“Geleceği Yazanlar” projesinde, 2015’te mobil uygulama dışında sunucu servisleri, platformlar ve HTML eğitimleri de verilecek. Bu yıl, 8-15 yaş grubundaki çocuklara da yazılım eğitimi verilmesi hedefleniyor.
Nil DUMANSIZOĞLU
[email protected]
Türkiye, akıllı cihaz kullanımında dünya sıralamasının başlarında yer alıyor. Bu potansiyeli değerlendirerek “Geleceği Yazanlar” projesini hayata geçiren Turkcell, genç nüfusu mobil yazılımcı olmaya yönlendirmek için 2 yıldır çalışıyor. Üniversite öğrencileri, yazılımcılar, yazılım evlerinde çalışanlar, amatör bir şekilde mobil yazılım geliştirenler, kısacası mobil yazılım geliştirme alanında olan ve olmak isteyen herkes bu projeden faydalanabiliyor. Projeye, http://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr üzerinden 30 bin yazılım geliştirici dahil oldu. Projeye dahil olan ve başarılı bir şekilde ilerleme kaydeden kişilere, sektörün uzmanları tarafından danışmanlık veriliyor. Yazılım konusunda üretime geçen mobil yazılım geliştiriciler, Turkcell’in teknolojik altyapısından faydalanabiliyor.
Geleceği Yazanlar projesi kapsamında 7 ilde çocuklara yönelik eğitimler verilecek.
SİLİKON VADİSİ’NE GİTTİLER
Proje kapsamında Mart 2014’te düzenlenen Uygulama Maratonu’nda, 60 girişimci ekip, 28 farklı şirketten 45 danışmanla birlikte uygulama geliştirdi. Akıllı Lokasyon, Pinicate, Miko ve Dodo’nun Maceraları, Bozuk Yol ve Akıllı Anahtar, maratonda dereceye giren uygulamalar oldu. Final sonrasında en fazla gelişme gösteren girişim seçilen “Bozuk Yol” ekibi, Kasım 2014’te Silikon Vadisi’ne giderek buradaki teknoloji şirketleri ve yatırımcılarla bir araya geldi. Görüşmelere katılan ekip, son trendler doğrultusunda girişimlerini geliştirme imkanı buldu.
Mart 2015’te ikincisi düzenlenecek olacak uygulama maratonunda mobil dışında giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti gibi konular da kapsama dahil edilecek.
ÇOCUKLAR DA ÖĞRENECEK
Projede, 2015’ten itibaren sunucu servisleri, platformlar ve HTML konusunda da danışmanlık ve eğitimler verilecek. 2015 planları arasında 8-15 yaş aralığındaki çocuklara da programlama eğitimleri vermeyi amaçlayan “Geleceği Yazanlar”, bu şekilde geleceğin yazılımcılarını çocuk yaşta yetiştirmeyi hedefliyor. İlk etapta 7 ilde başlatılacak eğitimlerde 5 bin çocuğa ulaşılacak. Eğitimler, MEB işbirliğinde Turkcell mühendisleri ile gönüllü elçiler tarafından verilecek.
“HIZLI BÜYÜMEK İSTİYORUZ”
Geleceği Yazanlar Maratonu’nda en iyi uygulama seçilerek birincilik ödülünü kazanan PathPlug ekibinin en büyük hedefi, yurtdışına açılmak. Maratona “Akıllı Lokasyon” adıyla katılan ve daha sonra yoluna PathPlug olarak devam eden uygulama, farklı beacon modelleri için bir platform sağlıyor. TÜBİTAK’tan 100 bin TL hibe desteği kazanan kurucular Berk Taner ve Doruk Molo, projeleri hakkında şunları söylüyor:
“iBeacon teknolojisiyle kolayca yazılım geliştirebilen PathPlug adını verdiğimiz uluslararası bir platform geliştirdik. Son 6 aydır üzerinde çalıştığımız bu projeyle Turkcell Geleceği Yazanlar Maratonu’nda birincilik ödülü kazandık. PathPlug aynı zamanda TÜBİTAK 1512 programına kabul edilmeye değer bulundu ve ayrı bir şirket olarak yoluna devam ediyor. PathPlug dışında 2013’ün sonlarında ölçeklenebilir mobil platformlar yaratmak üzere KOSGEB desteğiyle Arkenus isimli projemizi hayata geçirdik. Arkenus ile farklı sektörlerdeki küçük ve orta ölçekli şirketlerin ortak sıkıntılarına mobil çözümler bulmayı hedefliyoruz.
İlk olarak yemek perakendesi sektöründe mobil sipariş, sanal menü ve sadakat kartı uygulamalarını restoran ve kafelerde hayata geçiren bir platform kurduk. Bunu takiben fuar ve kongrelerde, katılımcıları ve ziyaretçileri daha zengin etkileşimlerle buluşturan etkinlik platformunu yayına aldık. Arkenus ve PathPlug girişimlerimiz henüz bir yatırım almadı. 2015 yılında yatırım alıp daha hızlı büyümek ve yayılmak istiyoruz. PathPlug uygulamamızla yurtdışı ve özellikle San Francisco start up ekosisteminde iBeacon için ilk tercih edilen yazılım platformu olmayı hedefliyoruz.”
“ŞİRKETİ AMERİKA’DA KURABİLİRİZ”
Bozuk Yol, Turkcell’in 2014 yılının Mart ayında düzenlediği “Geleceği Yazanlar” Maratonu’nda dereceye giren projeler arasında yer alıyor. Final jürisi sonrasında en fazla gelişme gösteren ekip seçilerek Silikon Vadisi’ne gitme hakkı kazanan Bozuk Yol ekibi, burada dünyanın önemli yatırımcılarıyla bir araya geldi. Görüşmelerde aldıkları geri bildirimler ve Silikon Vadisi’ndeki son trendler doğrultusunda ekip, proje fikrini yeniden düzenledi. Sadece bozuk yolları tespit etmek üzerine kurulmuş uygulama, kazaları önleyecek bir rol de üstlenecek. Mustafa Ferhan Akman, Mustafa Musa Ülker ve Süleyman Çelik’ten oluşan Bozuk Yol ekibi, girişimlerini şöyle anlatıyor:
“Üç mühendis arkadaş olarak kendimizin de muztarip olduğu bir probleme çözüm getirmek istedik. 2014 yılının Mayıs ayında hayata geçirdiğimiz Bozuk Yol, yollardaki çukurları, bozulmuş asfaltları, düşük rögar kapaklarını otomatik olarak tespit ediyor. Bu sorunları ilgili belediyelere bildirerek çözümü takip ediyor. 2014 yılının Mayıs ayından itibaren Türkiye genelindeki 2 bin 500 kullanıcımız tarafından 42 farklı şehre ait 38 bin bildirim ve 88 bin kilometrelik bozuk yol bilgisi geldi. Bu bildirimlerin yüzde 40’a yakını İstanbul ve Ankara’ya ait. İstanbul’da bir belediyeyle pilot olarak entegre olma çalışmalarımızı tamamladık. Çok yakın zamanda bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Biz henüz bir şirket değiliz. Eğer yabancı yatırımcı görüşmelerimiz olumlu sonuçlanırsa Bozuk Yol’u şirket olarak ABD’de kurmak gibi bir hedefimiz var. Şirketimizi kurduğumuzda elimizdeki binlerce detayı çok daha iyi analiz edip trafikteki sürüş alışkanlıklarına, güvenliğe ve giyilebilir teknolojilere yöneliyor olacağız.”
0 yorum