Liselilere girişimcilik ruhunu aşılayacak


Sabancı Üniversitesi’nde tam burslu işletme okuyorum. 2014’ten beri Girişimcilik Vakfı Fellow’uyum. Daha önce Leo Burnett, Endeavor Türkiye ve Borsa İstanbul Özel Pazar’da staj yaptım, SUCOOL Ön Kuluçka Merkezi’nde yarı zamanlı öğrenci olarak çalıştım. Liselerde girişimcilik, Endeavor’da staj yaparken Türkiye’de eksikliğini fark ettiğim bir olguydu. Öğrencilerle, okul yöneticileriyle ve diğer paydaşlarla görüşüp fikirlerini aldım ve görüştüğüm herkes bu programa çok sıcak baktı. Daha sonra İTÜ’de okuyan arkadaşlarım Halil Öklü ve Merve Toroslu’nun katılımıyla üç kişilik ekibimizle yola devam ettik.

AKTİF PROGRAM
Programımızın adı Start. Start kapsamında atölye çalışmalarıyla eğitimin her aşamasında öğrencilerin aktif olduğu bir program hazırladık. Bunun haricinde öğrencileri kendilerine rol model olarak görebilecekleri genç girişimcilerle tanıştırıyoruz, onların hikayelerini dinledikten sonra öğrenciler birebir istedikleri soruları sorup girişimcilerle sohbet edebiliyor. Önümüzdeki günlerde ekosistemi besleyen büyük teknoloji kuruluşlarını, STK’ları, kuluçka merkezlerini ve başarılı girişimleri kapsayan Startup Tour etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Bunun dışında seçtiğimiz öğrencileri Türkiye’deki önemli girişimcilik etkinliklerine davet edeceğiz. İlk eğitimlerimizi Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde tamamladık. Şu anda Türkiye’nin en başarılı liseleriyle kontağa geçip eğitimi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

HAYALİMİZ
En büyük destekçimiz, benim ailem olarak gördüğüm ve her zaman desteğini arkamda hissettiğim Türkiye Girişimcilik Vakfı. Bu projeyi onlarla yapıyoruz. Çünkü Girişimcilik Vakfı, Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaymayı amaçlayan bir kurum. Liseliler için de bir şeyler yapmak istiyorlardı, birlikte ilerleme kararı aldık. Bizi sürekli teşvik edip her konuda yanımızda oldular. Bunun haricinde İTÜ GİNOVA’dan Dr. Zeynep Erden Bayazıt ve Yavuz Çingitaş da hem programı oluştururken yardımcı olarak hem ders vererek bizlere büyük destek oldu. Önce Türkiye’de sonra da bölgede lise öğrencilerine girişimcilik ruhunu aşılayan bir sosyal girişim olmayı amaçlıyoruz. Bunun dışında bir de hayalimiz var: Girişimcilik konusunda kendini ispat etmiş lise öğrencilerinin, üniversiteye yerleşirken ek puan veya burs kazanmasını istiyoruz. Kısa vadeli hedefimiz, eğitmen ağımızı genişletmek bununla beraber ulaştığımız okul sayısını ve etki ettiğimiz öğrenci sayısını artırmak. Orta ve uzun vadede en büyük amacımız, eğitimlere kaynak yaratmak ve başarılı bir sosyal girişim haline gelmek. Bunun için kurumsal şirketlerin, STK’ların, üniversitelerin ve akademisyenlerin desteğine açığız.

liselilere-girisimcilik-ruhunu-asilayacak-2

GİRİŞİMCİNİN YENİ ARAÇ SETİ: CİZ.İO
Yakup Bayrak/DAM Bilgi Teknolojileri Başkanı
Bir DAM Start Up Studio girişimi olan Ciz.io için en kısa tanımıyla ‘girişimciler in iş modeli tanımlayabileceği ve bu iş modelini dilediği gibi paylaşabileceği online bir araç’ diyebiliriz. 2014 yılında ‘public beta’ sürecine geçen ve herkesin kullanımına açılan Ciz.io’ya e-posta adresinizle beraber basit bir form aracılığıyla tamamen ücretsiz kayıt olabiliyorsunuz. Sonrasındaysa iş fikrinizi başkalarına aktarmak için dilediğiniz kadar kanvas (şablon) oluşturmanız, bu kanvasları ön izleyebilmeniz ya da size özel olarak üretilen bir url vasıtasıyla paylaşmanız mümkün. Ciz.io, aynı zamanda içinde bulundurduğu örnek iş modeli kanvasları ve açıklayıcı metinlerle eğitici bir rol üstleniyor. Tamamen Türkiye’de bulunan girişimciler için hayata geçirilen Ciz.io şu an Türkçe ve İngilizce olarak kullanıcılarına ulaşıyor. Ciz.io bugün 1.800 girişimci kullanıcıya sahip. 2015 yılında hiçbir tanıtım desteği olmaksızın, kullanıcı bazında aylık yüzde 7’ lik bir büyümeyle ilerliyor. Sistemde şu anda yaratılmış 875 adet iş fikri yer alıyor. Kullanıcılarımızın yüzde 78’i erkek ve ağırlıklı yaş ortalamamız 25-34 grubunda bulunuyor. Ciz.io coğrafi olarak İngilizce dil desteğinin de eklenmesiyle 97 ülkeden trafik alır konuma geldi. Ciz.io’nun sadece pazarlama sitesi, 2015 yılı içerisinde 10 binin üzerinde tekil ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Hedefimiz, 2016 sonunda ulaşmayı planladığımız 20 bin girişimcinin serüveninde yola çıkış noktası olarak konumlanmak, en değerli ve kolay kullanılabilir girişimcilik araç setini kullanıcılarımıza sunabilmek ve yatırımcı ekosistemi için rafine ve zengin bir girişimci veri tabanı oluşturabilmek.

liselilere-girisimcilik-ruhunu-asilayacak-3

KENDİ MOBİL UYGULAMANIZI OLUŞTURUN
Hazal Çelik/GoodBarber Türkiye Market Sorumlusu
Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımıza her gün yeni bir uygulama yüklüyor ve bu uygulamaları hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Bu uygulamalar sayesinde kolaylıkla alışveriş yapıyor, öğle yemeğimizi sipariş ediyor, faturalarımızı ödüyor ve bir tıkla seyahat bileti satın alabiliyoruz. Hem müşteriye hem işletmelere sağladığı bu kolaylıklar sebebiyle hizmetlerini mobil uygulamalar aracılığıyla sunmak isteyen işletmelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Fakat mobil uygulama oluşturmak yazılım bilmeyi veya çoğu zaman bu işe ciddi bir bütçe ayırmayı gerektiriyor. Dolayısıyla kendilerine çok büyük faydalar sağlayabilecek böyle bir girişimden çekinen ve bu teknolojiye adapte olmakta güçlük çeken işletmelerin sayısı da oldukça fazla.

EN KOLAY YOL
GoodBarber, kodlama bilmeden uygulama oluşturmanızı sağlayan platformlardan biri. Bu platform sayesinde iPhone, Android ve iPad için kendi yerli uygulamalarınızı oluşturabiliyor ve bu uygulamaları Google Play ve App Store’da yayınlayabiliyorsunuz. Hedef kitlenizi şehir, ülke, dil, cihaz gibi seçeneklerle belirleyebilmenize olanak sağlayan GoodBarber, kullanıcılarınızla daha akıllıca etkileşime geçebileceğiniz araçlar sunuyor. Hizmetlerinizi mobil alana da taşımak ve kullanıcı ağınızı genişletmek için siz de hemen bir uygulama oluşturun!

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.