Kadın Girişimcilerin Yanındayız


Garanti BBVA, 2006 yılından bu yana kadın girişimciliğine desteğini sürdürüyor. Türkiye’deki kadın girişimcilere özel finansman sunan ilk banka olan Garanti BBVA, kadınlara bugüne kadar 8,5 milyar TL destek sağladı.

Ayrıca 3 bin kadına Kadın Girişimci Yönetici Okulu’nda (KGYO) eğitim verdi ve başarılı isimleri Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile teşvik etti.

Son 10 yılda Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 5’lerden yüzde 11’lere çıktı. Burada en önemli role sahip kurumlarından biri Garanti BBVA.

2006 yılında “Kadın Girişimci Destek Kredisi” ile Garanti BBVA, kadın girişimcileri ayrı bir segment olarak ele alan ve Türkiye’deki kadın girişimcilere özel finansman desteğini sağlayan ilk banka oldu.

Kadınlara bugüne kadar 8,5 milyar TL destek verdi. “Finansman desteğinin ötesine de geçtik” diyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, bu alandaki önemli katkılarını şöyle özetliyor: “Kadın girişimcilerin işlerini büyütebilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim desteğini Boğaziçi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliği ile Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz sağlamaya başladık.

Bugüne kadar, yaklaşık bin kadına ulaştık. Önümüzdeki aylarda 14’üncüsünü düzenleyeceğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, kadın girişimcilerin seslerini tüm ülkeye duyurmaları, başarı hikayeleriyle herkese ilham olmaları için büyük bir kaynak.

Ayrıca yeni pazarlara açılmak isteyen kadın girişimcilerimiz için KAGİDER’le birlikte Kadın Girişimci Buluşmaları’nı hayata geçiriyoruz.”

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ile bankanın öncü olduğu kadın girişimciliğinde atılan önemli adımları ve gelecek planlarını konuştuk:

Kadın girişimciliği alanında neler yapıyorsunuz?

Ülkemiz girişimcilerindeki 10 yıllık artış göz önüne alındığında, kadın girişimci oranının yüzde 5’lerden yüzde 11’lere çıktığını görüyoruz. Garanti BBVA olarak uzun yıllardır sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınma için kadınların ekonomiye daha çok ve aktif katılımını destekliyoruz.

Bu çerçevede, Kadın Girişimcileri ayrı bir segment olarak ele alan ve Türkiye’deki kadın girişimcilere özel finansman desteğini sağlayan ilk bankayız. Bu yolculuğumuz, 2006 yılında hayata geçirdiğimiz “Kadın Girişimci Destek Kredisi” ile başladı.

IFC ile 6 yıl vadeli 75 milyon dolar tutarında sosyal bono ihraç ettik ki, bu Türkiye’de sadece kadın girişimcilerin kullanımına yönelik olan ilk sosyal bono. Bu kapsamda, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadın girişimcilere, 36 aya varan vade ve özel faiz oranlarıyla finansman desteği sağladık.

Finansman desteğinin ötesine de geçtik. Kadın girişimcilerin işlerini büyütebilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim desteğini Boğaziçi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliğiyle Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz sağlamaya başladık.

Bugüne kadar, yaklaşık 3 bin kadına ulaşan Kadın Girişimci Yönetici Okulu’nda (KGYO) yönetim becerilerinden, dijital pazarlamaya, müşteri ilişkilerinden insan kaynaklarına kadar birçok konuda Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından eğitimler veriliyor.

Önümüzdeki aylarda 14’üncüsünü düzenleyeceğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, kadın girişimcilerin seslerini tüm ülkeye duyurmaları, başarı hikayeleriyle herkese ilham olmaları ve diğer kadın girişimcilerin “ben de yapabilirim” inancının artması için büyük bir kaynak.

Bununla birlikte, başarısını artırmak isteyen kadın girişimcilerin yeni pazarlara açılma ihtiyacı da ön plana çıkıyor. Biz de bu alanda değer yaratabilmek için, KAGİDER’le birlikte Kadın Girişimci Buluşmaları’nı hayata geçiriyoruz. Bu yıl, bilgi yayılımını artırmak ve daha fazla kişiye ulaşmak için dijital ortama taşıdığımız buluşmamızın 1000’e yakın kişi tarafından izlendi.

