“Fintech Türkiye’de hızlı büyüyecek”


Fintech şirketleri, finans sektöründe adeta bir devrim yaratıyor. Eski bir sektörde taşları yerinden oynatan bu yeni girişimler, yatırımlarda da başı çekiyor. Son 1 yılda fintech anlaşmalarına 14 milyar dolar yatırım yapıldı. Türkiye’de de hızla başarıya ulaşan girişimler, hep bu alandan çıkıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), İhsan Elgin ve Prof. Dr. Selim Yazıcı, fintech girişimlerine yönelik Fintech İstanbul oluşumunu yarattı. Bu platform, Türkiye’deki fintech ekosistemindeki bütün oyuncuları ve verileri bir araya getirecek.

ELÇİN CİRİK [email protected]

Finansal teknolojiler(FinTech) giderek daha çok öne çıkmaya başlıyor. Türkiye’de de ÖdeAl, Iyzico ve Paraşüt gibi hızla başarıya ulaşan girişimler, hep bu alandan çıkıyor. İşte buradan hareketle BKM, Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin ve İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selim Yazıcı finansal teknoloji girişimlerine yönelik bir oluşum yarattı. Bankalararası Kart Merkezi’nin destek verdiği Fintech İstanbul, Türkiye’de finansal teknolojiler girişimcilik ekosistemindeki tüm oyuncuları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Bu platformda girişimci adayı yetenekleri, onlara destek verecek müşterisi ya da işbirlikçisi olacak profesyonelleri ve sektöre hakim yatırımcıları bir araya getirmek hedefleniyor. Fintech İstanbul’un kurucuları Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, Prof. Dr. Selim Yazıcı ve BKM Genel Müdürü Soner Canko ile finansal teknolojiler pazarını, bu oluşumla açılacak yeni fırsatları ve bu işin Türkiye’deki geleceğini konuştuk:

Prof. Dr. Selim Yazıcı

Prof. Dr.Selim Yazıcı

DÜNYADA SON 10 YILIN ALANI
İhsan Elgin: Fintech’i, en genel tanımıyla finansal hizmetlerin daha iyi, daha hızlı ve daha kolay verilmesi amacıyla finans ve teknolojinin bir araya gelmesi olarak tanımlayabiliriz. Finansal teknolojiler, tüm finans hizmet ve ürünlerini kapsıyor. İlk akla gelen bankacılık hizmetlerinin ötesinde sigortacılıktan aracı kurumların hizmetlerine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Dijitalleşmenin getirdiği süreçle finans dünyasında süreçlerin yenilenmesi, fintech girişimlerini giderek daha ön plana çıkarıyor. Fintech girişimlerinde temel hedef, daha çok insana doğrudan ulaşmak. Bu yeni girişimler, finans sektörlerini parçalayarak farklı hizmet ve ürünler sunuyor. Örneğin Mekansal İşler, sigorta şirketlerine bölgesel analizlerle nerede ne kadar risk aldıklarını gösteriyor. Şirket bu risk haritasına göre karar alıyor. Aynı şekilde hayat ve emeklilikte yeni ürünler çıkarılıyor. Bu alan, dünyada da son 10 yılın yıldız alanı… Burada ana merkezler ABD ve İngiltere. Dünyada son dönemde sadece fintech girişimlere yatırım yapan girişim sermayeleri kuruluyor. Dünyada sadece son 12 ayda fintech anlaşmalarına 14 milyar dolar yatırım yapıldı. Beş yıl önce fintech odaklı girişim sermayesi sayısı 244 iken 2015 sonu itibarıyla bu sayı 894’e çıktı. Finans endüstrisinde olmayan Google, Intel ve SalesForce gibi devler de bu alanda yatırım yapıyor. Öyle ki son 5 yılda Google, 37 fintech yatırımı yaptı.

