“Dijital iş fikirlerini önemsiyoruz“


Vodafone Türkiye, FikirÇarkı adlı girişim programıyla girişimcilere desteğini sürdürüyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, “Gençlerimizi özendirerek girişimciliği alternatif bir kariyer olarak görmelerini istiyoruz” diyor.

FikirÇarkı, Vodafone Türkiye tarafından geliştirilen, girişimcilere sermaye, zaman, bilgi ve network sağlamanın yanı sıra sisteme bir girişimci gözüyle bakarak inovatif çözümler üzerine yoğunlaşmış bir girişim programı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, günümüzün dijital bağlantılı yeni dünya düzeninde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yaşamsal rol oynadığına dikkat çekiyor. Ona göre bu açıdan bakıldığında, Türkiye bir fırsatlar ülkesi. Fırsatı gerçekleştirecek unsurları ise şöyle sıralıyor: “Yatırım”, “girişimcilik ve inovasyon”, “dijitalleşen birey ve kurumlar”… Vodafone olarak daha iyi bir gelecek hedefiyle Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Ender Buruk, Türkiye için daha iyi bir gelecek hedefinin ancak dijitalleşme ve inovasyonla mümkün olduğuna inandıklarını aktarıyor. Buruk, şöyle devam ediyor: “Dijitalleşmenin tetiklediği baş döndürücü değişim sürecinde keşfedilecek ve geliştirilecek çok fazla inovatif fikir bulunduğunu düşünüyoruz. Bu fikirler, önemli ekonomik gelişim fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Dijitalleşme alanındaki bu inovatif girişimleri, ekonomimize kazandırmak ve özellikle inovatif mobil teknolojilerin ülkemizde daha fazla geliştirilip üretilmesine katkı sağlamak için Kasım 2014’te yenilikçi girişimcilik ekosistemi Vodafone FikirÇarkı’nı oluşturduk. Bu inovasyon ve girişimcilik programı kapsamında, Türkiye’nin ve dünyanın dijital dönüşümüne katkı sağlayacak projeleri fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar değerlendirerek altyapı, pazarlama, mentorluk, finansman ve eğitim desteği sunuyoruz.”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, FikirÇarkı’nı şöyle anlatıyor:

Ender Buruk

Ender Buruk

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİR KAPISI
“Türkiye Vodafone Vakfı’nın çatısı altında Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ile Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels’ın (BUBA) katkılarıyla hayata geçirdiğimiz ve sektörümüzde bir ilk olan Vodafone FikirÇarkı ile dijital fikirleri olan genç girişimcilere önemli fırsatlar sunuyoruz. Girişimcilik ekosisteminin tüm taraflarını bir araya getirdiğimiz bu programla potansiyel girişimcilere eğitimler verilmesini, büyük bir yatırım havuzu oluşturulmasını, profesyonel mentorlar kanalıyla yönlendirme yapılmasını, finansal ve hukuki danışmanlık verilmesini sağlıyoruz. Bu sayede, girişimcilerin başarılı iş fikirlerinin ekonomiye kazandırılmasını ve onlar için sürdürülebilir bir gelir kapısı yaratılmasını hedefliyoruz. Gençlerimizi girişimciliğe özendirerek girişimciliği alternatif bir kariyer olarak görmelerini istiyoruz.

Bu programla sektördeki benzerlerinden farklı olarak, Türkiye’nin dijitalleşmesine öncülük edecek girişimlere odaklanıyoruz. Programa iletilen fikirlerin, mobil teknolojilerin kullanımına dayalı ‘dijital iş fikri’ olmasına önem veriyoruz. Dijital dönüşüm vizyonumuza katkı sağlayacağını ve Türkiye’nin dijital kalkınmasında etkili olabileceğini düşündüğümüz projeleri öncelikli olarak değerlendiriyoruz.

