Ahmet Özokur, 2 yıl önce aile şirketi Yıldız Holding’den istifa etti, Vera Capital’i kurdu. Türkiye’deki ilk yatırımını teknoloji inkübasyon platformu Verapi’ye yapan Özokur, erken aşama yatırımları tercih ediyor. “2 yılda 50 start up’a yatırım yapacağım” diyen Özokur, 50 milyon dolarlık bir yatırım bütçesine sahip. Ayrıca Verapi’de 2 yılda 1 milyar dolar değerinde dataya ulaşmayı hedefliyor.
AYÇE TARCAN AKSAKAL [email protected]
Ahmet Özokur, Ülker Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcisi. Ülker’in yaptığı marinalar, Starcity ve Ülker Sport Arena, onun eserleri arasında. Bir dönem grubun çikolata işlerini yöneten ve 2 yıl önce holdingdeki görevlerinden istifa edip kızının adını verdiği Vera Capital’i kuran Özokur, ilk kez üniversiteden sonra adım attığı girişimciliğe ikinci kez döndüğünü söylüyor. “Girişimci yönüm dayım Murat Ülker’e benziyor” diyen Özokur, Silikon Vadisi ve Türkiye’deki start up’lara erken aşamada yatırım yapıyor. Özokur’un Türkiye’de yatırım yaptığı ilk girişim ise Verapi oldu. “Masamda bekleyen 9 yatırım daha var” diyen Özokur fintech, tarım ve yapay zekayla ilgili start up’larla ilgileniyor. Silikon Vadisi, İngiltere, İspanya ve Portekiz’deki start up ekosistemini de yerinde inceleyen Özokur, önümüzdeki 2 yılda 50 start up’a 50 milyon dolar yatıracak. 35 yaşında ikinci kez girişimciliğe dönen Özokur ile hedeflerini ve yatırım stratejisini konuştu:
Neden aile şirketinizden ayrıldınız?
Yıldız Holding ve pladis hızla profesyonelleşen ve büyüyen kurumsal organizasyonlar. Aile üyelerinin işin içindeki yeri azalmaya başladı. Benim için de yönetim kurulları seviyesinde işleri idare etme fırsatım vardı. Daha çok gencim ve kariyerim girişimcilikle başladığı için aileme bazı sorumluluklar almak kaydıyla tekrar bir macera yaşamak istediğimi belirttim ve müsaade istedim. “Teknoloji işleri yapmak istiyorum, girişim sermayesi kuracağım” dedim. Hem Türkiye hem Avrupa’daki bazı şirketlere yatırım yapmak istediğimden bahsettim. “Daha önce denemiştin bir daha deneyebilirsin” dediler ve yolculuğum başladı.
Daha önceki girişimcilik maceranız neydi?
Üniversiteyi Amerika’da okudum. Daha sonra Londra’da pazarlama ve işletme alanında yüksek lisans yaptım. Londra’da okurken gençliğin verdiği heyecanla birtakım işler yapmak istedim. Hiçbir zaman Yıldız Holding’in çatısı altında çalışmayı düşünmedim. 2004’te İngiltere’den dönünce yine aileme gidip girişimde bulunmak istediğimi belirttim. O zaman da ailem yine bu talebimi hoşgörüyle karşıladı ve bana holdingin bilişim şirketlerinin hisselerini verdi.
Sonra ne oldu?
23 yaşımda hep hayalim olan teknoloji perakendeciliği yapmaya başladım. 3,5 yıllık bir yolculuk oldu. Ancak finansman bulma konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadım. Kendi gücüm ve şirketin ürettiği güç, finansman sıkıntısını karşılamaya yeterli olmayınca yine aileme gittim. “Bu iş kötü değil ancak daha büyük finansmana ihtiyaç var, ben yapamıyorum” dedim. O gün bana, “Biz bu işi alalım” dediler ve teknoloji işini ayrı bir yapı içine koydular, böylece holdingde çalışmaya başladım. İnşaat grubuna genel müdür olarak başladım.
Teknoloji şirketine ne oldu?
Hızlı Sistem adında yaptığımız işler, bugün cirosu 1 milyar TL’ye ulaşan Penta’ya dönüştü.
Yıldız Holding’deki en son göreviniz neydi?
Global sinerji başkanı olarak ayrıldım. Godiva, Ülker, United Biscuits arasındaki sinerjilerden değer yaratma sorumluluğu bendeydi ve yaklaşık 500 milyon dolarlık iş hacmini yönetiyordum.
Büyük bir işi yönetirken girişimciliğe dönmek istediğinizden nasıl emin oldunuz?
