Proje 1 – Fitness’ta fırsat çok
Pozifit.com, internetten spor salonu üyelikleri, özel veya grup fitness dersleri alabildiğiniz bir site. Kurucusu Burcu Göbülük, İngiltere ve Amerika’da yatırım fonu yöneticiliği yapmış genç bir girişimci. Göbülük, “İşimiz internetten fitness alışverişi satmak” diyor ve ekliyor: “Fitness’ta Türkiye’de fırsat çok.”
Burcu Göbülük, 32 yaşında. Robert Kolej mezunu genç bir girişimci. Amerika’da ekonomi ve endüstri eğitimi aldı. Yurtdışında yaşadığı 12 yıl zarfında, JP Morgan’dan Morgan Stanley’e kadar dünyanın önde gelen yatırım bankalarında çalıştı. Göbülük, kendi işini kurmaya yatırım fonu yöneticiliği yaparken karar verdiğini söylüyor. “Devamlı başarılı girişimcilerle iç içe olmak insanda ister istemez ‘Kendi şirketimi kurmam lazım’ dürtüsü yaratıyor” diyen Göbülük, 2 yıl önce kendi işini kurmak için Türkiye’ye döndü. 1,5 yıl önce de internetten spor salonu üyeliğiyle özel fitness dersi satın almayı sağlayan Pozifit.com’u kurdu. Göbülük, yatırım danışmanlığından girişimciliğe giden hikayesini şöyle anlatıyor:
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ
“Robert Kolej’i bitirdikten sonra Amerika’da Northwestern Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği ve ekonomi eğitimi aldım. 2005 yılında Londra’ya taşındım ve Morgan Stanley’de yatırım bankacılığı bölümünde işe başladım. 3 yıl Morgan Stanley’de çalıştıktan sonra yatırım tarafına geçmeye karar verdim. Özel bir yatırım fonu olan Advent International’ın Londra ofisinde çalışmaya başladım. Yatırımcı bakış açısıyla hayata bakmak, başarılı girişimcilerle iç içe olmak insanda kendi işini kurma dürtüsünü uyandırıyor. Ben de 5 yıl Amerika’da, 7 yıl da İngiltere’de yaşadıktan sonra kendi işimi kurmak için 2 yıl önce Türkiye’ye döndüm.
Şirket adı: Sportif İşlemler
Marka: Pozifit.com
Girişimci: Burcu Göbülük
Kuruluş tarihi: Ocak 2013
Sektörü: Spor ve sağlıklı yaşam
Faaliyet alanı: Fitness
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
FİKİR MARATONDAN ÇIKTI
İş fikrim, yurtdışında yaşadığım kolaylıkların Türkiye’de olmadığını fark etmemle ortaya çıktı. 4 yıl önce Advent’ta çalışırken ekip olarak Boston’daki bir maratona katıldık. Maraton hazırlığı sırasında özel bir hocadan performans dersleri aldım, ayrıca pilates derslerine devam ettim. Her iki dersin de randevularını internetten online yapıyordum. Bu hizmet, kolaylığı ve pratikliği sayesinde daha çok spor yapmamı sağlarken hayatımı da kolaylaştırdı. Daha sonra Türkiye ziyaretlerim sırasında sporla ilgilenenlerin ‘fitness alışverişi’ fikrine nasıl baktıklarını araştırmaya başladım. İngiltere’de de aklımdaki fikre benzer bir site olan Payasugym.com’un kurucusuyla iletişime geçtim. İş fikrime, Amerika’daki örnekleri inceledikten sonra özel fitness eğitmenleriyle grup derslerini de ilave ettim. 6 ay önce de sitem resmen faaliyete başladı. Bugün bünyemizde 30 spor salonu, 60 kadar da eğitmen var. Şu anda İstanbul’dayız, çok yakında İzmir ve Adana’ya da açılmak istiyoruz.
