TEB’in girişimcileri desteklemek üzerine kurduğu TEB Kuluçka Merkezi kapsamında bugüne kadar 41 girişime destek verildi. Şu anda bunlardan 28 girişimci halihazırda TEB Kuluçka Merkezi’nde çalışmalarını sürdürüyor, 13’ü ise mezun oldu. Kuluçka merkezinde büyüyüp iş fikirlerini ticarileştirmeye hazırlanan 7 girişim ise başarı hikayesi yazmaya başladı bile… İşte FreightArea, Modasor, Parkbul, Peggymatik, Rekmob, Speednext ve Veslabs’ın hikayeleri…
Gözde Yeniova [email protected]
Türk Ekonomi Bankası (TEB), geçen yıl girişimcilere destek olmak ve iş fikirlerinin ticarileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Girişim Evi ve bu Girişim Evi içinde bir kuluçka merkezi kurdu. Danışman banka olarak girişimcilere her anlamda destek olmayı amaçlayan banka, eğitim ve danışmanlık hizmeti almak isteyen her girişime kapısını açık tutuyor. TEB Girişim Evi’nin Türkiye’deki yaygınlığını artırmak konusunda önemli bir adım attıklarını ve Türkiye’deki en önemli 9 teknokent ile işbirliğine gittiklerini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya’da teknokentler aracılığıyla girişimcilere hizmet veriyoruz. Türkiye’ye yayılma stratejimizde yanımıza Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni (TİM) alarak 10 ilde TİM-TEB Girişim Evleri açmaya hazırlanıyoruz. Amacımız ihracata dönük yenilikçi iş fikirlerine ev sahipliği yapmak” diyor. İlk etapta bu yıl İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te açılması planlanan TİM-TEB Girişim Evleri’nin desteklerinden yararlanmak isteyen girişimciler, başvurularını internet adresinden yapabiliyor.
Şimdiden TEB Kuluçka Merkezi’nde başarı hikayeleri yazılmaya başlandı bile… Kuluçka merkezindeki 7 girişimcinin girişim hikayesini ve merkezdeki çalışmalarını onlardan dinledik.
OTOPARK UYGULAMASI
Otopark uygulaması Parkbul.com, fikir itibariyle hem şehir trafiğini hem otopark problemini ve dolaylı olarak da yakıt tasarrufu yapılmasını sağlamak üzerine kurulu bir platform. 2012 yılında ortaya çıkan girişim, Sanayi Bakanlığı’ndan da destek almış. Parkbul, otoparkların cep telefonu üzerinden gösterilmesini sağlarken otoparkların fiyat ve özellik bilgilerini barındırıyor. Böylelikle en kolay tercihi yapmanızı ve oraya yönlendirilmenizi sağlıyor. Ek olarak bir sonraki aşamada mobil ödeme sistemlerini de ekleyerek otopark sorunundan kişilerin ve şehrin en az şekilde etkilenmesini sağlamayı amaçlıyor. Parkbul.com’un kurucusu Hüseyin Ünübol, aslında bir psikiyatrist. İş planı, finans eğitimi ya da pazarlama eğitimi almamısına rağmen fikrini işe dönüştürmüş. Burada özellikle TEB Kuluçka Merkezi’nin desteği önemli olmuş. Hüseyin Ünübol, “TEB Kuluçka Merkezi, bizim için çok hayat kurtarıcı oldu. Sadece bu değil, bizim girişimimizin nasıl ilerlemesi, nelere dikkat edilmesi gerektiğini adım adım takip ettiler. Yatırım sürecini sağlayan, en azından aracı olan da TEB Girişim Evi’dir” diyor.
Bundan sonraki hedefleri ise uygulamayı güncelleyip kullanıcılara sunmak. Hüseyin Ünübol, şöyle anlatıyor: “Otoparkların da kendilerini tanıtabildikleri bir platform olsun istiyoruz. Hedef, bir yandan kullanıcının da otoparkları puanlayabildiği, iyi hizmet alabildiği bir platform yaratmak. 2015’te Ankara’ya da girme planımız var. 2015’in sonunda İzmir’i de kapsayacağız. Ödeme sistemleri de 2015’te gelecek.”
