Girişimciliğin doğuştan gelen bir kabiliyet mi yoksa öğrenilebilir bir olgu mu olduğu uzun zamandır tartışılıyor. Gallup’un araştırmacıları ABD, Almanya ve Meksika’daki 4 bin girişimciyi inceledi. İşte bu sonuçlara dayanarak Gallup’un CEO’su Jim Clifton, girişimcilerin başarılı bir girişim için doğuştan gelen bir kabiliyetleri olduğunu söylüyor. Bu konudaki görüşlerini “Entrepreneurial StrengthsFinder- Girişimcilik Gücünü Bulan” adlı kitabında toplayan Clifton, bu nedenle erken aşamada star girişimcilerin keşfedilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Söyleşi / Jim Clifton
NİLÜFER GÖZÜTOK ÜNAL
[email protected]
ÜLKELERİN PERFORMANSI NASIL?
Ülkelerin star girişimcilerin erken aşamada keşfedilmesinde başarılı olduğunu söyleyemem.
Sürdürülebilir başarılı bir girişimin hayata geçmesi için en iyi yeteneğe kim sahip?
Geleceğin ekonomisine yön verecek bu isimleri nereden bulabiliriz? Bu kişilerin karakter özellikleri ve davranışları başarılarında nasıl bir rol oynuyor? Dünyanın en büyük araştırma odaklı yönetim danışmanlığı şirketi Gallup’un CEO’su Jim Clifton, “Entrepreneurial StrengthsFinder – Girişimcilik Gücünü Bulan” adını verdiği son kitabında, bu soruların yanıtlarını arıyor. Kitap için Gallup araştırmacıları Amerika, Meksika ve Almanya’da 4 bin başarılı girişimciyi inceledi. İşte bu incelemelere dayanarak Clifton da girişim dünyasına ilişkin önemli saptamalarda bulunuyor. Başarılı girişimcilerin 10 temel yeteneğini ortaya koyuyor. Girişimci olmak isteyenleri de uyarıyor: “Öncelikle girişimcilik konusunda doğuştan yetenekli olduklarına emin olsunlar.” Sonradan girişimci olunamayacağını, bunun doğuştan gelen bir yetenek olduğunu savunan Clifton’a göre bu yeteneği, tıpkı birçok sanat ve spor dalında olduğu gibi en erken yaşlarda keşfedip geliştirmek gerekiyor. Clifton, “Birçok ülke IQ’nun erken aşamada belirlenmesinde, özellikle yetenekli şarkıcı, oyuncu ve atletlerin keşfinde oldukça başarılı. Ancak aynı sistemin en çok ihtiyacımız olan konuda, yani star girişimcilerin erken aşamada keşfedilmesinde başarılı olduğunu söyleyemem. Bu düşünce yapısı kurumsallaştığında ülkeler ve tabii dünya, hızlıca değişip gelişecek” diye konuşuyor. Gallup CEO’su Jim Clifton, son kitabı “Entrepreneurial StrengthsFinder”ı nasıl yazmaya karar verdiğini, hangi konuları ele aldığını ve girişim dünyasında başarıyı yakalamak için neler yapmak gerektiğini şöyle anlattı:
“Entrepreneurial StrengthsFinder- Girişimcilik Gücünü Bulan” adlı kitabınızı yazmaya nasıl karar verdiniz?
Gallup araştırmacıları, ekonomik büyümenin sadece Amerika’yı değil tüm dünyayı yavaşlattığını saptadı. Geldiğimiz noktada Amerika ve dünyanın GSMH’si azalmaya başladı ve bu da önemli bir problem. Aynı zamanda şunu da keşfettik: Amerika’dan Suudi Arabistan ve İspanya’ya kadar birçok ülkede ulusal liderler, ekonomik büyümenin inovasyona bağlı olduğunu anladı. Bizim araştırmamız da inovasyonun tek başına yeni gelir ya da istihdam yaratmadığını ortaya koyuyor. Ancak yeni iş modelleri ve girişimciler, özgün gelir ve istihdam büyümesi yaratabilir. Bir buluş tüketiciyle buluşana kadar çok değer taşımaz. Bu nedenle gerçek girişimciliğin doğasına doğru detaylı çalışmalar gerçekleştirdik.
