”Bölgenin şampiyonu olacağız”

İyzico, son 1 yılda ortalama işlem sayısını yüzde 500 büyüterek 1,5 milyar lira işlem hacmine ulaşmayı başardı ve bugüne kadar 22 milyon dolar civarında yatırım aldı. İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, ödeme sistemlerinde bölgesel bir oyun oynandığına dikkat çekiyor ve bölgede şampiyonun Türkiye’den çıkacağına inanıyor. Beş yılda İyzico’yu birkaç milyar dolarlık şirket yapacaklarını anlatan Özbugutu, “Şampiyon da biz olacağız” diyor.

İyzico, Barbaros Özbugutu ve Tahsin Isin tarafından 2012’de kuruldu. Şirket, çeşitli büyüklüklerdeki e-ticaret şirketlerine kolay ve güvenli bir ödeme platformu sunuyor. Finansal teknoloji sektöründe önemli bir boşluğu dolduran girişim, kısa sürede 29 bin 74 kayıtlı üye iş yerine ulaştı. Kuruluşundan bu yana geçen sürede 22 milyon dolara ulaşan yatırım aldıklarını belirten İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, her ay 400 yeni üye iş yeri kazanarak hızlı büyümelerini sürdürdüklerini söylüyor. İyzico, IFC, 212, Speed Invest ve Endeavor Catalyst’ten son 1 yılda aldıkları 16 milyon TL’lik yatırımın ardından 2017 başında VEF’in en büyük paya sahip olduğu toplam 13 milyon dolarlık yatırım daha aldı. Özbugutu, bu C serisi yatırımın İyzico’nun bölgesel büyüme hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacağını söylüyor. Bir önceki turun lider yatırımcısı olan Dünya Bankası Yatırım Kolu IFC ve 212 de pay sahibi kuruluşlar arasında yer alıyor. İran açılımıyla yeni döneme çok daha iddialı girdiklerini belirten Özbugutu, hızlı büyümeyi sürdüreceklerini açıklıyor ve “Bölgemizde ödeme sistemi şampiyonu olma yolunda emin adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz. 5 yılda İyzico’yu 1 milyar dolarlık bir şirket haline getirmeyi hedefliyoruz” diyor. İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu ile İyzico’nun hikayesini, bugüne kadar aldığı yolu ve bundan sonraki rotasını konuştuk:

“BEŞ YILDA MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ”

DEV YATIRIM Gelişmekte olan pazarlarda finansal hizmetler sunan girişimlere yatırım yapan Vostok Emerging Finance (VEF) önderliğinde gerçekleşen ve VEF’in en büyük paya sahip olduğu toplam 13 milyon dolarlık yatırım aldık. Bu C serisi yatırım İyzico’nun bölgesel büyüme hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak. Bir önceki turun lider yatırımcısı olan Dünya Bankası Yatırım Kolu IFC ve 212 de pay sahibi kuruluşlar arasında yer alıyor.

YÜZDE 500 BÜYÜME İyzico’nun bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise yaklaşık 22 milyon dolar seviyesine ulaştı. Beş yıl içinde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan ilk yerli girişim olmayı hedefliyoruz. Her ay ortalama 400 yeni üye işyerini bünyemize katıyoruz. 8 bin 500’ün üzerinde aktif üye işyerimiz ve pazar yerleri altında yer alan 160 bin aktif satıcıya ödeme hizmeti sunuyoruz. Son 1 yıl içinde ortalama işlem sayısını yüzde 500 büyüterek 1,5 milyar lira işlem hacmine ulaşmayı başardık.

NE KADARLIK YATIRIM TOPLADINIZ?
Bugüne kadar topladığımız yatırım tutarı 22 milyon dolara ulaştı.

