İki Türk girişim, Microsoft Ventures Hızlandırma Programları’na kabul edildi. Bu girişimcilerin dünyanın en güçlü yatırımcı ağlarının karşısına çıkacağını söyleyen BizSpark yöneticisi Behice Funda, “Microsoft Ventures girişimcilerinin yatırım alma oranı yüzde 82” diyor.
Özlem BAY YILMAZ [email protected]
Sıradan bir dünyada sıra dışı olmayı gerektiren zor bir iş girişimcilik. Bir fikre sadece inanmak değil, ona tutkuyla bağlanıp tartışmasız bir kararlılıkla üzerinde çalışmak gerekiyor. Girişimciler ancak birçok farklı alanda beceriler kazanıp peş peşe doğru adımları atarak başarıya doğru yürüyebiliyor. Girişimcilerin bu yolda en büyük yardımcıları, aslında kuluçka ve hızlandırma programları. Hızlandırma programlarında geçirilen 3-6 ay içerisinde, çok kalabalık bir pazarda kendileri için büyük bir rekabet avantajı sağlayacak olan birçok kazanım ediniyorlar. Geçtiğimiz günlerde de buna yönelik peş peşe iki güzel haber geldi. Microsoft Türkiye tarafından BizSpark programıyla desteklenen iki Türk girişimi, dünyanın en güçlü hızlandırma programlarından biri olan Microsoft Ventures Hızlandırma Programları’na kabul edildi. Bu girişimlerden biri, geçen sayımızda sizlere daha yakından tanıttığımız Fitwell, diğeri ise bu sayımızda yakından tanıma fırsatı bulabileceğiniz Raklet. Microsoft Ventures programları hakkında bilgi alabilmek ve bu iki girişimi bekleyen süreci daha iyi anlayabilmek için konuştuğumuz Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Pazarlama Direktörü ve BizSPark Programlarının Yöneticisi Behice Funda, “Microsoft Ventures hızlandırma programlarının odağında çok güçlü bir mentor ağı var” diyor.
DEMO DAY DÜZENLİYOR
Microsoft Ventures, girişimleri destekleyen, onları farklı alanlarda geliştiren ve dünyanın en güçlü hızlandırma programlarından birini sunan bir Microsoft şirketi. Bangalore, Pekin, Berlin, Londra, Paris, Seattle ve Tel Aviv’de, yani dünyada girişimci ekosistemlerinin çok güçlü olduğu şehirlerdeki ofislerinde 3-6 aylık hızlandırma programlarıyla seçilmiş girişimlerin başarıya ulaşmalarını çabuklaştıran, onları geliştiren bir şirket. Microsoft Ventures hızlandırma programlarının odağında çok güçlü bir mentor ağı var. Bu mentor odaklı program, genellikle 4 aylık bir süre içerisinde 8 ila 12 girişimin, en üst seviyede teknik ve iş desteği almasından işlerinin global pazarlara uygun şekilde ölçeklendirilmesine, ihtiyaç duydukları ana gelişim alanlarında desteklenmesine kadar pek çok alanda ilerlemesine yardımcı oluyor. Onlara verdiği ofis alanında birebir konuların uzmanlarıyla çalışmalarını sağlıyor. Böylece girişimler, yaratıcı ve yenilikçi hizmetlerinin daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlarken sürdürülebilir bir iş modeli de kurabiliyor. Her hızlandırma programında olduğu gibi Microsoft Ventures da 4 aylık programın sonunda girişimcilerini dünyanın en güçlü yatırımcı ağının karşısına çıkarttığı bir ‘Demo Day’ düzenlediğini belirten Funda, sözlerine şöyle devam ediyor: “Microsoft Ventures işte bu noktada diğer programlardan ciddi bir şekilde ayrışıyor. Microsoft Ventures girişimcilerinin Demo Day’lerde yatırım alma oranı yüzde 82 ile standartların çok üzerinde. Bugüne kadar alınan ortalama yatırım miktarı da 4,6 milyon dolar.”
