TEB, 5 aşamadan oluşan Tekno Set Up programıyla öğrencilerden girişimcilik evresini geçmiş teknoloji şirketlerine kadar her seviyede girişimciye çok yönlü bir destek vermeyi hedefliyor. TEB Tekno Set Up’ın “kuluçka” aşaması için Start Up, “hızlandırma” aşaması için Level Up ve “büyüme” aşaması için de Grow Up programları hazırladığını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bu projeyle Türkiye’nin farklı bölgelerindeki her seviyeden girişimciye ulaşmak istediklerini söylüyor.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye’de girişimciliği desteklemek için çok boyutlu bir program devreye aldı. Tekno Set Up adını taşıyan program, 5 aşamadan oluşuyor. Let’s Up ile üniversitede eğitim, Step Up ile TÜBİTAK BiGG kapsamında ön kuluçka, Start Up ile işe başlayanlara kuluçka, Level Up ile cirosu 500 bin-2 milyon arası olan teknoloji şirketlerine hızlandırma ve Grow Up ile cirosu 2 milyon TL’nin üstünde olan teknoloji şirketlerine büyüme desteği sunuluyor. Girişimcilik ekosistemine farklı alanlardan katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, çeşitli kuruluşlarla işbirliği içinde kurgulanan bu programla girişimcilere ve girişimcilik evresini geçmiş teknoloji şirketlerine çok yönlü destek vermeyi hedeflediklerini söylüyor. Turgut Boz, projenin detaylarını ve girişimcilik ekosistemine sunmak istedikleri katkıları da şöyle paylaşıyor:
360 DERECE ANLAYIŞ
“TEB Girişim Bankacılığı olarak, girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve parlak iş fikrine sahip girişimcilerin desteklenmesi adına sunduğumuz kapsamlı hizmetlerimizi, 360 derece bir anlayışla ele alıyoruz. Bu doğrultuda oluşturduğumuz TEB Tekno Set Up ile ülkenin farklı bölgelerindeki her seviyeden girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu programı hazırlarken ilk olarak hizmetlerimizi girişimci seviyelerine göre sınıflandırdık ve her kategorinin ihtiyaçlarını belirledik. Girişimcilik ekosisteminin ilk halkası olan öğrencilerden başlayarak girişimcilik sürecini tamamlamış ve artık cirosu 50 milyon TL’ye kadar gelen tüm teknoloji şirketlerine çok geniş bir yelpazede destekler sunuyoruz.
FIRSATLARIN FARKINDA DEĞİLLER
Girişimcilik ekosistemine verdiğimiz destekleri bir bütün olarak görüyor, farklı girişimci kitleleri için farklı işbirlikleri ve organizasyonlarla ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılamayı hedefliyoruz. Üniversite son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin girişimci iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak ve bu kültürü yaymak amacıyla Let’s Up programımızı hayata geçirdik. TEB Girişim Evi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde öğrencilerin girişimciliğin temel kavramlarını bilmediklerini, yeni ekonominin sunduğu fırsatların yeterince farkında olmadıklarını tespit ettik. Girişimcilik kavramının veya girişimciliğin kendilerine sunduğu fırsatların yeterince farkında olmayan öğrencilerin, katma değer yaratacak projeleri olduğu halde nasıl hayata geçireceklerini bilmediklerini ve kendi projelerini geliştirmek yerine bir işyerinde çalışmayı tercih ettiklerini gördük. Burada, girişimcilik kültürünün gelişimini destekleyen halkalardan birinin eksik olduğunu gözlemleyerek Let’s Up programını şekillendirdik.
“3 TİP STARTUP YARARLANABİLİR”
İHTİYAÇ ANALİZİ TEB Tekno Set Up’ın “kuluçka” aşaması için “Start Up”, “hızlandırma” aşaması için “Level Up” ve “büyüme” aşaması için de “Grow Up” programlarımızı, Ataşehir’deki TEB Girişim Evi’mizin yanı sıra TİMTEB Girişim Evleri’nde de uyguluyoruz. Bu programlar için girişimcilerimizin ihtiyaç analizlerini gerçekleştirdikten sonra işletmenin seviyesini belirliyor ve vereceğimiz danışmanlık hizmetlerini buna göre tanımlıyoruz.