YENİLER İÇİN İPUÇLARI
REGÜLASYONLARA DİKKAT!
Fintech İstanbul’un kurucularından İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selim Yazıcı, yeni kurulan finans teknolojileri girişimlerine şu tavsiyeleri veriyor: “Öncellikle müşteriyi elden bırakmamak lazım, ihtiyaçlar sürekli değiştiği için kullanıcı analizini sürekli yapmaları gerekiyor. Odaklanılan işte çok iyi paralar kazanırken bu alan bizim için konfor alanı deyip müşteriyi elden bırakırsanız tepe üstü gidebilirsiniz. Bizim girişimcilerimizde ‘hizmeti üretelim, olmadı yenisi yapalım’ mantığı var, bu maliyet ve zaman kaybı. Önce ‘neye ihtiyaç var’ sonra ‘biz ne üretebiliyoruz’ noktasında bakmak gerekiyor. Son olarak regülasyonu çok iyi bilmek gerekiyor, çünkü finansta tüm işlerde oyun planını regülasyon belirliyor.”
FİNANS BİLEN BİRİNİ ALIN
Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin de şöyle konuşuyor: “Takıma mutlaka finans sektöründen birini almak lazım. Fintech konusunda bu nokta kritik ve genelde gördüğümüz örneklerde olmuyor. Girişimciler genelde tüm finans kurumlarına eşit mesafede olmak istiyor. Ama bu şekilde işe başlamak çok zor oluyor, bilginin bankalar gibi belli yerde toplandığı bir işte işbirliği olmadan işe başlamak çok zor oluyor. Bu yüzden bir banka ya da finans kurumuyla işbirliğine gitmelerini öneririm. Bir de illa finansal teknolojiler yapmak isteyenlerin dünya örneklerini araştırmalarını tavsiye ederim.”

Fintech, son 10 yılın en parlak alanlarından biri. Son 12 ayda fintech anlaşmalarına 14 milyar dolar yatırıldı.

BKM GM Soner Canko

BKM GM Soner Canko

“2016 FINTECH YILI OLACAK”
BÜYÜME BEKLİYORUZ
Holdinglerden de fintech’e girmek için bekleyenler var. Ancak hala bilmeyen yatırımcı sayısı da fazla. Ciddi büyüme bekliyoruz. Türkiye’de e-ticaret, yüzde 40 büyüyor. Bu dijitaldeki büyümeyi gösteriyor. Bankalarımız da yaratıcı inovasyonlar yapsın ve bunu ekosistemle paylaşsınlar. Bu alanda yatırımcı, girişimci ve bankalar tarafında vizyon var. Biz Fintech İstanbul’la bunları bir araya getireceğiz.

STRATEJİK KONUMUZ BKM
olarak geçen yıl startups.watch’a destek verdik ve önemli bir boşluğu doldurduğumuzu gördük. Fintech işinin doğasında ödeme sistemleri var, bizim de BKM olarak burada önemli bir görev alanımız var diye düşünüyoruz. Ayrıca finansal teknolojilerin büyümesi, 2023’te nakitsiz ödemeler vizyonumuzla da örtüşüyor. Bu nedenle Fintech İstanbul oluşumu bizim için stratejik konu haline geldi. 2016 yılı Fintech yılı olacak ve ekosistemi diğer sistemlerle de görüştüreceğiz.

YARATICI YIKIM YAPIYOR
Prof. Dr. Selim Yazıcı: İnternetin mobille desteklenmesi, büyük verinin işlenmeye başlaması, tüketicilerin ihtiyaçlarının değişmesi bunların gelişmesine neden olarak gösteriliyor. İnsanlar finansal hizmetleri de mobilden daha hızlı ve kolay yapma isteğinde. Bankacılık tamamen bir değişim sürecinde. Fintech girişimleri bu değişimde yaratıcı yıkım gerçekleştiriyor. Burada her kesime dokunan ana nokta para; paranın kullanımında yaratılan kolaylıklar çok kolay benimseniyor. Soner Canko: Aslında finans sektörü teknolojiyi en uzun süre, en etkin kullanan sektörlerden biri… Dünyada fintech girişimlerinin artmasının nedeni, kullanıcı ihtiyaçlarının değişmesi. Küçük oluşumlarla kullanıcı dostu çözümler üreten, hızlı, kolay ve güvenli işler yaratılıyor. Finansal teknolojilerin bankacılık sektörü için de bir fırsat olduğunu ortaya koymalıyız ki bankacılık sektörü kendi içinde inovasyon üretebilsin.

PAZAR 19,6 MİLYAR DOLAR
İhsan Elgin: Finans endüstrisi çok köklü ve büyük bir sektör. Girişimciler bu eski ve ağır sektörü parçalamaya başladı. Bence Türkiye start up konusunda yavaş kaldı ama finansal teknoloji girişimleri en şanslı büyüme alanımız olan konu. Fintech İstanbul ile biz, startups. watch ile işbirliği yaparak bu alandaki önemli verileri yayınlayacağız. Fintechwatch adı altında sektörün büyüklüğünü, oyuncularını, ne kadarlık yatırım aldığını ve kârlılığını dönemsel olarak yayınlayacağız. Bugün Türkiye’de fintech ekosisteminde 50’ye yakın oyuncu bulunuyor. 2016 sonu itibarıyla Türkiye’de fintech pazarının 19,6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de fintech alanı her yıl yüzde 19 büyüme gerçekleştiriyor. 2012-2016 arası Türkiye’de melek yatırımcılar ve girişim sermayeleri fintech girişimlerine 20 milyon dolar yatırım yaptı. Bu rakama holdinglerin, bankaların ve kendi sermayesiyle bu işe girenlerin yatırımları dahil değil, yani aslında daha büyük bir pazardan bahsediyoruz.