“MOTİVASYONLARI PARA DEĞİL”
HAREKETE GEÇİREN Ben girişimcilerin neyi neden yaptıklarının farkında olduklarını sanmıyorum. Yani kendilerini harekete geçirenin ne olduğunu tam bilmiyorlar, çünkü bu onların içinden gelen bir şey. Bir şeyler inşa ediyorlar, çünkü bu doğuştan gelen bir yetenek. Yaptığımız araştırmalar girişimcilerin motivasyonunun para, aç gözlülük ya da prestij olmadığını ortaya koyuyor.
İŞLERİNE DÜŞKÜNLER Oysa çoğu zaman onlar bunlarla suçlanıyor. Girişimciler nadiren bu motivasyona sahip kişiler. Öte yandan üzerinde çalıştıkları konuda kendilerinden eminler, işlerine düşkünler, her sabah erkenden kalkar ve bir şeyler yaratmak için işe koyulurlar. Genç girişimcileri erkenden keşfetmek, onların en üst seviyede gelişimlerine katkıda bulunmak için çok önemli.
Bu detaylı çalışmalar sonucunda da kitabınızı yazdınız. Peki girişimcilik gücü nasıl bulunuyor?
Girişimci Gücünü Bulan’da öncelikle en başarılı girişimci profillerini inceleyerek girişimcileri başarı kılan özellikleri ve onların en kritik güçlerini saptadık. Saptanan bu güçler üzerinden de diğer girişimcilerin kendilerini değerlendirme, kendilerine ayna tutarak başarılı bir girişimcilik için gereken yeterliliğe sahip olup olmadıklarını görme şansı tanıdık.
Gelişmekte olan ülkeler arasında girişimcilik performansıyla dikkatinizi çekenler var mı?
Girişimcilik performansıyla dikkatimi çeken tek ülke Çin. Çinli gençler Türkiye, Amerika ya da Avrupa’daki gençlere kıyasla bir iş kurmanın çok daha kolay olduğunu düşünüyor. Bu, Çin’in girişimcilik enerjisi anlamında devasa bir avantaj. Bu enerji Amerika’nın ve Avrupa’nın birçok noktasında azalıyor. Gençlik ne görüyorsa onu yapıyor, özeniyorlar. Bu sabah uyandıktan sonra Jack Ma’nın yaptıklarının tıpa tıp aynısını yapacak kaç yetenekli Çinli gencin olduğunu hayal bile edemiyorum. Girişimcilik için iş ortamı önemli. Amerika, sürekli artan regülasyonlar nedeniyle ekonomik iyimserliğini kaybediyor. Amerika aynı zamanda iş yapanlardan dünyanın en yüksek vergisini alan ülke. Alibaba ve onun doğrudan rakibi olan Amazon, Wall Street’te ticaret yapıyor. Ancak merkezi Shanghai olan Alibaba vergisini Çin’e ödüyor. Amazon ise Amerika’da Alibaba’nın tam üç katı vergi veriyor. Ülke performansında iş ortamı çok önemli.
Başarılı girişimcinin 10 yeteneği
1- İş odaklılar. Her kararın kârın üzerinde nasıl bir etkisi olacağını öngörmeye çalışırlar.
2- Kendilerine yönelik güçlü bir farkındalıkları var.
3- Yaratıcı düşünürler; var olan bir fikri ya da ürünü daha yaratıcı bir şekilde sunabilirler.
4- Delege edebilirler; işi uzmanlarına bırakmayı bilirler.
5- Kararlıdırlar; zorluklar ve hatta yenilmez görünen engeller karşısında yılmazlar.
6- Bağımsızdırlar; başarılı bir girişimi hayata geçirmek için ne gerekiyorsa yaparlar.
7- Bilginin peşindedirler; işlerini büyütecek bilgi arayışı onlar için bitmez.
8- Temsil güçleri vardır; işleri hakkında en iyi bilgi veren kişilerdir.
