Girişimcilere destek sürüyor


Geçtiğimiz yıl hayata geçen TÜBİTAK BiGG (Bireysel Genç Girişim) programında ikinci dönem başladı. İlk dönemde 15 girişimcinin 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği almasına aracılık eden TEB, şimdi ikinci dönem için başvuru çağrısında bulunuyor. Girişimcilerin yeni dönem başvurularını 15 Nisan’da www.teblegirisim.com adresi üzerinden almaya başladıklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, başvuruları 2016 yılı boyunca kabul edeceklerini söylüyor.

Üç yıldan bu yana girişim bankacılığıyla yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmaya ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdüren TEB, ülke genelinde “yenilikçi iş fikrim var” diyen tüm girişimcilere danışman banka anlayışıyla ihtiyaç duydukları her konuda yol göstermeyi hedefliyor. Banka bu amaçla TEB Girişim Evi’ni de hayata geçirdi. Bu çatı altında girişimcilere eğitim, mentorluk ve danışmanlık desteğinin yanı sıra networking olanaklarından müşteri edinme imkanlarına kadar birçok konuda ücretsiz destek sunuyor. TEB, geçtiğimiz yıl itibarıyla girişim bankacılığındaki bilgi birikimi ve uzmanlığıyla TÜBİTAK’tan hibe almak isteyen girişimcilerin başvuru yapabildiği 17 kuruluş arasında yer alıyor.

TÜBİTAK geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği BiGG (Bireysel Genç Girişim) 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı kapsamında girişimcilerin, doğrudan TÜBİTAK yerine TÜBİTAK’ın seçtiği 17 kuruluştan birine başvuru yapmalarını ve bu kuruluşlardan eğitim ve mentorluk hizmetleri almalarının önünü açtı. TÜBİTAK’ın hibe desteği programı kapsamında girişimcilerin başvuru yapabildiği 17 kuruluş arasındaki tek banka olan TEB, ilk dönemde 15 girişimcinin 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek almasına aracılık etti.

15 GİRİŞİMCİ TÜBİTAK’TAN HİBE ALDI
2015 yılında ilk defa uygulanmaya başlayan bu modelle TEB’e, 700’den fazla girişimci başvuruda bulundu. Girişimcilerden 80’i İstanbul ve İzmir’de 2 grup şeklinde eğitim ve mentorluk desteği alma fırsatı elde etti. 21 günlük sürecin ardından iki gruptan seçilen 38 girişimci, TEB’in uzman mentorlarıyla birlikte hazırladıkları iş planlarını TÜBİTAK’a gönderdi. BiGG jürisinin değerlendirme sonuçlarına göre TÜBİTAK, TEB’in yönlendirdiği 9’u İstanbul’dan, 4’ü İzmir’den, 1’i Antalya’dan ve 1’i Ankara’dan olmak üzere 15 girişimciye 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği vermeye karar verdi. TÜBİTAK’ın programının ilk döneminde başvuru kabul eden tek banka olarak 15 yenilikçi projeyi ekonomiye kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “15 girişimcimizin sermaye şirketlerini kurarak Temmuz 2016’da faaliyetlerine başlamaları bekleniyor” diyor. Girişimcilerin en fazla 18 ay sürecek iş planı çerçevesinde teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme faaliyetleri ile projelerini ticari değere dönüştürmeleri gerektiğine de dikkat çeken Boz, “TEB olarak bu aşamada her bir girişimcimize sağlayacağımız danışmanlık desteğinin yanı sıra finansal, idari ve teknik konularda da yanlarında olmayı sürdüreceğiz” diye konuşuyor.

Projeyi başarıyla tamamlayan girişimciler projelerine yatırım alma ve müşteri bulma imkanına erişebilecek.

ERKEN TANIYI KOLAYLAŞTIRACAK
Hastalıklara karşı erken tanı koymak için vücuttaki ilk değişimlerin gözlenebilir sistemlere tanıtılması konusunda altyapı geliştiren Aslı Semerci, “Şirket sahibi olma fikri benim gibi üniversiteden yeni mezun olmuş ve kariyerini akademik alanda sürdürmek isteyen girişimciler için çok uzak bir ihtimal” diyerek söze başlıyor. Hemen ardından da aldığı desteğe ilişkin şöyle konuşuyor: “Hiç bilmediğiniz kurallarla oynadığınız bir oyunun içine giriyorsunuz. TEB Step Up eğitim programıyla her adımımızda destek ve izleyici oldu. Proje kabulünden sonra da destekleri bitmedi. Gerek şirket kurma eğitimi gerek kuluçka merkezine kabul süreci boyunca bütün diğer uygulayıcı kuruluşların ilerisinde bir yakınlık gösterdi.”

girisimcilere-destek-suruyor-2

15 girişimciye 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği verildi.

