Geleceğe hazırlık


2015 sonunda mobil yazılım pazarı dünyada 80 milyar dolarlık hacme ulaşacak. Bu fırsatı gören Turkcell, mobil girişimcilere yönelik olarak “Geleceği Yazanlar” platformunu oluşturdu.

Nil DUMANSIZOĞLU  [email protected]

Turkcell’in bir yıl önce hayata geçirdiği Geleceği Yazanlar platformu, mobil yazılım geliştirmek isteyen gençlere, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Bir yıl içinde 25 bin kişinin katıldığı Geleceği Yazanlar ile Türkiye’nin, bilişim sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmesine katkı sağlamak hedefleniyor. Eğitim, gelişim ve koçluk hizmetlerinin verildiği projede, ortaya çıkacak başarılı mobil yazılımların hayata geçirilmesi olanağı ve Turkcell iş ortaklığı fırsatları da sunuluyor.

Mobil yazılımlar artık önemli bir sektör haline gelerek kendi ekonomisini yaratıyor. 2015 yılı sonunda mobil yazılım pazarının dünyada 80 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu rakamın 5 yıl içerisinde 5’e katlanacağı düşünülüyor. Turkcell, bu önemli fırsatı mobil girişimcilere sunmak için oluşturduğu “Geleceği Yazanlar” platformuyla Türkiye’nin bilişim sektörünün öncü ülkesi haline gelmesini hedefliyor. Bireysel, kurumsal ve toplumsal fayda konularında çözüm üretecek tüm mobil yazılımların hayata geçirilebilmesi için geliştiricilere bilgi, ürün ve teknoloji desteği sunan platform, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik dönüşümüne pozitif katkıda bulunmak istiyor. Geleceği Yazanlar, eğitim ve gelişim fırsatları sunmanın yanı sıra mobil girişimcilere, Turkcell ekosistemine dahil olma imkanı sunuyor. Bir yıl içinde 38 üniversite gezen Geleceği Yazanlar ekibi, mobil girişim yapmak isteyen gençleri bilgilendiriyor. Özellikle ortaöğretim çağındaki gençlerin yoğun ilgi gösterdiği platformun en genç üyesi 12 yaşında bir ortaokul öğrencisi.

Geleceği Yazanlar platformuna, 1 yıl içerisinde yaklaşık 25 bin yazılım geliştirici dahil oldu.

25 BİN KİŞİ KATILDI
Geleceği Yazanlar platformuna, 1 yıl içerisinde yaklaşık 25 bin yazılım geliştirici dahil oldu. Mobil yazılım geliştirmeye ilgi duyan herkese destek olmaya çalışan projeden, üniversite öğrencileri, yazılımcılar, yazılım evlerinde çalışanlar, amatör bir şekilde uygulama geliştirenler, bir şekilde uygulama geliştirme alanında olan ve olmak isteyen herkes faydalanabiliyor. Geleceği Yazanlar’a katılmak için ise internet sitesine üye olmak gerekiyor. Üyeler, kendi aralarında birbirlerine soru sorarak ve uzmanlardan destek alarak kendilerini geliştirebiliyor. Eğitim modülleri sonrasında uygulanan sınavlarda, soruların yüzde 75’ini doğru cevaplandıran üyelere başarı belgesi veriliyor. Bu belgeyi alanlar, yılda iki kez gerçekleştirilecek “Mobil Yazılım Geliştirme Yeterlilik Belgesi Sınavlarına’ girmeye hak kazanıyor.

Geleceği Yazanlar kapsamında eğitim alan mobil girişimciler, Android, iOS ve Windows Phone gibi dünyanın en önemli mobil işletim sistemlerine yönelik uygulama ve yazılım geliştiriyor. Geleceği Yazanlar’daki veritabanı servisleri de uygulamalarını en hızlı şekilde geliştirmek isteyenlere maddi katkı sağlıyor. Başarılı bir ilerleme kaydeden kişilere sektörün önde gelen isimleri tarafından danışmanlık veriliyor.