TEKNOLOJİ GİDERLERİ SIFIRLANIYOR
Microsoft Ventures Hızlandırma Programları’na kabul ettiği girişimlerden hisse talep etmiyor. Bu çok önemli bir fark. Diğer bir fark ise girişimcilere sağladığı teknoloji desteği. Microsoft Ventures Programı’na katılan girişimciler, 3 yıl boyunca tüm Microsoft teknolojilerini tamamen ücretsiz kullanırken aynı zamanda Microsoft’tan 500 bin dolarlık Azure Bulut Çözümleri kredisi de kazanıyor. Böylece tüm teknoloji giderleri sıfırlanmış oluyor. Microsoft Ventures’a ilk kez Türk girişimcilerin de katıldığından bahseden Behice Funda, şunları anlatıyor: “Bu bizim için çok sevindirici bir gelişme. Bir yıla yakın bir süredir BizSpark Programı’na dahil olan girişimcileri yakından izliyor, iş geliştirme, teknolojiyi doğru kullanma alanlarında onlara destek veriyoruz. Hem bu çabalarımızın karşılığını görmek hem Türkiye’den çıkan girişimlerin ulaştığı uluslararası ölçeklenebilir iş fikirleri ve bunları hayata geçirebilme olgunluğu açısından çok önemli.”
GLOBAL BİR PLATFORM OLMA YOLUNDA
Türkiye’den Microsoft Ventures’a ilk dahil olan girişim Fitwell oldu. İkinci girişim ise Microsoft Ventures Berlin Hızlandırma Programı’na katılmaya hak kazanan 8 girişimden biri olan Raklet. Yrd. Doç. Dr. Gönen Eren ve Gerçek Karakuş tarafından geliştirilen Raklet, 4 aylık bir hızlandırma programı içerisinde ve yine 500’e yakın başvuru arasından seçildi. Onlar da haziran sonunda yatırımcıların karşısında olacak. 4 aylık hızlandırma programı için halen Berlin’de olan Raklet ekibi, ayrıca 25 Nisan’da Frankfurt’ta Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya birebir sunum yapma fırsatını da yakaladı.
Ticari bir girişime dönüştü
Raklet, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının iletişimde oldukları kişilerin ve varsa üyelerinin bilgilerini güncel tutabilecekleri, e-mail ve SMS gönderebilecekleri, aidat ve bağış toplayıp etkinlikler düzenleyerek bilet satabilecekleri entegre bir sistem ve aynı zamanda sosyal bir platform. Aslında yeni bir girişim. Fakat girişimin başlangıç hikayesi, Gönen Eren’in Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı olduğu dönemde başlıyor ve derneğin hızlı bir şekilde büyümesini sağlayan bir programa dayanıyor. Bu başarı kısa zamanda başka kurumlar tarafından da fark ediliyor. Bu kurumların da sistemi kullanmayı talep etmeleriyle beraber Raklet, yaklaşık 10 aylık bir ürün geliştirme sürecinin ardından ticari bir girişim halini alıyor. Hızla büyüyen Raklet’in müşterileri arasında çok sayıda mezun derneği, ticaret odası ve STK yer alıyor. Raklet artık global bir platform olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor.
Raklet kullanıcılarına neler sunuyor?
1- İletişimde olduğu kişi bilgilerini güncel tutabilir, zaman tüneliyle bu kişileri çok daha yakından tanıyabilir ve kişileri kategorilere ayırabilirler.
2- Aidat ve bağış ödemelerini hem bilgisayar hem mobil cihazlardan tek tıkla kolayca toplayabilirler.
3- Etkinlikler oluşturup platform üzerinden üyelere özel indirimli bilet satışları gerçekleştirebilirler.
4- İçinde bulunan e-posta ve SMS modülleriyle herkesin dahil olabileceği sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturabilir; sistem üzerinden toplu ya da bireysel, e-posta ya da SMS gönderebilirler.
5- Üyelere özel sosyal uygulamasıyla üyeleri arasındaki bağların güçlenmesine ve işbirliği olanaklarının ortaya çıkmasına öncülük edebilirler.
0 yorum