15 yaşında bir lise öğrencisinin yıllık geliri 500 bin dolar olur mu? Noa Mintz gibi girişimci bir karaktere sahipse neden olmasın. Nannies by Noa ile fark yaratan genç girişimci, gelecekte bir şirket daha kurmak istiyor.
Hande YAVUZ [email protected]
Noa Mintz, 15 yaşında bir lise öğrencisi. Ama o, kurduğu bebek bakıcılığı sitesi sayesinde yılda 500 bin dolar kazanan bir öğrenci. Yaşıtları modayla ilgili konuşurken, elektronik aletleriyle ilgilenirken, Disney kanalını izlerken o, Ağustos 2012’den beri ajansının başında işini yönetiyor. 4 kardeşin en büyük çocuğu. İşe kendi dadısını seçmek istemesiyle başladı. Bu istek, Nannies by Noa (Noa’nın Dadıları) adlı internet sitesini kurmasını sağladı. Milyon dolar kazanmayı hedefleyen Noa Mintz’e bağlı haftada 40 saat çalışan 25 tam zamanlı dadı ve 50 de bebek bakıcısı bulunuyor. İş yoğunluğundan ötürü okulu aksatmaması gerekiyor. Bu nedenle işleri büyütüp yeteri kadar para kazandığında bir CEO’yu da işe alarak Manhattan’da ofis tuttu. Başarılı bir öğrenci olmadığını belirten Mintz, “Okulla başım dertte, zorlanıyorum. Ama sanırım derslerde başarılı olmakla girişimciolarak başarılı olmak farklı şeyler” diyor.
FİKİR NASIL ORTAYA ÇIKTI? Noa Mintz, başarılı bir girişimci. Peki kendisini iş dünyasına kazandıran Nannies by Noa işinin fikrini nasıl geliştirdi? Aslında iş fikri, annesine daha iyi bir bakıcı bulması gerektiğini söylemesiyle başladı. Daha sonra annesinin arkadaşları için de bebek bakıcısı bulmasıyla fikir gelişti. Mintz, “Önce ailenin isteklerini öğrenip ardından o istek ve ihtiyaca yönelik bakıcı bulmak çok eğlenceli geldi” diyor. 2013’te 50 müşterisi olan Mintz’in bugün 190 müşterisi var. Mintz, dadılarına ortalama olarak saat başına 5 dolar ödüyor. Başarılı olan dadılarına ise ilk maaşlarını yüzde 15 primle veriyor. www.nanniesbynoa.com adlı sitesi aracılığıyla Mintz, hem müşterileriyle hem dadılarla iletişim kuruyor. Sitede başvuru formu, özgeçmiş, eğitimli bir bakıcıyla birebir kişisel görüşmeler, referanslar, bakıcının geçmişinin denetlenmesi ve telefon görüşmeleri yer alıyor. Mintz’in bu modelle kazandığı bugünkü para 500 bin dolar seviyesinde. Geleceğe yönelik planı ise önce liseyi bitirmek ardından da bir şirket daha kurmak.
15 yaşındaki Noa Mintz yıllık 500 bin dolarlık şirketin kurucusu.
50 BİN KİŞİYE ULAŞACAKLAR
Hasan Kılıç, Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Lisesi’nde eğitim görüyor. Henüz 17 yaşında olan Kılıç, Liseli Girişimciler Kulübü ve İBB Gençlik Meclis Üyesi. Lise 1’inci sınıftan itibaren Liseli Girişimciler Kulübü tarafından kurulan Girişimcilik Kulübü ile ilgileniyor.
GİRİŞİMCİLİK OTOBÜSÜ: Hasan Kılıç, girişimcilik projesini şöyle anlatıyor: “Girişimcilik Otobüsü projesinde aktif görev alıyorum. Girişimcilik Otobüsü ile liseleri dolaşıyor ve liselerdeki arkadaşlarımıza girişimciliği anlatıyoruz. Projeyi şu an biz yönetiyor ve yürütüyoruz. Okullarda sergiler açıyor ve konferanslar veriyoruz.
BAYRAK YARIŞI: Aslında yapılmış bir proje, biz projeyi aldık ve geliştirdik. Şu an ileri götürmek için uğraşıyorum. Benden sonra da bu bayrağı başka arkadaşıma devredeceğim.”
NE HEDEFLİYORLAR? Üç ay gibi kısa bir süredir devam eden projede, bugüne kadar 37 bin kişi eğitim aldı. Her ay çok aktif şekilde sayı artmaya devam ediyor. Hedef ise bu yıl 50 bin kişiye ulaşmak.
17 YAŞINDA CEO
Iddo Gino, 17 yaşında bir lise öğrencisi. İsrail’de Hebrew Reali School’da eğitim görüyor. Aynı zamanda genç bir girişimci. Kredi kartı kullanmadan ödeme platformu sağlayan RapidPay’in kurucusu ve CEO’su.
NASIL BAŞLADI? Projeye, okuldan arta kalan zamanını değerlendirmek için başladı. Herhangi bir banka hesabı ya da kredi kartı kullanmadan ödeme sistemi yarattı. Iddo Gino, bilgisayar programcılığına olan düşkünlüğünü şöyle anlatıyor: “11 yaşındayken babamla iş yerine giderdik. Bir bilgisayar programcısının yanına oturur, neler yaptığını izlerdim. Bana bir bilgisayar programının nasıl yaratılacağını anlatan bir kitap verdi ve hikaye böyle başladı.”
GELİŞME AŞAMASI: Gino, interaktif web siteleri ve iOS uygulamalarına yönelik küçük projeler üretti. Ardından akıllı alarm sistemi kurdu. Bu sistem trafik bilgileri, uçuş değişiklikleri ve diğer canlı bilgilere ulaşarak insanlara olağanüstü durumlarda alarm veriyor.
PROJE ÜRETMEYE ÇOCUKKEN BAŞLADI
Ömer Hakan Yaran, 17 yaşında. Doğa Koleji Kurtköy Kampüsü’nde okuyor. Okumayazmayı öğrenmeden önce projeler ürettiğini belirten Yaran, “Yazmayı bilmediğimden anneme not tuttururdum. Küçük bir defterim vardı. O zamandan beri projeler üretmekten, fikirler bulmaktan vazgeçmedim” diyor.
NASIL BULUYOR?
Yaran, proje yaratmak için öncelikle bir amaç belirlediğini anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Bir proje bulmam genelde rastgele aklıma gelmesiyle oluyor. Bazen kendimi zorlayarak bulduğum da oluyor. Önce kendime bir sorun, bir amaç belirliyorum. Buna uygun çözümler düşünmeye başlıyorum.”
YÜZEN ÜNİVERSİTE: Yaran’ın en son gerçekleştirdiği projelerden biri ise Yüzen Üniversite. Yaran, “Bu dünyayı ve diğer üniversiteleri gezerken eğitim veren ve öğrencilerine kısa sürede çok şey katacak olan bir üniversite. Sosyal ve kültürel kazanımlarının yanında ekonomik olarak da kazançlı bir girişim gibi görünüyor” diye anlatıyor.
BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA: Yaran, projenin şu an başlangıç aşamasında olduğunu belirtiyor. Projenin oluşumu sırasında anne ve babasının yanı sıra rehberi Betül Erok’tan da yardım alıyor. Yaran, “Projenin mevcut durumu çok iddialı ve geliştirilmeye açık bir proje” diyor.
0 yorum