Mustafa Gerdan, Gökhan ALPARSLAN

Mustafa Gerdan, Gökhan ALPARSLAN

“EN AKTİF ŞİRKET OLACAĞIZ”
Gökhan Alparslan ve Mustafa Gerdan’ın kurduğu Wolony, Turkcell’in Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’nda 60 mobil çözüm arasından ilk 10 proje arasına girdi. Dünyanın her yerine ulaşmak isteyen Wolony, dünyanın en aktif mobil uygulama üreten şirketi olmayı hedefliyor. Müşteriye kendi mobil uygulamasını geliştirme imkanı sunan Wolony’nin kurucuları girişimlerini şöyle anlatıyor:

İLK 10 ARASINA GİRDİLER
“Strateji Medya olarak 3 yıldır dergi yayıncılığı yapıyoruz. 2014 yılında Wolony projesi ile mobil teknoloji alanına adım attık. Wolony, Turkcell Geleceği Yazanlar Maratonu’nda 60 mobil çözüm arasından ilk 10 proje arasına girdi. 2 ay gibi kısa bir sürede, 6 üniversite ile anlaşma imzalayarak uygulamalarımızı 70 bin üniversite öğrencisinin kullanımına sunduk. Şu anda 14 üniversite yönetimiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Müşteriye kendi mobil uygulamasını geliştirme imkanı sunan dünyadaki ilk mobil uygulama platformuyuz. Mobil uygulama sahibi olmak, yüksek bir bütçe gerektiriyor. Wolony, bu bütçeye sahip olmayanlara çözüm sunan, iOS ve Android işletim sistemlerinde mobil uygulamalar üreten bir platform. Platformun bünyesinde bulunan marketten uygulama tasarımınızı ve ihtiyacınız olan modülleri seçtikten sonra renk, ikon ve logo tercihlerinizi yaparak mobil uygulamanızı kullanıma hazır hale getirebiliyorsunuz.

HEDEFTE NE VAR?
Wolony, sadece otomatik veri çekip yayınlayan ya da statik içerikler sunan değil, geliştirmelerle kullanıcılarının ihtiyaç ve taleplerine uyum sağlayan mobil uygulamalar üretiyor. Hedefimiz üniversiteler, dernekler, şirketler ve şahıslar gibi benzer mobil ihtiyaçlara sahip müşteri kolonilerine özel, farklılaştırılabilir, geliştirilebilir, yönetilebilir, hızlı ve kolay üretilebilir mobil uygulamalar sunmak.”

Onat Yiğit MERCAN

Onat Yiğit MERCAN

“Para için değil kendimiz için yapıyoruz”
Onat Yiğit Mercan ve Uğur Koçak’ın kurduğu Pinicate, Turkcell’in uygulama geliştirme yarışması Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’nda 2’nci oldu. Bir “sokak haberciliği” uygulaması olan Pinicate, mobil kullanıcıların yakınında olan olaylardan haberdar olmasını sağlıyor. Haberlerin mahalleden başlayarak tüm ülkeye yayılmasını sağlayan uygulama öncelikle bilginin konumsal doğrulukla paylaşılmasını hedefliyor. Bağımsız bir platform oldukları için girişimci desteği almak istemediklerini belirten Pinicate ekibi, girişimlerinin ortaya çıkışını ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

SOKAK HABERCİLİĞİ
“Pinicate, yaklaşık 2 yıldır aklımızda olan bir projeydi. Çok basit görünse de aslında önemli bir problem olan ‘haberlerin konumsal doğrulukla paylaşılacağı bir sokak haberciliği’ düşüncesinden yola çıkarak projemizi oluşturduk.

Projeyi hayata geçirmek için çalışmaya başladığımız sırada Gezi Eylemleri başladı. Bu dönemde sosyal medya kullanımıyla ortaya çıkan bilgi kirliliğinin de önüne geçmemiz gerektiğini düşündük.

Uğur KOÇAK

Uğur KOÇAK

POPÜLERLİK ALGORİTMASI
Projemiz için kullandığımız #KesinBilgi etiketi de bu zaman aralığına bir atıf olarak kullanılıyor. Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için bir popülerlik algoritması geliştirdik. Pinicate’de kullanıcılar, hem bir haberci hem onaylayıcı durumunda. Kullanıcılar bir haber eklediğinde önce yakın çevredeki kullanıcılar görüyor. Haberi gören kullanıcılar, ilgili haberi doğru ya da yanlış şeklinde onaylayarak bir haberin mahalle ölçeğinden ilçe, il, ülke, hatta küresel boyuta ulaştırılabilmesine imkan tanıyor. Aynı şekilde, fazla negatif oy alan haberler de yayılmadan kaldırılabiliyor.

Uygulamamızın, Google Play Store ve Turkcell AppMarket’ten 500 ile 1.000 kullanıcı arasında bir indirme rakamı bulunuyor. Asıl gelişmeyi iOS platformuna çıktığımızda yakalayacağımızı düşünüyoruz.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.