“Kadın Girişimci Destek Kredisi” adıyla kaç kadın girişimciye ne kadar kredi verdiniz?

Kadınlara bugüne kadar 8,5 milyar TL destek sağladık ve önümüzdeki dönemlerde bu sayıyı daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda kaç kadın girişimciye destek oldunuz? Gelecek adımlarınız neler olacak?

Yarışmamızda ilk yıl sadece 103 başvuru almıştık; şimdi ise yılda 39 bin başvurudan söz edebiliyoruz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması kapsamında en önemlisi de rol model ve ilham kaynağı olan kadın girişimcilerin başarı hikayelerini tüm ülkeye duyurabilmek. Bu anlamda bugüne kadar yüzlerce kadın girişimciye destek olduk.

Yarışmamızda her yıl “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”, “Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci”, “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” ve “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” kategorilerinde kazananları seçiyor ve ödüller veriyoruz.

Bu kapsamda; Türkiye’nin Kadın Girişimcisi 75.000 TL’lik, diğer 50.000 TL’lik ödülün sahibi oluyorlar. Para ödülünün yanı sıra, birinci olan tüm kadın girişimciler 1 yıllık Ekonomist, Capital ve Elele dergi aboneliği ve 1 yıl ücretsiz KAGİDER üyeliği kazanıyor.

Yine aynı odakla açtığınız “Kadın Girişimci Yönetici Okulu”nda özellikle hangi alanlara eğiliyorsunuz?

BÜYEM iş birliğiyle 2012 yılından bu yana ülkeye yaygın şekilde gerçekleştirdiğimiz KGYO’da da bugüne kadar yine ülkemizin dört bir yanından 3 bine yakın kadın girişimciye ücretsiz eğitim sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi eğitmenleri tarafından verilen eğitimlerde dijital pazarlama, insan kaynakları, müşteri deneyimi, yönetimsel kodlama, finansman yönetimi gibi girişimcilerin işlerini yönetmelerinde fark yaratacak alanlara odaklanılıyor.

Bu eğitimlerle de girişimcilerimiz iş yapış şekillerinde neleri farklılaştırabilecekleri ve güncel iş yapış şekilleri hakkında bilgi ediniyor. Aslında, farkındalıkları ve işlerini daha iyiye götürme yolunda motivasyonları artıyor.

Bu dönemde KGYO programını online yapmaya başladık. Olabildiğince fazla kadın girişimciye ulaşmayı hedeflediğimiz için, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitimleri farklı illerde yapmaya gayret edeceğiz.

“BU YIL DAHA FAZLA GİRİŞİMCİ KADINA ULAŞTIK

KADIN GİRİŞİMCİ BULUŞMALARI
Kadın girişimcilerin son zamanlarda gittikçe öne çıkan temel bir diğer ihtiyacı da yeni pazarlara açılmak ve farklı müşterilere ulaşmak. Garanti BBVA olarak bu kapsamda, KAGİDER ile birlikte Kadın Girişimci Buluşmaları’nı düzenliyoruz.

Buluşmalarla Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi’nin modelini Türkiye’de uygulayan ilk banka olduk, bunun mutluluğunu da ayrıca yaşıyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gittiğimiz çeşitli illerde kadın girişimcileri, önde gelen kurumların satın almacılarıyla buluşturuyoruz.

ONLINE’A TAŞIDIK
İçinde bulunduğumuz dönemin de özelliklerini göz önüne alarak ve daha çok kadın girişimciye ulaşabilmek için bu etkinliğimizi bu yıl dijital ortama taşıdık ve ana temamızı e-ticaret olarak belirledik. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla onur verdiği buluşmamız Türkiye’nin dört bir yanından 1000’e yakın kadın girişimciyi bir araya getirdi.

Bundan sonrası için de ana amacımız, global bakış açısıyla kadın girişimcilerin yeni pazarlara ulaşmalarını desteklemek. Bu çerçevede işlerini büyütme konusunda kamu ve özel kuruluşların sağladığı imkanlar ve uzman görüşlerini aktarmaya devam edeceğiz. Buluşmaları bundan sonraki süreçte hem online hem şartlar el verdiği takdirde yüz yüze gerçekleştirip melez bir modelle sürdüreceğiz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.