Ali Gökhan Cengiz: 200 yeni girişimciye daha destek sağlayacağız

Ali Gökhan Cengiz
Ali Gökhan Cengiz

TİM-TEB Girişim Evi’ne kurulduğundan bu yana gelen 5 binden fazla iş fikrinden 800’den fazlası hızlandırma programlarına kabul edildi. Verilen destekler kapsamında yatırımcıgirişimci buluşmaları ile 100’e yakın girişimciye toplam 172,4 milyon TL yatırım sağlandı. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, önümüzdeki dönemde TİM-TEB Girişim Evleri ile girişimcilik ekosistemine katkı yapmak amacıyla yaklaşık 200 yeni girişimciye daha destek sağlamayı hedeflediklerini söylüyor.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), altı yıldan bu yana ‘Danışman Banka’ anlayışıyla Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak için çalışıyor.

TEB Girişim Bankacılığı ile girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösterdiklerini belirten TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, bu kapsamda Türkiye’nin birçok ilinde yer alan TİM-TEB Girişim Evleri’nde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti verdiklerini söylüyor.

Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir iş birliği yaparak Girişim Evi konseptini Anadolu’ya da taşıdıklarını hatırlatan Cengiz, İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya, Edirne ve Erzurum olmak üzere 10 ilde açtıkları TİM-TEB Girişim Evi’nde destekledikleri girişimcilere hem finansal destek sağladıklarını hem finansal olmayan imkânlar sunduklarını ifade ediyor. “Genel olarak, inovatif, katma değerli ve ileride yurt dışına satış potansiyeli olan projelerin kabul edildiği programlarda ekip, iş fikirleri kadar önem taşıyor. Başvurular değerlendirilirken ekipteki kişilerin deneyimi, iş fikriyle olan ilişkisi ve bu konudaki bilgi birikimi, birbirlerinden ve işten beklentileri gibi konular dikkatle inceleniyor” diyor.

Önümüzdeki dönemde TEB, TİM-TEB Girişim Evleri ile girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 200 yeni girişimciye daha destek sağlamayı hedefliyor. Bunu yaparken de girişimcilerin global arenada görünür olmalarını sağlamak için desteklerini sürdüreceklerini dile getiren Cengiz, sözlerine şöyle devam ediyor:

“ENDÜSTRİYLE GİRİŞİMCİLERİ BULUŞTURACAĞIZ”
“Girişimcilerimiz için gerçekleştirdiğimiz eğitim ve gelişim programlarımızın yanı sıra düzenlediğimiz etkinliklerde girişimcilerimizle Türkiye genelinde faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren önemli markaların yöneticilerini buluşturmaya devam edeceğiz. Böylece girişimcilerimizle potansiyel müşterileri buluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı sektörlere de yeni girişimcilik modelleri kazandırıyoruz.

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB), Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) iş birliğiyle Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğumuz TİM-TEB Girişim Evi ise bu vizyonumuz ışığında hayata geçireceğimiz projelerimizin bir örneği. Otomotiv endüstrisi ile girişimcilerin yakından çalışmasını sağladığımız ve yeni iş birlikleri gerçekleştirilmesini hedeflediğimiz bu girişim evimiz ile teknoloji üreticisi konumunda olan girişimciler için en önemli dikey hızlandırma merkezlerinden biri olarak hizmet veriyoruz. Girişimcilik ekosistemine destek olmak amacıyla bölgeye konumlandırdığımız girişim evimiz ile girişimcilerimiz, ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri bilgiye çok daha hızlı ulaşabilecek, potansiyel iş birlikleri ile aralarındaki bağı kuvvetlendirebilecek, hizmet alımı ve yatırım olanaklarını daha kolay konuşabilecek. Bu iki farklı sektör arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve hızlandırmak amacıyla hayata geçireceğimiz yeni iş modelimizle otomotiv dikeyinde teknoloji üreten girişimcilere özel bir destek sağlıyoruz.

BÜYÜK BULUŞMA
Geçtiğimiz ay Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz TİM-TEB DemoDay etkinliğimizde girişimcilerimizle melek yatırımcıları, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinin yöneticilerini, ihracat ailesini ve girişimcilik ekosisteminde yer alan önemli iş insanlarını bir araya getirdik. TİM iş birliğiyle düzenlediğimiz etkinlikte Hamilinden.com, Bren, Plantone, Rezervis, Albert Health, Optiyol, Kodmik, Ortus, Açık Bulut, B-Preg gibi finans ve sigortadan enerjiye, ulaşım, lojistik, sağlık, eğitim ve yazılımdan bulut tabanlı hizmetlere kadar sektörlerinde farklılık yaratmayı hedefleyen pek çok girişimci sunumlarını yaptı. Yeni girişimcilerimizi yetiştirmek ve geleceğin teknoloji şirketlerinin büyümesine katkıda bulunmak amacıyla uyguladığımız programlarımızdan olan Start Up ve Level Up programımızın seçmelerini ise tüm illerimizde tamamlayarak, Türkiye’nin yeni girişimcileri ile buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

“800 FİKİR PROGRAMA KABUL EDİLDİ”
Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda bugüne kadar destek verdiğimiz girişimcilerle ilgili olarak şunu gururla söyleyebilirim ki 2013 yılında İstanbul Ataşehir’de açtığımız TİMTEB Girişim Evi’ne gelen 5 bin 290’a yakın iş fikrinden 800’den fazlası programa kabul edildi. Bu kapsamda yatırımcı buluşmalarımız ile 93’ten fazla girişimcinin toplam 172,4 milyon TL yatırım alması sağlanırken, 376’dan fazla girişimcimize de yaklaşık 137,8 milyon TL devlet desteğine ulaşım fırsatı sağlandı.

