302 red yanıtı aldı!


Mickey Mouse’un yaratıcısı Walt Disney’in önceki deneyimleri, birçok başarısızlıkla dolu. Yaratıcı olmadığı için işten kovulmuş, kurduğu şirketler batmıştı. Ancak o hiçbir zaman çizdiği karakterlerle hayal dünyasını yaratmaktan vazgeçmedi.

302-red-yaniti-aldi-2Gözde YENİOVA [email protected]

Walt Disney, film ve eğlence endüstrisinde devrim yapmış bir isim. Ama tıpkı diğer başarılı iş insanları gibi bu konuma gelmesi pek de kolay olmadı. Disney, hayalindeki eğlence parkı Disneyland’ı gerçekleştirebilmek için 302 kez reddedildi. Yarattığı karakterleri çizgi filme dönüştürüp başarılı olmadan önce Walt Disney, birkaç defa iflas etmiş ve çizimleri yeterince yaratıcı bulunmadığı için işten kovulmuştu.

KİLİSE İÇİN ÇİZDİ
Bu dönemde Disney, çok az bir paraya kilise için resimler çiziyor, stüdyo olarak da babasının evindeki ambarı kullanıyordu. Bir ara tren mühendisi olan amca ve teyzesinin yanında kalarak burada da çalıştı. Bu dönemler onu yıldırmadı hatta daha sonra yaratacağı eserlere ilham kaynağı oldu. Kardeşiyle kurduğu yapım şirketinde yarattıkları karakterlerden ufak tefek satışlar yapmaya başladılar. O dönemde ünlü çizgi film kahramanı Mickey Mouse’tan önceki şanslı tavşan Oswald büyük bir fiyasko oldu.

FARE KURTULUŞU OLDU
Bunun yerine ikame edecek bir karakter yaratmalıydı. Tren yolculuğu sırasında çizdiği fare karakteri Mickey Mouse ise başarının kapısını açtı. Walt Disney, başarı hikayesiyle ilgili “Her şey bir rüya ve fareyle başladı” diyor.Walt Disney Productions’ı kurmasıyla birlikte şirketi dünyanın en ünlü film üreticilerinden biri oldu. Kurduğu şirket, yıllık 30 milyar dolar geliri olan bir medya devi haline geldi. Walt Disney ayrıca animasyon ve tema park tasarımlarıyla Oscar’a aday olduğu gibi aynı zamanda en çok Oscar kazanan kişi olarak tarihe geçti.

BAŞARISIZLIK TWEET’LERİ
Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder: “Başarılı olup ahlaken çöküntü yaşamaktansa başarısızlık bazı insanlar için daha hayırlı olur.”
Integral Forex: “Başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
TurkishWIN: “Mülakatlarda uygun giyim tarzı, masadaki yeriniz, beden diliniz, başarı hikayesinin yanı sıra başarısızlık hikayesi de anlatmak!”

302-red-yaniti-aldi-3McClure’dan yatırımcılara altın tavsiye
500 Startups, dünya genelinde milyar ve 100 milyon doların üstünde değerlemelere sahip teknoloji şirketlerinin yatırımcısı olarak dikkat çeken en aktif erken aşama yatırım şirketi. 500 Startups’ın kurucu ortağı Dave McClure, ekim ayında Etohum tarafından gerçekleştirilen Startup İstanbul konferansı için Türkiye’deydi. McClure, etkinlikte start up’ların çoğunun başarısız olduğuna, ancak bazılarının yatırımcısına uzun vadede de olsa çok iyi kazandırdığına dair bir konuşma yaptı. Yatırımcılara emlak ve start up yatırımı örneği vererek şöyle konuştu: “Eğer gayrimenkul yatırımcısıysanız ve onun getirisi kadar istiyorsanız start up’a yatırım yapmayın. Çünkü start up’lar başarısız olabilir. Ama bazıları da çok büyüyüp ‘unicorn’, yani milyar dolarlık şirkete dönüşebilir. Çoğu start up başarısız olur, küçük kalır ve büyümesi 5-7 yılı alır. Ancak start up’lardan çıkış olduğunda, buradan binlerce melek yatırımcı doğar.” Çoğu yatırımcı birçok start up’a yatırım yapıyor ve bazılarının başarısız olacağını göze alarak bir unicorn’u seçmiş olmanın hayalini kuruyor. Çünkü bir tane milyar dolarlık şirket, diğerlerinin kaybını fazlasıyla telafi edebiliyor.

Kritik VERİ
Aile şirketlerinde birinci kuşaktan ikinci kuşağa geçerken şirketlerin % 70’i batıyor. (Kaynak: Brownstone)
McKinsey’ye göre 2025’de 1 milyar dolar ciroya sahip 15 bin şirket faaliyet gösterecek. % 37’si yükselen pazarlardakiler olacak.
İngiltere’de start up’ların 3’te 1’i kadınlar tarafından kuruluyor. (Kaynak: Digital mum)
McKinsey’ye göre 2025’de 1 milyar dolar ciroya sahip 15 bin şirket faaliyet gösterecek. % 37’si yükselen pazarlardakiler olacak.

302-red-yaniti-aldi-4Her şeyi tek başınıza yapamazsınız
“En büyük hatam, her şeyi kendi başıma yapmaya çalışmamdı” diyen TWiT Network Kurucusu Leo Laporte, bunun nasıl sonuçlar doğurduğunu şöyle anlatıyor: “Bir girişimci olarak, medya, içerik ve müşterilerime ulaşmam için kullanacağım teknoloji hakkında bilinmesi gereken her şeyi bildiğimi düşünüyordum ve gerçekten de biliyordum. Fakat başarılı bir iş yaratmayla ilgili hiçbir şey bilmiyordum: Finans, pazarlama, reklamcılık ve insan kaynakları benim konularım değildi. Hızlı büyüdüğümüz birkaç yıldan sonra şirketim duraklama dönemine girdi. Sevdiğim ve dolayısıyla bize para kazandıran işi yapmak yerine, yangın söndürmekle daha fazla zaman harcıyordum.” Bu başarısızlık döneminden sonra Leo Laporte, aldığı dersi de paylaşıyor: “Bir iş ortağı alarak ona yetki ve sorumluluk vermek, şirketimi başkasının eline teslim etmek gibi geliyordu. Aslında bu başarıya götürecek doğru bir adımdı.”

302-red-yaniti-aldi-5“İYİ Kİ BATMIŞIM” DİYEBİLMEK…
Dünyadaki birçok önemli iş insanı başarılarını anlatırken daha önce yaşadığı başarısızlık hikayelerini de paylaşır. Bazıları da bunu kitap olarak yayınlıyor. Bunun örnekleri ise Türk iş dünyasında az bulunuyor. “Ders alınan başarısızlık büyük bir kazançtır” diyen Dosso Dossi Fashion Show’un yönetim kurulu başkanı Hikmet Eraslan, hayatını “İyi ki batmışım” adlı kitapta anlatarak bu alanda önemli bir örnek vermiş oldu. Eraslan, kitapta babasının kurduğu Meteor Şirketler Grubu’nun 2000’li yılların başında battığını ve zor günler geçirdiğini söylüyor. İflas sürecinin ardından 2004 yılında İstanbul Laleli’de şu anda 9 katlı olarak hizmet veren Dosso Dossi’nin ilk temellerini attığı dönemi anlatıyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.