Dev hızlandırıcılara nasıl girilir?

Y Combinator, Techstars ve 500 Startups başta olmak üzere yurt dışında girişimcilerin büyümesini hızlandıran çok sayıda hızlandırıcı var. Ancak bu hızlandırıcılara girmek kolay değil. Hatta Y Combinator’a kabul edilme yüzdesi Harvard’a kabulden bile düşük.

Hande Yavuz Çalık [email protected]

Airbnb, Sphero, Dropbox, Sendgrid ve Talkdesk’in dünyanın en başarılı start up’larından olmalarının dışında ortak bir özellikleri daha var. O da Y Combinator, Techstars ve 500 Startups gibi başarılı global hızlandırıcılardan mezun olmaları.

Global hızlandırıcılar, start up’lar için kritik bir role sahip. Çünkü hem çok geniş bir network hem mentorluk ve eğitim desteği sağlıyor hem de yatırım yapıyor, ücretsiz ofis, danışmanlık ve ürünle ilgili geri bildirim sağlıyorlar. Ayrıca demo günleri düzenleniyor, bugünlerde de start up kurucuları ürünlerini melek yatırımcılara tanıtabiliyor. Center for American Entrepreneurship Araştırma Direktörü Ian Hathaway de hızlandırıcıların start up ekosistemi için hayati bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. “Gelişmiş pazarlardaki dev hızlandırıcılar, girişimcilere verdikleri destekle onların potansiyelini ortaya çıkarma konusunda çok etkili” diyor.

Richmond Üniversitesi’nden Susan Cohen ile Rice Üniversitesi’nden Yael Hochberg, hızlandırıcıları özel yapan nedenleri şöyle anlatıyor: “Hızlandırıcılar uyguladıkları programlarla takım gücünün etkili kullanılmasını sağlıyor, metorluk desteğiyle olgunlaşmalarına yardımcı oluyor. Erken aşamadaki start up’lara farklı iş modellerini denemeleri konusunda da teşvik ediyorlar” diyor.

HARVARD’A GİRMEKTEN DAHA ZOR
Dünyanın en büyük girişim ve yatırım endekslerinden CrunchBase’in verilerine göre, dünyanın en etkili girişim hızlandırma programlarının başında Y Combinator, 500 Startups, Techstars, Plug & Play, Mass Challenge, SOSV, Startupbootcamp, InternetInitiatives, Development Fund, Wayra ve Start Up Chile geliyor. Ancak bu programlara kabul edilmek hiç kolay değil. Örneğin Silikon Vadisi’nden çıkan ilk hızlandırıcı olan Y Combinator’e kabul edilme olasılığı sadece yüzde 1,5. Y Combinator ortaklarından Kathrina Manalac, “Her 7 bin başvurunun sadece 106’sı kabul ediliyor. Buna karşılık, Stanford Üniversitesi’nin öğrenci kabul etme oranı yüzde 5,1, Harvard’ınki ise yüzde 5,9” diyor.

Dev hızlandırıcıların kendilerine gelen binlerce başvuruyu incelerken hangi kriterlere baktıklarına gelince… Y Combinator, yazılı ve videolu başvuru kabul ederken, fikrin iyi ve gerçekçi olmasına bakıyor, takımın gücüne dikkat ediyor. Plag&Play, satış noktası olan, ürün-pazar uyumunun iyi olduğu start up’larla ilgileniyor. Bu hızlandırıcı için girişimin kullanıcıları, kârlılığı ve müşterinin ürüne nasıl ulaştığı gibi bilgiler önemli. Teknoloji odaklı şirketlere yatırım yapan Techstars, daha çok web tabanlı ya da yazılım şirketlerini kabul ediyor.

AHU SERTER, hızlandırıcılara kapı açan ana unsuru, ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olmak şeklinde açıklıyor.
AHU SERTER, hızlandırıcılara kapı açan ana unsuru, ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olmak şeklinde açıklıyor.

