Stars Of Region organizasyonu, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yöneticilerini, yatırımcıları ve global oyuncuları start up’larla bir araya getiriyor. Girişimciler için iyi bir vitrin olan yarışmanın en önemli özelliği sunduğu geniş network imkanı. Bu sayede girişimciler hem iş dünyasının önde gelen CEO ve patronlarıyla tanışıp fikir alışverişi yapabiliyor hem yatırım ve iş birliği fırsatlarına ulaşabiliyor.
Yarışmalar start up ekosisteminin geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Bu nedenle hem dünyada hem Türkiye’de start up’lara yönelik çok sayıda yarışma düzenleniyor. Türkiye ve bölgede start up’ların yatırımcılarla ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle buluşabilecekleri, iş ilişkilerini geliştirebilecekleri en önemli organizasyonlardan biri de Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ)’nin önemli bir parçası haline gelen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Stars Of Region. İş dünyası ve start up’lar arasında köprü görevi gören organizasyonun en önemli özelliği, yarışmanın ötesinde start up’lar için önemli bir networking imkanı sunması. Girişimciler, iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle bir araya gelirken aynı zamanda jüri üyesi olan yatırımcılara projelerini anlatıp yatırım fırsatlarına daha kolay erişim sağlayabiliyor.
Stars of Region’da bu yıl ipi göğüsleyenler sağlık ve SaaS girişimleri olurken finale kalan start up’ların hemen hepsi iddialı büyüme ve yurt dışı hedefleriyle öne çıkıyor. Stars Of Region’da öne çıkan girişimleri, jüri üyelerinin değerlendirme yaparken dikkat ettiği konuları ve yarışmanın etkilerini araştırdık.
SAĞLIK VE SAAS ÖNE ÇIKTI
Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Stars Of Region yarışmasının bu yılki birincisi sağlık alanında faaliyet gösteren Türk girişimi Tion Healthcare oldu.
Girişimin kurucusu Berkay Şamiloğlu klasik holter cihazlarının yerine geçmeyi ve kalp aritmi rahatsızlığı olanlara daha doğru sonuçlar sunabilen bir sensör geliştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Şamiloğlu, “Daha ürünler piyasa çıkmadan Türkiye’nin en büyük hastane grubunu, ardından dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden birini bizimle çalışmaya ikna ettik. İş ortaklarımızın bize olan inancı yarışma jürisini de etkiledi” diyor.
Yarışmanın ikincisi olan Azerbaycan girişimi Hotel Race, otellere uçtan uca çözüm sunan bir girişim. Kurucusu Emin Baylarov geliştirdikleri program sayesinde otellerin muhasebe, kaynak kullanımı ve gelir artırma yöntemlerini kolaylaştırdıklarını ifade ediyor. Stars of Region’da üçüncü olan İsrailli girişim Sonaris ise doktorlara pratik ve yapay zekayla kuvvetlendirilmiş ultrason cihazı hizmeti sunuyor. Jüri özel ödülü alan girişimlerden UserGuiding kullanıcıların web sitesi ve uygulamalara daha sadık kalmasını sağlarken Algopoly enerji tedarikçilerinin anlık üretimlerini optimize etmelerine yardım ediyor. Galata Business Angels Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan, bu yıl yarışmanın kazananlarının sağlık sektörü ve SaaS alanlarından gelen girişimciler olduğunu belirterek yatırımcıların sağlık sektörüyle ilgili start up’lara yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor.
“ÖNEMLİ BİR ŞANS”
Stars Of Region finalistleri arasında yer alan 10 start up’ın hemen hepsi yarışmanın yeni iş birlikleri ve yatırım fırsatları geliştirmek için önemli bir şans olduğunu dile getiriyor. Yarışmanın Türkiye’nin en büyük ekonomi zirvesinde yapılmasının pek çok avantajının olduğunu söyleyen UserGuiding Kurucusu Osman Koç, “Kişisel olarak en büyük kazanımım hem Stars of Region yarışmacıları hem dünyanın farklı ülkelerinden gelen bir sürü etkileyici insanla arkadaşlık kurmam oldu” diyor. Koç, şöyle konuşuyor:
“Stars of Region kapsamında katıldığım UEZ’de hedef kitlemizde olan pek çok şirketin karar vericisiyle bire bir görüşmek, onlara işimizi anlatmak harika bir fırsattı. Eski bir Özyeğin Vakfı bursiyeri olarak Hüsnü Özyeğin’le görüşebilmek, kendisinin referansıyla Fibabanka ile satış görüşmeleri yapabilmek ise ayrı bir önem taşıyor.”
Jüri özel ödülünü kazanan Algopoly’nin kurucusu Berk Orbay, “Yarışma, Türkiye’nin Davos’u diye nitelendirilen bir zirvenin parçası ve iş dünyasında iyi bir etkisi var” diyor. Orbay, Stars of Region’da bulunmanın ve ödül almanın girişimi için büyük bir artı değer yarattığını belirtiyor.