SAĞLANAN AVANTAJLAR
TÜBİTAK’ın hibe desteği programı için ikinci dönem başladı. Girişimcilerin yeni dönem başvurularını 2016 yılında da kabul edeceklerini belirten Boz, programın 2. dönem başvurularını 15 Nisan’da www.teblegirisim. com adresi üzerinden almaya başladıklarını söylüyor. Yeni adaylara bu program kapsamında sunacakları avantajları da şöyle anlatıyor: “Başvurusu kabul edilen tüm girişimcilerin fikir ve projelerine başlangıç aşamasından dünyaya açılmasına kadar 360 derece destek sunan TEB, projelerin ticarileştirilmesi öncesinde network kurulmasını sağlıyor. Ayrıca piyasa koşullarına karşı dayanıklılığını tespit etme, geniş müşteri kitlesi sayesinde ücretsiz reklam yapma, farklı disiplinlerden kitlelere ulaşarak iş fikirlerini değerlendirme avantajı da sağlıyor. Programı başarıyla tamamlayıp ilk aşamayı geçen girişimciler, Anadolu’nun çeşitli illerine yayılan TİM-TEB Girişim Evleri’nin de bir parçası olarak ihracat potansiyeli bulunan teknolojik ve katma değeri yüksek girişimciler arasında yer alma şansı elde edecek. TEB Özel Melek Yatırım Platformu yatırımcıları ve TİM üyesi sanayicilerle buluşup projelerine yatırım ve müşteri bulma imkanına erişebilecek.”

Eren Yılmaz

Eren Yılmaz

“İYİ BİR FIRSAT OLDU”
Yürüme kabiliyetini kaybetmiş hasta bireyler için rehabilitasyon robotu tasarlama projesiyle programa başvuran Eren Yılmaz, TEB Step UP Programı kapsamında proje ekibinin nasıl şekillenmesi gerektiği, ürünün hedef müşteri kitlesi, girişim desteğine hak kazanmış şirketin devamlılığının nasıl sağlanacağı gibi konularda oldukça önemli bilgiler aldıklarını belirtiyor. Yılmaz, projesine ve aldığı desteğe ilişkin şöyle konuşuyor: “TÜBİTAK tarafından kabul gören projemizin sağlam bir temele oturtulmasında bize desteğini esirgemeyen TEB Girişim Evi’ne teşekkür ediyoruz. Bu projeyle geliştireceğimiz rehabilitasyon robotu, kuvvet ve pozisyon kontrolü yapabildiği gibi hastaya 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlükleriyle daha gerçekçi yürüyüş deneyimi de sağlayacak. TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı projemin gerçekleşmesi için iyi bir fırsat oldu.”

“DÜŞÜK MALİYETLİ ÜRÜNLER GELİŞTİRECEĞİZ”
TEB Step UP Programı’ndan TEB Girişim Evi sayesinde haberdar olduğunu anlatan Zihni Onur Uygun, projesini ve hedeflerini şöyle paylaşıyor: “Yıkanabilir kan şekeri ölçümü stripleri üretmeyi hedeflediğim projeme, gerek mentorlar gerek TİM-TEB Girişim Evi uzmanlarının dışarıdan, akademik olmayan bir gözle bakması başarılı bir çalışma ortaya çıkarmamda yardımcı oldu. TÜBİTAK hibe desteği bizim için çok güzel bir başlangıç. Sadece ekonomik yönden değil teknoparklarda yer alabilme olanağı ve projenin iki farklı kuruldan geçerek kendini ispatlaması yönüyle de adeta bir can suyu niteliğinde. Aldığımız desteklerle hem verimli hem daha az maliyetli stripler geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

girisimcilere-destek-suruyor-3“İŞLETME BOYUTUNDAN BAKMAMI SAĞLADI”
Murat Aras, uzun yıllardır yazılım sektöründe kazandığı deneyimi, otomotiv sektörüne aktarmak amacıyla nesnelerin internetiyle değişime odaklandı ve Ottoo’yu yarattı. Ottoo, otomobil üzerinden anlık olarak alınan 100’den fazla sensör verisiyle bunlarla ilgili dış dünya verilerini sentezleyen bir altyapı. Aras, projesini ve hangi aşamada olduğunu şöyle paylaşıyor: “Otomobilinizle ilgili aklınıza gelebilecek tüm konuları tek bir kanaldan izleyip yönetebildiğiniz bir ‘connected car’ uygulaması geliştirmeye çalışıyorum. TEB Girişim Evi’nin süreç boyunca vermiş olduğu katkının yanı sıra olaya işletme boyutundan bakmamı sağlaması benim için çok büyük bir şanstı. TEB sayesinde Ottoo için önemli pek çok partnerle tanışma fırsatını yakaladım.”

“HERKES TASARIM YAPABİLECEK”
3D teknolojisinin geleceğini hedef alan bir hizmet platformu olan 3PRINTS’in girişimcisi Cansu Boz, bu platformun, herkesin kolayca kendi 3 boyutlu tasarımlarını yapıp satabileceği bir pazaryeri olacağını söylüyor. Projeye dair şöyle konuşuyor: “Tasarımların 3 boyutlu çıktılarını alabilecekleri bir yazıcı ağıyla da üretimi hızlandıracağız. Kısacası, üreticilerin ve tüketicilerin 3D yazıcıyla ilgili aradıkları her türlü çözümü bulabilecekleri bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Yola ilk çıktığımda projenin kendisini tasarlamaktan başka bir şey bilmiyordum. Ancak TEB ve bizim için düzenledikleri eğitimler sayesinde şu an kendi şirketimi kurabiliyorum. Fikrinizle sadece bir yere kadar gidebilirsiniz. Onu icraata geçirmek noktasında ise TEB bizlere fazlasıyla yardımcı oldu.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.