İSTANBUL DIŞINA YAYILACAK
İnternette spor salonu seçerken sadece Ekşi Sözlük veya Foursquare’deki yorumlara bakıp bir değerlendirme yapabiliyorsunuz. Kişisel eğitmenleri bir araya getiren ve detaylı şekilde profillerini listeleyen bir platform yok. Pozifit’i kurarken amacım spor merkezleri için esnek üyelikler isteyenlere, kullandıkları kadar ödedikleri ama bir o kadar da yüksek kalitede servis sağlayan seçenekler sunmaktı. Diyelim ki Levent’te ofisten çıktınız ve spinning grup dersine gitmek istiyorsunuz ancak spor salonu üyeliğiniz yok. Hemen Pozifit’e girip size yakın tüm seçenekleri ve saatleri görüntüleyebilir, internetten ödeme yapıp derse girebilirsiniz. Fitness alanında çok büyük iş fırsatları var.”
Proje 2 – “ÇİFTÇİLERE ODAKLANDIK”
LVX Electronics, tarım teknolojileri üreten bir AR-GE şirketi. İki genç mühendis tarafından Konya’da kurulan LVX’in geliştirdiği elektronik cihazlar, çiftçilerin tarımsal üretim verimliliğini artırmayı hedefliyor. Şirketin kurucularından Mehmet Günce Akkoyun, “Seri üretime başladık. Yeni ürünler geliştireceğiz” diyor.
LVX’in, Latince anlamı “ışık”. Konya’da bir yıl önce Mehmet Günce Akkoyun ile Vehbi Emiroğlu tarafından kurulan LVX Electronics’in ismi kadar ilginç bir kuruluş hikayesi var. Bir yıl önce çiftçilerin verimliliğini artıracak elektronik cihazlar üretmek üzere kurulan şirketin fikir babası ise 35 yaşındaki Mehmet Günce Akkoyun. Ailesi 30 yıldır Konya’da tarımsal sulama projeleri geliştiren Akkoyun, 1,5 yıl önce teknolojinin sağladığı imkanların çiftçiler tarafından daha fazla kullanılmasını sağlamak için yazılımcı arkadaşıyla birlikte Konya’da kendi AR-GE şirketini hayata geçirdi. İlk ürünlerini geçtiğimiz ekim ayında piyasaya çıkardıklarını söyleyen Akkoyun, tarımsal üretimdeki sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği iş fikrini şöyle anlatıyor:
AR-GE ŞİRKETİ KURDU
“Konya’da 30 yıldır tarımsal sulama projeleri geliştiren bir aile şirketimiz var. Ben de üniversiteden sonra aile şirketimizde tarımsal sulama uygulamaları üzerine müteahhitlik yaptım. Eş zamanlı olarak da reklam ajansım vardı. Ancak 5-6 yaşımdan beri tarımsal işlerin içerisinde olduğumdan teknolojik yeniliklerin çiftçiler üzerine yoğunlaşmadığını görüyordum. Bu konuya eğilmek üzere proje geliştirdim. Yazılım konusunda uzman olan arkadaşım Vehbi Emiroğlu’na bu konuyu açtığımda bu alanda teknoloji üretimi yapmaya karar verdik. İş fikrimizin ana konusuysa kısaca çiftçilerin güvenlik ve verimlilik sorunlarına çözüm sunan cihazlar üretmek.
VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR
Çiftçiler, tarımsal sulamalarını enerji nakil hatları, trafolar, kumanda panoları ve motopompajla yapıyor. Kullanılan bu ekipmanlar arazi şartlarında korumasız halde bulunduğu için yoğun hırsızlık olaylarına maruz kalıyor. Ayrıca çiftçilerin sulama ekipmanlarını çalıştırmak için araziye gidip gelmeleri gerekiyor. Bu da para ve zaman kaybına yol açıyor. Biz de çiftçilerin yaşadığı tüm bu sorunlara çözüm bulmak için bünyesinde bulunan sensörler ve 7 gün 24 saat online izleme sunan, arazide güvenliği sağlayabilen, uzaktan fonksiyonlu, GSM alt yapısına sahip bir cihaz geliştirdik. Bu sayede çiftçilerimizin para ve zaman kayıplarını en aza indiriyoruz. Su kaynaklarının da etkin kullanımını sağlayarak ekonomiye katkıda bulunuyoruz.
