Digital Skills Academy, dijital girişimcilerde olması gereken özellikleri on maddede özetliyor. Buna göre bir plan sahibi olmak çok önemli. En iyi iş fikrine sahip olmanın yanında bunu açık bir biçimde ifade edemezseniz de ilerlemeniz mümkün görünmüyor.
Fatoş KARAHASAN
[email protected]
İş dünyası demokratikleşiyor. Teknolojinin yaygınlaşması ve fiyatların ucuzlamasına bağlı olarak dünyadaki kaynaklar yeni girişimcilerin erişimine açılıyor. Dijital beceriler kazandıran programlara yoğunlaşan Digital Skills Academy, dijital girişimcilerde olması gereken özellikleri on maddede özetliyor: Siz de başarılı bir dijital girişimci olmak istiyorsanız şu tavsiyelere kulak vermenizde yarar olabilir:
1. Vizyonerlik: Bir plan sahibi olmak çok önemli. Yapacağınız iş hakkında net bir hedefinizin olması ve nasıl yapacağınızı bilmeniz doğru yolda ilerlemenize yardımcı olur.
2. İletişim becerisi: En iyi iş fikrine sahip olabilirsiniz ancak bunu açık bir biçimde ifade edemezseniz asla ilerleyemezsiniz. Ayrıca iş arkadaşlarınızla ve müşterilerinizle verimli bir biçimde çalışmak zorundasınız. Bu yüzden iletişim becerilerinize yatırım yapmalısınız.
3. İstek: Motivasyon sizin istediğinizi elde etmenizi sağlar. Başarılı bir sona erişmek için durmamanız gerekir. Açıkça tanımladığınız bir hedefiniz ve vizyonunuz varsa motivasyonunuz da yüksek olur. Örneğin Tumblr’ın kurucusu David Karp, sitesini yaratırken yıllarca UrbanBaby isimli bir şirkette yazılım danışmanı olarak çalıştı. Sonuçta Tumblr’ı, 2013’te Yahoo’ya 1,1 milyar dolar nakit para alarak satmayı başardı.
4. Bilgelik: Ne iş yaptığınızı ve sistemin nasıl çalıştığını anlamanız çok önemli. Kendi uzmanlık alanınız dışında kalan, örneğin hukuki çerçeve ya da finans gibi konularda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Böylece gelişmelerin işinizi nasıl etkileyeceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
5. Fırsatları görebilmek: Bir girişimcinin en değerli özelliklerinden birisi, fırsatları görebilmesidir. Daha değerli olan bir başka özellik ise girişimcinin kendi fırsatını yaratabilme yeteneğidir. Örneğin, İrlandalı kardeşler Patrick ve John Collison, Stripe isimli ödeme sistemini, pazardaki boşluğu görerek geliştirdi.
6. Teknolojiden anlamak: Dijital dünyaya yatırım yapacak olan girişimcilerin iş dünyası kadar teknolojiyi de takip etmesi gerekir. Böylece teknolojinin gittiği yönü görerek işlerini gelişecek fırsatlara göre planlayabilirler.
7. Araştırmak: Vizyon çok önemli ama onun içine hapsolmamak da gerekir. Yeni alanlar çıktıkça yeni fırsatlar keşfedebilirsiniz. Mevcut işiniz, giderek çok daha geniş ve kazançlı bir iş modelinin bir parçası haline gelebilir.
8. Uyum: Yolunuza sonsuz sayıda sorun ve engel çıkabilir. Uyum yeteneğinizle onların hepsinin üstesinden gelebilirsiniz.
9. Hatalardan ders almak: Hata iş yapmanın doğal bir parçasıdır. Hatalardan pişman olmak yerine, onları analiz ederek ders çıkarın.
10. Kararlılık: Bir duvarla karşılaştığınızda, moralinizi bozmak yerine, onu nasıl aşacağınızı düşünün. Sorunları çözmekten heyecan duyun. Asla pes etmeyin.