MODADA TEK YERDEN ARAMA
5 BİN MARKAYA ULAŞIM ModaSor.com, internette moda alışverişi yapmak isteyen kullanıcıların ilk noktası olmayı hedefleyen bir moda arama motoru. Türkiye’nin 45 moda mağazasını tek noktada topluyor ve kullanıcılarının 300 bin ürün ve 5 bin markaya tek noktadan ulaşmasını sağlıyor. Ayda 250 bin kullanıcıya hizmet veriyor. Deniz Ulus, Halil Alper Öner, Çağsun Acemoğlu, Barış Aygören ve Hasan İslamoğlu tarafından kurulan ModaSor. com’un temeli ise Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken atılmış. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Deniz Ulus, girişim aşamasını şöyle anlatıyor:
DOĞRU FİKİR VE EKİP BULUŞMASI “Ben daha üniversite yıllarından itibaren girişimciliğe çok meraklıydım. Bu sürede birçok amatör girişimim olmuştu. Üniversiteden mezun olduktan sonra kurumsal hayata başladım, ancak bu şekilde devam etmeyeceğimi biliyordum. Bu noktadan sonra sürekli farklı iş fikirleri üzerinde düşünmeye başladım. Doğru fikir, doğru ekiple buluşunca ortaya ModaSor.com çıktı.”
ÖNEMLİ KARARLAR Şirket yakın zamanda ev dekorasyon alanında aynı işi yapan DekoSor.com ve anne bebek alanında faaliyet gösteren BebeSor. com’u da hayata geçirdi. Bundan sonraki hedefleri arasında yurtdışına açılmak olan ModaSor.com, bu süreçte TEB Kuluçka Merkezi’nden aldığı destekten de çok fayda gördü.
Deniz Ulus, “TEB Kuluçka Merkezi’nde olduğumuz süreçte pek çok gelişmeye imza attık, yeni gelir modelleri oluşturduk ve stratejik anlamda önemli kararlar aldık.”
TURGUT BOZ
TEB GENEL MÜDÜR VEKİLİ
“GİRİŞİM BANKACILIĞINI BAŞLATTIK”
SINIRLARI AŞMAK Günümüzdeki gelişmeler, girişimcilerin artık eski sınırları aşmalarını ve öncü olmalarını gerektiriyor. İş fikri girişimciliğin ilk adımıyken finansman kaynaklarına erişim, fiziki çalışma ortamı, network, pazarda tutunmak için gerekli olan bilgiye sahip olmak da yaratıcılık kadar önemli. Bir girişimcinin dünyayı değiştirecek bir fikri, bu fikri hayata geçirecek yeterli sermayesi olmasına rağmen doğru zamanda, doğru yerde ürün ya da hizmetini pazarlamıyorsa bir iş planı yoksa ayakta kalma şansı az.
DÖRT KOLDAN DESTEK Bu nedenle girişimcinin sadece finansmana değil, dört koldan desteğe ihtiyacı var. Bunun için de gelişmiş bir girişimcilik iklimi ve girişimcilik ekosistemi şart. Biz de bu doğrultuda TEB olarak kendimizi Türkiye’de yeni yeni yaratılmaya başlanan bu ekosistemin merkezinde konumladık ve Türkiye’nin en kapsamlı ‘girişim bankacılığını’ başlattık. Bu kapsamda girişimcilerimiz için kredi süreçlerini sil baştan kurgulayıp kolaylaştırmanın yanı sıra bizi sektörde farklılaştıracak bir adım attık ve bir banka olarak 2013’te İstanbul Ataşehir’de bir Girişim Evi ve bu evin içinde bir kuluçka merkezi kurduk.