İyzico’yu kurmadan önce nasıl bir kariyeriniz vardı?
İyzico’yu kurana kadar hayatımı kurumsal dünyada geçirdim. Kariyerime Almanya’da başladım. Almanya’nın Turkcell’i denebilecek O2’da 7 yıl çalıştım. Ardından Firstdata’ya, ödeme sistemleri sektörüne geçtim. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de değişik pozisyonlarda çalıştım. Kendi şirketimi kurmadan son 2,5 yılımda da Klarna’nın Almanya genel müdürlüğünü yaptım. O süreç içinde kurucu ortağım Tahsin Isin’le tanıştım. Tahsin kendi şirketiyle Klarna’ya yazılım hizmeti veriyordu. 2011-2012 yıllarında Türkiye piyasasını tanımaya başladık. O yıllar Türkiye’de e-ticaretin ilk zirve yaptığı yıllardı. Markafoni, Trendyol, Gittigidiyor ve Çiçeksepeti gibi şirketler doğmuştu. Türkiye’de ödeme sistemlerini analiz ettik. Tüketiciye dokunulan alanda bankalar çok güçlüydü. Orada fırsat yoktu ama KOBİ’ler POS alamamaktan çok şikayetçiydi. Daha derine girip analiz ettiğimizde şunu gördük: Bankalar, KOBİ’lerin, e-ticarete başlamak isteyenlerin, dijital ortamda satış yapmak isteyenlerin sanal POS başvurularının yüzde 80’ini reddediyordu. Türkiye’de 2,5 milyon KOBİ vardı, Almanya’da 2,7 milyon KOBİ ve 80 milyon insan yaşıyordu. Bunların kaç tanesinin dijital ortamda ödeme kabul ettiğine baktık. Almanya’da 850 bin şirket, Türkiye’de 35 bin şirket bunu yapabiliyordu. Türkiye’de ciddi bir potansiyel olduğunu keşfettik. İyzico ile tek bir noktadan çözüm geliştirdik. Sayfamıza geliyorlar, evden çıkmadan sanal POS başvurularını yapıyorlar, 24 saat içinde onaylıyoruz, 48 saat içinde ödeme alabiliyorlar ve tek banka hesabı üzerinden işlemlerini yapabiliyorlar.

Bu fikri ne kadar sürede uygulamaya geçirdiniz?
Fikrin somutlaşması, 2012’nin 6-7 ayını aldı. Bunu 6-7 sayfalık bir sunumla ortaya koyduk. O zaman bu fikir için bir yatırımcı kazanabilirsek ve bu işe inanan başkaları da olursa deneriz dedik ve kendimize 6 aylık bir süre verdik. Yatırımcı bulursak işlerimizden ayrılacaktık. Eski Avusturya Cumhurbaşkanı, o zamanlar Türkiye piyasasından sorumlu bir yatırımcıydı. Onu tanıyordum, fikrimizi anlattım. “Viyana’ya gel bir konuşalım” dedi. Sunumumu yaptım, 2 saat sonra ilk yatırımı kendisinin yapacağını söyledi. “İki hafta sonra yine gel sizi birkaç arkadaşımla tanıştırmak istiyorum” dedi. İki hafta sonra yine gittim, sunumu yaptım. Masanın etrafında değişik ödeme sistemlerinin kurucuları oturuyordu. O gün orada 1 milyon dolar topladık. Tahsin’i aradım, “Bu işi yapıyoruz” dedim ve istifamı verdim. Tahsin de şirketini satmak için işlemleri başlattı. 2012’nin sonunda da İstanbul’a geldik ve şirketi kurduk.

O dönemde regülasyonlar bu işi yapmanıza izin veriyor muydu?
Bizden hemen önce 2011’de PayU sektöre girmişti. Bunun bir şekilde yapılabileceğini göstermişti. Atılmış bir adım vardı, bizim için iyi oldu, kendi sürecimizi başlattık. Türkiye’de bankalarla görüşmeye başladığımızda regülasyonun geleceğini zaten söylemişlerdi. Bunu çok sevinerek karşıladık. Regülasyon geldiği zaman bunu esas işi olarak yapan, maddi gücü olan ve bu işe inan şirketler iş yapacaktı ve sektörün kalitesi de yükselecekti. Bunu bile bile sektöre adım attık. 2013 Haziran sonunda ilk taslak çıktı. 2014 Haziran’ında da tam detaylı yönetmelik yayınlandı ve ondan sonra çalışmalarımıza başladık. Lisansa 2015 yılında başvurduk, 15 Temmuz 2016’da aldık.

