“100 Yıllık bir start up olacağız ”


100-yillik-bir-start-up-ci-olacagiz.2Evernote, önemli işlerin hatırlanmasına yardımcı olmak amacıyla ve ikinci bir beyin görevi görme fikriyle 7 yıl önce yola çıktı. Evernote’a başladığımızda, detaylı bir pazar araştırması ya da fikirlerimizi ekleyebileceğimiz bir iş planımız yoktu. Evernote’u aslında kendimiz için kurduk. Her gün karşılaştığımız iş yoğunluğunda bize destek olabilecek akıllı bir araç kurabilirsek, bizim dışımızdaki milyonlarca insanın da Evernote’u beğenip kullanma olasılığını oldukça yüksek buluyorduk. Bugün Evernote uygulamalarımız ve ürünlerimiz, herkesin her gün daha fazlasını başarmasını sağlayacak yeni araçlar ve modern bir çalışma ortamı sunuyor. Evernote, üzerinde çalıştığınız konuya bağlı olarak, ihtiyacınız olan her bilgiyi bulmanıza ve saklamanıza yardımcı olacak oldukça geliştirilmiş akıllı bir platform. Bilgiye hayatının her alanında ihtiyaç duyarak çalışan herkes için kullandıkları cihaz ne olursa olsun, yazmak, bilgi aramak, toplamak ve tüm bunları bir sunum haline getirmek için oluşturulmuş mükemmel bir araç. Evernote Free, Evernote Premium ve Evernote Business olmak üzere 3 versiyonumuz bulunuyor.

Cristina Riesen/ Evernote Avrupa Genel Müdürü [email protected]

100-yillik-bir-start-up-ci-olacagiz100 MİLYON KULLANICI Şu anda 10 ülkede 100 milyondan fazla kullanıcımız var. Bunun 1 milyonunu Türkiye’deki kullanıcılarımız oluşturuyor. Şirket olarak insanların bugünkü çalışma yöntemlerine odaklanıyoruz. Bize göre bugünkü durum, 10 yıl önceki çalışma yöntemlerinden oldukça farklı. İnsanlar cihazlar üzerinden nerede ve ne zaman ihtiyaçları olursa işlerini tamamlayabiliyor. Bugünün çalışanları, daha efektif bir işbirliği için her zaman teknoloji ve araçlara ihtiyaç duyuyor. Birlikte çalışmaya engel olan ve işlerin bitirilmesini güçleştiren demode araçlara ve genellikle büyük şirketlerde bulunan bu kültüre gerek yok. Buna ek olarak, Kuzey ülkelerinde gerçekleştirdiğimiz bir araştırma, bu konu üzerinde bize bazı öngörüler sunuyor. 100’den fazla çalışanı olan şirketlerin yüzde 50’si, iş yerinde bulut servislerini kullanmıyor. 100 kişiden az çalışanı olan şirketlerde bu oran sadece yüzde 10 artıyor. Çalışanların sadece yüzde 9’u, iş yerlerinde üretkenliklerini daha fazla nasıl artırabileceklerini araştırmak için teşvik ediliyor.

ÜRETKENLİK İÇİN TASARLANDI
Augmented Intelligence takımımız, tüm bu bahsettiğimiz planların kalbinde yer alıyor ve insanların stratejik düşünme ve yaratıcılığını bilgisayar ve makine gücüyle bir araya getirmekle birlikte Evernote deneyimini de artırıyor. En son uygulamalarımız Context üretkenliklerini en üst seviyeye taşımak isteyen tüm çalışanlar için tasarlandı. Giyilebilir teknolojiler de modern çalışma alanındaki yerlerini almaya başladı. Samsung Galaxy Gear, Pebble, Android Wear ve Google Glass gibi giyilebilir her cihaz için uygulamalar geliştirdik. Son olarak, Apple Watch tanıtımında yeni uygulamamızı duyurduk, Evernote Apple Watch uygulamamız da çok yakında kullanıcılara ulaşıyor olacak. Start up ruhunu her zaman temel değeri olarak koruyan ve kaliteye odaklanan 100 yıllık bir start up olmayı hedefliyoruz.