KÂR AMACI GÜTMÜYOR Hiçbir kâr amacı gütmeyen ve tüm hizmetlerin ücretsiz olduğu TEB Girişim Evi ve TEB Kuluçka Merkezi ile hedefimiz, danışman banka anlayışımızla katma değeri yüksek iş fikirleri olan girişimcilerimize bu zorlu süreçte yol göstermek, iş fikirlerini ticarileştirmelerine katkı sağlayarak ekonomiye kazandırılmasına destek olmak. TEB Girişim Evi’nin kapıları eğitim ve danışmanlık hizmeti almak isteyen herkese açık. Ancak TEB Kuluçka Merkezi’ne kabul edilmeye hak kazanan girişimcilerle özel olarak ilgileniyoruz.
İNTERNET YAYINI PLATFORMU
7/24 yayın akışı ve canlı TV yayıncılığının internet üzerinden yapılmasını sağlayan Speednext servisi, kendi televizyon kanalını kurmak isteyen her türlü kurumun, web üzerinden herhangi bir teknik bilgi gereksinimi duymaksızın belirli bir üyelik bedeliyle hizmet alabileceği bir internet girişimi. Bu girişimin ardında ise bir sürü deneme süreci yatıyor. Girişimciler Tarkan Anlar ve Sait Yağlı, bu süreci şöyle anlatıyor:
“3 yıl önce internet tabanlı bir televizyon kurmaya karar verdik. Yaklaşık 14 kişi ile yürütülmeye çalışılan kanal, çok sürmeden iflas etti. Bu televizyon kanalı için piyasadaki tüm altyapıları denemiş ve hiçbirinin tam anlamıyla bu ihtiyacı çözemediğini anlamıştık. İnternet tabanlı televizyonculuğa talep olduğunu o dönemde keşfettik. Sait ile bunun üzerine bir çözüm yazmaya karar verdik. İzmir’de eve kapanıp 2-3 aylık bir sürede ilk prototipi ortaya çıkardık. Bu çözüm sayesinde 14 kişinin yerine 1 kişi, yüzbinlerce dolarlık teknolojik yatırım yerine küçük bir kamera ile kanal kurabilir duruma geldik. Daha bir ay geçmeden ilk satışımızı gerçekleştirdik. Bugün 15’e yakın çalışanı ile orta ölçekli bir işletmeye dönüştük.”
ODTÜ Teknokent Teknojumpp programına seçilip orada da ilk 8’e kalarak Amerika’da eğitim almalarının ilk zıplama olduğunu ifade eden CEO Tarkan Anlar, döndüklerinde Türkiye’de TEB Girişim Bankacılığı ile tanıştıklarını ve profesyonel olarak ilk adımlarını burada attıklarını ifade ediyor. Tarkan Anlar, “TEB’in Nuri Çolakoğlu gibi bir mentor ile bizi tanıştırması, bizim için çok önemli kazanımlar sağladı. Büyük projelerin alınması tamamen TEB’in bize sağladığı network sayesinde oldu. TEB Girişim Evi danışmanları ile yaptığımız düzenli görüşmeler, öğrendiğimiz tüm teorileri pratiğe çevirmemizi sağlamakla kalmayıp yepyeni pazarlar keşfetmemizi sağladı” diyor.
SENSÖR TABANLI ÜRÜN
VesLabs, nesnelerin interneti (IoT), makineler arası iletişim (M2M) alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş bir teknoloji şirketi. Şirketin Tag2Sense isimli sensör tabanlı lojistik izleme platformu projesi, Ozan Can Köseley ve Kaan Tezgel tarafından geliştirildi. Tag2Sense sıcaklık, nem, ışık, düşme/çarpma ve basınç değerlerini tespit edebilen, tüm veri iletimini kablosuz olarak yapabilen bir cihaz. Donanımından gömülü yazılımına, mobil uygulamalarından web tabanlı analitik dashboard’una kadar uçtan uca tüm platform, şu an aktif olarak şirketler tarafından pilot proje kapsamında kullanılıyor ve test ediliyor. Kimya endüstrisi ürünleri, ilaç, medikal cihazlar, askeri teçhizat, hassas elektronik cihazlar, sanat eserleri, tarihi eserler, soğuk zincirde taşınması gereken hemen hemen tüm ürünlerde bu cihaz kullanılabiliyor.