“Fintech şirketleri yaratıcı yıkım gerçekleştiriyor.“

ODAK ÖDEME SİSTEMLERİNDE
Selim Yazıcı: Türkiye’de fintech girişimleri, ağırlıkla ödeme sistemlerine odaklanıyor. Çünkü ödeme sistemleri hem ilk fırsat alanı hem tüketici tarafında en çok zorlanılan konu. Amerika ve İngiltere pazarlarında, bunun yanında kredi verme-alma konusunda güçlü girişimler var. Ancak Türkiye’de banka kanalı dışında kredi verilmesine mevzuat tarafından izin verilmiyor. Yani bugün için Zapo örneğindeki gibi kişiler arası kredilendirme sistemi Türkiye’de mümkün değil. Ödeme sistemlerinin yanında finansal teknolojiler, büyük veri, sahtekarlık-dolandırıcılık yönetimi konularında oluyor. Bugün Türkiye’de büyük bir ekosistem yok. Zaten Fintech İstanbul’u kurma noktası da bu oldu. Bize mentor olma, akıl danışma ve ürün deneme şeklinde ayrı ayrı çok fazla başvuru geliyor. Amacımız ekosistemi oluşturmak. Sinerji yaratmak istiyoruz.

NELER YAPILACAK?
Selim Yazıcı: Türkiye’de yazılım alanında girişimler kuran genç ve akıllı arkadaşlar var, onları finans dünyasıyla buluşturmak istiyoruz. Fintech İstanbul ile girişimcilere finansal teknolojileri ve burada müşteri ihtiyaçları konusunda eğitimler vereceğiz. Bankalar da bu işleri kurum içi girişimcilikle yapıyor, onları da eğitime alabileceğiz. Ayrıca bu konuda yatırım yapabilecek sermayedarları da girişimcilerle buluşturmak için düzenli toplantılar yapacağız. 2016’da 3 buluşma planlıyoruz. Düzenleyeceğimiz özel toplantılarla dünyada bu konuda söz sahibi vizyoner liderleri Türkiye’ye getireceğiz, onlar deneyimlerini aktaracak. Tüm bu tanışmalarla güçlü işbirliği ortamları doğurmak mümkün. Bu çalışmaların yanında Fintechistanbul. org’u oluşturduk. Tüm duyuruları, Fintechwatch’un raporlarını ve ekosistemle ilgili gelişmeleri buradan duyuracağız. İleride uluslararası işbirlikleri de yaratmak istiyoruz. Bu toplantı ve işbirlikleri sonunda başarılı arkadaşları San Francisco, Sinpagur ya da Londra’da ilgili adreslere götürme şansımız da olacak. Girişimcilere Türkiye’de kalmayıp dünyaya açılma şansı vereceğiz.

İhsan Elgin

İhsan Elgin

GELECEKTE DAHA DA HIZLANACAK
İhsan Elgin: Dünyada JP Morgan, Goldman Sachs gibi devler, finansal teknolojilerde 4 konuya yatırım yapıyor: Kişisel bütçe yönetimi, ödeme sistemleri, kişisel para/kredi paylaşımı ve veri doğrulama. Örneğin Türkiye’de bir start up hangi yatırımcının nerelere yatırım yaptığını takip eden bir sistem kuruyor, böylece para yönetiminde aracı kurumlardan değil de bu işten para kazanan insanlardan bilgi almak mümkün oluyor. Finansal teknolojiler, Türkiye’de de hızlı büyüyecek. Özellikle büyük finans kurumlarının belli verilerini girişimcilere açmasıyla büyüme hızlanacak. Girişimcilerin gerçek veriyle çalışmaları sağlanırsa ekosistem bugünkünün 2-3 katı büyüklüğe gelir. Ben Türkiye’de sermaye sorunu olduğuna inanmıyorum, kaliteli fikir ve girişimci sıkıntısı var. Ama bu alanda hem yetişmiş bankacılık insan kaynakları hem girişimci hem de sermayedar anlamında büyük potansiyel var.

“Son 5 yılda Google, 37 fintech yatırımı yaptı.“

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.