SOMUT SONUÇLARLA GİDİN
Hem yurt içinde hem yurt dışında ekosistemi en iyi tanıyan uzmanlar da aslında söz konusu global start up hızlandırıcıları olduğunda buralara kabul edilmenin en önemli anahtarının büyük pazarlara hitap edebilmek olduğunun altını çiziyor. Örneğin Core Strategy’nin kurucusu İhsan Elgin, “Büyük pazara hitap ediyor olmak ve iyi bir takıma sahip olmak en önemli kriter. Bu koşulları sağlarsanız genelde kabul ediliyorsunuz. Sizden haftalık yüzde 200 gibi bir büyüme bekleniyor. Büyüme gösterilmediğinde iş birlikleri hemen kesilebiliyor” diyor. Arya Kadın Yatırım Platformu’nun kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, bu hızlandırıcılara kapıyı açan ana unsurun ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olmak olduğunu söylüyor. GBA Genel Sekreteri Ata Uzunhasan, Y Combinator’un girişimcilere SAFE adı verilen bir sözleşme imzalattığını hatırlatıyor, gelecekte hisseye dönüşebilecek bu sözleşmenin bazen yadırgansa da girişimcilerin çok daha hızlı bir şekilde ilk yatırımı almasını sağladığını da sözlerine ekliyor. 500 Startups ortaklarından Elizabeth Yin, kendilerine gelen binlerce başvuruyu incelerken girişimin ürününü çıkarmış olmasına baktıklarını belirtiyor. “Sadece ürünün çıkması da yetmiyor, bizim için ideali müşterinin bu ürüne ödeme yapması. Ayrıca daha çok fintek ve e-ticaret girişimleriyle ilgileniyoruz. Belli bir sermayelerinin olması, müşterilerini çok iyi tanıyor olmaları, somut sonuçları bize getirebilmeleri kabullerinde önemli rol oynuyor” diyor.

PELİN KENEZ, Y Combinator’un genel olarak iyi ürüne ve kullanıcılara odaklandığını söylüyor.
PELİN KENEZ, Y Combinator’un genel olarak iyi ürüne ve kullanıcılara odaklandığını söylüyor.

SATIŞ AVANTAJI
Türkiye’de yurt dışındaki gözde hızlandırıcılarına girmeyi başarmış çok sayıda start up var. Zeplin de bunlardan biri… Arayüz tasarımcılarıyla yazılım geliştiriciler arasında bir köprü oluşturan ve yazılım süreçlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlayan Zeplin, Y Combinator’a kabul edildi. Zeplin’in kurucu ortaklarından Pelin Kenez, hızlandırıcının genel olarak iyi ürüne ve kullanıcılara odaklandığını söylüyor. Mağazalarda müşterilerin kasaya gitmeden alışveriş yapabilmelerini sağlayan Buy Buddy, bugüne kadar Almanya merkezli Retailtech Hub ve Fransa merkezli Lafayette Plug&Play hızlandırıcılarına girmeye hak kazandı. Buy Buddy Kurucu Ortağı ve CEO’su Ersel Gökmen, her hızlandırıcının aynen bir müşteri veya yatırımcı gibi aradıkları bazı özellikler olduğunu belirtiyor. “Bu özellikler genellikle belirli bir satışa sahip olmak, ürünü geliştirmiş durumda bulunmak ya da en azından prototipe sahip olmak” diyor. Kendilerinin yurt dışındaki hızlandırıcılara başvururken tıpkı yatırımcılara hazırlanır gibi sunumlar hazırladıklarını, iş planlarını ve demolarını sunarak başvuruda bulunduklarını açıklıyor. “Start up girişimlerine bu konuda verebileceğim en iyi tavsiye, hazırlıklı olmaları” diye konuşuyor.

“REFERANS SAĞLIYOR”
Hızlandırıcılar girişimlerin hem ölçek hem değer olarak kısa zamanda büyümesini sağlıyor, yatırım almalarını da hızlandırıyor. Özellikle yurt dışında büyümeleri konusunda önemli bir de kapı açıyor.

Zeplin, Y Combinator’a kabul edildikten birkaç ay sonra 1,2 milyon dolar değerinde yatırım aldı. Girişimin kurucu ortağı Pelin Kenez, Y Combinator’un kendilerine katkısını şöyle dile getiriyor: “Y Combinator kesinlikle hem hız hem vizyon anlamında bize çok faydalı oldu, metriklerimizi daha iyi oturttuk.” Buy Buddy Kurucu Ortağı ve CEO’su Ersel Gökmen de hızlandırıcıların hedef müşteriye ulaşmayı hızlandırdığını belirtiyor. “Bana göre buradaki en büyük avantaj, girmeye hak kazandığınız hızlandırıcının isminin size bir referans sağlıyor olması. Ayrıca belli bir ekosisteme dahil olduğunuz için buradan müşteri yaratabiliyorsunuz. Buradan öğrendiklerinizle şirketiniz ve ürünlerini için daha temiz bir yol çizebilir hale gelebiliyorsunuz” diye konuşuyor.