9- İlişki inşa ederler; sosyal farkındalıkları yüksektir.
10- Risk alırlar; riske daha pozitif bakar ve risk almaktan çekinmezler.
Bir girişimciyi başarılı kılacak yetenekler içinde hangisi hayati öneme sahip?
Bence başarılı girişimcilerin sahip olduğu yetenekler içinde en önemli olanı, kararlı ve azimli olmaları. Bu girişimcilerin nadir bulunan bir kararlılıkları var. Riske bakışları da çoğu kimsede bulunmayan bir özellik. Ele aldıkları konularla ilgili sıra dışı bir özgüvene sahipler, problem çözmede ve başarılı bir girişimde bulunma konusunda doğuştan gelen bir kabiliyetleri var.
Peki kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyeniz nedir?
Bu kişiler, kendi girişimcilik yeteneklerini nasıl keşfetmeli? Potansiyellerini nasıl yükseltmeli? Gallup’un Girişimcilik Gücünü Bulan’ını alıp kendi güçlerini keşfetme konusunda ellerinden geleni yapabilirler. En iyi girişimciler, güç konusunda en geniş çeşitliliğe ve kombinasyona sahip kişiler olacak. Kendi imparatorluğunu kurmak isteyen, bunu kendi güçleri etrafında inşa etmeli. İkinci olarak Clifton Güç Bulucu’ya bir göz atmalılar. Bu bir test değil daha ziyade sahip olunan güçlerin bir değerlendirmesi. Son olarak iyi bir koç ya da mentorla çalışmak ve çok iyi bir atlet ya da tenis oyuncusu gibi sadece işe odaklanmak gerekiyor. Eğer kişi bu nadir görülen yeteneğe doğuştan sahipse yapabileceklerinin limiti yok ama yine de gelişim için anahtar nokta yetenek ve sahip olunan güçler.
Bu kitap kendi işini kurmak isteyenlere, yatırımcılara nasıl yardımcı olur?
Kitap girişimcilere özel bir kişisel gelişim planı sunuyor. Böylelikle kendi stratejilerini daha da netleştirip güvenli bir şekilde yol almalarına yardımcı oluyor.
BÜYÜMEYE ETKİLERİ NASIL?
İnovasyon, tek başına yeni gelir ya da istihdam yaratmaz. Yeni iş modelleri ve girişimciler, büyüme yaratabilir.
Bugün girişimciler için en önemli problemler neler? Sizin bu problemleri aşma konusunda tavsiyeleriniz neler?
Girişimciler Gallup’la yaptıkları görüşmelerde en büyük problemlerinin yeni müşteri edinmek olduğunu söylüyor. Bu nedenle gelişimleri için ana içerik olarak stajlarında ve eğitimlerinde bu konuya odaklanmalarını tavsiye ediyoruz.
Gelecekte girişim dünyasına yön verecek en önemli trendler neler olacak?
Birçok ülke IQ’nun erken aşamada belirlenmesinde, özelikle yetenekli şarkıcı, oyuncu ve atletlerin keşfinde oldukça başarılı. Ancak aynı sistemin en çok ihtiyacımız olan konuda yani star girişimcilerin erken aşamada keşfedilmesinde başarılı olduğunu söyleyemem. Bu düşünce yapısı kurumsallaştığında ülkeler ve tabii dünya hızlıca değişip gelişecek.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyeniz nedir?
Öncelikle girişimcilik konusunda doğuştan yetenekli olduklarına emin olsunlar. Sonra Gallup Girişimcilik Gücünü Bulan’ı okumalılar. Ardından kuracakları organizasyonda kim inşa eden kim idareci kim uzman olacak onu belirlesinler. Aynı zamanda yaptıkları her şeyin işe yarayacağına emin olana kadar müşteri stratejisi üzerinde çalışmalarını da öneririm. Çünkü biri çıkıp da “Fikrinizin hayata geçmesi için ne kadar deneyeceksiniz” diye sorduğunda cevapları şu olmalı, “Ben herhangi bir şey denemiyorum, çok büyük bir başarı elde edene kadar ne olursa olsun durmaya da niyetim yok.”
0 yorum