İki çocuğun şaşırtan başarısı


Soroush Ghodsi 13, Rohan Agrawal ise 12 yaşında. Ghodsi, kişilerin start up şirketleri araştırmasını sağlayan bir platform yaratırken Agrawal da robot üreten bir şirket kurdu.

Teknoloji hemen her sektörü dönüştürmüş durumda. Start up’ların büyük bir çoğunluğu teknolojiden yararlanılarak kuruluyor ve neredeyse yıllardır var olan büyük şirketlere rakip oluyor. Teknolojinin ilham kaynağı olduğu şirketlerden biri ise Slik Technologies. 13 yaşında şirketi kuran Soroush Ghodsi’nin gelecekte önünün çok açık olduğu, şirketin bugünkü başarısından belli.

SLIK TECHNOLOGIES’İ KURDU
Soroush Ghodsi, daha henüz 8 yaşındayken kendi kendine bilgisayar kodlamayı öğrendi. Soroush Ghodsi, zamanının büyük bir çoğunluğunu birçok programcının beraber çalıştığı Hackathon’da geçiriyordu. Daha o yaşlarda hareket sensörlü teknolojiyle iletişim sağlayan proje üretti. Zamanının büyük bölümünü evde bilgisayar başında geçiren Ghodsi, 13 yaşına geldiğinde Slik Technologies’i kurdu ve CEO’su oldu. Slik Technologies, kişilerin özel kriterler üzerinden start up şirketlerini araştırmalarını, filtrelemelerini ve takip etmelerini sağlıyor. Ghodsi, gelecekle ilgili planlarını şöyle anlatıyor: “Yeni birçok projemiz var. Yakın zamanda bunları sunacağım. Ancak şunu söylemek isterim ki dünyanın nereye gittiğini bilmiyorum. Dolayısıyla gelecekte neler olacağına ilişkin projeler de değişim gösterebilir. Gelecekle ilgili net bir şey söyleyemem.”

ROBOT ÜRETİYOR
Rohan Agrawal, 12 yaşında bir robot üreticisi. 4 yaşındayken bilgisayar programcılığını kendi kendine öğrenen Agrawal, “Annem, Google’ı ve HTML’i nasıl kullanacağımı sadece bir kere gösterdi” diyor. Ardından Agrawal, kodlama üzerine çalışarak 5 yaşında ilk temel web sitesini yarattı. Mühendis anne ve baba, çocuğuna bilgisayar programcılığıyla ilgili kitaplar aldı. Yeteneğini geliştirmek için onu robot kulübüne götürdüler. 9 yaşına geldiğinde çok temel bir robot üretebilecek duruma geldi. 10 yaşında ise OLogic’te staja başladı. Burada yerleri süpüren ve vakumlayan bir iRobot yarattı. Yapılan birçok projenin sonunda robotlar, web tasarımı ve baskı devre kartları alanında uzmanlaşan Aleopile şirketinin kurucusu oldu. Agrawal, gençlere önerisini şöyle paylaşıyor: “Eğer bir şeyle ilgileniyorsanız, geliştirmekten korkmayın.”

SAĞLIK BANDI PROJESİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Mert Kaan Çukadar, 16 yaşında Doğa Okulları 10’uncu sınıf öğrencisi. Proje üretmeye başlamadan önce farklı yerlerde çalışarak deneyim ve bilgisini artırmayı hedefledi. Ardından sağlık bandı projesi için çalışmalara başladı.

FİKİR AŞAMASI Çukadar, “Amcam şeker hastası olduğu için kendine düzenli olarak iğne vurur, kan şekerini kontrol ederdi. Böyle bir günde ‘Hastalığı kontrol etmek için keşke daha kolay bir yöntem olsa’ diye düşünerek projede ortak olduğum arkadaşım Yusuf Baha Çelik’e haber verdim ve kolları sıvadık” diyor.

HEDEFİNDE NE VAR? Proje, şeker hastaları ve birçok ritmik hastalığa karşı ön tedbir sağlamak için tasarlandı. Çukadar, “Hedefimiz, vücutta hastalık ilerlemeden tedaviye başlanması ya da var olan bir hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlamak. Sağlık bandı bir bant kadar ince, bir pamuk kadar estetik ve rahatsızlık vermeyecek şekilde bileğinizin üstünde bulunduracağınız bir alet olarak tasarlandı” diyor.

HANGİ AŞAMADA? İki arkadaş projenin uygulanması aşamasında t-MBA öğretmeni Selvi Bektaş’tan yardım aldı. Yusuf Baha Çelik, ürünün tasarımını gerçekleştirdi. Çizim aşaması bitmiş, hedefleri belirlenmiş ve sunum yapılabilecek aşamada olan ürünün prototipi için çalışılıyor.

KÖPEĞİNE ÜZÜLDÜ ICPOOCH’U YARATTI
Brooke Martin, 12 yaşında okulundaki girişimcilik projesi için çalışırken Start Up Haftası’na katılmaya karar verdi. Ancak hangi projeyle katılması gerektiğini bilmiyordu. Her gün yaşadığı sorunlar ve olası çözümler üzerinde düşünmeye başladı.

HAYVANLARLA İLETİŞİM
Martin, okula gittiği zamanlarda köpeği Kayla, depresyona giriyordu. Köpeğiyle iletişim kurabileceği farklı yollar düşünmeye başlayan Martin, onunla iletişim kuracağı bir video konuşma ortamı yarattı. Martin, fikrini ve süreci şöyle anlatıyor: “Arkadaşlarımızla, ailemizle her gün video görüşmesi yapabiliyoruz. Bu görüşmeler neden köpeğimle de olmasın diye düşündüm. Böylece iCPooch’un temelleri atılmış oldu. Köpeklerle iletişim kurabileceğimiz ve istediğimiz yerden eğitim verebileceğimiz bir ürün yaratmaya karar verdim ve bu fikrimle Start Up Haftası’na katıldım.”

KICKSTARTER’DAN BÜYÜK DESTEK
Ardından Martin iCPooch’a bütçe desteği almak için crowd-fund şirketi olan Kickstarter’a başvurdu ve inanılmaz bir destek topladı. Büyük çabaların ardından ürün raflarda yerini aldı.

FARK YARATANLAR
IB DİPLOMA PROGRAMI Doğa Okulları Acarkent Kampüsü, IB (Uluslararası Bakalorya) Lisesi’nden mezun olan 34 öğrencinin 16’sı dünyada ilk 500’de yer alan üniversitelere kabul edildi. YGS’de yüzde 100 başarı elden eden IB Lisesi öğrencileri, yer aldıkları uluslararası projelerle ve kazandıkları spor, kültür ve sanat başarılarıyla dikkat çekiyor. Uluslararası alanda geçerliliği olan IB diploma programı, dünyada Türkiye dahil 152 ülkede uygulanıyor.

KİMLERE UYGULANIYOR? Dünyada yaklaşık 3 bin 500 okulda uygulanmakta olan ve 1 milyondan fazla öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma programı, orta öğretimde 16-19 yaş öğrenci gruplarına uygulanıyor. IB programını tamamlayan öğrenciler, uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip oluyor.

NE KAZANDILAR? 12 Fen-IB sınıfı öğrencisi Atakan Çolak, Oxford University Computer Sciences başvurusunda mülakata kadar ilerledi ve İngiltere’de görüşmeye davet edildi. Kanada Waterloo University’nin “Canadian Intermediate Math Contest” yarışmasında dünyada ilk yüzde 25’lik dilime girerken, 6 öğrenci “Fark Yaratanlar” kategorisine alındı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.