Şirket adı: LVX Electronic
Marka: LVX
Girişimciler: Mehmet Günce Akkoyun, Vehbi Emiroğlu
Kuruluş tarihi: Mayıs 2013
Sektörü: Elektronik
Faaliyet alanı: Tarımsal elektronik cihaz üretimi
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
HEDEF KİTLE ÇİFTÇİLER
LVX çiftçi projemizin ilk versiyonu, LVX V1’i geçtiğimiz ekim ayında sahaya çıkarak test ettik. Çiftçilerle birebir görüşerek isteklerini dinledik. Bu sayede V2 cihazımızı ürettik. Ayrıca Turkcell Teknoloji’yle ortaklık anlaşması yaptık ve altyapımızda Turkcell kullanmaya başladık. Devlet teşviklerine başvurduk. Öncelikli olarak tarımsal sulamada elektrik kullanan çiftçilerimize odaklandık. Planlarımız arasında kablosuz çalışan sulama teknolojileriyle sensörler geliştirmek var. Daha verimli sulama tekniklerini çiftçilerimize sunmayı planlıyoruz. Yeni projemiz de çiftçilerimizin hangi ürünü hangi hava şartlarında nasıl yetiştirdikleri bilgisine sahip büyük bir veri bankası kurmak. Modüler bir yapıya geçip çiftçi istekleri doğrultusunda özelleşebilen sistemler geliştirmek istiyoruz.”
Proje 3 – “BÖLGESEL OLMAK İSTİYORUZ”
1,5 yıl önce İTÜ Teknokent’te kurulan Visionteractive, Türkiye’nin önde gelen markalarına yeni nesil pazarlama teknolojileri hizmeti veriyor. En büyük güçlerinin AR-GE olduğunu söyleyen kurucu ortaklardan Onur Candan, “Gelecek yıl ihracata başlıyoruz. Hedefimiz bölgesel marka olma olmak” diyor.
Türkiye’nin son dönemdeki en başarılı genç girişimcilerinden biri de Visionteractive şirketinin 25 yaşındaki kurucu ortağı Onur Candan. Kara Harp Okulu’nda okurken son sınıftan ayrılıp hayallerini gerçekleştirmek için Yeditepe Üniversitesi’nde endüstri ve işletme eğitimi alan Candan, daha sonra çocukluk arkadaşlarıyla birlikte pazarlama teknolojileri geliştiren Visionteractive’i kurdu. Candan ve arkadaşlarının geliştirdiği ürünler arasında Instagram’da paylaşılan fotoğrafların çıktısını alabilmeyi sağlayan Presstagram, para yerine Tweet atıp hediyenizi alabildiğiniz sosyal otomat Socialmat, yürüyen reklam panosu Walkinad gibi farklı ve sıra dışı ürünler bulunuyor. Candan, çocukluk arkadaşlarıyla birlikte kendi işini kurmaya giden süreci şöyle anlatıyor:
İTÜ TEKNOKENT’TE DOĞDU
“25 yaşındayım. Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdim. Kara Harp Okulu’nun son sınıfında okurken askeri okuldan ayrıldım. Yeditepe Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım. Burada endüstri mühendisliği ve işletme eğitimi aldım. Kendi işimi kurmadan önce pazarlama alanında çeşitli iş tecrübelerim oldu. Türkiye Girişimcilik Kulüpler Platformu’nu kurdum. Rotary, JCI, Endeavor gibi birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak yer aldım. Visionteractive’i kurmaya ise 3 yıl önce karar verdim. Ancak 1,5 yıl önce bu isteğimi gerçekleştirme imkanı buldum. Çocukluk arkadaşlarımla ürünlerimizden ilki olan Presstagram fikrini bulduk ve İTÜ Teknokent’te 20 metrekarelik bir ofiste yola çıktık.
