Melek ağı kuruyoruz


Albaraka Türk tarafından hayata geçirilen Albaraka Garaj, bir katılım bankası bünyesinde kurulan dünyadaki ilk start up hızlandırma merkezi. Merkez, Türkiye ve bölge ülkelerdeki finansal teknolojiler, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain ve yapay zeka girişimlerine destek olacak. Albaraka Garaj’ın küresel bir hızlandırma merkezi olması için çalıştıklarını anlatan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Girişimlerin yatırım fırsatlarına ulaşmasını kolaylaştırmak için melek yatırım ağı oluşturma çalışmalarına başladık” diyor.

Albaraka Türk, start up hızlandırma merkezi Albaraka Garaj ile yenilikçi girişimlere destek olmayı hedefliyor. Bir katılım bankası bünyesinde kurulan dünyadaki ilk start up hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj’ın odağında ise finansal teknolojiler başta olmak üzere İslami finans girişimleri, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain ve yapay zeka girişimleri var. Albaraka Garaj’ı yenilikçi girişimlerle banka arasında bir köprü olarak konumlandırdıklarını belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Açık fikirli ve hayallerini gerçekleştirmek için gerekli motivasyona sahip olan tutkulu ekipler, yenilikçi, teknoloji tabanlı ve ölçeklenebilir ürün ya da hizmet geliştirmiş ve bu girişimini büyütme hayali kuran şirketler, Albaraka Garaj Start Up Hızlandırma Programı’na başvurabilir” diyor.

Sektördeki değişimi Albaraka Garaj’da desteklenecek yenilikçi fikirlerle yakalamak isteyen banka, start up dünyasıyla yakınlaşmasını bu çalışmayla sınırlandırmak niyetinde değil. Utku, girişimlerin yatırım fırsatlarına ulaşmasını kolaylaştırmak için bir melek yatırım ağı oluşturma çalışmalarına da başladıklarını açıklıyor. Orta vadedeki hedeflerini de şöyle ortaya koyuyor: “Bankacılık grubumuzun etkin olduğu MENA Bölgesi (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) başta olmak üzere uluslararası alanda bilinen, dünya çapında girişimciler için cazip gelen etkin bir hızlandırma merkezi olmak istiyoruz.” Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku ile Albaraka Garaj’ı ve yenilikçi girişimlere nasıl destek olacaklarını konuştuk:

Öncelikle Albaraka’nın girişimciliğe ve girişimcilere yaklaşımından bahseder misiniz?
Başta bankacılık sektörü olmak üzere tüm iş hayatını ve üretim yöntemlerini yeniden şekillendiren teknoloji alanındaki yenilikçi fikirlere hayat vermek ve bu alanda çalışmaları bulunan girişimcileri desteklemek üzere Albaraka Garaj Startup Hızlandırma Merkezi’ni hayata geçirdik. Albaraka Garaj, aynı zamanda bir katılım bankası bünyesinde kurulan dünyadaki ilk start up hızlandırma merkezi özelliğini taşıyor. Bu merkezimizde yenilikçi çözümler getirmek isteyen, teknolojik uygulamalar üzerinde çalışan ve bu yönde fikirleri olan girişimcilere finansal desteğimizin yanı sıra her türlü danışmanlık hizmeti de veriyoruz.

Ayrıca, kurum içi girişimciliği geliştirmek adına “Keşfet” adını verdiğimiz programımızla çalışanlarımızın inovasyon ve girişimcilik ruhunu üst yönetimle etkileşimini artıracak bir şekilde kurduk. Burada ise çalışanlarımızın hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam hazırlayarak müşteri odaklı inovatif çözümler üretmeyi hedefliyoruz.

Girişimcileri desteklemenin sizin için önemi nedir?
Teknolojiden etkilenen ve bu etkilerle dönüşen diğer sektörler gibi bankacılık da sürekli bir değişim içinde. Özellikle finans ve teknolojiyi bir araya getiren, tüketici ve kurumların ihtiyacına hızlı cevap veren fintech dediğimiz bir ekosistem oluşuyor. Müşterilere çok farklı fırsatlar ve olanaklar sunan finansal teknoloji girişimleri orta ve uzun vadede hem rekabete neden oluyor hem iş birliği fırsatları doğuruyor. Bu teknolojik değişime ayak uydurulmadığı takdirde müşteri ve pazar kaybı gibi sonuçlar doğacak. Önümüzdeki yıllarda bankacılık hizmetleri yok olmayacak aksine bu hizmetlere olan talep daha da artacakken klasik, fiziksel bankalara duyulan ihtiyaç ise önümüzdeki dönemde azalabilir. Albaraka Türk olarak bu değişim rüzgarına karşı hazırlıklarımızı tüm hızıyla devam ettiriyoruz.

