Bir mobil sadakat programının başarı öyküsü


Son dönemin en çok konuşulan sadakat programlarından Hopi, bu yıl 5 milyon üyeye ve 100 markaya ulaşmayı hedefliyor. Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, ilk 2 haftada 1 milyon kişi tarafından indirilerek rekor kıran Hopi’nin başarısını 6 maddede özetliyor.

Fatoş KARAHASAN [email protected]

Fatoş Karahasan

Fatoş Karahasan

Hopi, 24 Nisan 2015’teki lansmanında, 2 haftada 1 milyon kişi tarafından indirilerek bir rekora imza attı. Pazarlama harcamaları hariç, 25 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılan Hopi 2,7 milyon üyeye erişti. Ticaret hacmi 2015 sonunda 1 milyar TL’yi aştı. 2016’da 5 milyon üyeye ve 100 üye markaya ulaşmayı hedefleyen kuruluşun genel müdürü Onur Erbay’la Start Up için bir söyleşi yaptık. Erbay, başarılarının gerisindeki formülü 6 maddeyle özetledi.

1. Tüketici beklentisini anlamak
Onur Erbay, Hopi’yi yaratırken kullanıcıya sunacakları faydaya odaklandıklarını, strateji için 3 yıl çalıştıklarını belirtiyor ve şöyle özetliyor: “Fikrimizin ilk adımları değişen hayatlarımız ve alışveriş alışkanlıklarımızla atıldı. Kendimize sorduğumuz ilk soru ‘Müşteri ne ister’ oldu. Tüm fikri bu soru etrafında kurguladık. Hopi üzerinden müşterilerimizin tercih, beklenti ve alışkanlıklarına uygun kişiselleştirilmiş kampanya ve teklifler sunuyoruz. Yani müşterilerimizi, ilgilerini çekmeyecek, ihtiyaç duymayacakları iletişimin karmaşasından uzaklaştırıyor ve ihtiyaçlarına yönelik teklifler oluşturuyoruz.”

2. Kişiye özel fırsatlar değer kazanıyor
Perakende sektöründeki tüm oyuncular, yüzde 30’lardan başlayıp yüzde 70’lere kadar giden indirimler yapıyor. Ancak perakende şirketleri için indirimle ilgili temel sorun, müşterilerin kişisel tercih ve beklentilerine göre şekillendirilemeyen standart bir uygulama olması. Hopi, CRM teknolojisiyle kullanıcısını tanıyor ve kullanıldıkça akıllanıyor. Böylece üye markalar doğru zamanda doğru müşteriye doğru kampanyayı sunmuş oluyor.

3. Güçlü yaklaşım “all-line mağazacılık”
Onur Erbay, Hopi’ye başarı getiren kanal yönetim yaklaşımlarını şöyle özetliyor: “Müşterilerimize bulunduğumuz her kanaldan aynı konfor ve devamlılıkla hizmet vermek için çalışıyoruz. Boyner Grup olarak benimsediğimiz all-line mağazacılık da tam olarak bu ihtiyaca hizmet ediyor. Çok kanallı ama tek kanal gibi yönetilen perakendecilik dönüşümünü tüm grup şirketlerinde, eş zamanlı olarak uyguluyoruz. Fiziksel kanalları tamamlayan, güçlü online kanalları aynı bünyede barındıran ve müşterilerine tüm kanallardan kesintisiz hizmet sunabilen iş modeline yatırım yaparak büyüyoruz.”

Onur Erbay

Onur Erbay

4. Teknolojinin doğru kullanımı
Hopi, CRM ve büyük verinin önemini çok iyi anlayan bir yönetime sahip. Onur Erbay, büyük veriye yatırım yapılmasının önemini şöyle vurguluyor: “Önümüzdeki dönemde Hopi örneğinde olduğu gibi büyük veri, CRM ve ödeme teknolojilerini bir araya getiren mobil iş fikirlerinin perakendede önem ve değer kazanacağını düşünüyoruz. Sektöre öncülük edecek bir uygulamaya imza atmış olmamız başarımızın etkenlerinden bir tanesi.” Bu çerçevede, Boyner önümüzdeki dönemde Hopi’ye mobil ödemeyi entegre edecek çalışmalar yürütüyor.

5. Gelecek mobilde
İnsanların cep telefonsuz bir yaşamı hayal bile edemeyeceği bir dünyada tüm kurumların mobil düşünmesi şart. Erbay, Hopi’yi, “Yalnızca akıllı telefonlarda çalışan bir mobil sadakat programı” olarak tanımlıyor. Hedeflerinin “İnsanlar ellerini cüzdanlarına attıklarında ne hissediyorlarsa, Hopi sayesinde telefonlarını ellerine aldıklarında aynı şeyi hissetmelerini sağlamak” olduğunu belirtiyor.