İsrailli girişim Sonaris’in kurucu ortaklarından Samer Toume da yarışmanın bölgenin girişim ekosistemi için oldukça önemli olduğunu düşünüyor, start up’lara yeni yatırım ve iş birlikleri yapma konusunda önemli fırsatlar sunduğunu söylüyor.
YURT DIŞI KATILIM ARTTI
Stars Of Region’ı öne çıkaran özelliklerin başındaysa uluslararası bir yarışma olması bulunuyor. Bu yıl yurt dışından geçen yıla göre daha fazla start up’tan başvuru alınırken Türkiye haricinde, 14 farklı ülkeden 100’ü aşkın girişimci başvuru yapmış durumda. Yarışmanın jüri üyelerinden 500 Startups İstanbul Yönetici Ortağı Rina Onur, yarışmanın uluslararası olmasının büyük bir avantaj sunduğunu belirterek şöyle diyor: “Amacımız her zaman bölgede yıldızı parlamakta olan teknoloji girişimlerini takip etmek. Bu nedenle sadece Türkiye’den değil, bölgeden girişim çekebilmeyi başarabilen bu yarışma, benim için birçok girişimle tanışabilmek adına güzel bir fırsat.”
Galata Business Angels Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan, Stars Of Region’ın start up’lar için Avrupa ve Orta Doğu’daki en değerli organizasyonlardan biri olduğunu ifade ediyor. Bu yıl, yarışmaya olan uluslararası girişimci ilgisinin kendilerini oldukça memnun ettiğini dile getiren Uzunhasan, bunu UEZ’in eşsiz network imkanıyla gerçekleştirdiklerini söylüyor.
Jüri üyesi, Revo Capital Yöneti Ortağı Cenk Bayrakdar da Stars Of Region’ın bölgenin girişimcilik ekosistemi için önemli olduğunu belirterek hem ülkedeki girişimciliği özendirmesi hem Türkiye’nin bölgedeki start up’lar için dinamik bir büyüme pazarı olarak konumlanması açısından katkı yaptığını anlatıyor. Bayrakdar, “Türkiye’yi Doğu Avrupa’ ve Orta Doğu’daki yetenekli start up’lar için büyüme pazarı şeklinde konumlamalıyız” diyor.
KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR
Stars Of Region, yarışmanın ötesinde iş dünyasıyla start up’lar arasında köprü vazifesi görüyor. Stars of Region’ın UEZ’nin önemli bir parçası haline geldiğini belirten Galata Business Angels Yönetim Kurulu Üyesi ve DBI’ın kurucusu Uğur Şeker, yarışmanın yeni nesil iş anlayışının yaygınlaşması ve benimsenmesi açısından patron seviyesinde ciddi bir farkındalık yarattığını söylüyor. Şeker, “Yarışmaya katılan girişimcilerle bire bir tanışmak, onlarla etkileşim içerisine girmek ve yatırım fırsatı olarak değerlendirmek jüri olmamın en önemli motivasyonuydu” diyor.
Sadece o değil Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcılarından MV Holding CEO’su ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, yarışmanın bir nevi köprü görevi gördüğünü belirterek iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren UEZ’de ilginç girişimlerin gündeme gelmesinin katılımcı şirketlerin start up’lara ilgisini artırdığı kanısında. Dorman, “Çok önemli bir dinleyici kitlesine hitap etme şansı olduğu için Stars of Region B2B iş modeli olan girişimler için önemli bir fırsat oluşturuyor” diyor.
Yarışmanın finalistleri arasında yer alan yapay zekalı sağlık asistanı Albert Health’in kurucu ortağı ve CEO’su Serdar Gemici, UEZ’de gerçekleşen yarışma sürecinde birçok yatırımcı, girişimci ve şirket yöneticisiyle tanışma fırsatı bulduğunu ifade ediyor. Gemici, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ses teknolojileri üzerinde çalışan Amerikalı bir şirketin CEO’suyla detaylı fikir alışverişi yaptık ve önümüzdeki dönemde ortak neler yapabileceğimiz üzerinde konuştuk. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle ortaklık için görüşmeler gerçekleştirdik ve bunlardan bazılarının yakın gelecekte bizim için iş fırsatına dönüşmesini öngörüyoruz.”
BUNLARA DİKKAT!
Stars of Region’da jüri üyeleri yatırımcılardan oluşuyor. Ancak sunumları sadece jüri değil zirvenin tüm katılımcıları izliyor. Dinleyicilerin büyük kısmı girişimcilik ve teknoloji dünyasına tamamen aşina olmadığı için girişimcilerin sunumlarının hem yatırımcı hem potansiyel müşterilere hitap etmesi öneriliyor.
Jüri üyeleri girişimleri değerlendirirken öncelikle işin, fikrin tüketicide ya da pazarda nasıl bir problemi çözdüğüne ve bunun gerçekten problem olup olmadığına dikkat ediyor. İşin her pazarda uygulanabilir bir iş olup olmadığı jürinin baktığı konulur arasında yer alıyor. İş modeli, bunun kendini ne derece kanıtladığı ve büyüme potansiyeli de değerlendirmede önde gelen kriterler arasında yer alıyor.
