Albaraka Türk’ün, girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla kurduğu Albaraka Garaj’da, “Garaj2020” sezonu adı verilen dördüncü dönem başvuruları başladı. Türkiye genelinde tüm girişimcilerin online olarak yapacağı başvurular, 1 Haziran’a kadar devam edecek.
EVDEN ÇALIŞMAYI ÖLÇÜYOR
Yerli performans ölçüm programı Antizan, çalışan ve işveren için evden çalışmanın getirdiği sorunları ortadan kaldıran çözümler sunuyor. 2010 yılında kurulan Aydos Yazılım Geliştirme ve Robot Teknolojileri’nin İstanbul Teknopark bünyesinde geliştirdiği ilk yerli personel verimlilik programı olan Artizan, çalışanların bilgisayar kullanma etkinliğini izliyor, süreleri ölçüyor, puanlıyor. Çalışan verimliliğini ölçen yazılıma, korona virüs salgını sonrası ilginin arttığını söyleyen Aydos Genel Müdürü Hüseyin Sarıyer, “Pek çok şirketin performans odaklı zam yaptığı şu dönemde bu program adaleti sağlıyor” diyor.
VIDEO KONFERANS PAZARI ZİRVEDE
Video konferans, sanal toplantı ve sanal etkinliğin bir arada olduğu uygulama pazarının 2020’de 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Yılda yaklaşık yüzde 15 büyüme oranıyla gelişmesi öngörülen sanal etkinlik pazarında faaliyet gösteren, Finlandiya’da, ODTÜ mezunu mühendisler tarafından kurulan Deal Room’un da kullanımı, COVID-19 salgınından sonra zirve yaptı.
SOLUNUM CİHAZI ÜRETECEK
Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da faaliyetlerini yürüten şirketler, korona virüs mücadelesine katkı sunuyor. Daha önce akciğer kanseri tespitini kolaylaştıran 3 boyutlu navigasyon sistemiyle dikkatleri üzerine çeken girişimcilik şirketi ELAA Teknoloji, COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalar için taşınabilir mekanik solunum cihazı (mekanik ventilatör) geliştirme üzerinde çalışıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELERE ÖDÜL
Toplam 14 kategoride projenin ödüllendirileceği Sürdürülebilir İş Ödülleri için başvurular 15 Haziran’a kadar devam ediyor. Büyük ölçekli şirketlerin yanı sıra KOBİ, start up ve belediyelerin de katılabildiği yarışmada. bu yıl ilk kez uluslararası projeler de ödüllendirilecek. Sonuçlar, ekim ayında düzenlenecek ödül töreninde
ARCHITECHT’TEN YENİ NESİL FİNANSAL ÜRÜN
Kuveyt Türk’ün iştiraki olarak kurulan teknoloji şirketi Architecht, yeni ürünü ApiGo’yla iş ortaklarına yönelik desteğini artırıyor. Türkiye ve Avrupa pazarında hizmet veren ApiGo, PSD2 (Ödeme Hizmetleri Direktifi 2) regülasyonuyla finansal kuruluşların yerine getirmesi gereken açık bankacılık uygulamalarına ait teknik ayrıntıları takip ederek kullanıcıların uyum içinde çalışmasına olanak sağlıyor.
“HERKES FARK YARATABİLİR”
Sosyal girişimcilik platformu Ashoka, Vehbi Koç Vakfı ortaklığında, bu yıl üçüncü kez Sosyal Girişimcilik Günü’ne ev sahipliği yaptı. 28-29 Nisan tarihlerinde herkesin katılımına açık olarak canlı yayınlanan etkinlikte, Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için çalışan liderler bir araya geldi. Sivil toplum ve iş dünyası liderlerinin ortak söylemi, “Herkes fark yaratabilir” oldu.
PETROL OFİSİ’NDEN ÖNEMLİ DESTEK
Petrol Ofisi, İTÜ Çekirdek’in, korona virüsle mücadele kapsamında, ürün ve hizmet geliştiren girişimlerin destekçisi oldu. İş birliği kapsamında www. destekbizden.org üzerinden hastane ve doktorlardan gelen taleplerin karşılanıyor. Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Korona virüse karşı mücadelede İTÜ Çekirdek’in teknoloji gücü ve kabiliyetiyle birlikte yer almak bizler için çok önemli” diyor.
ALAPALA 650’NCI PROJESİNİ TAMAMLADI
1954 yılında Çorum’da kurulan ve 120’den fazla ülkede anahtar teslim fabrika kuran, değirmen teknolojileri sektöründe dünyanın en büyük iki şirketinden biri olan Alapala, dünya çapındaki 650’nci anahtar teslim projesini tamamlandı. Alapala’nın 650’nci projesi, ihtiyaca göre farklı vardiyalarda buğday, hecelenmiş, çavdar gibi farklı türlerdeki tahılların işlenmesini sağlayan özel bir diyagrama sahip
VIDEO GİRİŞİMLERİNE YATIRIM DURMUYOR
Kalde Ernart, Gökçen Karan, Giray Kefeli ve Cengiz Özköse tarafından ABD’de kurulan interaktif video e-öğrenme platformu GmPly, BUBA Campus’ten 1 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı. Kurucular, bu yatırımı, mevcut operasyonlarını büyütmek ve platform altyapısını güçlendirmek için kullanacaklarını açıkladı.