”ÖDEME BÖLGESEL BİR OYUN”

27 YENİ ÖZELLİK İyzico olarak kuruluşumuzdan bu yana Ar-Ge çalışmalarını stratejimizin temeline oturtuyoruz. Türkiye’de 14 farklı banka ve ödeme yöntemiyle entegreyiz. Sadece geçtiğimiz yıl ürünlerimize tam 27 farklı yeni özellik ekledik.

“GLOBAL ÖDEME ÇÖZÜMÜ YOK” Hedefimiz bölgemizin ödeme şampiyonu olmak. Dünya geneline baktığımızda tam anlamıyla global bir ödeme çözümü olmadığını görüyoruz. Global olmaya en yakın olarak gösterebileceğimiz PayPal bile sadece bazı coğrafyalarda kuvvetli.

BÖLGESEL OYUN Ödeme bizce bölgesel bir oyun ve biz Doğu Avrupa, Türkiye, İran, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde bir ödeme şampiyonu çıkabileceğine inanıyoruz. Eğer bu bölgede bir ödeme şampiyonu çıkacaksa bu kesinlikle Türkiye’den çıkacak ve bu da İyzico olacak. İran’a yönelik yaptığımız yatırım bunun ilk adımı oldu.

Kaç üyeye ve ne kadarlık işlem hacmine ulaştınız?
Ayda 400 üye iş yeri kazanıyoruz. 8 bin 500’ün üzerinde aktif üye iş yerine pazaryerleri altında yer alan 160 bin aktif satıcıya ulaştık. Son 1 yılda ortalama işlem sayısını yüzde 500 büyüterek 1,5 milyar lira işlem hacmine ulaşmayı başardık.

İyzico ile ödemeyi süre olarak ne kadar kolaylaştırdınız?
E-ticarete yeni atılan bir şirket, bu süreci 4-5 haftadan önce tamamlayamazdı. İyzico ile bir hesap açıyorlar, e-posta adresleriyle her şeyi test edip entegre ediyorlar. Bu entegrasyon bir web sitesine video yüklemek kadar kolay. Her şey doğru ise 24 saat içinde hesabı aktif hale getirip ödeme alabiliyorlar.

Başlangıçtan bu yana kaç tur ve ne kadar yatırım aldınız?
İlk 1 milyonu aldıktan sonra Antalya’ya geldim. Antalya’da Start Up Türkiye vardı, orada havaalanından indikten sonra bavulunda İsveç bayrağı olan ve Tokyo’dan gelen bir Türk ile tanıştım. O da Japonya’da bir fonun sorumlusuymuş. Görüşmeye başladıktan sonra bize yatırım yapma kararı aldı. Yarım saat içinde 250 bin Euro yatırım yaptı. İlk önce 1,4 milyon dolar civarında yatırım almıştık. Bütün yatırımcılarımız yurt dışındandı. Türkiye’den de yanımıza bir ortak almamızın avantajlı olabileceğini düşündük. Bu süreçte Türkiye’de fonlarla görüştük. 212 ekibiyle anlaştık, 1,4 milyon dolar daha yatırım aldık. Sonra dünya bankasının özel sektöre yatırım yapan kolundan 6,2 milyon dolar yatırım aldık. Hem Türkiye’de hem bölgemizde ortaya koyduğumuz bu performans kapsamında şirketimiz değerini katlıyor. Doğal olarak dünyadaki yatırımcıların da radarına giriyoruz. Bu doğrultuda, çok sayıda yatırım şirketiyle olan temasımız sonucunda büyüme ve bölgesel liderlik hedeflerimizde bize daha fazla katkıda bulunacağına inandığımız VEF’nin yanında önceki yatırımcılarımız IFC ve 212 ile ilerleme kararı aldık. İyzico’nun aldığı 13 milyon dolarlık yeni yatırım miktarı son dönemde sektörümüzde yapılan en büyük yatırımlardan biri oldu. Bugüne kadar aldığımız toplam yatırım ise yaklaşık 80 milyon TL yani 22 milyon dolar seviyesine ulaştı.

