13 yaşındaki dahi milyon dolarlık şirket kurdu


Oyun oynarken “girişimci” oldu
Henüz 13 yaşında olan Shubham Banerjee, duyarlı, yenilikçi ve tutkulu bir girişimci. Dünya üzerindeki 285 milyon görme engelliyi düşünerek düşük maliyetli ve fonksiyonel bir yazıcı geliştirdi. Üstelik bunu favori oyuncağı Lego’ları kullanarak yaptı. Banerjee, bu başarısıyla dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. The Tech Awards 2014’ün adından en çok söz ettiren konuğu oldu. Kurucusu ve CEO’su olduğu Braigo Labs da geçtiğimiz yılın son günlerinde Intel’den yatırım aldı. Şimdiden Braigo Labs’ın milyon dolarlık bir şirket olduğu konuşuluyor ve geleceği ise oldukça parlak bulunuyor.

Söyleşi / Shubham Banerjee
Nilüfer Gözütok Ünal
[email protected]

Shubham Banerjee, henüz 13 yaşında ve onun girişimcilik hikayesi aslında herkese ilham verecek türden… Bundan bir yıl önce evine postalanan görme engellilere yardım edin mektubuyla harekete geçen Banerjee, bugün CEO’su olduğu Braigo Labs’ta görme engellilere özel Braille yazıcılarını tasarlayıp üretiyor.

2 yaşından itibaren favori oyuncağı olan Lego’ları kullanarak görme engelliler için hem çok daha düşük maliyetli hem daha fonksiyonel bir ürün geliştiren Banerjee, bu başarısıyla tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. The Tech Awards 2014’ün adından en çok söz ettiren konuğu oldu. Beyaz Saray’ın girişimci öğrencileri ödüllendirdiği White House Maker Faire etkinliğine davet edildi. İlk etapta sadece ailesinin desteğiyle hayata geçen şirketi geçtiğimiz yılın son günlerinde yatırım da aldı. Banerjee’nin oluşturduğu üründen ve vizyonundan etkilenen Intel, Intel Capital Global Summit ’te Braigo Labs’a yatırım yapacağını açıkladı.

“Braigo Labs’ı kurma amacım, dünya genelinde görme engellilere yardım etmek ve onların Braille yazıcılarına daha kolay ve ucuz bir şekilde ulaşmalarını sağlamak” diyen Banerjee’nin hayalleri büyük. Eninde sonunda dünyaya açılmayı planlıyor. Dünyanın en genç girişimcilerinden Braigo Labs CEO’su Shubham Banerjee ile nasıl girişimci olduğunu ve yaşadığı deneyimi konuştuk:

“KENDİMİ BAŞARILI GÖRMÜYORUM”
ŞİRKETİ KURMA AMACIM Braigo Labs’ı kurma amacım, dünya genelinde görme engellilere yardım etmek ve Braille yazıcılarına daha kolay ve ucuz bir şekilde ulaşmalarını sağlamak. Şu anda henüz kendimi başarılı olarak görmüyorum. Muhtemelen hiçbir zaman da başarılı olamayacağım.

OLGUNLAŞMAM GEREKİYOR Ben ortaya koyduğum eforla fark edildim. Başarılı olduğumu düşündüğüm nokta, düşünmeyi ve yeni fikirler üretmeyi durdurduğum gün olacak. Şu an sadece 13 yaşındayım, hayattan öğrenmem gereken çok şey var ve çok daha fazla olgunlaşmam gerekiyor.

BAŞARILI MISINIZ? Henüz kendimi başarılı olarak görmüyorum. Hiçbir zaman da başarılı olamayacağım.

Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz? Kaç yaşındasınız? Eğitim durumunuz nedir?
Belçika’nın Hasselt kentinde doğdum. Ailem Kaliforniya San Jose’ye taşınmadan önce henüz 3 yaşındayken WZW Kannuck Trietscholen’e katıldım. Sonra da Santa Clara’ya taşındık ve orada Don Callejon School’da ilkokulu okudum. Ardından Magnolia Science Academy’de ortaokula devam ettim. Birkaç aylık bu eğitimden sonra Champion School’a geçtim. Hala orada 8. sınıf öğrencisiyim. Kaliforniya’da ailem ve benden küçük kızkardeşimle birlikte yaşıyorum.

