kurarken ilk olarak Yemeksepeti Kurucu Ortağı Nevzat Aydın ile görüştüm. Bana fikrimi geliştirmemde yardımcı oldu ve Sina Afra ile tanışmamı sağladı. İkisi de o dönem hem benim mentorum hem Lidyana.com’un melek yatırımcıları olarak konumlandı. Daha en başta sektörün en önemli iki isminin desteğini almak herkesin yakalayamayacağı kadar büyük bir şanstı. Kurucu ortağı olduğum ilk proje olan Peak Games daha teknik bir işken, Lidyana.com tarafında son kullanıcıya dokunan bir ticaret var.

NE ÖĞRENDİM? Nevzat Aydın ve Sina Afra da bu konuların uzmanı olduklarından hızlı büyümemize büyük katkıda bulundu. En büyük faydaları e-ticaretin detaylarını öğretmek oldu. Özellikle online pazarlama, yabancı yatırım alma ve lojistik konularında büyük destekte bulundular. Ayrıca sektörde saygın bir yer edinmemde de onların önemli rolü vardır. Bugün ben de bazı start up’lara mentorluk veriyorum. Sina Afra, Nevzat Aydın dışında Burak Divanlıoğlu, Fatih İşbecer ve Ersan Özer internet sektöründe ön plana çıkan mentorlar olarak adlandırılabilir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.