TEB Girişim Evi’nden iş modellerini oluşturmaları konusunda destek aldıklarını ifade eden Ozan Can Köseley, burada yönlendirmenin olumlu yanlarını şöyle anlatıyor:
“İlk başlarda nakliye sektöründe sadece kargo şirketleriyle ilerlemeyi düşünüyorduk. TEB Girişim Evi danışmanları, bizi çok daha farklı ve daha katma değerli alt sektörlere yönlendirdi. Müzelerdeki değerli parçalar gibi kıymetli olan ürünlerin taşınmasını örnek verebilirim. Ayrıca ürünün kontrol ettiği kategorilerin çeşitlendirmesi anlamında da danışmanlık aldık. Girişim Evi’ne ilk girdiğimizde akıllı etiket sisteminin ölçütü sadece ‘çarpma’ etkisi üzerineydi. TEB Girişim Evi, bu ölçütün farklılaştırılması yönünde önerilerde bulunarak ürünün AR-GE anlamında çok daha güçlü bir pozisyona gelmesinde katkı sağladı.”
TEB Kuluçka Merkezi’nde iş fikirlerini ticarileştirmeye çalışan 28 girişimci bulunuyor.
EVCİL HAYVANLARA ÖZEL TEMİZLİK
Girişimci iki kardeş Yaprak ve Yağmur Sürmeli, evde beslenen kedi ve köpeklerin ayak ve tuvalet sonrası temizliğini sağlayan Peggymatik adlı ürünü aslında kendi köpekleri Peggy için tasarlamış. Patenti alınan ve bu ay içinde piyasaya sunulması planlanan Peggymatik’in fikir aşamasını Yaprak Sürmeli, şöyle anlatıyor: “Peggymatik’i evde beslediğimiz köpeğimiz Peggy için tasarladık. Peggy’nin günlük dolaşmalarında ya da tuvalet ihtiyacını karşılamak için dışarı çıkıp eve geri gelmesinde patilerinin ve tuvalet sonrası genital bölgesinin temizliği sorun oluyordu. Mevcut yöntemler olan ıslak mendille silme ya da ıslak bezle silme, temizlik ve hijyen beklentimizi karşılayamıyordu. Çünkü Peggy, bizim yaşam alanlarımızda kontrolsüzce dolaşabiliyordu. Bu cihaz, bu sorunları ortadan kaldırmak için tasarlandı ve bu yüzden cihazın markasını Peggymatic olarak tescil ettirdik.”
TEB Girişim Evi’nden yaklaşık 1,5 yıldır gerekli eğitim ve işbirliklerini almaya başlayan Peggymatik kurucuları bu süreci şöyle anlatıyor:
“Bu birliktelikte, girişimlerimizi ticarileştirirken karşılaşabileceğimiz tüm sorunlara karşın eğitimler, rehberlikler ve danışmanlıklar alarak önemli bilgi birikimleri edindik. Bunun yanında girişimcilikle ilgili yarışmalardan, yeni veya değişen teşvik başvurularının bilgisinden, yurtdışı pazarlara erişime kadar her türlü konuda haberdar edildik. Ayrıca bankacılık ve finans konularında, kredilendirme kolaylıklarıyla çok özel şartlardan yararlanmamız mümkün oldu.”
