Liseli öğrenciler, geliştirdikleri projelerle dev şirketlerin ilgisini çekiyor. 4Snaps’i yaratan Michael Sayman, Mark Zuckerberg’den tanışma daveti aldı.
Hande YAVUZ [email protected]
Silikon Vadisi şirketleri, yaz stajlarında genç yetenekleri bünyelerine almak için birbirleriyle rekabet ediyor. Bu kişilerin henüz liseden mezun olmamalarına dikkat ediliyor. Facebook’un global işe alım başkanı Miranda Kalinowski, “Üniversiteye henüz başlamamış gençleri işe almaya özen gösteriyorum. Staj yaşı konusunda katı bir kural yok” diyor.
ZUCKERBERG’İN ODAĞINDA
Facebook, kasım ayında 17 yaşındaki Michael Sayman’ı Kaliforniya’daki merkezine Mark Zuckerberg ile tanışmak için çağırdı. Bu davetin nedeni, Sayman’ın fotoğrafla tahmin etme oyunu 4Snaps’i yaratmış olması. Sayman üniversiteye başladıktan sonra Facebook’ta tam zamanlı çalışacak.
ÜCRETLER YÜKSEK Son dönemlerin en başarılı girişimlerinden Airbnb de 16 yaşındaki gençleri çalışma izni alarak şirkette çalıştırmaya başladı. 15 yaşındaki James Anderson, web ajansı Planet Argon’da stajyer olarak çalışıyor.
Amerika ve İngiltere’de liseli stajyerlere ödenen ortalama ücrete gelince… Google İngiltere 2 bin 500, Google Amerika 3 bin 500, Facebook İngiltere 3 bin, Facebook Amerika 3 bin 500 sterlin aylık ücret ödüyor.
Deprem alarm projesi yaptı
OKULDA AKTİF İrem Değirmencioğlu, henüz 16 yaşında. Doğa Koleji’nde lise eğitimi alan Değirmencioğlu, girişimcilik konusunda okulda aktif görevlerde yer almanın kendisini geliştirdiğini söylüyor. Özellikle 10’uncu sınıfta öğrenci meclis başkanı olmasının hayatını değiştirdiğini belirtiyor.
KENDİMİ KEŞFETTİM “Bulunduğum ortamlar ve yaptığım organizasyonlar sayesinde artık toplum içinde kendimi rahatça ifade edebiliyorum. İnsanlarla bir arada olmayı ve organizasyonlar düzenlemeyi seviyorum. Meclis başkanı olduktan sonra yeteneklerimi keşfettim, kendine güvenen bir birey haline geldim” diyor.
ÇALIŞMAYA DEVAM Bugün Değirmencioğlu, girişimcilik anlamında oldukça aktif bir öğrenci. Deprem alarm projesi onun geliştirdiği projelerden biri. Proje kapsamında hazırladığı sarsıntıyı hisseden tahta, alarmın çalmasını sağlıyor. Projenin şu an tamamlandığını belirten Değirmencioğlu, “Ancak ses düzeyinde bir aksaklık çıktı. Sesin yeterli yüksekliğe ulaşması için çalışmalarıma devam ediyorum” diye konuşuyor.
Enfeksiyon riskini azaltan damar
ÜSTÜN ÖZELLİKLER İzmir Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi’nden İbrahim Can Kaymaz, danışman öğretmeni Figen Özyıldız ile birlikte yapay damar projesi gerçekleştirdi. Zno nanopartikül ile birleştirilmiş zeytin çekirdeği ve chladophora prolifera eksteresi eklenmiş termoplastik poliüretandan oluşturulan, dışı bakteriyal selüloz içi heparinle kaplı biyouyumlu antimikrobiyal yapay damarlar, piyasadaki yapay damarlara oranla üstünlükler taşıyor.
ANTİBAKTERİYEL ETKİ Kaymaz, söz konusu araştırmayla zeytin çekirdeğinin antibakteriyel etkisinin saptandığını ve bu çalışma sayesinde şu anda kullanılan damarlarda mevcut olan yüzde 35 oranındaki enfeksiyon riskinin azaltıldığını söylüyor. “Bulunan bu damar, şu anda piyasada olan damarlara göre enfeksiyon oluşturan mikroorganizmalara karşı daha dayanıklı” diyor.
Robot buz hokeyi oynar mı?
PROGRAMLAMA YETENEĞİ Evrim Furkan Taşçı ve Mehmet Süzer, 17 yaşında. İSOV Dinçkök Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde 11’inci sınıfta, elektrik elektronik alanında eğitim görüyorlar. Taşçı ve Süzer, MEB robot yarışmasına Robotino kategorisinde katıldı. Robotino’nun aslında bir markanın eğitim robotunun adı olduğunu belirten Taşçı ve Süzer, projelerini şöyle anlattı:
YARIŞMADAKİ GÖREV “Robotino öğrencilerin programlama yeteneklerini gösterdiği bir kategori. MEB robot yarışmasında danışman öğretmenlerin yarışma esnasında herhangi bir müdahalesi olmadan yarışmaya gelen öğrenciler, tamamen kendi bilgileriyle robot programını hazırlıyor ve yarışmaya katılıyor. MEB Robot yarışmasındaki görevimiz, robota buz hokeyi oynatmaktı. Robotumuzun önüne takılan bir aparat yardımıyla pistte bulunan diski bulup kalelere gol atmasını sağladık.
İKİ DERECE BİRDEN Aslında dışardan bakılınca çok zor gibi gözüküyor ama öğrenince zor olmadığı, doğru hareketi doğru zamanda yaptırmak gerektiğini anladık.” Taşçı ve Süzer, yarışmada birincilik ve üçüncülük ödüllerini aldı. Şimdi Euroskills ve Worldskills yarışmalarına da MEB’in organizasyonunda katılma hazırlıkları yapıyorlar.
GELECEK HEDEFLERİ İki öğrenci, gelecek hedeflerini de şöyle açıklıyor: “Elektrik elektronik mühendisi olarak mesleğimizde ilerlemek istiyoruz. Robot programlamayı en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyoruz. Gelecek yıl da MEB Robot yarışmasına birinci olma hedefiyle katılmayı planlıyoruz.”
0 yorum