Bead bugüne kadar Katapuit Accelarator ve Hardware. co hızlandırıcılarına girdi. Girişimin CEO’su Soner Hacıhaliloğlu, geliştirdiğiniz teknoloji ile global pazarlara açılmak istiyorsanız özellikle girmek istediğiniz ülkede bir network’e sahip olmanız gerektiğine dikkat çekiyor. “Bu anlamda bir hızlandırıcı program size gerekli kişilerle tanışmada, pilot proje uygulamalarında ve daha sonra kurulan bu network’ü geliştirmede çok faydalı oluyor” diyor.

ÖLÇEKLEME FIRSATI
Techstars’a kabul edilen topluluk yönetim platformu Raklet, program kapsamında 120 bin dolar yatırımın yanı sıra 100’ün üzerinde mentordan destek aldı. Raklet Kurucusu Gerçek Karakuş, yatırım almak isteyen start up’lara yurt dışındaki hızlandırma programlarına başvurmalarını öneriyor.

Sağlık turizmine odaklanan yerli pazaryeri girişimi Flymedi, Hollanda merkezli Rockstart hızlandırma programına kabul edildi. Flymedi Kurucu Ortağı Fatih Çiftçi, hızlandırma programına kabul edilmenin, iş fikri ve ekip açısından belirli bir seviyede olup gelecek vadettiğinizin bir göstergesi olduğunu ifade ediyor. “Bu da aslında ürününüzü ve pazarınızı geliştirmek için gerekli kontaklara erişiminizi kolaylaştırıyor. Sonrasında ise yatırım alıp işi ölçekleme fırsatı demek oluyor” diyor. Kendilerinin yurt dışında bir hızlandırıcıya girmenin avantajını nasıl yaşadığını da şöyle anlatıyor: “Uluslararası önemli kontaklarımız ve mentorlarımız oldu. Varsayımlarımızı hızlı ve metodolojik test ediyoruz.”

Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası desteği ile kurulan bir büyük veri girişimi olan eBrandvalue, Y Combinator’a kabul edilerek hem tohum yatırımı aldı hem 3 aylık eğitim kampına katıldı. Girişim bugün faaliyetlerini New York merkezli olarak sürdürüyor.

Ata Uzunhasan
Ata Uzunhasan

ATA UZUNHASAN
GBA GENEL SEKRETERİ
“MEZUNLARA YATIRIM YAPILIYOR”
İKİ ALTERNATİF
Girişimcilerimizin uzun vadede büyük rakamlarla fonlanması için iki alternatif var: Bunlarda ilki, Türkiye pazarında harekete başlayarak Türk melek yatırımcı ve VC’lerin dikkatini çekmek, alınacak fonlarla yurt dışındaki operasyonları başlatmak ve bu sayede yurt dışı VC’leri yatırımcı olarak almak. İkinci senaryo ise daha ilk günden yurt dışını hedefleyerek küresel rekabete katılmak. İkinci alternatife açılan önemli kapılardan bir tanesi yurt dışı hızlandırıcı programları oluyor.

“DAHA AZ RİSKLİ” Yurt dışındaki bir hızlandırıcıya girmenin büyük fonlara kapı açmasının garantisi olmasa da olasılığı artırdığına inanıyorum. Bu sebeple yatırımcılar, gelebilecek yatırım ihtimalini de dikkate alarak görece daha az riskli buldukları yurt dışı hızlandırıcı mezunu girişimlere yatırım yapıyor. Bilindik olanlar arasında Y combinator ve Techstars’ı beğeniyorum. Techstars’ın programları kesinlikle şirketlerin geleceğe açılan pencereleri. Girişimciler için de büyük şirketlerin dikkatini çekmek için eşsiz fırsatlar sunuyorlar.