ESNAFA TEKNOLOJİK KOLAYLIK
iyzico’nun geliştirdiği Link ürünü, tüm dijital platformlarda hızlı ve güvenli satış yapma ve gerçek temassız ödeme deneyimi sunuyor. Dükkan sahiplerinin tüm dijital ortamlarda tek tıkla saniyeler içinde ödeme almasını sağlayan Link yöntemiyle hem online hem fiziksel iş sahipleri bu dönemde sosyal mesafeyi koruyarak ödemelerini saniyeler içinde alabiliyor.
İSTEGELSİN BODRUM’DA
Online market platformu istegelsin, İstanbul, Kocaeli ve Ankara’dan sonra Bodrum’da faaliyetlerine başladı. Girişimin CEO’su Sedat Yıldırım, “7 binden fazla çeşidimiz, birbirinden değerli markalarımızla bir süpermarketten çok daha fazlasını sunuyoruz. Bodrum’daki yeni kullanıcılarımıza da istegelsin kalitesiyle hizmet vereceğimiz için çok heyecanlıyız” dedi.
OYUN GİRİŞİMCİLERİ YARIŞIYOR
Bu yıl beşincisi düzenlenecek INTEL ESL Gaming Fest kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen oyun girişimciliği yarışması Next Game Start Up için başvurular başladı. Yarışmada dereceye giren girişimcilere, toplamda 1 milyon 250 bin TL destek sağlanacak. Mobil, masaüstü ve konsol platformlarında geliştirilmiş oyunların değerlendirileceği yarışmanın son başvuru tarihi ise 15 Temmuz.
MULTINET İLE MEAL BOX İŞ BİRLİĞİ
Multinet Up, Meal Box’la gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında yemek siparişleri için online, temassız ve güvenli bir çözüm sunuyor. MultiNet kart kullanıcıları Meal Box’tan verdikleri siparişlerinin ödemelerini online gerçekleştirebilecek.
BORUSAN’DAN #ASKIDAEĞİTİMVAR
Toplumsal dayanışmayı destekleyen Borusan, #AskıdaEğitimVar projesini başlattı. Sosyal girişim Askıda Ne Var’la birlikte gerçekleştirilen proje, uzaktan eğitime erişimde zorlanan üniversite öğrencilerini desteklemeyi amaçlıyor. Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar da mentorluk yaparak projeye katkıda bulunuyor.
YILIN START UP’I SEÇİLDİ
Blink Energy, geliştirdiği Plectron markalı cihazla EIT InnoEnergy PowerUp! Türkiye ülke finalini kazanan girişim oldu. Yılın start up’ı seçilen girişim, Türkiye’yi PowerUp! uluslararası finalde temsil ederek 65 bin Euro’ya varan finansal destekle birlikte Amazon Web Services, Revolut veya SpeedUp hizmetlerinden faydalanmak için yarışma fırsatını yakaladı.
MICHELIN VE ENVIRO’DAN İŞ BİRLİĞİ
Michelin, sürdürülebilir bir dünya için yeni bir iş birliğine gitti. Kullanım ömrünün sonuna gelen lastikleri geri dönüştürmek amacıyla İsveçli bir start up şirketi olan Enviro’yla iş birliği yapan Michelin, yenilikçi bir piroliz teknolojisi geliştirecek ve bu teknolojinin geniş ölçekte endüstriyelleşmesini sağlayacak.
GİRİŞİMCİLER ENDİŞELİ
Endeavor Türkiye, COVID-19’un girişimcilere etkilerini ölçmek amacıyla yaklaşık 250 girişimcinin katıldığı bir anket düzenledi. Gelen yanıtlara göre girişimcilerin en büyük endişesinin, yüzde 70’le müşteri kaybı ve yeni müşteri bulamama olduğu ortaya çıktı. Girişimcilerin yüzde 70’i, 2020 kâr hedeflerinde azalma beklerken yüzde 65’i giderlerini kısmak için şimdiden önlemler almaya başladığını ifade ediyor.
Son dönemin en büyük başarısı hiç kuşkusuz Getir’in son yatırım turunda ulaştığı değerlemeyle bir unicorn olması ve hızla yurt dışına açılması oldu. Nilüfer Gözütok Ünal Her ne kadar pandemi...
Copyright © 2014 Start Up Dergisi.
Çerez Seçimini Sıfırla
0 yorum