İşlere çok erken yaşlarda tepeden bakmaya başladım. Ancak karakterim ve genetiğim itibariyle çok fazla işlerin içinde olmayı seven birisiyim. Detayları seven, hamura, ürüne, tüketiciye, teknolojiye dokunmayı seven bir insanım. Holding içinde yükseldikçe kademeler içinde kayboluyorsunuz. Aslında sizden beklenen biraz daha vizyoner ve global bakmanız oluyor. Ancak içinizdeki bir taraf sizi aşağı çekiyor. Bunu çok fazla hissedince ayrılmam gerektiğini gördüm.
Ayrıldıktan sonra ilk ne yaptınız?
Vera Capital’i kurarken 2015’te ilk bir yılımı yurt dışındaki start up’ları gezmeye, onları incelemeye harcadım. 2016’ya kadar hiç yatırım yapmadım. Silikon Vadisi’nde, Almanya, İngiltere, İspanya ve Portekiz’de zaman geçirdim. Bu ülkelere gidip girişimcilik sistemlerinde neler oluyor, bu şirketler nasıl büyüyor diye araştırdım. 2016’ya gelince istediğimin ne olduğunu biliyordum. Yeni, iyi fikri bulup bunun bir parçası olmak istiyordum. Gönlümden geçen de bunun Türkiye’den olmasıydı. Bunun üzerine kendime bir strateji geliştirdim ve adım adım tuğlaları yerine koymaya başladık. Son bir yılda güzel şeyler yaptık.
Bulduğunuz iyi fikir neydi?
Elektrikli otomobil veya taksi şirketi kuramam, ancak bütün fikirlerin üzerinde inşa edilebileceği bir platform yapabilirim düşüncesiyle yolculuk başladı. Bu arada yurt dışında da start up’lara yatırım yaptım.
Hangi şirketlere yatırım yaptınız?
Hoşuma giden şirketlere. Bunların çoğu maalesef Amerika ve İngiltere’de oldu. Türkiye’de de Verapi adını verdiğimiz platformu inşa ettim. 2 hafta önce ilk beta sürümü ve demosu çıktı. 6 ay içinde lansmanını yapacağız.
Yurt dışında kaç şirkete yatırım yaptınız?
Şu ana kadar 6 şirkete yatırım yaptım. Bunlar fintech, tarım, perakende ve süpermarket teknolojileri alanında.
Toplam yatırım tutarı nedir?
Türkiye dahil bu zamana kadar 5,5 milyon dolar tutarında yatırım yaptım. Erken aşamada yatırım yapıyorum, kendimi girişim sermayesi olarak adlandırıyorum. Fikirleri çok erken aşamada yakalamak istiyorum ve bir girişime en fazla 1 milyon dolar, en az 500 bin dolar yatırım yapıyorum.
Yatırım stratejiniz nasıl?
Mümkünse daha şirket oluşmadan girip private equity’nin girişinden bir önceki aşamada çıkmak istiyorum. Daha şirket oluşmadan girersem 10 çarpan kazanma şansım var. Ancak çok hoşumuza giden bir şirket olursa orada ilelebet kalabiliriz.
İlk girişiminiz Verapi ne yapıyor?
Verapi aslında bir teknoloji inkübasyon platformu. Müsaade edildiği ölçüde teknolojiye bağlı dünyadaki her datayı toplayabiliyor. Türkiye’de böyle bir platform hiç yapılmadığı için bunun yerli ve milli olması çok değerli. Yazılım geliştiriciler platform üzerindeki bilgileri alıp bunun üzerine yeni yazılımlar inşa edebilecek. Bu platform üzerinden gelecekte pek çok start up doğabilir. Baktığınızda bugün Silikon Vadisi’nde bu kadar çok start up doğmasının sebebi Amazon’dur. Amazon Web Services şu anda bizim yaptığımız işi yapıyor. API’ler üzerinden alışverişten elde ettiği dataları zenginleştirerek başka insanların kullanımına sunuyor ve bunun üzerinden yeni ürünlerin, çıkmasına vesile oluyor. Biz de minyatür bir Amazon’uz.
Verapi’de kaç kişi çalışıyor?
ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nden 26 mühendis var. Bu arkadaşlar gece gündüz start up zihniyetiyle çalışıyor. Ben de gece gündüz bununla uğraşıyorum. En sevdiğim şey kanepede uyumak, burada onu yaşayabiliyorum.
Şu anda geldiğiniz nokta nedir?
12 aylık bir çalışmanın sonucu olan ilk ürünümüz veri analiz aracı Cogito çıktı. Beta versiyonu yazılım geliştiricilere test olarak verilmeye başlandı. Gördüğüm ürünler içinde şu anda en iyi data analiz aracı. 6 ayda bütün platform tamamlanmış olacak. İlk etapta hedefimizde fintech’ler ve perakendeyi, mikro krediyi birleştiren girişimler var.
Ürün çıktıktan sonraki hedefiniz nedir?
2 yılda 1 milyar dolar değerinde dataya ulaşacağım. Bu, 5 milyar data hücresi ediyor. Ayrıca Verapi’nin tek oyun alanı Türkiye değil. Yakında Londra’da bir girişimimiz olacak.