MOBİL REKLAM PLATFORMU
Geliştirdikleri altyapı üzerinden mobil uygulamalarda reklam gösterimi yapan Rekmob, girişimciler Fatih Işık ve Tuna Çetinhan tarafından Nisan 2013’te TÜBİTAK ve TEB Girişim Bankacılığı’nın desteğini alarak kuruldu. Uygulama ile mobil uygulama sahipleri reklam gösteriminden gelir elde ederken reklam verenler ise Rekmob hedefleme teknolojisi sayesinde hedef kitlesindeki kullanıcılara mobilden ulaşıyor. Rekmob, altyapısını tamamlamış, yayıncılarla kapalı olarak çalışmalara başladı. Son 5 ayda 400 milyon reklam gösterimi yaptı, yurtiçinde ve yurtdışında 4 milyon tekil kullanıcıya reklam gösterdi. Rekmob CEO’su Fatih Işık, kuruluş aşamalarını şöyle anlatıyor: “Mobil uygulama geliştirme ve reklam konularında sahip olduğumuz tecrübeyle Türkiye’de mobil reklam pazarında yeterli oyuncunun olmadığına, mobil teknolojilerin sağladığı imkanlarla çok daha iyi altyapıların geliştirilebileceğine inanarak bu işe koyulduk. Teknoloji ithalatıyla pazarda var olmaya çalışan oyunculara karşı tamamen yerli bir altyapıyla yenilikçi, hırslı ve yüksek motivasyonlu ekibimizle yola çıktık.”
TEB Girişim Evi’nin kendilerine bu aşamada önemli katkılarının olduğunu söyleyen Fatih Işık, “TEB Girişim Evi’ne katılmamızdan itibaren aldığımız hukuki, finansal ve diğer yan destekler, müşteri, ürün, fiyatlandırma noktalarını daha güçlü şekilde birleştirmemize ve pazara giriş stratejisinde hatalarımızı minimuma indirmemize yardımcı oldu” diyor. Girişimciler Fatih Işık, Tuna Çetinhan, öncelikli olarak Türkiye’deki 20 milyonunun üzerindeki akıllı telefon kullanıcısına ulaşmayı, ardından gelişmekte olan pazarlara teknolojilerini ihraç ederek global bir marka olmayı hedefliyor.
ÖZEL LOJİSTİK KULÜBÜ
1.000’İ AŞKIN ÜYESİ VAR FreightArea.com, henüz ilk yılını doldurmadı, ancak 57 ülkeden binin üzerinde üyeye ulaşmış durumda. FreightArea. com, KOBİ boyutunda yüzlerce ithalat ve ihracatla uğraşan dış ticaret şirketleri ile lojistik şirketlerin üyesi olduğu bir kulüp. Dış ticaret şirketlerinin yurtdışı nakliye taleplerini alıyor, bunları üyesi olan lojistik şirketlerine iletiyor, kendileri için teklifler topluyor.
ANLIK BİLGİ Yurtdışı taşımacılık alanında, aracıları ortadan kaldırarak gerçek taşımacılık bedelleri ile ürünlerin nakliyesini sağlarken, hem lojistik şirketlerine hem taşıma işini yaptıran KOBİ’lere önemli avantajlar sunabiliyor. KOBİ’ler denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu ile taşınacak tüm konteyner/araç veya parsiyel yükleme taleplerinde FreightArea.com’u kullanabiliyor.
DÜNYAYA AÇILACAK FreightArea.com’un kurucusu Önder Türker, şirketin büyüme aşamasında kuluçka merkezinin önemine dikkat çekerek, “ 2014 yılı başında TEB Kuluçka Merkezi’nde faaliyetlerimize başladığımızda, 100 civarında üyemiz varken şu an 57 ülkedeki binin üzerinde şirkete hizmet veriyoruz” diyor. FreightArea.com’un kurulum aşamasındaki hedefi, 2014 yılı içerisinde, maliyet avantajı yaratan güvenilir bir platform olmaktı. 2015 yılı için planları ise ilk yurtdışı şubesi ile bir Türk girişimi olarak dünyaya açılmak.
0 yorum