100-yillik-bir-start-up-ci-olacagiz.3Türklerin kafası nasıl çalışır?
Girişimciliği özendirmesi gereken bir dergide bir çuvaldız batırma girişimi olacak bu yazı. Ancak bizi “İcat çıkarma” diye büyütenlerin nasıl bir akıl yarattıklarını da paylaşmadan olmaz. Gerçek hayattan alınmış örneklerle anlatmaya çalışayım. Almanya’da üretilmiş ve altın gibi değerli maden satmak için yapılmış bir otomatı Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyoruz. Makineleri özellikle nikah salonu, alışveriş merkezleri gibi yerlere koyma niyetindeyiz. Türkiye, dünyanın en büyük dördüncü altın pazarı ve altın takmak, biriktirmek önemli bir kültürel özelliğimiz. Birçok yerde de ürünü anlattık. En çok karşılaştığımız tepkileri;

Çalarlar onu! Nasıl olmaz konusunda ömrü boyunca pratik yapmış kişilerin ilk tepkisi. Yapanın düşünmediği bir şeyi düşünme konusunda büyük bir uzmanlık söz konusu. Oysa makine 40 kilo dinamit ile patlamayacak şekilde yapılmış. Bu sebeple de ağırlığı yarım ton civarında. Ayrıca 3 farklı kamera ve iki ayrı güvenlik sistemiyle donatılmış.

Ama ben pazarlık yapmadan almam! Bu tepkiyi verenlerin çoğu açıklanan resmi altın fiyatı ile satın aldığı fiyat arasındaki farkı bilmediği halde bu tepkiyi veriyor. Oysa makine üzerindeki yazılım size fiyat pazarlığı yapma olanağı da veriyor. Bir başka örneğim de televizyonda izlediğim girişimcilik yarışmalarından… Jüriden, ülkemizin önemli başarılı iş insanlarından gelen ilk sorulardan biri: “Senin bu yaptığını dünyada yapmış, denemiş var mı?” Buna benzer sorular melek yatırımcı kimliği ile başlangıç seviyesi girişimcileri dinleyenlerden de geliyor. Tabii sorunun amacı fikrin ve uygulamasının dünyadaki duruşunu öğrenmek amaçlı olduğunda söyleyecek sözüm yok. Ancak çoğu kez cevap, “Biz ABD’deki falanca girişimin klonuyuz” şeklinde geliyor ve kabul görüyor. Tabii iletişim de ne kadar iyi bir taklit olduğu etrafında sıkışıp kalıyor. Dünyada benzeri olmayan özgün fikirler, işler eloğlu yapmadıysa bir sebebi vardır diye değerlendirilebiliyor. Başkası denemediyse denemeye değmez, başkası yaptıysa biz en iyi kopyası olalım anlayışı da bizi ilerletmeyecektir. Buna benzer karşılaşmalarda biz girişimciler için de tuzaklar var tabii. Bazen işimizi o kadar iyi biliyor ve inanıyoruz ki dışarıdan gelen akıllı önerileri de duymayabiliyoruz. Üstelik çoğunda hangi deneyimde birinin söylediğini bile bilmeden… Akıllı trafik yönetimi çözümleri üreten bir girişimci önerilerimi hiç dikkate almadı. Oysa ürettiği sistemin dünyadaki ilk örneklerinden birini tam 10 yıl önce Türkiye’ye ithal edip büyük bir şehrimizin trafik merkezine satan ekipteydim. Bu sebeplerle de girişimcilik sık sık “nasıl olur” antrenmanı yapan ve “hayat fırsatlar defilesidir” diye belleğe yazılan yerlerde daha başarılı olacaktır.

Murat Şahin www.orjinal.com.tr

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.