Rina Onur
Rina Onur

RİNA ONUR
500 STARTUPS İSTANBUL GENEL MÜDÜRÜ
“3 KAT BÜYÜME SAĞLAMALILAR”
“SAYI ARTTI”

Türkiye’den yurt dışındaki hızlandırma programlarına kabul edilen girişimlerin sayısı son birkaç yılda epey arttı. Hepsini saymam mümkün olmasa da bizim portföyümüzdeki şirketlerin bir kısmından bahsedebilirim. 500 Startups’ın San Francisco programına, FineDine ve Mori gibi şirketler katıldı. Yine portföyümüzden Appsamurai ve Fazla Gıda Techstars’ın Berlin programına katıldı. Buy Buddy, Lafayette Plug&Play Fransa programına ve FarFetch’in Dream hızlandırma programına katıldı.

KABUL EDİLENLER Biz fikir aşamasındaki girişimleri kabul etmiyoruz. Erken aşamada ama ürünü lanse edilmiş, büyümeye ve bu taktikleri öğrenmeye hazır şirketleri kabul ediyoruz. İncelemelerimiz ise ekibin yetkinliği, ürünün teknolojik savunulabilirliği, hitap ettikleri market dinamikleri ve metrikleri gibi alanlara yoğunlaşıyor. 500 Startups’ın hızlandırma programı tamamen büyüme odaklı.

NETWORK OLANAĞI Programa kabul edilen girişimlerden beklentimiz, işleri hakkındaki çok önemli bir alanda 3 katı büyüme sağlamaları. Programın ve mentorlukların konuları da bu alana yoğunlaşıyor. Bununla beraber, Türk girişimleri için yurt dışı ve özellikle Amerika pazarlarına açılmada büyük bir destek. Şirketleri için Silikon Vadisi’nde ilişki kurabilme ve network edebilme olanaklarıyla birlikte yurt dışında kurumsal yapılanma konusunda da büyük destek görüyorlar.

SERKAN ÜNSAL
STARTUPS.WATCH’IN KURUCUSU
“EN BÜYÜK MOTİVASYON”
“DİKEYLER İLGİ GÖRÜYOR”
Techstars, 500 Startups, Plug&Play ve AngelPad en başarılı hızlandırma programları… Fakat son yıllarda büyük ve genel hızlandırma programlarından ziyade belli bir konuda uzmanlaşmış dikey hızlandırma programları daha çok ilgi görüyor. Örneğin perakende, fintek alanındaki bir hızlandırma programı Y Combinator’dan bile daha çok ilgi görüyor.

PAZARA GİRİŞ YAPMAK Şu anda bir hızlandırma programına katılmak için en büyük motivasyon yatırım bulmak değil, o pazara girmek ve oradaki network ile bağlantı kurmak olarak göze çarpıyor. Yani Almanya pazarına girmek isteyen bir girişimci Almanya’da, hatta özellikle de bulunduğu sektörde bir hızlandırma programı bulabilirse ona katılmayı tercih ediyor. Yatırımcı bulmak da tabii ki bu konudan sonra gelen en önemli konu.

Hande Çilingir
Hande Çilingir

HANDE ÇİLİNGİR
INSIDER KURUCUSU
“EN ÖNEMLİ UNSUR GLOBAL DÜŞÜNMEK”
DEĞERLİ VİZYON
500 Startups, Insider’ın yurt dışı açılımında, özellikle geçen yıl girdiğimiz Asya Pasifik pazarında olan varlığıyla yardımcı oldu. Biz halihazırda olgun bir süreçteydik ama 500 Startups’ın vizyonu ve yardımları erken dönem girişimciler için de çok değerli. Bu nedenle 500 İstanbul ekosistemimizde önemli bir yere sahip ve bizim için en öne çıkan hızlandırıcılar arasında.

RADARA NASIL GİRİLİR? Birçok hızlandırıcı için en önemli koşullardan biri ilk günden global düşünmek ve global hareket etmek; yani girişiminizle dünyanın farklı pazarları için bir ürün ya da hizmet yaratabilmek. Girişiminizde global bir vizyon ile yola çıktığınız zaman herhangi bir girişim fonu, melek yatırımcı ya da hızlandırıcının radarına girebiliyorsunuz. Girişimler için, network erişimi ve mentorluk hızlandırıcı programların en önemli katkılarından.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.