Albaraka Garaj’ı kurmaya nasıl karar verdiniz? Nasıl bir çalışma sistemi var?
Biz de başta inovasyon ve girişimcilik olmak üzere Albaraka Garaj ile ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini desteklemek, kurumumuzun yeni teknolojilerle tanıştırılmasını ve bu teknolojilerin bankamıza adaptasyonunu sağlamak ve dışarıdaki inovatif atmosferin kuruma taşınmasını sağlamak için birçok alanda katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Albaraka Garajı, yenilikçi girişimlerle bankamız arasında köprü olarak konumlandırıyoruz. Gerçek problem yaşayan müşterilerden, saha personelinden, ihtiyaçları tespit eden ve onlara hızlıca tepki verebilecek küçük, yalın girişimlerden gelen iyi fikirler bizim için en önemli kaynak. Bu konuda start up’ların ve şirketlerin birbirlerinden öğrenmesi gereken çok şey var.

Albaraka Garaj hızlandırma programının hedefinde ne tür girişimler ve girişimciler var? Sadece fintech girişimleriyle mi ilgileniyorsunuz?
Finansal teknolojiler başta olmak üzere İslami finans girişimleri, ödeme teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain, yapay zeka, chatbot ve sigorta teknolojileri alanında çalışan girişimler ana odağımızda yer alıyor.

Albaraka Garaj’dan kimler yararlanabilir? Nasıl bir süreç sonrasında hızlandırma programına giriş mümkün olabiliyor?
Açık fikirli ve hayallerini gerçekleştirmek için gerekli motivasyona sahip olan tutkulu ekipler, yenilikçi, teknoloji tabanlı ve ölçeklenebilir ürün ya da hizmet geliştirmiş ve bu girişimini büyütme hayali kuran şirketler, Albaraka Garaj Start Up Hızlandırma Programı’na başvurabilir.

Girişimciler www.albarakagaraj.com adresi üzerinden başvurularını online olarak gerçekleştirebiliyor. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra gelen başvurular uzman bir ekip tarafından ön değerlendirmeye tâbi tutuluyor. Ön elemeyi geçen adaylarla yöneticilerimizin yer aldığı yüz yüze görüşmeler ve sunumların gerçekleştirildiği final değerlendirmesi yapılıyor.

Şu ana kadar kaç başvuru aldınız?
Albaraka Garaj çıktığı ilk çağrıda 41 günde 455 başvuru aldı. Toplam 55 ilden, 245’i tecrübeli girişimci ve 210’u yeni girişimci olmak üzere ekiplerle birlikte toplam 702 kişi başvuru yaptı. Ülkemizde hakikaten genç neslin teknolojiye olan yatkınlığı dünyayla kıyaslandığında hayranlık uyandıracak düzeyde.

Albaraka Garaj’da nasıl bir kadro var? Ekip kimlerden oluşuyor? Maddi destek anlamında ne tür destekler sunmayı planlıyorsunuz?
Albaraka Garaj ekibi, daha önce start up tozu yutmuş insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla girişim ve girişimcilerin her türlü ihtiyacı ile doğrudan ilgilenen, onlara her türlü desteği verebilen ve özellikle de girişimcilik ekosistemine katkı sağlayan bir ekibe sahibiz. Finansal olarak ise girişimcilere 50 bin TL hibe veriyoruz. Bunun yanı sıra girişimlerden öncelikle kendi bankamız içinde uygulanabilir olanları için biz kendimiz müşteri oluyoruz.

Bundan sonra Albaraka Garaj’ı nereye taşımayı hedefliyorsunuz? Bu projeyle hedefleriniz neler?
Finans sektöründe yer alan bir hızlandırma merkezi olarak fintech, bizim için her zaman ayrı bir öneme sahip olacak. Girişimlerin yatırım fırsatlarına ulaşmasını kolaylaştırmak için bankamız bir melek yatırım ağı oluşturma çalışmalarına başladı. Bankacılık grubumuzun etkin olduğu MENA Bölgesi (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) başta olmak üzere uluslararası alanda bilinen, dünya çapında girişimciler için cazip gelen etkin bir hızlandırma merkezi olmak istiyoruz. Albaraka Garaj’ın küresel bir hızlandırma merkezi olması için çalışmalara başladık.