6. Girişimin doğru tanıtılması şart
Hopi, çok ses getiren bir lansman kampanyasıyla tanıtıldı. “Başarıya ulaşmamızda reklam kampanyamızın ve tüm iletişim faaliyetlerimizin önemli bir yeri var” diyen Erbay, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Değeri iyi anlatılamamış bir girişimin başarılı olması beklenemez. Biz Hopi’yi kullanıma sunarken değerimizi hedef kitlemize en doğru şekilde aktarmaya odaklandık. Bu doğrultuda her kesimden ve her yaş grubundan müşterilerimize Hopi’yi tanıtmayı amaçladığımız pazarlama kampanyamız için iletişimin her mecrasını kullandık.”

KAMYON SÜRÜCÜLERİNİN ONLİNE DENEYİMİ
Online nakliye organizatörü Webnak, kamyon ve tır sürücülerini dijital dünyayla buluşturan bir platform. Şoförlere ve üye şirketlere verimlilik artıracak akıllı teknoloji çözümleri sunuyor. 2015 yılında Webnak’a 29 bin 459 şoför ve 33 bin 682 araç kaydoldu. Kuruluş, 4 bin 677 üye şirketin sevkiyat süreçlerinde çözüm ortağı olarak, 8 bin 726 sevkiyat gerçekleştirdi. Yayınladığı 22 bin 536 yük ilanına, 63 bin 861 teklif aldı. Uygulama, yıl boyunca 41 bin 955 telefona indirildi. Haziran 2015’te yenilenen iş modeliyle Webnak, kamyoncu ve üye şirketin tek muhatabı olarak özel faturalandırma sürecine geçti. Bir yandan şirketlere sevkiyat ödemelerini kredi kartıyla 6 taksit ya da havale/ EFT olarak gerçekleştirme avantajını sunuyor. Öte yandan araç sahibi şoförlerin ödemelerinin ertesi gün hesaba geçmesini sağlıyor. Webnak, 2016’da 45 milyon TL ciro ile 6 kat büyümeyi hedefliyor.

Peter J. Korsten

Peter J. Korsten

EN BÜYÜK TEHLİKE
Veri tabanında 840 binden fazla şirket verisi bulunduran Türkiye’nin en büyük online şirket rehberi Yellow Pages verilerine göre, 2015’te dijital platformlarda en çok aranılan kategoriler arasında ilk sırada restoranlar yer aldı. Restoran aramalarında en çok ilgi Türk mutfağına gösterildi. Restoranları sırasıyla, giyim ve giyim aksesuarları, bakanlık ve devlet daireleri, cep telefonu ve cep telefonu aksesuarları, otobüs şirketleri, dernekler, mobilya, kargo ve kurye hizmetleri, beyaz eşya mağazaları ve eczaneler takip etti. Arama yapan her 2 kişiden 1’i bunun için akıllı telefon ve tabletlerini kullandı. En çok aramayı 25-34 yaş arası kullanıcılar yaptı. IBM’in 70 ülkeden 5 bin 247 üst düzey yöneticiyle yüz yüze görüşmeler yaparak hazırladığı IBM Global C-Suite Study 2015 araştırmasına Türkiye’den de 165 üst düzey yönetici katıldı. IBM Thought Leadership Küresel Lideri Peter J. Korsten’in sunduğu araştırmaya göre, Türkiye’deki tepe yöneticiler, teknolojinin oyun değiştiren etkisinin farkında. Türkiye’den araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 75’i, 3-5 yıl içerisinde teknolojinin kurumlarını ciddi ölçüde etkileyeceği inancında. İki yıl önce yapılan araştırma sonuçlarına göre, yeni rakiplerin faaliyet gösterdikleri kendi sektörlerinden geleceğini düşünen üst düzey yöneticiler, bu yıl yapılan araştırmada endüstri dışından gelecek rakipler konusunda oldukça endişeli. Tüm dünyada araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 54’ü, Türkiye’den katılan yöneticilerin ise yüzde 49’u rekabetin sektör dışından geleceğini düşünüyor. IBM’in araştırması, inovasyon için daha fazla işbirliği ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Sonuçlara göre, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 56’sı, tüm dünyadan araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin ise yüzde 54’ü inovasyon için üçüncü partiler ile daha fazla işbirliği ihtiyacı olduğu görüşünde. Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 84’ü ise iş ortağı network’ünü genişletmeyi planlıyor.

2015’TE EN ÇOK RESTORAN ARANDI
Veri tabanında 840 binden fazla şirket verisi bulunduran Türkiye’nin en büyük online şirket rehberi Yellow Pages verilerine göre, 2015’te dijital platformlarda en çok aranılan kategoriler arasında ilk sırada restoranlar yer aldı. Restoran aramalarında en çok ilgi Türk mutfağına gösterildi. Restoranları sırasıyla, giyim ve giyim aksesuarları, bakanlık ve devlet daireleri, cep telefonu ve cep telefonu aksesuarları, otobüs şirketleri, dernekler, mobilya, kargo ve kurye hizmetleri, beyaz eşya mağazaları ve eczaneler takip etti. Arama yapan her 2 kişiden 1’i bunun için akıllı telefon ve tabletlerini kullandı. En çok aramayı 25-34 yaş arası kullanıcılar yaptı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.