Bundan sonraki hedefiniz nedir?
Masamda bekleyen 9 yatırım var, bunların hepsi Türk şirketi. Önümüzdeki 2 yılda ise 50 şirkete 50 milyon dolar daha yatırım yapacağım. Bunlardan 20’si Türkiye’den olacak, büyük bir bölümü ise yurt dışından.
Radarınızda hangi start up’lar var?
Fintech, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, tarım ve perakende teknolojileri ilk sırada yer alıyor.
“GİRİŞİMCİ YÖNÜM DAYIMA BENZİYOR”
“BİLGİLENDİRİYORUZ” Girişimci yönüm dayıma benziyor. Genetik yapacak bir şey yok. Yatırım yaptığım alanlardaki yeniliklerle ilgili holdingi sürekli bilgilendiriyoruz.
“ÖĞRENME SÜRECİ” Holdingin dışında bir iş yapıyorum ancak bunların hepsi bir şekilde konu olarak Yıldız Holding’e bağlı. Sonuçta holdingin hissedarıyım ve yaptığım işler oraya da faydalı olsun istiyorum. Dünyadaki büyük gıda şirketlerinin de girişim sermayesi ayağı var. Ben de onlar gibi dünyadaki yeni teknolojileri görmek için yeni şirketlere yatırım yapıyorum aynı zamanda bunlardan öğreniyorum.
“KONTRATIMDAKİ MADDE” Bu yaştan sonra yeni teknolojileri okula gidip öğrenecek halim yok, 20 yaşındaki gençlerden öğreniyorum. Silikon Vadisi’nde yatırım yaparken her zaman bu yatırımı Türkiye’ye getirip getiremediğimize bakıyorum. Kontratımda mutlaka olan bir madde var; o da Türkiye haklarını istemek oluyor.
YATIRIM BÜTÇENİZ NEDİR?
“2 yılda 50 milyon dolar yatırım yapacağım.”
“KENDİ YAZILIMIMI GELİŞTİRİYORUM”
“BEBEĞİM VERAPİ” Vera Capital’in dışında başka işlerim var. Bunlar da büyük işler, ancak benim için bebek Verapi. Mesaimin büyük kısmını burada geçiriyorum. Vera benim kızımın adı, sevdiğim işlerimi kızımın adından türetiyorum.
“MİLLİLEŞTİRDİM” Elektrik elektromekanik şirketim Elkon’da 300 kişi çalışıyor. 30 milyon Euro’luk bir şirket, gemilerin elektrik ve elektronik sistemlerini yapıyor. Türk donanmasında gördüğünüz bütün gemilere hizmet veriyoruz. Bu şirket Hollandalı bir şirketti, 3 yıl önce satın alarak millileştirdim.
MOBİL ÖDEME APLİKASYONU Grena adında gayrimenkul şirketim var. Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm projeleri yapıyor. Bu da 100 milyon TL’lik bir iş. Ayrıca yazılım geliştiricilerin dünyasını öğrenmek için kendim yazılım geliştiriyorum. Yazdığım app’in konusu mikro kredi ve fintech’ler üzerine, akıllı telefonlar üzerinden mobil ödeme ve mobil kredilendirmeyi sağlayacak. 6 ay içinde bitmiş olur.
“FİKİR UMRUMDA DEĞİL, PARA KAZANMAK İSTİYORUM”
GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Parayı bankaya koysak hiçbir zaman 10’a katlayamayacağız. Ancak start up’lara yatırım yaparsak paramızı 3 yılda 3’e, 5 yılda 10’a katlama şansımız var. İşin manevi tarafı apayrı. Hem girişimcilere destek oluyoruz hem tutkumun ötesinde memlekete, insanlara hayırlı bir iş yapıyoruz.
“MELEK YATIRIMCI AZ”
Türkiye’de 2’nci yatırımı yapacak büyük melek yatırımcılar yok. Bu nedenle Silikon Vadisi’ne gidiyorum. Orada işler çok hızlı büyüyor. Silikon Vadisi’nde bir sigorta şirketine girdiğimde değeri 1,5 milyon dolardı. 10 ayda 3’üncü kez yatırım aldı ve değeri 33 milyon dolara çıktı.
GİRİŞİMCİ NEYİ ANLAMALI?
Türkiye’de şu anda bir şirketin değerini 10 ayda 30’a katlandığını görmek imkansız. Çünkü işi büyütmek için para koymak gerekiyor. Hiçbir fikir yapılana kadar 5 para etmez. Girişimcinin bunu anlaması lazım. Fikir benim umurunda değil, para kazanmak istiyorum.
KAÇ YATIRIM İÇİN ÇALIŞIYORSUNUZ?
“Masamda bekleyen 9 yatırım var.”
0 yorum