Uğur Şeker, değerlendirmede en çok iş ve kazanç modeliyle girişimcilerin kimlerden oluştuğuna dikkat ettiğini belirterek “Girişimcilerin bu işi gerçekten yapıp yapamayacaklarına da bakıyorum” diyor.
Rina Onur, girişimcileri değerlendirirken takım, ürün veya servisin teknik olarak savunulabilirliğine odaklandığını belirtiyor. Onur, “Toplam pazarın büyüklüğü ve ekibin kuruluştan itibaren elde etmiş olduğu momentum da incelediğimiz parametreler arasında” diye konuşuyor.
JÜRİ NE ÖNERİYOR?
Jüri, yarışmaya katılacak start up’lara şu önerilerde bulunuyor:
“EN DEĞERLİSİ BASİTLİK”
Uğur Şeker/ DB İstanbul: En önemlisi işi yapmak kadar iyi anlatabilmek ve sunumun anlaşılır olması, işin ne olduğunu ve kapsamını iyi anlatabilmesi. Çok güzel işler sadece bu yüzden akılda sadece tortu bırakmakla kalabiliyor. Bence her zaman en değerlisi basitlik.
“GERİ BİLDİRİME ODAKLANMALI”
Cenk Bayrakdar/ Revo Capital: Her yarışmayı bir geri bildirim fırsatı olarak görüyorum. Ancak peş peşe yarışma dolaşan start up’ları olumlu algılamıyorum. Girişimciler önemli bir yarışmaya katılmalı ve bundan nasıl bir geri bildirim aldıklarına odaklanmalı. Yarışmayı, ekosisteme bir giriş bileti gibi konumlayan ve gelişme fırsatlarını değerlendirenlerin başarılı olacağını düşünüyorum.
“PROBLEMİN ÖNEMİNİ İYİ ANLATIN”
Rina Onur/ 500
Startups İstanbul: Girişimciler hitap ettikleri pazarın büyüklüğü, rekabet ortamının detayları ve bu rakiplerle nasıl mücadele edip yarışı kazanmayı planladıklarını iyi düşünüp anlatsın. Üzerinde çalıştıkları problemin neden önemli olduğunu da karşılarındaki jüriye efektif bir şekilde anlatabilmeleri gerekiyor.
“POTANSİYEL YATIRIMCIYA HİTAP ETMELİ”
Ebru Dorman/ MV Holding & StartersHub: Her ne kadar jüri yatırımcılardan oluşsa da dinleyicilerin büyük kısmı girişimcilik ve teknoloji dünyasına tamamen aşina olmayabilir. Sunumların bu açıdan hem yatırımcı hem potansiyel müşterilere hitap etmeli.
ATA UZUNHASAN GALATA BUSINESS ANGELS YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ
“EŞSİZ NETWORKING İMKANI SUNUYOR”
PERFORMANS ÖNE ÇIKTI Stars of Region’da kazananları belirleyen unsurlar fikrin ilginçliği, sunulan çözümün uygulanabilirliği, pazarın büyüklüğü ve girişimcinin genel sunum performansıydı. Bu yarışmada da konunun özü rakamlardaydı. Büyük ciro ve gelirlerden konuşmak jüri üyelerimizi daha fazla heyecanlandırdı.
YÜZDE 20’Sİ YARIŞMA Stars of Region yarışmadan öte bir etkinlik. Yarışma belki de UEZ’de tecrübe edilenlerin sadece yüzde 20’si. Her Stars of Region girişimcisi yarışmanın kalan kısmının networking olduğunu bilmeli ve UEZ’de geçirdikleri zaman boyunca yeni kişilerle tanışarak işlerini tanıtmalı.
3 AY YERİNE 2 GÜN Bunun bir yarışma olması ve kazananların olması aslında önemli değil. Stars Of Region girişimcilerinin her biri o kadar değerli kişilerle tanıştı ki hepsi etkinlikten ayrılırken çok mutluydu ve 3 aylık networking ile erişebilecekleri kişilere 2 gün içerisinde ulaştılar.
BERKAY ŞAMİLOĞLU TION HEALTHCARE KURUCUSU
“HEDEFİM AMERİKA’YA AÇILMAK”
KALP HASTALIĞI YAYGIN İlk hedefimiz testlerimizi tamamladıktan sonra Amerika’ya açılmak. Amerika hem nüfus hem ekonomi olarak çok büyük bir ülke. Amerikan halkının kötü beslenme tarzı ve hareketsiz yaşamı onları kalp hastalığının merkezi yapıyor. Amerika’daki tanı ücretlerini minimuma indirip, maksimum sayıda kişinin hayatını kurtarmayı hedefliyoruz.
3 YILDA 1 MİLYON HASTA Yakın zamanda duyuracağımız anlaşma ile Afrika pazarına giriyoruz. 3 yılın sonunda cihazlarımız yılda 1 milyon hastanın hayatına etki etsin istiyoruz. Bunu yaparken tek kıtada veya ülkede kalmak istemiyoruz. Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarında olmak en büyük hedefimiz.
1 Comment