Girişimlerin işini gören girişimler


Vadi’de girişimciler olarak şirket kurulumundan ofis tutmaya kadar uğraşmak istemediğimiz birçok işi, artık bizim için yapan başka girişimler var.

Selçuk ATLI www.selcukatlı.com

girisimlerin-isini-goren-girisimler-1Silikon Vadisi’nde bir şirket kurmak ve yürütmek, dünyadaki birçok yere göre çok daha kolay. Bu kolaylıkları devlet destekleri ve yatırımcılar değil, yine sizin gibi diğer girişimler sağlıyor! Vadi’de girişimciler olarak şirket kurulumundan ofis tutmaya kadar uğraşmak istemediğimiz birçok işi, artık bizim için yapan başka girişimler var. Bu şirketler sayesinde ürün, satış ve müşteriler gibi gerçekten önemli olan işlere odaklanabiliyoruz. Bu yazımda Silikon Vadisi’ni daha iyi tanıtmak adına, size bu girişimlerin bazılarından ve bize yardım ettikleri alanlardan bahsetmek istedim.

ŞİRKET AÇMA VE KAPAMA
Türkiye’de girişimciliğin en zor kısımlarından biri, şirket kurmak ve kapamak. ABD’de şirket kurmak ve kapamak, Türkiye’dekinden çok daha kolay. Bunun üzerine, şirketinizi internet sitesi üzerinden kurmak istemez miydiniz? Clerky (clerky.com), şirketinizi avukat tutmadan, kendi internet sitesi üzerinden birkaç form doldurarak kurmanızı sağlıyor. Hatta Clerky yatırımcılarınıza e-posta göndererek yatırım evraklarını takip edip imzalatmanıza bile yardım edebiliyor.

İNSAN KAYNAKLARI VE MUHASEBE
Yine girişimciliğin en can sıkıcı taraflarının başında çalışanların işe alım evraklarını düzenlemek, sigortalarını ve maaş bordrolarını takip etmek geliyor. Zenefits (zenefits.com), bordro sisteminize entegre olarak bütün insan kaynakları sürecinizi web sitesi üzerinden otomatize ediyor. Diyelim ki birini işe alacaksınız, tek yapmanız gereken çalışanın bilgilerini web sitesine girmek ve teklif mektubunuzu yüklemek. Teklifi imzalatmaktan, sağlık sigortasını ayarlamaya, her şeyi sizin adınıza Zenefits yapıyor.

OFİS YERİ TUTMA VE YÖNETME
Yolun başında sadece birkaç kişiyken ofis tutmak ise ayrı bir zorluk. Muhtemelen merkezi yerde, yeterli büyüklükte bir ofis tutmak için bütçeniz olmayacak. Temizlik ve sekreterlik ise apayrı masraflar. Silikon Vadisi bu noktada da kendine çalışıyor. Kendinize doğru ofis yerini bulmak için 42Floors (www.42floors. com), sitesini kullanabilirsiniz. Ofis tutmak istemiyorsanız, şehrin merkezinde yer alan Wework (wework.com) veya Galvanize (galvanize.com) gibi ortak ofislerden birinde oda veya birkaç masa tutabilirsiniz. Telefonlara bakmaktan, kahve makinesine kadar hiçbir şeyle sizin ilgilenmenize gerek kalmıyor.

SEKRETERLİK VE ASİSTANLIK
Bir girişimci olarak işiniz başınızdan aşkınsa takviminizi ve toplantılarınızı düzenlemek, bir evrak için postaneye gitmek veya ofise aldığınız sandalyeleri birleştirmeye çalışmak muhtemelen ideal olmayacaktır. Silikon Vadisi, bu işleri de girişim haline dönüştürmekten geri kalmıyor. Örneğin Clara (claralabs.com) gibi şirketler, size yüz yüze tanışmanıza gerek olmayan ve ucuz maliyetli sanal asistanlar sağlayabiliyor. Bu sekreterler, ülkenin başka bir tarafında yaşayabiliyor ve kullandıkları yapay zeka sayesinde çok daha fazla müşterinin işine bakabiliyor. Diğer taraftan Shyp (Shyp.com) gibi şirketler, postaneyi ayağınıza getiriyor. Taskrabbit (Taskrabbit.com) gibi şirketler aracılığıyla da mobilya birleştirme gibi işler için saatlik yardımcı tutabiliyorsunuz.

SONUÇ: START UP ENDÜSTRİSİ
Silikon Vadisi kocaman ve görünmez bir üniversite kampüsü gibi… Kampüs servislerini de yine öğrenciler (girişimciler) sağlıyor. Bu sayede zaman alan ve dikkat dağıtan şeylere odaklanmadan ürünümüze, müşterilerimize ve satışa odaklanabiliyoruz. Sizce Türkiye’de girişimcilerin hayatını kolaylaştırmak için ne gibi girişimler kurulabilir?

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.