Metro Toptancı Market, sosyal ve çevresel açıdan fark yaratan projelere imza atan sosyal girişimcileri, “Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2015”te bir araya getirmeye hazırlanıyor.
Elçin Cirik [email protected]
Yaşadığımız toplum ve dünya için bir ‘anlam yaratan’ girişimci iş insanlarını gündeme getirmek ve desteklemek amacıyla Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliğiyle bu yıl ikincisini düzenlenen ‘Sosyal Girişimci Yarışması’na başvurular devam ediyor. 25 bin TL değerinde büyük ödüllü “Sosyal Girişimci Ödülleri 2015” yarışması için adaylar, restoran, kafe ve işletme mutfakları, oteller, esnaf, yerel üreticiler ve serbest meslek sahipleri olmak üzere toplam 10 kategoride yarışacak. Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, geleneksel hale gelmesini arzuladığı yarışma için şöyle konuşuyor:
ŞİMDİDEN 160 BAŞVURU: “Daha şimdiden 160 başvuru aldık. Bu başvuruların büyük kısmı onaylanarak Metro Sosyal Girişimci Yarışması 2015’te yarışmak için vize almayı başardı. Bu rakam aslında dünya çapında bir gurur tablosu… Çünkü bu başvuru sayısıyla Sosyal Girişimci organizasyonunun yapıldığı diğer Metro ülkeleri arasında zirveye çıkmayı başardık. Bugüne kadar yarışma sitemizi 30 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Ziyaretlerin yaklaşık yüzde 10’u mobil olarak gerçekleşti. Yine başvuran hikayeler, 55 bine yakın ziyaretçi tarafından oylandı. Yarışmamıza olan büyük ilgiyi kanıtlayan tüm bu veriler, aynı zamanda Metro ülkeleri arasında zirvedeki yerimizi de pekiştiriyor. Diğer yandan Samsun’dan Malatya’ya, Adıyaman’dan Eskişehir ve Elazığ’a kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki sosyal girişimcilerden gördüğümüz büyük ilgi de ayrı bir mutluluk kaynağı…
GELİN BİRLİKTE YÜRÜYELİM: Geçtiğimiz yıl yarışmamıza başvuran hikayeler arasından birini ‘Yılın Sosyal Girişimcisi’ seçmiş, finale gelmeyi başaran projeleri hepimiz alkışlamıştık. Bu yıl da aramıza katılacak yepyeni girişimcilerin, toplum için yarattıkları farkla herkesi kendilerine hayran bırakacaklarına yürekten inanıyorum. Bu projeleri incelemek ve sahiplerini yakından tanımak için açıkçası biraz da sabırsızlanıyorum. Geleneksel hale gelmesini arzu ettiğimiz Sosyal Girişimci Yarışması’na ilgi gösteren, hikâyesini bizimle paylaşan tüm girişimcilerimize şimdiden teşekkür ediyorum. Henüz başvuru gerçekleştirmemiş sosyal girişimcilerimizi de bu yolda beraber yürümeye davet ediyorum.”
AÇLIKLA SAVAŞIYORLAR
Amerika’da iki kardeş Carmin ve Christian Black, kurdukları Half United markasıyla eski mermileri kullandıkları aksesuarlarla dünyadaki açlığa bir nebze de olsa çözüm bulmak için çalışıyor. Carmin Black, annelerinden aldıkları 200 dolarla başladıkları sosyal girişimle 2010 yılından bugüne çocuklara 158 binden fazla öğün sağladıklarını belirtiyor.
YARISI ÇOCUKLARA: Markanın alınan her ürünü ihtiyacı olan bir çocuğun 7 öğününü karşılıyor. “Dünyanın en büyük güncel sorunu olan açlığı yenebiliriz. Bugün dünyada 925 milyon kişi açlık sorunu çekiyor” diyen Christian Black, ilk günden beri kârlarının yarısını aç çocuklara bağışladıklarını belirtiyor. Half United, Amerika, Kamboçya, Fiji, Nepal ve Haiti’ye bağış gerçekleştiriyor.