YENİ NESİL PAZARLAMA
İşimizin konusu aslında pazarlama teknolojileri. Geliştirdiğimiz ürünler markaların müşterileriyle birebir ve sosyal medya üzerinden etkileşime geçmelerini sağlıyor. Ürünlerimiz arasında Instagram’da paylaştığınız fotoğrafların çıktısını alabileceğiniz bir cihaz olan Presstagram, Tweet ile çalışan langırt Socialgoal, para yerine Tweet atıp hediyenizi alabildiğiniz sosyal otomat olan Socialmat bulunuyor. Bir başka ürünümüz Walkinad ise bir nevi yürüyen reklam panosu işlevi görüyor. 1,5 yıl içinde sektörümüzde yer alan ve yeni nesil pazarlama iletişimine bütçe ayıran şirketlerin yüzde 70’ine ulaştık.
Şirket adı: Visionteractive
Girişimciler: Onur Candan, Batuhan Yılmaz, Alişan Yılmaz, Kerim Memnun, Can Çiftçi
Markalar: Presstagram, Chargee
Kuruluş tarihi: Ocak 2013
Sektörü: Pazarlama
Faaliyet alanı: Dijital pazarlama
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
HIZLI BÜYÜDÜ
Finansal anlamda da her çeyrek bir sonraki çeyreğe göre yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyoruz. En büyük gücümüzü ise AR-GE’den alıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hedefimiz, AR-GE ve yeni ürün geliştirme yatırımlarımızı artırmak. Mevcut ürünlerimizi geliştirmenin yanında sektöre yeni ürünler kazandırmaya devam edeceğiz. Sektörde Visionteractive’in yeni çıkaracağı bir ürünün heyecanla beklendiği bir konuma ulaşmak istiyoruz. Şimdiden ağırlıklı komşu ülkeler olmak üzere 9 farklı ülkeden ürünlerimizle ilgili talepler alıyoruz. 2015 yılı başında hedefimiz yurtdışına ürünlerimizi ihraç etmek. Bölgesel bir marka olmak en büyük hedeflerimizden biri. Yatırım ihtiyacımızsa şu an için bulunmuyor. Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı tarafından destekleniyoruz. 2’nci tur yatırım için mevcut yatırımcılarımızla iş planımız çerçevesinde çeşitli çalışmalar yapıyoruz.”
Proje 4 – “HİLE CHECK-UP’I YAPIYORUZ”
Pusula, 1,5 yıl önce şirketlere hile denetimi ve adli muhasebe danışmanlığı vermek için kuruldu. Şirketin kurucusu Fikriye Aslan, şirketlere bir nevi “hile check-up”ı yaptıklarını söylüyor. Aslan, “Patronlara tepe yöneticilerinin yaptığı mali tablo hilelerinden ticari rüşvetlere kadar birçok konuda hizmet veriyoruz” diyor.