Akıllı telefon tamiriyle marka oldu
BASİT FİKİR 2013 yılında Chris Koerner isimli bir girişimcinin yarattığı LCDcycle, başarılı bir biçimde yoluna devam ediyor. Koerner, şirketini akıllı telefonların kırılan ekranlarını tamir etmek gibi basit bir fikir üzerine kurmuş.
YAŞAM BOYU GARANTİ Yıllar içinde sadece ekranları değil, bozulan diğer parçaları da temin ederek gelişen LCDcycle, uygun fiyatlı ürünleri yaşam boyu garanti vererek sağlıyor. LCDcycle, arızalanan akıllı telefonların çöpe gitmesini engelleyerek çevreye de katkıda bulunuyor.
TÜRKİYE’NİN SOSYAL GİRİŞİMLERE İHTİYACI VAR
EVSİZLERE İŞ YARATIYOR Bu yıl Chivas Venture’ın Sosyal Girişim yarışmasında birinciliği, İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk, Cemal Ezel kazandı. 2017 yılında Lloyds Bank’in yılın sosyal girişimcisi seçtiği Ezel, evsizlere iş yaratan fikriyle 27 finalist arasında öne çıktı.
350 BİN DOLARLIK FON
Böylece Chivas Venture’dan 350 bin dolarlık bir fon elde etti. Ezel’in kurduğu Change Please isimli Londra kökenli girişim, evsizlere psikolojik destek sunuyor ve kahve hazırlama eğitimi vererek “barista” olmayı öğretiyor. Daha sonra, onlara seyyar ya da sabit kahve satış noktalarında iş veriyor. Banka hesabı açmalarına yardım ediyor ve kalacak bir yer temin ediyor.
ESTONYA E-GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR
DİJİTAL KİMLİK Estonya, e-Residency (e-Oturum) programıyla Avrupa Birliği (AB) çapında iş yapmak isteyen Türkiyeli girişimcilere şirket kurma imkanı sunuyor. Estonya’nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Residency programıyla girişimciler, bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik sahibi olabiliyor. Dünyada türünün ilk örneği olarak kabul edilen e-Residency programı, Aralık 2014 tarihinden bu yana 155 ülkeden 40 binden fazla kişiye e-Residency izni verdi. Bu sürede, program aracılığıyla Estonya’da kayıtlı 6 bin şirket kuruldu. Türkiye’de kısa bir sürede, bini aşkın TC vatandaşı e-Residency hakkı aldı.
START UP VİZESİ Estonya, Türkiye’nin hızla büyüyen start up topluluğuna seslenmek amacıyla önümüzdeki 12 ay için tanıtım toplantıları ve sektör buluşmaları yapmayı planlıyor. Estonya İçişleri Bakanlığı ve start up şirket topluluğu tarafından yürütülmekte olan start up vizesi programı, AB vatandaşı olmayan kişilerin Estonya’daki start up şirketlerde çalışmasını, mevcut şirketlerini Estonya’ya taşımasını veya Estonya’da avantajlı koşullarda yeni şirketler kurmasını destekliyor. Ayrıntılı bilgi için: http://www.startupestonia.ee/visa
E-RESIDENCY PROGRAMININ YARARLARI
Estonya’da e-Residency’ye sahip olarak:
* İnternet üzerinde bir Avrupa/Estonya şirketi kurabilirsiniz.
* Belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabilirsiniz.
* İmzalı belgelerin gerçekliğini doğrulatabilirsiniz.
* Belgeleri şifreleyerek güvenli bir biçimde iletebilirsiniz.
* Şirketinizi dünyanın herhangi bir yerinden yönetebilirsiniz.
* Elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabilirsiniz.
* Çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcılarına ulaşabilirsiniz.
* Ticari hizmet sağlayıcıları, global girişimciler gibi unsurlardan oluşan bir iletişim ağının içinde yer alarak şirketinizi büyütmek için gereken kaynaklara erişebilirsiniz.
0 yorum