GİRİŞİMLERİ NE BEKLİYOR?
Albaraka Garaj’a katılmaya hak kazanan girişimciler sunduğumuz birçok imkandan yararlanabilecek. Albaraka Garaj programı dahilinde sunulan desteklerin tamamını karşılıksız olarak veriyoruz ve herhangi bir ücret talep etmiyoruz.

Garaj Kuluçka Merkezi: Albaraka Garaj’ın ofisinde ücretsiz 1 yıl süreyle çalışma imkanı.

Finansal Destek: Eğitim programını başarıyla tamamlayan girişimcilere 50 bin TL hibe.

Hızlandırma Programı: Start up’lar için özel hazırlanan program kapsamında girişimcilere toplam 72 saat/12 günlük yoğun bir eğitim programı (Eğitim programı Albaraka Garaj için özel olarak Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak tasarlandı).

Mentorluk Desteği: Tüm program katılımcılarına başta Albaraka üst düzey yöneticileri olmak üzere sektör liderleri ve tecrübeli girişimciler tarafından mentorluk hizmeti.

Ürün Doğrulama (PoC): Girişimciler Albaraka Türk bünyesinde yapacakları PoC çalışmaları ile ürünleri test etme ve doğrulama şansı bulacak, ayrıca ürünlerini Albaraka’ya satarak güçlü bir referans elde etme imkanına sahip olacaklar.

Birebir Pazarlama: Albaraka Türk müşterisiyle birebir pazarlama ziyaretleri yapılması.

Danışmanlık Hizmetleri: Devlet destekleri, fikri haklar, hukuk ve mali konularda girişimcilere danışmanlık hizmeti.

‘GARAJ’DA KİMLER VAR?
Albaraka’nın ilk programımına kabul edilenler, teknoloji ve ağırlık olarak finans sektörüne yönelik girişimler oldu:
Techsign: PC, tablet veya mobil telefonlardan biyometrik veya dijital imzalama sağlayan ve imzaların doğruluğunu tespit eden yapay zeka algoritmalarıyla geliştirilmiş yazılım çözümü.

Kartoon 3D: Artırılmış gerçeklik temelli yabancı dil, matematik, okuma-yazma ve iş birliği öğrenimini oyunlaştırarak sağlayan çocuk gelişim ve eğitim seti.

Omnibus: Sahip olduğu dağıtık sistem ile işletmelerin mevcut donanımlarını kullanarak aynı anda birden fazla farklı işlemi yapabilmeye, kaynak yönetimine ve farklı mimari/işletim sistemine sahip cihazların bir arada aynı iş için büyük veri işlemesine imkan sağlayan bir yazılım platformu.

Rubicio: Herkesin kendi sohbet botunu eğitip geliştirebileceği yapay zeka temelli chatbot geliştirme çözümü.

Kobikit: KOBİ’lerin tüm iş ekosistemini bulut tabanlı bir platformdan teknik bilgiye ihtiyaç duymadan yönetmeye olanak tanıyan bir SaaS çözümü.

Inooster: Oyunlaştırma ile çalışanların motivasyon ve verimliliğini artırarak, şirketlerin belirledikleri hedeflere ulaşmalarını sağlayan performans ve sadakat çözümü sunan bir yazılım.

Hesapöder: Mobil yemek kartı ve mobil POS çözümüyle hesap ödeme olanağı sunan bir finansal teknoloji girişimi.

Yemexpress: Restorana gitmeden yemek siparişi verebilme imkanı sunan bir mobil ön sipariş ve ödeme uygulaması.

Vola: Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) tabanlı konumsal veritabanı ve bireylerle diğer etmenleri etkileşimde tutmayı amaçlayan yapay zeka ürünü altyapısıyla toplu ulaşım ekosistemi kurmaya yönelik kurulmuş, lokasyon ve topluluk bazlı bir mobil paylaşım platformu.

GİRİŞİMCİLERE NE KADARLIK BİR MADDİ DESTEK SUNUYORSUNUZ?
“Finansal olarak girişimcilere 50 bin TL hibe veriyoruz.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.