ÜNLÜLER STK’LAR İÇİN ÇALIŞACAK
Dünyada Robert Downey Jr., Jennifer Lopez, George Clooney, İspanya Milli Takımı ve Game of Thrones’un yazarı George Martin gibi pek çok dünya yıldızının desteklediği yeni nesil sosyal sorumluluk modelini, bi’deneyim Türkiye’ye getiriyor. Kurucu ortağı olduğu bi’deneyim’i ve iş modellerini Caner Pınarbaşı, şöyle anlatıyor:
ÜNLÜYLE DENEYİM
“Bi’deneyim’in hazırlık çalışmalarına Haziran 2014’te başladık. Bugün kampanyalara katılan şöhretler de dahil tamamen gönüllülük esasıyla çalışan bir girişimiz. Ünlüler, markalar ve sivil toplum kuruluşları ile hayran kitlelerini bir araya getirerek sosyal sorumluluk kampanyaları düzenliyoruz. Hayranı olduğunuz ünlü ile mezuniyet balonuza gitmek ya da kuliste yüz yüze konuşabilmek gibi farklı deneyimleri yaşama fırsatı sunacağız. Yapılan her 5 TL’lik destek, kampanya hediyesinin yanında 1 bi’let olarak geri dönüyor.
YÜZDE 90’I STK’LARA
Bağışlardan sağlanan gelirlerin yüzde 90’ını kampanyaya aktarıyor. Her kampanyada farklı bir sivil toplam kuruluşuna destek sağlamayı istiyoruz. Geri kalan yüzde 10’luk bölümse operasyonel giderlerin karşılanması için bi’deneyim’e kalıyor. bi’deneyim STK’larla birlikte markaların da kurumsal sosyal sorumluluk projelerini hedefliyor. Bu durumda giderler marka tarafından karşılanıyor. İlk kampanyamızı Kerem Bürsin’le 8 Mayıs’ta başlattık. Bu kampanyayla topladığımız geliri AÇEV’in hem kırsal alanlarda hem de kentlerin göç alan bölgelerinde yaptığı kadın destek ve okuryazarlık eğitimlerine katkıda bulunmaya ayrılacak. Sonrasında ise çeşitli markalar ve ünlüler ile her ay yeni kampanyalar çıkacağız.
GÖSTERGE
Sosyal girişimciliği desteklemek amacıyla kurulan Schwab Foundation, 2015 yılının en başarılı girişimcisini seçti. Bu sosyal girişimciler, 40 milyon kişinin hayatına direkt katkı sağladı. Sosyal girişimcilerin yüzde 44’ü kadın. Girişimlerin yüzde 34’ü sağlık ve yüzde 17’si eğitim alanında.
70 MİLYON DOLAR
Bu model dünyada çok etkin şekilde kullanılıyor. Öyle ki 100’den fazla Hollywood yıldızı, şarkıcı, sporcu ve pek çok dizi ve film yapımcısının açtığı kampanyalarda farklı sosyal amaçlar için toplanan destek miktarı, 2 yılda 70 milyon doları geçti.
SOSYAL GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARININ 5 ANAHTARI
Sosyal girişimcilik dahil hiçbir işte başarı bir gecede gelmiyor. The Venture’ın 550 sosyal girişimcinin tecrübelerini aktardığı yeni araştırması da bu derde çare arıyor. İşte sosyal girişimlerde başarı getiren 5 nokta:
1- İşinizin çalışanlar, tüketiciler, tedarikçiler ve sosyal bir sorun için fayda sağlama potansiyeli olabilir. İlk adımda çok tarafın fayda sağlayacağı bir iş modeli tasarlayın.
2- İşinizi olabildiğince çok mecrada, olabildiğince çok tanıtın. Dışarıdan gelecek kişisel ya da başka şirket desteklerini mutlaka kabul edin. Pek çok sosyal girişimci için en önemli engel, işlerinin tüketiciler tarafından bilinmemesi olarak görülüyor.
3- Büyüklerle ortak işler yapın. Büyük şirketler işiniz için güçlü bağlantılar kurmanıza yardım edebilir, sizi tedarik zincirlerine alabilirler. Bu süreçte siz de onları sosyal girişimciliğe özendirebilirsiniz.
4- Tutkunuzu hiç kaybetmeyin ama iş kafasından da uzaklaşmayın. İşte istikrar getiren kararlar almaya dikkat edin. Bu amacınızın uzun süreli olarak yaşaması sağlar.
5- Sonuçta iş dünyasında olduğunuzu unutmayın. Ne kadar sosyal bir amaç için çalışsanız da günün sonunda işi yürütmek, hizmet vermek ve çalışanların maaşını ödemek için para kazanmanız şart. Sizden eski sosyal girişimcilerin gelir modellerini incelemekten çekinmeyin.
0 yorum