Fikriye Aslan, Pusula Hile Denetimi
Danışmanlık’ın kurucusu. Şirket sahiplerine yöneticilerinin işle ilgili hile yapıp yapmadığı konusunda dedektiflik yapıyor. 20 yıl mali müşavirlik yaptıktan sonra 2 yıl önce 40 yaşında Pusula’yı kuran Aslan, Türkiye’de hile denetimi ve adli muhasebe danışmanlığı konusunda hizmet veren az sayıdaki muhasebeciden biri. Hile denetimi ve adli muhasebe danışmanlığının ABD’de yaygın olarak kullanıldığını ancak Türkiye’de bilinmediğini söyleyen Aslan, “İşletmelere ‘hile check- up’ı yaparak olası hile yollarını kapatmak ve engellemek adına çalışıyoruz” diyor. 20 yıl gibi uzun bir profesyonel hayattan sonra kendi işini kurmaya karar veren Aslan, girişimci olmak isteyenlere de bildikleri işi yapmalarını tavsiye ediyor. Aslan, Pusula’nın doğuşunu şöyle anlatıyor:
20 YIL MALİ MÜŞAVİRLİK YAPTI
“1992 yılından itibaren 20 yıl mali müşavirlik yaptım. Kendi işimi kurmaya karar vermem ise 2011’de İstanbul Mali Müşavirler Odası’nın düzenlediği bir yıllık ‘Bağımsız Adli Muhasebe Uzmanlığı’ eğitimi sonrasında gelişti. Daha sonra bu eğitime ek olarak hile ve suistimal konusunda da eğitim almaya karar verdim. Bu konuda toplam 24 dersten oluşan çok zorlu bir eğitim aldım. Avrupa’da ve Amerika’da yıllardır “forensic people” olarak bilinen ve özel bir denetim alanı olan hile denetimi Türkiye’de çok fazla tanınmıyor. Bu alanda eğitim alıp çalışan çok az kişi var. Ben de aldığım eğitimler sonucunda Türkiye’de sadece hile denetimi yapan ilk ve tek kadın oldum.
İŞİ HİLELERİ YAKALAMAK
İşimizin ana konusu hile denetimi ve adli muhasebe danışmanlığı yapmak. İşletmelere tepe yöneticilerinin, işletme yetkililerini yanıltmaya yönelik yaptığı mali tablo hilelerinden çalışanlar tarafından işlenen mali suçlara kadar birçok konuda hizmet veriyoruz. İşletme sahiplerine şimdiye kadar sezdikleri fakat neden ve nasıl yapıldığını bulamadıkları birçok hilenin varlığını göstermek istiyoruz. 1,5 yıl içinde Türkiye’de hile denetiminin tanıtımı için epey yol kat ettik. Ancak daha çok yapacağımız çalışma var. Ayrıca işletmelerde ‘hile checkup’ı yaparak olası hile yollarını kapatmak, engellemek adına çalışma yapıyoruz. İşletmelerde üst yöneticilere, yönetim kuruluna ve işverenlere hile konusunda bilgilendirme eğitimleri veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de işletmeleri hile konusunda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak konusunda çalışmalarımız olacak.
Şirket adı: Pusula Hile Denetimi Danışmanlık
Girişimci: Fikriye Aslan
Kuruluş tarihi: Ekim 2012
Sektörü: Danışmanlık
Faaliyet alanı: Hile denetimi ve adli muhasebe danışmanlığı
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
50 BİN TL İLE BAŞLADI
Finansman ihtiyacımı kendi kaynaklarımdan karşıladım. Başlangıçta yaklaşık 50 bin TL ile yola çıktık. Girişimci olmanın zorlukları var. Ancak bu zorlukları yenmek ve daha çabuk düze çıkmak insanın kendi elinde. Girişimcinin önce bu işi yapacağım demesi ardından beraber yürüyeceği takım arkadaşlarını iyi seçmesi gerekiyor. Kendi işini kurmak isteyenlere en iyi bildikleri işi yapmalarını öneriyorum. Bir başkasının bilgisine ve tecrübesine güvenerek iş kurulmamalı. Her zaman ‘joker adam’ işletme sahibinin kendisi olmalı. Kadro dağılsa bile işin sahibi bir müddet işi götürebilecek kadar bilgi ve tecrübeye sahip olmalı.”
Proje 5 – “HEDEFİMİZ YURTDIŞINA AÇILMAK”
SEOzeo, Bilkent Teknopark’ta faaliyet gösteren dijital pazarlama şirketi. İşi müşterilerinin internetteki arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak. 4 yıl önce SEOzeo’yu kurduğunu ancak esas büyümeyi geçen yıl elde ettiklerini söyleyen şirketin kurucusu Yiğit Konur, “Hedefimiz yurtdışına açılmak” diyor.