HER ETAPTA FARKLI HİZMET
FikirÇarkı, girişimcilere sermaye, zaman, bilgi ve network sağlamanın yanı sıra sisteme bir girişimci gözüyle bakarak yenilikçi çözümler üzerine odaklanan bir girişimci programı. Program kapsamında, fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar her etapta girişimcilere farklı hizmetler sunuyoruz. İlk etapta, fikircarki. com adresinden fikirleri topluyoruz. İkinci etapta, UGM kanalıyla düzenlenen e-eğitim ve mentorluk faaliyetleriyle potansiyel girişimcileri eğitiyoruz. Üçüncü adımda, BUBA ve UGM kanalıyla ‘tohumlama’ yaparak, girişimci adaylarına mentorluk, kuluçka merkezi, teknik destek ve başlangıç sermayesi sağlıyoruz. Dördüncü etapta, yine aynı proje ortaklarıyla girişimci şirketlerin oluşması için gerekli altyapı kapsamında mentorluk, kuluçka merkezi, geliştirme, ayrıntılı teknik değerlendirme ve fonlama sağlıyoruz. Son etapta ise bir önceki aşamada alınan desteklerle belli bir seviyeye gelen girişimleri Vodafone’un ve BUBA’nın yatırımcı ekosistemiyle buluşturuyoruz. Dijital projeler için sunduğumuz bu eğitim, iletişim altyapısı ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra erken aşama yatırım desteği de sağlıyoruz.

digital-is-fikirleri-3

1.500 BAŞVURU
Programa, bugüne kadar 1.500’ün üzerinde proje başvuru yaptı. 32 projeye doğrudan destek sağlandı. Destek verilen projelerden ‘Segmentif ’ ve ‘Whispto’ için Londra’da şirket bile kuruldu. Diğer yandan yatırımcı ortağımız BUBA’ya üye 71 melek yatırımcı bulunuyor. Girişimcilere BUBA ile birlikte UGM aracılığıyla da destekler sağlıyoruz. UGM aracılığıyla 45 ilde 22 bin 110 kişiye girişimcilik eğitimi verilirken 19 ilden 410 katılımcıyla ekosistem toplantısı düzenlenerek 148 kurum bir araya getirildi ve bu buluşmadan 5 işbirliği çıktı. UGM ile birlikte ayrıca, Anadolu’da 38 üniversiteye gidilerek 10 binin üzerinde potansiyel girişimciye eğitim verildi. 2015-16 yıllarında portföy girişimlerimizden 11’i, aralarında Ankara’da düzenlenen İSEF, Kristal Elma ve G3 Forum olmak üzere pek çok etkinliğe Vodafone sponsorluğunda stant açıp kendi iş modellerini anlatma fırsatı yakaladı. 2016 yılının ikinci yarısından itibaren de Vodafone FikirÇarkı portföy girişimlerinin Vodafone ile entegre olması, Vodafone müşterilerine farklı ürün ve hizmetler sunabilmesi için farklı modeller geliştiriyoruz.

Genç girişimcilerin büyük şirketler tarafından desteklenmesinin girişimcilik ekosistemini geliştirecek bir adım olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve yeni girişimcilerin ekonomiye kazandırılması için gerek kamu gerekse özel sektör nezdinde yatırımların artırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla şirketimizin dijital dönüşüm vizyonuna katkı sağlamak üzere oluşturduğumuz Vodafone FikirÇarkı ile her yıl artan bir grafikle Türkiye’deki girişimci ekosistemini ve dijital fikirleri destekleyeceğiz. Herhangi bir gelir beklentisi olmadan, Türkiye’den global markalar yaratmak amacıyla genç girişimcilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

RAKAMLARLA FİKİRÇARKI

-1.500’ün üzerinde başvuru

-32 projeye doğrudan destek

-2 girişimciye yurtdışında şirket

-71 melek yatırımcıdan destek

-45 ilde 22 bin 110 kişiye girişimcilik eğitimi

-38 üniversitede 10 binin üzerinde öğrenciye eğitim

-19 ilden 410 katılımcıyla ekosistem toplantısı

1 Comment

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.