Ben Towers’ın genç yaşına rağmen etkileyici bir kariyeri var. 17 yaşında olan genç girişimci, 500 bin sterlinlik iki şirkete sahip. “Başarmak için okulun bitmesini beklemeyin” önerisinde bulunan Towers, yaşıtlarına “Yaşınızın avantajlarını yaşayın” diyor.
Hande YAVUZ [email protected]
Teknolojinin hızla ilerleyişi birçok insana fikirlerini hayata geçirebileceği bir ortam sunuyor. Lise sıralarında otururken hayallerini gerçekleştirmek artık çoğu kişi için zor değil. Örneğin Ben Towers, henüz 17 yaşında olmasına karşın 2 şirketi var ve 500 bin sterlinlik ciroya sahip. Yaşıtları hangi üniversiteye gideceği hakkında plan yaparken o şirketini büyütmenin peşinde. İşte Ben Towers’ın girişimcilik hikayesi… Ben Towers, 17 yaşında bir lise öğrencisi ve Towers Design ve Social Marley adlı şirketlerin sahibi. 2 yıl serbest web tasarımcısı olarak çalıştıktan sonra henüz 13 yaşındayken Towers Design şirketini kurdu. 2015 yılında şirketlerinin toplam cirosu 500 bin sterline çıktı.
700 MÜŞTERİSİ VAR
Towers, Towers Design’ı kurduktan sonra başka bir girişim planı daha yapmaya başladı. Yaşıtları gidecekleri üniversitenin planlarını yaparken o, sosyal medya sektörü için yeni bir araç olan Social Marley’i kurdu. Ben Towers, birçok şirket tarafından en deneyimli genç girişimci olarak görülüyor. Bugün 15 kişiyi istihdam ettiği gibi 700’den fazla da müşteriye sahip. Towers, “İşler gerçekten çok iyi gidiyor. Amaçlarımdan biri KOBİ’lere sosyal medya alanında destek olmak. Virgin gibi şirketler, sadece sosyal medyaya milyon dolarlık yatırımlar yapıyor. Ancak küçük şirketlerin böyle bir gücü yok. Ben de onlara bu konuda yardımcı olmak istiyorum” diyor.
TUTKULU OLUN
Bu kadar genç işe başlamanın zorluğunu değil avantajını yaşadığını belirten Towers, şöyle devam ediyor: “Hiçbir sektörde deneyime sahip olmamam test edilmeyen metotlarla iş yapma fırsatı verdi. Genç bir girişimci olmak, gelecekteki iş dünyasını şekillendirmenin bir parçası olmak demek. Bu hedef insana başarma motivasyonu veriyor.” Ben Towers’ın gençlere öğüdü ise şöyle: “Bir şeyleri başarmak için okulun bitmesini beklemeyin. Ben öyle yapmadım. Yaptığınız işi sevmeniz gerekiyor. İşinizi yaparken tutkulu olun. Yaşınızı inkar etmeyin. Yaşınızın avantajlarını yaşayın.”
GİRİŞİMCİLİK DALINDA FİNALE KALDI
Doğa Koleji Çamlıca Kampüsü öğrencilerinden Ahmet Talha Yönten, trafikte mağdur olan yolcular için motortaksi fikrini geliştirdi. Projesinin henüz taslak aşamasında olduğunu belirten Yönten, aynı zamanda Genius Olimpiyatları’nda Girişimcilik dalında da finale kaldı.
FİKİR NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ahmet Talha Yönten, projesinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Bir gün taksiye bindiğimde çok değil maksimum 5 dakika sonra trafik kitlendi. İşte tam o anda düşündüm. Uzunca bir süre, her akşam evimde bilgisayarımı açıp motortaksi fikrine bir şeyler katma çabasına girdim ve şimdi buradayım.”
PROJE NE AŞAMADA?
Projesinin geleceğinden çok umutlu olan Yönten, şöyle devam ediyor: “Evrensel bir sorun olan trafikteki 4 tekerli araç sayısını aşağıya çekerek trafiğin işleyişini hızlandırmak, projemin temel gayesi. Umuyorum ki Genius Olimpiyatları büyük bir dönüm noktası olacak. Böylece trafikte rahat bir nefes alacağız. Genius Olimpiyatları New York Eyalet Üniversitesi Terra Bilim ve Eğitim Vakfı tarafından Oswego kentinde 57 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bir yarışma. Motortaksi projem girişimcilik dalında finale kaldı.”
ÖĞRENCİLERİN MÜTHİŞ BAŞARISI
İstanbul Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü öğrencilerinden Ecem Kasapoğlu, aynı zamanda Başaranlar şirketinin de genel müdürü. Şirketin departman müdürleri ise yine arkadaşları Mihriban Şahin, Kübra Kızıloğlu ve Nurselin Çilingir. Danışman öğretmenleri ise Sevim Kurt.
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ecem Kasapoğlu, “Bilinçli ve sosyal farkındalığı olan bireyler olarak bedensel engellilerin öz bakım ihtiyaçlarını ev içinde karşılayabilecekleri bir tekerlekli sandalye tasarlamaya odaklandık. Bu kararı vermemizin ilk sebebi, ekip üyelerinden birinin annesinin Parkinson hastalığını birebir yaşaması oldu” diyor.
TEKLİF ALDI
Ürünü üretim aşamasına geçirme noktasında ilk önce Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruldu. Genç Başarı Ticaret Fuarı’na katıldıktan sonra Genç Başarı ekibi tarafından General Electric ile tanıştırıldılar ve ürünlerinin hayata geçişi ve gelişimi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Sonrasında da kitlesel fonlama üzerine faaliyet gösteren Fongogo’dan ürünün fonlanması için teklif alındı.
HIRSLI BİR GENÇ
Nina Devani, 16 yaşında bir lise öğrencisi. 14 yaşında Devanisoft adını verdiği bilgisayar güvenlik software şirketi kurdu. Devani girişimciliğe babasının Facebook hesabı hack’lendiğinde başladı. Farklı farklı birçok şifreyi hatırlamakta zorlanınca Devani bir çözümle geldi. Prompt Me/Beni Hatırla adını verdiği aplikasyonunu keşfetti. Hem kullanıcı adı hem şifrelerle gerçek şifreyi vermeden hesabınıza rahatça girebiliyorsunuz.
PROJESİ DESTEKLENDİ
Devani, bu uygulama için özel sektör yatırımcısından 10 bin sterlin destek aldı. Devani, “Genç girişimci demek çoğu insan için daha az ciddiye alınacak olmak demek. Ancak ben gelecek için doğru yolları seçtim. Fikirlerin başarıya ulaşması inanılmaz güçlü bir tatmin sağlıyor” diyor.
PLANLARI 5
kişiyi istihdam eden ve 10 danışmanla çalışan Devani’nin bu yılın sonuna doğru lanse edeceği yeni bir girişimi daha olacak.
0 yorum