Bilkent Cyberpark’tan yükselen şirketlerden biri de SEOzeo. 3 yıl önce aynı üniversitenin öğrencisi Yiğit Konur tarafından kurulan SEOzeo, dijital pazarlama dünyasının en büyük ve yeni trendlerinden biri olan arama motoru optimizasyonu konusunda hizmet veriyor. Yaptığı iş, müşterilerinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak. Şirketin kurucusu ve CEO’su Yiğit Konur, içerik pazarlamasını da kapsayan ve bu alandaki profesyonellerin işlerini kolaylaştırmayı amaçlayan birçok yazılımı Bilkent Cyberpark’taki ofislerinde gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitimine şirketini büyütebilmek için ara veren Konur, iş fikrinin nasıl oluştuğunu ve başlangıç aşamasında yaşadığı güçlükleri şöyle anlatıyor:
ÜNİVERSİTEDE KURULDU
“SEOzeo, dijital pazarlama dünyasının en büyük trendlerinden biri olan arama motoru optimizasyonu konusunda hizmet veren bir danışmanlık şirketi. Müşterilerimize organik kanalı kullanarak arama motorlarında üst sıralarda yer almaları için danışmanlık veriyoruz. Dünyada hızla büyüyen SEO’ya (Search Engine Optimization) ek olarak içerik pazarlamasını da kapsayan ve bu alandaki profesyonellerin işlerini kolaylaştıran birçok yazılımı Bilkent Cyberpark’taki teknopark ofisimizde hazırlıyoruz. Ben kişisel olarak 2007 yılından beri danışmanlık veriyorum. Bu 7 yıllık maceranın 3’üncü yılında SEOzeo’yu hayata geçirme fırsatı buldum. Tam bu dönemde de Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitimime şirketimi büyütebilmek adına ara verdim.
CYBERPARK SİNERJİ KATTI
SEOzeo, 4 yıl önce kurulmasına rağmen en ciddi dönüm noktasını geçen yıl yaşadı. Bu yıl içinde düzenlediğimiz, Türkiye’nin ilk uluslararası SEO etkinliği olan SEOzone ile birlikte dünyanın farklı ülkelerinden 7 konuşmacıyı ülkemizin saygın şirketlerinden 200 farklı dijital pazarlama uzmanıyla buluşturduk. Sonrasında işlerimiz tahmin etmediğimiz kadar hızlı büyümeye başladı. Bilkent Cyberpark’ın bize sağladığı avantajlar, büyümemize çok büyük katkı sağladı. Teknopark ekosistemi harika. Kendiniz gibi genç girişimcileri ya da ticari açıdan harika tecrübelere sahip arkadaşları burada bulabiliyoruz. Cyberpark ekosistemindeki, Mobil Atolye, oBilet ve Gonnasphere gibi şirketlerdeki arkadaşlarımızı tanımak ve fikirlerimizi onlarla birleştirip inovasyon geliştirmek bizi gerçekten ileri taşıdı. Şu an kendi pazarımızda, Türkiye’de ilk üçte yer alıyoruz. Büyüme hızımız, her çeyrekte yüzde 30’u aşıyor.
Şirket adı: SEOzeo
Girişimci: Yiğit Konur
Kuruluş tarihi: 2010
Sektörü: Pazarlama
Faaliyet alanı: Dijital pazarlama
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
KENDİ YAZILIMINI GELİŞTİRİYOR
Uzun vadeli hedeflerimizin tümünü geliştirdiğimiz yazılımlar oluşturuyor. Geleceğin web tabanlı yazılımlarda olduğuna inanıyorum ve bu alanda çok başarılı araçlar üreterek global pazarda başarı sağlayarak şirketimize dünyanın farklı yerlerinde ofisler kazandırmak en büyük hayalimiz. Ancak bunu yaparken kendi fonunu kendi yaratan ve kendi fonuyla büyümesini sürdüren bir şirket hayal ediyoruz. Bugüne değin elde ettiğimiz tüm net kârları, yeni geliştireceğimiz ürünlerin AR-GE süreçlerine aktardık.”
0 yorum