Bu kadar genç bir yaşta girişimciliğe nasıl ilgi duydunuz?
Çok küçük yaşlardan itibaren bir şeyleri inşa etmek ve kendi yaptığım oyuncaklarla oynamak benim bir alışkanlığım. Ailem de daima bana eğitici oyunlar aldı, beni bu konuda teşvik etti. Neye ilgi gösterdiysem eksta efor ve zaman harcayarak o konuyla ilgili internette araştırma yapıp ilgili makaleleri bana okuyup gösterdiler. Babamla birlikte en büyük eğlencelerimizden biri, TED’in çeşitli konuları kapsayan videolarını izlemek.

Girişimciliğe ilginiz olduğunu ilk ne zaman fark ettiniz?
Girişimcilik aslında birdenbire kendimi içinde bulduğum bir uğraş oldu. Girişimci olmayı düşünmedim bile. Braigo’yu sadece görme engellilere yardımcı olmak için oluşturdum.

Peki iş fikrinizi nasıl buldunuz?
Ben 2 yaşından itibaren büyük bir keyifle Lego’larla oynuyorum. 2013 yılının Aralık ayında eve bir posta geldi. O postada şöyle yazıyordu: “Körlere bağışlarınızla yardımcı olun.” O zamanlar Braille, yani körlerin parmaklarıyla dokunarak okumaları için kabartma harflerden meydana gelen alfabe ve baskı sistemi hakkında hiçbir fikrim yoktu. Anne ve babama, “Körler nasıl okur” diye sordum. Onlar da “Google’da ara bak” diye yanıt verdi. Araştırmamın ilerleyen safhasında tipik Braille baskı makinesinin 2 bin dolar ya da daha fazla bir fiyatı olduğunu keşfettim. Zaten dezavantajlı biri için bunun çok gereksiz bir pahalılık olduğunu düşündüm. Bu nedenle bu konuya odaklandım ve en favori oyuncağımı kullanarak bu baskı makinesine nasıl bir alternatif yaratacağımı düşünmeye başladım. Lego modelli bir Mindstorms EV3’ü aldım ve fiyatı 350 dolar olan yeni Braille yazıcılarını tasarladım.

Bu süreçten biraz daha bahseder misiniz? Ne kadar sürdü? Neler yaptınız?
Bu benim 3 haftamı aldı ve son haline ulaşmak için 7 farklı modeli kırıp yeniden kurdum. Bu süreçte rehberim babamdı ve ne zaman sıkışsam yardımıma koştu. Kendisi oldukça yoğun bir tempoda çalışıyor, hatta ofisten eve geldiğinde bile çalışmaya devam ediyor. Bu ürünü geliştirme aşamasında da her akşam mutfak masasında benimle birlikte oturup yanı başımda çalışmaya ve telefon konferansları yapmaya devam etti. İlk günler benim için oldukça uzundu diyebilirim. Okulda verilen ev ödevlerimi tamamladıktan sonra Braigo için çalışmaya başlıyordum. Sabah 2’ye kadar uyanık kaldığım oluyordu. Fakat her şeye değdi.

Modeli oluşturduktan sonra start up kurma aşamasına nasıl geldiniz? İlk melek yatırımı nasıl aldınız?
Aslında benim ilk melek yatırımcım ailem. Kendi parama sahip olmadığım için ailem devreye girdi ve oluşturduğum ikinci prototip olan Braigo v2.0’a yatırım yaptı. Ailemden aldığım geri dönüşler oldukça yüreklendirici oldu. Bana görme engelli çocuklar ve ailelerinin ürünü çok beğendiğini ve yaptığım inovasyon yolculuğuna devam etmemi istediklerini söylediler.

shubham2

“Eğitimime edeceğim”
ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK Eğitimime devam edeceğim. Önümde uzun bir eğitim yolculuğu var. Üniversite mezunu olmak bir yetişkin olmama ve bağımsız bir şekilde kendimi eğitmeme yardımcı olacak.