ŞU AN KAÇ ÜYE İŞ YERİNİZ VAR?
8 bin 500’ün üzerinde aktif üye iş yerine ve pazaryerleri altında yer alan 160 bin aktif satıcıya ulaştık.

“İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ ARTMALI”

YENİ KATMANLAR Değişik kulvarda, değişik büyüklükte şirketlerin hayatlarını her gün kolaylaştırıyoruz. İleriye dönük bakılırsa bu ilk kademeyi doldurduktan sonra bunun üzerine hangi katmanları koyabiliriz diye düşünüyoruz.

KASADA VAZGEÇENLER Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli konularından biri, internetten alışveriş oranını yükseltmek. Bugün internetten alışverişte, sepete ürün atan 100 kişinin 37’si işlemi alışverişle sonuçlandırıyor. Mobilde bu oran sadece yüzde 18. Gerçek mağazada kasaya gelen 100 kişinin kasada almaktan vazgeçtiğini düşünebiliyor musunuz?

DİJİTALİ ARTIRACAĞIZ Bu süreci nasıl kolaylaştırabiliriz ve bu geri dönüşüm oranlarını nasıl yükseltebiliriz diye düşünüyoruz. Bu yüzde 37 olan alışveriş oranını, internette yüzde 60’a taşımamız lazım. Dijital ortamda alışverişi çok kolay hale getirmek için çok ciddi çalışmalarımız olacak.

Şu anda ne üzerinde çalışıyorsunuz? Hedefleriniz ve yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?
Türkiye’de yurt dışına satış yapan birçok şirket bulunuyor. Bunları yurt dışı açılımlarında destekleyecek çözümlerimiz var. Bu çözümün lansmanını yaptık. Türkiye’den yurt dışına satış yapmak isteyen şirketlere, hem değişik para birimlerinden ödeme kabul edebilme hem ileriye dönük değişik alternatif ödeme yöntemlerini kabul edebilme şansını sunuyoruz.

Yurt dışına açılma hedefi koyduk. Bu hedefimizi çok büyük bir iş birliğiyle gerçekleştirmiş durumdayız. 2016 başında yaptığımız iş birliğiyle İran’da yılda 20,5 milyar dolarlık online ödeme işleminin yapıldığı 231 milyon banka kartını dünyaya entegre ettik. Bu sayede uluslararası şirketler ve ödeme sistemleri sağlayıcıları İyzico çözümlerini kullandıkları takdirde İran’daki Shetab sistemine dahil olan kartlara ulaşabiliyor. İranlılar da İyzico sayesinde Shetab kartlarıyla İran dışından online alışveriş yapabiliyor. Ülkeler arası ödemelerin daha kolay yapılmasını sağlayacak ve Türkiye’deki şirketlerin yurt dışına satış yapabilmelerini kolaylaştıracak çözümler üzerine odaklanmaya devam edeceğiz.

İran dışında hangi ülkelere gireceksiniz?
2016’dan sonra adım adım Avrupa ülkelerine girmeyi planlıyoruz. Türklerin çok yaşadığı Almanya ve Fransa önemli. Rusya ile ciddi ilişkimiz var, o da önemli bir ülke. Tabii Çin de odağımızda.

Türkiye’den milyar dolarlık start up çıkıp çıkamayacağı oldukça merak konusu. Sizin böyle bir hedefiniz var mı?
İyzico gibi global anlamda bir ödeme çözümü yok. Zaten ödeme global değil çok lokal bir şey. Her ülkenin kendine has bir ödeme şekli var. Biz Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada bir ödeme şampiyonunun oluşacağını düşünüyoruz. Bu da Türkiye’den çıkacak ve o şampiyon biz olacağız. Gelecek 5 yıl içinde planlarımızı başarıyla uygularsak İyzico’nun değeri 1 milyar değil, birkaç milyar dolar olabilir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.