“Talep üzerine içerik üretiyoruz”


İçerik Bulutu, Türkiye’nin ilk ve tek bulut tabanlı içerik servisi. Markalar, ajanslar ve KOBİ’ler için farklı türlerde içerik üretiyoruz. On demand, yani talep üzerine içerik üreten bir servisten bahsediyorum. Talep üzerine üretim sistemi pazaryeri olarak da adlandırılıyor. 300 yayıncımız var. Bunlardan 100 tanesi, aktif içerik talebinde bulunuyor. Diğerleri dönem dönem ihtiyaç halinde talep ediyor. Ağırlıklı olarak 3 ayrı kategoriye hizmet veriyoruz: Marka, Girişim(KOBİ) ve Ajans. Halihazırda bu konuda Türkiye’nin en büyüklerine hizmet veriyoruz. Bizden daha büyük bir içerik üretim ajansı, yapısı ve servisi yok. Bugüne kadar markalar için 4 milyondan fazla kelime içerik ürettik. Sadece servis arayüzlerimizi değil, ön yüzümüzü de değiştirdik. Artık bir ürün olduğumuzu yayıncılara sadece sözle değil sitemizle de anlatabileceğimizi düşünüyoruz.

Ahmet Durmuşoğlu/İçerik Bulutu

FREELANCE EKOSİSTEM
İcerikbulutu.com’un yayına girmesinden bu yana, yani 9 aylık sürede 32 bine yakın yazar başvurusu aldık. Bunlardan sadece binden biraz fazlasını içerik almaya değer gördük. Şu anda aktif olarak binden fazla uzman yazarımız var. Ve tabii yazarların ürettiği içerikleri denetleyen 30’a yakın üst düzey deneyimli editörümüz var. Bizde içeriden yani “in house” bir içerik üretilmiyor. Yazarlar ve editörlerin tamamı davetiye usulüyle içeri alınıyor ve özel elemelerden geçiriliyor. Ayrıca tüm süreç boyunca denetlenmeye devam ediliyorlar. Bu yazarlar , uzmanlık alanlarına göre birçok ayrı kategoride içerik üretiyor. E-ticaret, mimarlık, seyahat, turizm, yemek, yaşam tarzı, finans, teknoloji gibi… Zaten amacımız da bir markanın içeriklerini o kategorideki uzman kişiye ürettirebilmek. Bir ajansın ya da bir markanın istese de başaramayacağı bir durumdan bahsediyoruz. Bu sadece bu tarz sistemlerle mümkün. İçerik üretimini sadece dil ve anlatımı iyi içerik yazmak olarak görmüyoruz. Ürettiğimiz içeriği tüm süreçleriyle bir ürün olarak görüyoruz. Örneğin Karel’in mimari teknolojiler konulu blog içeriklerini üretiyoruz ve bu içerikleri üreten yazarlarımızın işi ve eğitimi mimarlık üzerine. Yani içerikleri konu hakkında uzman yazarlara ürettiriyoruz ya da Monster oyun bilgisayarlarıyla ilgili bir içeriği PC, Level gibi dergilerde uzun yıllardır içerik üreten o konunun uzmanı yazarlar üretiyor. Bunun gibi bir sürü örnek sayabilirim. Birçok farklı kategoride yaptığımız bu. Amacımız bunu tüm kategorilere yaymak.

NEREYE GİDİYORUZ?
Farklı dillerde hizmet vermeye ve MENA – EMEA tarafında araştırma yapıyoruz. Yurtdışında açılma planımız var ve bu planlar için pilot uygulama yapmaya başladık. Örneğin Modanisa’nın İngilizce içeriklerini biz üretiyoruz. Bu planımızın tarihi 2016 yılında mümkün olacak. Ürünü yurtdışına açmak bizim tarzımızda bir yapı için çok zor değil sadece doğru pazarı arıyoruz. Ekim ayı gibi ajanslar için çok önemli bir ürünü yayına alacağız eğer takvimi tutturabilirsek. Türkiye’nin en büyük freelancer ağlarından birisi olmak planlarımız arasında. KOBİ’ler tahmin ettiğimizden büyük bir pazarmış, devamlı onlar için ürün düşünüyoruz.

İşi doğru yapmak mı, doğru işi yapmak mı?
İş yoğunluğunun hengamesi içerisinde ailemize ve kendimize ayırabildiğimiz kısıtlı zamanda da kafamızı dinleyip kariyer olarak nerede olduğumuzu, nereye gittiğimizi veya işlerimizi nasıl yaptığımızı ya da doğru işi yapıp yapmadığımızı sorguladığımızı sanmıyorum. Her günün sonunda bir gün sonu muhakemesi yapmak çok faydalı olacaktır. Kendimize aşağıdaki soruları sorarak (mümkünse sesli sorup cevap vererek) cevaplarını da düşünerek değerlendirmeliyiz.
1- Ben bugün hangi işleri yaptım?
2- Karşıma çıkan sorunlara karşı proaktif mi reaktif mi yaklaştım?
3- Sorunlara karşı çözüm getirdim mi? Veya çözümü bilen kişilere yönlendirip onları devreye soktum mu?
4- Önce kendime sonra çevremdeki insanlara işleriyle ilgili yardımcı oldum mu?
5- İş arkadaşlarımla değerlendirme yapıp sohbet ettim mi?
6- Müşterinizle görüşüp sorunlarını dinlediniz mi? Sorunları için çözüm önerileri getirdiniz mi? Gelelim “Doğru işi yapmak mı” kısmına. Doğru işi yapıyor olmak için doğru zamanda doğru yerde doğru kişilerle çalışıyor olmak gerekli. Siz istediğiniz kadar işinizi en iyi şekilde yapıyor olun bu saydıklarım sizinle değilse boşuna kürek çeker durursunuz ve sizi de kimse fark etmez. Siz yaptığınız işler için takdir beklerken tam tersi eleştirilebilirsiniz de… Doğru yerde olmak, ister kader ister şans deyin sizin elinizde olmayan nedenlerle olabilir. Bir yerde verdiğiniz bir karar, bir işe ya da proje girmekteki veya girmemekteki kararınız sizi doğru yere sürükleyebilir. Doğru zamanda olmak aslında bir nebze de olsa size bağlı. Çünkü etrafınızı iyi analiz eder, tehdit ve fırsatları iyi görürseniz işte o zaman doğru zamanda doğru yerde olmayı başarabilirsiniz. Doğru kişilerle olmak da hem size hem kadere bağlı sanırım. Beraber çalışmış olduğunuz kişilerin referansını almak, onlarla olan çalışmanız bitse bile iletişimi koparmamak ve networkünüz içinde olmasını sağlamak tamamen sizin elinizde. İşte tüm bu saydıklarımı özetlersem, siz işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın elinizde olmayan nedenler vardır. Kaderinizde yükselmek veya daha iyi, daha mutlu koşullarda çalışmak varsa bu saydığım nedenlerle size de bağlı. Etrafınızla kurduğunuz ilişkiler, iletişim ve empati yeteneklerinizin gelişmesi bu noktada çok önemli…

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.