ETİK BÜYÜK ROL OYNUYOR Ailemden de tabii ki çok şey öğreniyorum. Bizim ailemizde etik büyük rol oynar. “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına öyle davran” denilir.

İNİŞ VE ÇIKIŞLARIM VAR Henüz çok genç olduğum için zayıf noktalarım var. Örneğin ailemin söylediğine göre ergen olmaktan kaynaklanan iniş ve çıkışlarım bulunuyor. Bazen aynı anda farklı işleri yapmaya çalışırken dikkatimin dağıldığı oluyor.

Bugün şirketiniz Braigo Labs ile geldiğiniz büyüklük nedir? Rakiplerinizden sadece fiyat konusunda mı farklılaşıyorsunuz?
Aslında şu anda şirket benden ibaret. Ben de Silikon Vadisi’nin muhteşem duayenleri tarafından çevrelenmiş durumdayım. Ailem, yakın aile dostlarımız, arkadaşlarım ve elbette Braigo Labs’taki tüm takımımız, bana Braigo’nun başarısında yardımcı oluyor. Hayatta anladığım bir şey var: Bir ürünü pazara sunmak istiyorsam bir takımla birlikte çalışıp hareket etmem gerekiyor. Bu tek kişinin işi değil, üstelik benim kadar gençseniz ve hayat hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız bu gerçeğin farkında olmak gerekiyor. Henüz başarılı olduğumuzu söyleyemem, bunu zaman söyleyecek. Dağıtım konusunda çalışmalara yeni başladık. Şu anda görme engellilere yönelik mevcut Braille yazıcıları marketlerde satılıyor. Ürün ağır, yüksek fiyatlı ve muhtemelen teknolojisi de oldukça eski. Üretici şirketler daha ileri gitme konusunda yeterli motivasyona sahip değil. Biz çok daha ucuz ve daha fonksiyonel bir ürünle piyasaya giriş yapacağız.

Büyüme stratejiniz nedir? Yurtdışına açılacak mısınız?
Evet, eninde sonunda açılacağız. Şu anda görme engellilerin, onların ailelerinin ve görme engellilere yönelik kurumların beta testi yapmaları için yazıcının endüstriyel versiyonunu oluşturmaya odaklanıyoruz. Onlardan alacağımız geri dönüş çok önemli. Ondan sonra daha fazla büyüme ve yayılma konusunu düşüneceğiz. Dünyada 285 milyon görme engelli insan yaşıyor. Bunların yüzde 90’ı da gelişmekte olan ülkelerde…

Gelişmiş ülkelerin yaşam standartlarında bile görme engellilere yönelik yazıcıların fiyatları çok yüksekken, gelişmekte olan ülkelerde bu ürünler ihtiyacı karşılayamıyor.

Gelecek 5-10 yıl içinde şirketinizi nerede görmek istiyorsunuz? Hedefleriniz neler?
Daha iyisini yapacağız ve görme engellilerde olduğu gibi yine ihtiyaç duyulan farklı alanlara odaklanacağız. Ben teknolojinin bize mali anlamda yük olmak için değil yardım etmek için var olduğuna inanıyorum.

HEDEFİNİZ NE? Daha iyisini yapacağız ve ihtiyaç duyulan farklı alanlara odaklanacağız.

“KİMSEYİ İKNA ETMEK DURUMUNDA KALMADIM”
EN BÜYÜK DESTEKÇİM Benim en büyük destekçim ailem. Yaşadığım bölgedeki görme engellilere yönelik dernekler ve çeşitli oluşumlar da beni teşvik etti. Sadece onlardan değil yurtdışında da bu konuda destek gördüm.

İŞ PLANIM YOKTU Dolayısıyla kimseyi ikna etmek durumunda kalmadım. Hiçbir iş planım yoktu, sadece yaptığım örnek model insanları ikna etmek için yeterli oldu. Zaten benim de niyetim sosyal olarak ihtiyaç duyulan bir ürünü hayata geçirmekti.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.