TİCARİLEŞTİRME MODELİ İş fikrini girişime dönüştürmeyi başarmış ve şirketleşme sürecini yeni tamamlamış olan girişimcileri kuluçka programımız Start Up programına alıyoruz. Yeni iş kuran girişimcilere sürekli destek programı niteliği taşıyan Start Up ile 2013 yılından bu yana TEB Girişim Evi’nde uyguladığımız güçlü mentorluk temelli ticarileştirme modelini kısa süreli program olarak TİM-TEB Girişim Evleri bünyesinde veriyoruz.
DOĞRU MÜŞTERİNİN TESPİTİ Tanımlı ürün ve hizmet geliştirme çabası içerisinde olan, AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra ilk satış çabalarında da bulunan, cirosu 500 bin TL’yi aşmayan işletmelere ürün segmentasyonlarının belirlenmesi, doğru müşteri kitlesinin tespiti ve nakit akışı sağlanması konularında danışmanlık sağlıyoruz. Pazarlama, satış, insan kaynakları yönetimi gibi işletme faaliyetlerinin yönetilmesi ve tanımlı hale getirilmesine destek oluyoruz.
ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAĞIZ
Let’s Up ile temel hedefimiz, üniversitelerde girişimcilik, yeni ekonomi, bilgi toplumu ve gelişen girişimcilik ekosistemiyle ilgili eğitimler vererek farkındalık yaratmak ve öğrencilerin girişimcilik alanındaki çalışmalarını teşvik etmek. ABD Büyükelçiliği ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğiyle “Yeni Nesil Girişimcilik ve Girişimcilik Fırsatları” adı altında üniversitelerde düzenlediğimiz seminerlerle öğrencilere tanıttığımız Let’s Up programını şimdiye kadar ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de farklı üniversitelerde düzenleyeceğimiz seminerlerle öğrencilerle buluşmayı sürdüreceğiz.
VADİ’YE YOLCULUK
Programa başvurular, TEB Girişim Bankacılığı’nın web sitesi www. teblegirisim.com üzerinden gerçekleştiriliyor. İlk elemelerin ardından öğrenciler, projelerini 5 dakikalık sunumlar halinde jüri karşısında sunuyor. Bu süreç sonunda ise girişimci kişilik özellikleri ve motivasyonları değerlendirilerek 30 Let’s Up girişimcisi belirleniyor.
LET’S UP
6 modülden oluşan program kapsamında öğrenciler, kişisel gelişimden iş modeli workshop’larına, iş başı eğitimlerine kadar yoğun ve geniş içerikli çalışmalar gerçekleştiriyor. Son modül olan proje sunumlarında, öğrenciler hazırladıkları iş modeli kanvaslarını 10 dakikalık sunumlar halinde jüriye sunuyor. Melek yatırımcılar, iş insanları ve ekosistemin önemli oyuncularına sunum yapılacağı Demo Day sonunda öğrenciler arasından seçilecek 11 kişi ABD’deki Silikon Vadisi ziyaretine hak kazanıyor.
150 BİN TL’LİK HİBE
TEB Girişim Bankacılığı kapsamında yaptığımız çalışmalar, ekosistemin merkezinde konumlanmamızı sağlarken ekosistemin diğer paydaşlarıyla kurduğumuz ilişkileri de güçlendirmemize olanak tanıyor. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı-BiGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı kapsamında girişimcilerin başvuru yapabileceği 17 kuruluş arasında yer alan tek banka olduk. TÜBİTAK’ın program kapsamında vereceği 150 bin TL hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin başvurularını kabul etmeye başlayarak, girişimcilere özel olarak BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step Up Programı’nı hayata geçirdik. Aynı zamanda TEB Tekno Set Up’ın ikinci ayağı olan bu programla, girişimcilerin teknoloji ve yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmeleri için destekleyen TÜBİTAK’a başvuruları değerlendiriyoruz. TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı-BiGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı’nda süreçleri yürütmek üzere girişimcilere eğitim, rehberlik, ön kuluçka gibi hizmetler sunarken, iş planı önerilerinin ikinci aşama başvurusu için uygun hale gelmesi konusunda da destek veriyoruz.