CİRO 663 MİLYON TL’YE ULAŞTI
TEB olarak sağladığımız desteklerle ilgili daha genel bir rakam vermem gerekirse… 2018 yılında girişimcilerimiz, toplam 4 bin 300 kişiye ulaşan bir istihdam yarattı. Aynı şekilde girişimcilerimizin 2018 cirosu 633 milyon TL olurken toplamda 30 milyon dolarlık bir ihracat değerine ulaştığını görüyoruz. İhracat özelinde programlarımız ve yurt dışı heyetlerimiz ile girişimcilerimizin doğru global pazarlara açılmalarına destek vermeye 2019 yılında da devam edeceğiz.

TEB’DEN BİRE BİR DANIŞMANLIK HİZMETİ
HER KADEMEDE DESTEK TİM-TEB
Girişim Evleri çatısı altında desteklenen girişimcilere Wake Up, Let’s Up, Step Up, Start Up Level Up, Grow Up ve GlobalUp gibi programlarımızla iş fikirlerinin hayata geçirilmesinden projenin tanıtımına, müşteri bulunmasından yatırımcılara sunulmasına kadar her aşamada destek veriliyor. İhracat potansiyeli görülen projelerin yurt dışına taşınması konusunda da girişimciler, TİM’in network’ü ve bilgi birikiminden yararlanabiliyor.

ETKİN SATIŞ PLANI Program kapsamında, girişimcilere ayrıca, çeşitli inovasyon etkinliklerine katılarak stant kurma ya da sunum yapma gibi imkanlar sağlanıyor. Çeşitli yayın organları aracılığıyla da projelerini tanıtma ve anlatma fırsatı sunuluyor. Ayrıca TEB, ürün veya hizmet aşamasında olan veya ticari hayata yeni başlamış olan girişimcilerin iş fikirlerini doğru iş modelleriyle yönetmelerini sağlamak, etkin satış ve pazarlama planları oluşturmalarına destek olmak için toplu ve birebir danışmanlık hizmeti veriyor.

BU YILIN AJANDASI
SLUSH’TA YER ALMA ŞANSI TEB
bu yılki Start Up ve Level Up programlarının yeni dönem seçmelerini tamamladı Bu programlarla yeni girişimciler yetiştirdiklerini, ülke ekonomisine katkı sağlayacak geleceğin önemli teknoloji şirketlerini büyüttüklerini belirten TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, bu yılın ajandasında neler olduğunu şöyle anlatıyor: “Girişimcilerimize uluslararası alanda destek olabilme amacıyla onlara dünyanın en büyük girişim organizasyonlarından olan Slush’ta yer alma fırsatı tanıyoruz. Bu organizasyonla girişimcilerimiz uluslararası bir etkinlikte yer almakla kalmayıp aynı zamanda sahneden sunum yapma fırsatı buluyor, yabancı yatırımcılarla tanışıyor ve diğer start up’larla tanışma şansı yakalıyor.

“CESARET VERİYORUZ” ABD’de bulunan Silikon Vadisi tarafından ödüllü Let’s Up programımız ile genç girişimcilere global dünyanın güçlü teknoloji şirketlerini tanıtıyor, dünyanın önde gelen Türk girişimcileri ile tanışmalarını sağlayarak gelecek için onlara cesaret veriyoruz. Doğru adımlarla büyümeye başlayan şirketlerimizin ihracat potansiyellerini artırmak amacı ile hayata geçirdiğimiz Global Up programımız ile de girişimcilere global hedefleri doğrultusunda doğru pazar belirleme ve global stratejik büyüme eğitimleri veriyoruz. Aynı zamanda girişimcilerimiz hizmet veya ürün ihraç edecekleri ülkeler hakkında ihracat belgeleri, ihracat hedefleri ve aksiyon alma uygulamaları gibi bilgiler de ediniyor.

İHRACAT İÇİN İŞ BİRLİĞİ FIRSATI Türkiye İhracat Meclisi ticari heyetleri ile birlikte yurt dışı heyet ziyaretleri gerçekleştirilmesini sağlıyor, girişimcilere ihracat için gerekli iş birliklerini yapmaları için fırsatlar tanıyoruz. Girişimcilerimiz böylece ilgili ülke ile ilgili ihracat için gerekli belgeleri öğrenirken aynı zamanda ülkedeki potansiyel müşterileri de tanıyor. Türkiye genelindeki diğer ihracatçı birlikler ile girişimcilerimizi buluşturmayı hedefliyor, onları potansiyel müşterileri ile tanıştırıyoruz. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren önemli markaların yöneticileriyle girişimcilerimizi bir araya getiriyoruz ve farklı sektörlere yeni girişimcilik modelleri kazandırmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin farklı coğrafyalarında bulunan girişim evlerimizi diğer bölgelere de yaymayı, yeni girişim evleri ile daha fazla girişimciye olanak sağlamayı planlıyoruz. Farklı dikeylerde girişim programları ile de girişimcilerimize odak sektörler yaratmayı istiyoruz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.