4 ANA MODÜL
Başvuruda bulunan girişimciler, TEB Girişim Evi danışmanlarının özel olarak oluşturduğu 21 günlük BiGG TEB Girişim Evi 1512 Girişim Seçme Step Up Programı’na alınıyor. Kişisel Gelişim Eğitimleri, Girişimcilik Eğitimleri, Teknik Eğitimler ve Uygulama olmak üzere dört ana modülde oluşturduğumuz bu program sonucunda başarılı bulunan girişimciler TEB Girişim Evi proje ekibine sunum yapıyor. Jürinin belirlediği girişimcilere, TÜBİTAK BiGG Programı ikinci aşama başvurusunda kullanılan iş planı üzerine iki günlük iş planı eğitimi veriliyor. Eğitim sonrasında her girişimcinin iş planını en doğru şekilde hazırlayabilmesi ve TÜBİTAK’a başvuru yapabilmesi için birebir danışmanlık desteği de sağlanıyor. Son olarak, seçilen girişimciler projelerini TÜBİTAK’a sunarak 150 bin TL hibe alma fırsatı yakalıyor.
ÖZEL AVANTAJLAR
Step Up programı ile TEB Tekno Set Up kapsamında ön kuluçkaya alınan girişimcilere özel destekler de sunuyoruz. Ayrıca girişimcilere, TÜBİTAK’ın vereceği hibeler hesaplarına geçene kadar kullanabilmeleri için iki ay süre ile 10 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkanı sağlıyoruz. 360 derece bir anlayışla desteklediğimiz girişimcilerimiz, TEB’in melek yatırımcılar, kurumsal ve özel bankacılık müşterileri ve iş ortaklarının dahil olduğu network havuzu ve piyasa bilgisinden faydalanma imkanına da sahip oluyor. Böylece girişimciler, projelerin ticarileştirilmesi öncesinde network kurularak piyasa koşullarına karşı dayanıklılığını tespit etme, geniş müşteri kitlesi sayesinde ücretsiz reklam yapabilme, farklı disiplinlerden kitlelere ulaşarak iş fikirlerini değerlendirebilme avantajı yakalıyor.”
YURTDIŞINA AÇILMA FIRSATI
Türkiye’de pazarını oturtmuş, ancak dünyaya açılmak isteyen teknoloji şirketleri için de Tekno Set Up modelinin son ayağı olan Grow Up programı ile destek sunuyoruz. Bu programda cirosu 2 milyon TL üzeri olan teknoloji şirketlerinin, geniş dağıtım kanalları ve farklı müşteri gruplarıyla iş yapan, ürün ve hizmet geliştirme faaliyetleri gerçekleştiren, örgütsel ve finansal yapılanmayı planlayan şirketler haline gelmesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
RAKAMLARLA NELER YAPTIK?
Türkiye’de pazarını oturtmuş, ancak dünyaya açılmak isteyen teknoloji şirketleri için de Tekno Set Up modelinin son ayağı olan Grow Up programı ile destek sunuyoruz. Bu programda cirosu 2 milyon TL üzeri olan teknoloji şirketlerinin, geniş dağıtım kanalları ve farklı müşteri gruplarıyla iş yapan, ürün ve hizmet geliştirme faaliyetleri gerçekleştiren, örgütsel ve finansal yapılanmayı planlayan şirketler haline gelmesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz.
YURTDIŞINA AÇILMA FIRSATI
Bugüne kadar girişimcilerimize mali veri istemeden, teminat istemeden projesini değerlendirerek sağladığımız kredi desteği 850 milyon TL’nin üzerinde. 2015 Aralık sonu itibarıyla 11 binden fazla girişimciye 1.900 saat eğitim verdik; 2 bin 230 girişimciye 2 bin 965 saat danışmanlık hizmeti sağladık. TEB Girişim Evi kuluçka ve hızlandırma programlarına şimdiye kadar 3 bin 700 kişi başvurdu. Bunlardan 252’si kabul edildi. Desteklediğimiz 11 girişimci yatırım almayı başardı.
0 yorum